ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ-ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΤΣΙΜΠΟΥΡΟΣΚΥΛΑ PRESENTS: Επιδέξιου Κωνσταντίνα Επιδέξιου Ξένια Μάγγου Στελίνα Μαλιαχόβα Κωνσταντίνα.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ο διωγμός του 1914 (Ο πρώτος διωγμός) Τσίγκα Ζέτα.
Advertisements

Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Ρώσους
ΣΤΟΝ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΚΕΡΚΥΡΑ.ΪΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ Η μυθολογία της Κέρκυρας ξεκινά από τα χρόνια του Ομήρου. Σύμφωνα μ’ αυτήν, όταν ο θεός Ποσειδώνας ενώθηκε με την Κόρκυρα γεννήθηκε.
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΥΛΩΝ ( π.Χ.)
Μυκηναϊκός πολιτισμός Αχαιοί οι πρώτοι Έλληνες
Τουρκία και Κωσταντινούπολη
ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Ο διωγμός του 1914 (ο πρώτος διωγμός)
ΝΕΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ.
ΝΕΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Νέες αποικίες των Ελλήνων
Δημιουργικότητα και Καινοτομία στο μάθημα της Ιστορίας
MENU ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΜΑΡΟΚΟ ΓΑΛΛΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΧΩΡΕΣ
Όταν έφτασε η Αργώ στις Συμπληγάδες Πέτρες ο Ιάσονας άφησε το περιστέρι να περάσει πρώτο, όπως τον είχε συμβουλέψει ο Φινέας. Το περιστέρι πέρασε και.
H Βαλκανική χερσόνησο, πριν από τους Βαλκανικούς πολέμους
ΠΟΝΤΟΣ. επιμέλεια: Ευδωρίδου Μαρία Στη βόρεια ακτή της Μικράς Ασίας, στα παράλια της Μαύρης θάλασσας, ζούσε από αιώνες, με ζωντανές τις αναμνήσεις της.
Οι Βαλκανικές χώρες.
Πρώτος ελληνικός αποικισμός
Χάρης Αλεξίου Νικόλας Βουβάκης
Γεωγραφία Β’ τάξη Φύλλο εργασίας 4
ΕΡΓΑΣΙΑ: ΓΑΪΤΑΝΙΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, ΓΗΡΕΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΖΟΥΡΤΟΥΜΙΔΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
Αρχαία Ατλαντίδα μύθος ή πραγματικότητα;
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
Μάθημα 5 Οι Μεγάλες Δυνάμεις στη Μεσόγειο, 17ος - 19ος αι. -Ανάπτυξη εμπορίου στη Μεσόγειο με πρωτεργάτες τη Βρετανία και την Ολλανδία -Ανταγωνισμός Βρετανίας-Γαλλίας.
ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ.
-MENU- ΧΩΡΕΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΙΤΑΛΙΑ ΚΥΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΝΑΚΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΓΑΛΛΙΑ
MENY Χωρες Της κειμενο Ευρωπη μεσωγιου Ισπανιας τουρκια ιταλια Κειμενο
Ταξίδια Ηρόδοτου Τα σημαντικότερα ταξίδια είναι: οι Σάρδεις, η Έφεσος και η Σμύρνη. Ταξίδεψε με πλοίο από τα δυτικά στα ανατολικά του πόντου για να καταλήξει.
ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο Τοιχογραφία από τη Σαντορίνη 17 αιώνες π.Χ. Απεικονίζεται εμπορική νηοπομπή.
Λεωνίδας Κραλίδης 1 ο Πειραματικό Δημοτικό Θεσσαλονίκης ΣΤ
Ελλάδα Πελάγη και Νησιωτικά συμπλέγματα. Τα πελάγη της Ελλάδας Ιόνιο πέλαγος Αιγαίο πέλαγος Κρητικό Ικάριο Μυρτώο Καρπάθιο Θρακικό Στο Ιόνιο στην περιοχή.
Α ΡΧΑΪΚΑ ΧΡΟΝΙΑ Γεωμετρικά χρόνια (11 ος αιώνας – 8 ος αιώνας) (8 ος αιώνας – 5 ος αιώνας)
ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Πολιτισμός που διαμορφώθηκε και εξελίχθηκε στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά την ύστερη εποχή του χαλκού ( π.Χ.) και το σπουδαιότερο.
10 ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ!
ΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΕΤΗΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ RICHARD CLOGG Φοιτητριες: ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ.
Το αντιθετικό σχήμα Ευρώπη – Ασία
MENU ΙΤΑΛΙΑ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΛΤΑ ΕΛΛΑΔΑ ΓΑΛΛΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ
Γενική Οικονομική Ιστορία
1. Ο Φριξοσ, η ελλη και το χρυσομαλλο δερασ
Η βιομηχανία Αρχιτεκτονικό σχέδιο του Μεταξουργείου.
Eτερότητα και Εκπαίδευση στην Ελληνική Διασπορά
Νικόλας-Γεράσιμος Κατσιφός
Οι Ελληνεσ Δημιουργουν Αποικιεσ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖ. ΓΙΩΡΓΟΣ Μ. ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ
Ο όρος Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνικό κόσμο κατά την περίοδο της αρχαιότητας. Αναφέρεται όχι μόνο στις περιοχές του σύγχρονου.
Από την μαθήτρια Έλενα Σωκράτους
Β’ ελληνικός αποικισμός
Οι Έλληνες δημιουργούν αποικίες
MAGNA GRECIA ΟΙ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ.
Α & Β ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ
Από την κρίση της βυζαντινής Αυτοκρατορίας στην οθωμανική κυριαρχία
Παραθέματα για επανάληψη
Τα νησιά του Ιονίου Πελάγους
Κάποτε στην Αμερική… Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.
Θρησκευτικά Α’ Γυμνασίου
Κάποτε στην Αμερική… Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.
Ἱστορία ἀρχαία καὶ μεσαιωνικὴ
Οι μετακινήσεις των ελληνικών φύλλων 11ος -9ος αι.π.Χ.
ΜΑΘΗΜΑ 14 Η Μεσόγειος θάλασσα
ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΚΑΣΣΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
επιμέλεια: Μαρία Ευδωρίδου
Ο Ιάσονας μεγαλώνει στο Πήλιο κοντά στον Κένταυρο Χείρωνα, για να γλυτώσει από το σφετεριστή θείο του Πελία.
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
1.ΤΑ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ α. Ο πληθυσμός. Η ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ 1830 : ίδρυση ανεξάρτητου ελληνικού κράτους : Στερεά Ελλάδα,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ-ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΤΣΙΜΠΟΥΡΟΣΚΥΛΑ PRESENTS: Επιδέξιου Κωνσταντίνα Επιδέξιου Ξένια Μάγγου Στελίνα Μαλιαχόβα Κωνσταντίνα Ντάσιου Νικολέττα

ΑΠΟΙΚΙΑ Πόλη χτισμένη από μια ομάδα ανθρώπων κάποιας πολιτείας σε ξένο τόπο. Ο αποικισμός έχει τις αρχές του από μια πολύ παλιά εποχή κρητομυκηναϊκή. Τα αίτια του το άνισο μοίρασμα της γης που με την αύξηση του πληθυσμού, πήρε σοβαρότερη μορφή.

ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ Με το όνομα Αργοναυτική εκστρατεία φέρεται στην Ελληνική Μυθολογία η εκστρατεία του Ιάσονα από την Ιωλκό στην Κολχίδα του Εύξεινου Πόντου για να πάρει το χρυσόμαλλο δέρας, η οποία και εκφράζει αλληγορικά τη δεύτερη αποίκηση των Ελλήνων στον Εύξεινο Πόντο.

Ο Πελίας διέταξε τον Ιάσονα να εκτελέσει αυτή την αποστολή. Ο σκοπός της Αργοναυτικής εκστρατείας ήταν να φέρουν στον βασιλιά Πελία το Χρυσόμαλλο δέρας από την Κολχίδα (Αία), η οποία βρισκόταν στο βάθος της Μαύρης Θάλασσας. Το Χρυσόμαλλο δέρας ανήκε στο κριάρι, στο οποίο ανέβηκε ο Φρίξος. Όταν ο Φρίξος θυσίασε το κριάρι στον Δία, χάρισε το δέρμα του στον Αιήτη από όπου κλήθηκε να το φέρει ο Ιάσονας.

ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΙ Ως πρώτος ελληνικός αποικισμός αναφέρεται το αποτέλεσμα των πληθυσμιακών μεταναστεύσεων και των ανακατατάξεων που συνέβησαν στον Ελλαδικό χώρο από τα μέσα του 12ου έως τα τέλη του 9ου αιώνα π.Χ. από τα νησιά του Αιγαίου της Κύπρου, της Κρήτης, των Επτανήσων και της δυτικής ακτής της Μικράς Ασίας. Δεύτερος ελληνικός αποικισμός ονομάστηκε η οργανωμένη αποικιακή εξάπλωση των αρχαίων Ελλήνων στον χώρο της Μεσογείου και της Μαύρης θάλασσας, κατά την περίοδο του 8ου, του 7ου και του 6ου αιώνα π.Χ.

Α΄ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ  Αίτια: 1.Δημογραφικές και κοινωνικές πιέσεις 2.Ανεπάρκεια καλλιεργήσιμων γαιών 3.Ανάγκη επέκτασης εμπορικών δραστηριοτήτων 4.Αναζήτηση νέων πλουτοπαραγωγικών πηγών  Φάσεις: 1.Από 755 π.Χ.- αρχές 7 ου αι. π.Χ (μετακινήσεις από Εύβοια και ηπειρωτική Ελλάδα σε Ιταλία) 2.Αρχες 7 ου αι. π.Χ.-τέλη 6 ου αι. π.χ. (μετακινήσεις από νησιά Αιγαίου σε Θράκη, Προποντίδα και Εύξεινο Πόντο)

Β΄ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ Αίτια: η δημογραφική έκρηξη η ανάπτυξη του εμπορίου η ανάγκη για εξασφάλιση περισσότερων πρώτων υλών στενότητα χώρου και περιορισμό των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και η ταραγμένη πολιτική κατάσταση

ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ Β΄ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΥ  Πρώτοι ιδρυτές αποικιών ήταν οι Ευβοείς που ίδρυσαν αποικίες κατά τις αρχές του 8ου αιώνα π.X. στην Κάτω Ιταλία και στην Χαλκιδική.  Στην συνέχεια ίδρυσαν τις αποικίες Κύμη, Ζάγκλη, Ρήγιο και Νάξο.  Κατά τον 7ο αιώνα ιδρύονται πολυάριθμες αποικίες στο Ιόνιο, στην Κάτω Ιταλία, στην Θράκη, στην Μαύρη Θάλασσα, στις Μεσογειακές ακτές της Γαλλίας, στην Κυρηναϊκή χερσόνησο στην Αφρική αλλά και στην Αίγυπτο.  Στην αποικιακή εξάπλωση αυτή πρωτοστάτησαν πόλεις όπως η Κόρινθος, η Μίλητος, τα Μέγαρα και η Φώκαια.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ-ΑΠΟΙΚΙΑΣ o Α΄ Ελληνικός Αποικισμός Οι αποικίες διατηρούσαν πάντοτε στενούς δεσμούς με τις μητροπόλεις τους είτε σε περίπτωση αμοιβαίας βοήθειας είτε με την συμμετοχή τους στις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές της μητρόπολης. o Β΄ Ελληνικός Αποικισμός Οι δεσμοί των αποικισμών με τις μητέρες-πόλεις ήταν χαλαροί, μερικές φορές ανύπαρκτοι, ενώ σπάνια οι σχέσεις ήταν εχθρικές.

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ Κατά τη διάρκεια και Β΄ Αποικισμού 1.Μαζικός χαρακτήρας μεταναστεύσεων 2.Χωροταξικοί,πολιτικοί,κοινωνικοί λόγοι 3.Καταναγκαστική και μη μετακίνηση Σύγχρονη εποχή 1.Μεμονωμένες μετακινήσεις 2.Οικονομικοί κυρίως και πολιτικοί λόγοι 3.Αυτόβουλη μετακίνηση πολιτών

Συνεχίζει την Παρουσίαση η Θεματική υπο-ομάδα για Το Μεταναστευτικό Ρεύμα ανά τον Κόσμο με έμφαση στις Η.Π.Α. - Ομογένεια