ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ-ΑΛΜΠΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Διδάσκουσα Π.Δ. 407/80 ΜΑΘΗΜΑ 11 Ο (17/05/2013): Ο ΓΑΜΟΣ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η ζωή μου: Ερευνώ-ανακαλύπτω τον κόσμο. Σχεδιάζω το μέλλον μου.
Advertisements

ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει συνεχώς να αποφασίζει και να ελίσσεται σε διαρκώς μεταβαλ .κόσμο.Έχει μεγαλύτερο εύρος επιλογών.
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Διαφάνεια 1 Κοινωνιολογία Οι Βασικές Έννοιες Michael Hughes Carolyn J. Kroehler.
Κατάθεση εμπειριών από την πρώτη χρονιά λειτουργίας:
 Οικογενειακό Δίκαιο Οικογενειακό Δίκαιο είναι το σύνολο των κανόνων που ρυθμίζει τις οικογενειακές σχέσεις κυρίως μεταξύ συζύγων καθώς και γονέων και.
ΔΙΑΦΥΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.
1.1 Η οικογένεια- Η ελληνική οικογένεια
ΘΕΜΑ:ΑΘΛΗΜΑΤΑ, ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ & ΥΓΙΕΙΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
ΘΕΜΑ : « Διαπροσωπικές σχέσεις των νέων»
ΜΑΘΗΤΕΣ : ΣΙΩΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ.
ΒΙΑ Ορισμός: Βία είναι η χρησιμοποίηση σωματικής, υλικής και πνευματικής δύναμης, που αποβλέπει στην επιβολή της θέλησης ενός ατόμου σε ένα άλλο μ' εξαναγκασμό.
Ο Ρόλος Της Γυναίκας Στις Τραγωδίες Του Ευριπίδη
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Γ’ Λυκείου
ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ Εργασία 6: Η θέση της γυναίκας στην ομηρική εποχή & η σύγκριση με άλλες εποχές, καθώς και σύγκριση με την σύγχρονη εποχή. Ρωμανός.
Ερευνητική εργασία «Φύλα και επαγγέλματα»
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ Γιάννης Πεχτελίδης 12/4/2017.
Η ζωή μου: Ερευνώ-ανακαλύπτω τον κόσμο. Σχεδιάζω το μέλλον μου.
Πόσο Ελεύθερες είναι οι Προσωπικές Επιλογές μας
4.1 Κοινωνικοί θεσμοί 4.2 Αναγκαιότητα κοινωνικών θεσμών
Μάθημα: Κοινωνιολογία του Τουρισμού
Εργασία Λογοτεχνίας “Η γυναίκα στην σύγχρονη εποχή” Από τους μαθητές:
ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει συνεχώς να αποφασίζει και να ελίσσεται σε διαρκώς μεταβαλ .κόσμο.Έχει μεγαλύτερο εύρος επιλογών.
Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης
Ερμηνείες της κοινωνικής ανισότητας στο σχολείο. Διαφορετικές ερμηνείες (θεωρίες) για τις αιτίες τους μηχανισμούς τον κοινωνικό ρόλο των εκπαιδευτικών.
2 ο ΜΑΘΗΜΑ Ο γάμος και το σύμφωνο συμβιώσεως στο πεδίο του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου.
Θεωρία Πολιτισμικού Κεφαλαίου
Η θέση της γυναίκας ανά τους αιώνες
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ-ΑΛΜΠΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Διδάσκουσα Π.Δ. 407/80 ΜΑΘΗΜΑ 7 Ο (29/03/2013): ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ-ΑΛΜΠΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Διδάσκουσα Π.Δ. 407/80 ΜΑΘΗΜΑ 4 Ο (08/03/2013): ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ-ΑΛΜΠΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Διδάσκουσα Π.Δ. 407/80 ΜΑΘΗΜΑ 1 Ο (15/02/2013): ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΘΕΩΡΙΑ, ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Αντιγόνη-Άλμπα Παπακωνσταντίνου, MSc, PhD Εντεταλμένη Διδασκαλίας Πανεπιστημίου.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΘΕΩΡΙΑ, ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Αντιγόνη-Άλμπα Παπακωνσταντίνου, MSc, PhD Εντεταλμένη Διδασκαλίας Πανεπιστημίου.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ-ΑΛΜΠΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Διδάσκουσα Π.Δ. 407/80 ΜΑΘΗΜΑ 9 Ο (19/04/2013): ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ. ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΝΝΟΙΑΣ Θεσμός είναι ένα πλέγμα/σύνολο οργανωμένων και σταθερών σχεσεων που έχει ως σκοπό να ικανοποιήσει μία ή.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ-ΑΛΜΠΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Διδάσκουσα Π.Δ. 407/80 ΜΑΘΗΜΑ 2 Ο (22/02/2013): Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΘΕΩΡΙΑ, ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Αντιγόνη-Άλμπα Παπακωνσταντίνου, MSc, PhD Εντεταλμένη Διδασκαλίας Πανεπιστημίου.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΘΕΩΡΙΑ, ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Αντιγόνη-Άλμπα Παπακωνσταντίνου, MSc, PhD Εντεταλμένη Διδασκαλίας Πανεπιστημίου.
Πρωτογενείς φορείς Κοινωνικοποίησης
ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ.  Η λέξη «κοινωνικοποίηση» εμφανίζεται στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Εμίλ Ντιρκέμ, θεμελιωτή της σύγχρονης κοινωνιολογίας.
Νίνα-Αικατερίνη Καλαβά-Μυλωνά
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Σχολείο, αγωγή και κοινωνία Παλιά: με βάση τις κοινωνικές συνθήκες παραδοσιακές μορφές αγωγής: κάλυψη αναγκών Οικογένεια: σταθεροί ρόλοι. Διαιώνιση.
Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Μάθημα 10ο
Τα επαγγέλματα παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας;
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Εργασία των μαθητών του Β3
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Εργασία Α’ τετραμήνου Τόσκα Ραβέσα Κοκκίνου Έλενα Σφακιανάκη Βασιλική Τζαβάρα Κωνσταντίνα.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Κοινωνική Οργάνωση και Κοινωνική Μεταβολή
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ο Ρ Ι Σ Μ Ο Σ Ε Π Α Γ Γ Ε Λ Μ Α Τ Ο Σ Με τον όρο επάγγελμα εννοούμε το "είδος της βιοποριστικής εργασίας", δηλαδή της εργασίας που θα μας βοηθήσει να.
Διδακτικοί στόχοι Το κεφάλαιο αυτό θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις ότι κάθε κοινωνία οργανώνεται με βάση συγκεκριμένους κοινωνικούς κανόνες, οι οποίοι προσδιορίζουν.
ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ & Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΓΥΡΟΣ 1. ΕΝΝΟΙΑ & ΤΥΠΟΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ – Ο ΡΟΛΟΣ.
Η οικογένεια - Η ελληνική οικογένεια
Σχολειο ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ;
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ-ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Εργασία στο μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΑΞΗ Γ1 ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Κ.ΣΤΡΑΤΗΣ.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ-ΑΛΜΠΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Διδάσκουσα Π.Δ. 407/80 ΜΑΘΗΜΑ 11 Ο (17/05/2013): Ο ΓΑΜΟΣ

Ο ΓΑΜΟΣ Ορισμός (Τσαούσης, 1984): Κοινωνικά αναγνωρισμένη ένωση δύο ετερόφυλων προσώπων που χαρακτηρίζεται από: α. την αμοιβαία πρόθεση μακρόχρονης διατήρησής της β. την κατά κανόνα συνοίκηση των δύο συζύγων γ. τη ρύθμιση των γενετήσιων σχέσεων των δύο συζύγων και την άλλων προσώπων μέσα και έξω από την οικογένεια δ. την αμοιβαία πρόθεση αναπαραγωγής ε. την οικονομική συνεργασία των συζύγων στ.την από κοινού ανάληψη υποχρεώσεων διατροφής, ανατροφής και αποκατάστασης των κοινών τέκνων, σύμφωνα με τους κοινωνικούς κανόνες που ισχύουν.

Ο γάμος γίνεται αντιληπτός ως:  Διαβατήρια τελετουργία (Μουσούρου), με την οποία, «συνίσταται και αναγνωρίζεται δημόσια μια νόμιμη, μόνιμη και τυπική γενετήσια ένωση που θα οδηγήσει στη δημιουργία οικογένειας» (Τσαούσης).  Κοινωνικός θεσμός, που με κέντρο τη δυάδα, επιδιώκει την αναπαραγωγή και την εξέλιξη της κοινωνίας.  Για τις σύγχρονες κοινωνίες αρχή της κοινής ζωής δυο ατόμων ως οικογένεια με αυτόματη νομιμοποίηση των παιδιών του ζευγαριού. Ο ΓΑΜΟΣ

Ο γάμος δεν είχε ανέκαθεν το ίδιο κοινωνικό βάρος, δεν εξυπηρετούσε τους ίδιους σκοπούς με σήμερα. Ο γάμος πριν και μετά το 17 ο αιώνα (Εκκλησία και Κράτος) Η τελετουργία του διέφερε σημαντικά τόσο ανάλογα με την εποχή ή την περιοχή στην οποία τελούνταν, όσο και με την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκαν τα άτομα που παντρεύονταν. Αίτια σύναψης γάμων Ασυμμετρία των φύλων στα έθιμα του γάμου Οι βέρες : Αρχαία Αίγυπτος Σημασία του δαχτυλιδιού Κοινωνικές προεκτάσεις στην αρχαιότητα και σήμερα

Ο ΓΑΜΟΣ Στοιχεία που προκύπτουν κατά τη μελέτη του θεσμού του γάμου: Κοινωνική ομογαμία Γεωγραφική ενδογαμία Αφορά το φαινόμενο του να παντρεύονται μεταξύ τους άνθρωποι που κατοικούν στην ίδια ή σε κοντινές περιοχές. Τα ποσοστά της διέφεραν και διαφέρουν ανάλογα με την κοινωνική ομάδα. Αναφέρεται στην τάση των ατόμων να επιλέγουν και να παντρεύονται άτομα που κοινωνικά, μορφωτικά και οικονομικά είναι κοντά τους. Τα ποσοστά της διαφοροποιούνται ανάλογα με την κοινωνική ομάδα και το επάγγελμα.

Ο ΓΑΜΟΣ Η επιλογή συντρόφου είναι συνειδητή; Ο τρόπος που γνωρίζονται τα άτομα αλλάζει ανάλογα με τις εποχές και τις κοινωνίες. Πρόκειται για πράξη μη συνειδητή και σκόπιμη η οποία κατευθύνεται από τη ζωή των ατόμων που τα οδηγεί στο να συναντήσουν ή όχι κάποιους ανθρώπους και επηρεάζεται από την κοινωνικοποίησή τους που τους ωθεί στο να επιλέξουν ή να απορρίψουν κάποιον για σύντροφο. Ο Μ. Bozon υποστηρίζει ότι ο τρόπος που γνωρίζει κανείς το μέλλοντα σύντροφό του συνδέεται με τις μορφές κοινωνικής συναναστροφής και έκφρασης που έχει επιλέξει. Χαμηλά στρώματα, ανώτερα στρώματα, άτομα με επιστημονικά επαγγέλματα και θέσεις εξουσίας

Ο ΓΑΜΟΣ α. Oι άντρες αξιολογούν στις γυναίκες την εμφάνιση αλλά και τα ψυχικά και συναισθηματικά χαρίσματα και τις διαπροσωπικές δεξιότητες που θεωρούν ότι είναι σημαντικές για τη συζυγική και οικογενειακή ζωή. Για τις γυναίκες η εμφάνιση και τα φυσικά προσόντα φαίνεται να παίζουν μικρό ρόλο στην κρίση και την τελική επιλογή τους, ενώ θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικές τις ψυχολογικές, κοινωνικές και διανοητικές δεξιότητες οι οποίες σχεδόν πάντοτε παραπέμπουν σε ένα επαγγελματικό και κοινωνικό στάτους. Η αξιολόγηση και η επιλογή όμως είναι διαφορετική ανάλογα α. με το φύλο β. με την κοινωνική ομάδα

Ο ΓΑΜΟΣ β. Oι άντρες που ανήκουν σε χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα εκτιμώνται για τη σωματική δύναμη, την αρρενωπή εμφάνιση, την επαγγελματική σταθερότητα και την οικογενειακή αφοσίωση (χαρακτηρισμοί: σοβαρός, δουλευταράς, απλός, δυνατός). Οι άντρες των ανώτερων κοινωνικοοικονομικό στρωμάτων εκτιμώνται για τις διανοητικές και επαγγελματικές επιτυχίες τους και την ανωτερότητά τους σε κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο (χαρακτηρισμοί: έξυπνος, καλλιεργημένος, εμπνέει ασφάλεια). Πόσο έχει αλλάξει με το πέρασμα των ετών η ηλικία γάμου και η διαφορά ηλικίας των συζύγων και για ποιους λόγους;

Ο ΓΑΜΟΣ 1.Γάμος εθισμένος στις συγκρούσεις Χαρακτηριστικά επιτυχημένων γάμων (Lauer & Lauer): Τύποι γάμων που διαρκούν (Cuber & Harroff): 2.Απονεκρωμένος γάμος 3.Γάμος παθητικότητας-αρμονίας 4.Ζωτικός γάμος 5.Ολικός γάμος  Θετική άποψη για το χαρακτήρα του συντρόφου  Κοινοί στόχοι και επιδιώξεις στη ζωή  Ο σύντροφος γίνεται πιο ενδιαφέρον με την πάροδο των ετών  Αυτοσυγράτηση και αποφυγή καβγάδων

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Bozon, M Le choix du conjoint. In : F. Singly de (sd), La famille, l’état des savoirs. Paris : La Découverte, pp Bozon, M Le mariage : montée et déclin d’une institution. In : F. Singly de (sd), La famille, l’état des savoirs. Paris : La Découverte, pp Bozon, M Les femmes et l’écart d’âge entre conjoints. Une domination consentie. I et II. Population (2), Population (3). Cuber, J.F. & Harroff, P.B Πέντε τύποι γάμων. In: Χ. Νόβα-Καλτσούνη (επ.), Κείμενα κοινωνιολογίας του γάμου και της οικογένειας, Αθήνα: Τυπωθήτω-Δαρδάνος, σσ Lauer, J. & Lauer, R Γάμοι που διαρκούν. In: Χ. Νόβα-Καλτσούνη (επ.), Κείμενα κοινωνιολογίας του γάμου και της οικογένειας, Αθήνα: Τυπωθήτω-Δαρδάνος, σσ Μουσούρου, Λ Κοινωνιολογία της σύγχρονης οικογένειας. Αθήνα: Gutenberg Νοβα-Καλτσούνη, Χ. (επ.) Κείμενα κοινωνιολογίας του γάμου και της οικογένειας. Αθήνα: Τυπωθήτω-Δαρδάνος Singly de, F. (sd) La famille, l’état des savoirs. Paris : La DécouverteΤσαούσης, Δ. Γ Χρηστικό λεξικό κοινωνιολογίας. Αθήνα: Gutenberg