Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων Ενότητα 2 (Μέρος Β): Προσδιορισμός Μικροβιολογικής ποιότητας γάλακτος. Ελένη Μαλισσιόβα,

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ολική Μεσόφιλη Χλωρίδα
Advertisements

Ολική αρίθμηση Ψυχρότροφων μικροοργανισμών
Προσδιορισμός αριθμού σπερματοζωαρίων (1 από 6)
Οξυγαλακτικά βακτήρια
Κολοβακτηριοειδή (Coliforms)
Απομόνωση και αρίθμηση του Staphylococcus aureus
Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ Εργαστήριο
Χημεία Γραφικών Τεχνών (Ε) Ενότητα 5: Σταθμικός Προσδιορισμός Υγρασίας (Εφαρμογές: (I) Προσδιορισμός Υγρασίας σε Χαρτί (ΙΙ) Προσδιορισμός Στερεών Συστατικών.
ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Εφαρμοσμένη Θερμοδυναμική
Έλεγχος Ποιότητας και Τεχνολογία Μεταλλικών Υλικών
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων Ενότητα 2 (Μέρος Α): Προσδιορισμός καθαρότητας & Νωπότητας Γάλακτος. Ελένη Μαλισσιόβα,
Χρονικός Προγραμματισμός Έργων (Εργαστήριο) Ενότητα 5: Αναθέσεις σε πόρους Κλεάνθης Συρακούλης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, T.E.I.
Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος Σιτηρών & Αρτοσκευασμάτων Ενότητα 8: Υγιεινή κατά την παρασκευή προϊόντων άρτου. Θεοφάνης Γεωργόπουλος, Kαθηγητής Εφαρμογών,
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 10: Βιοχημικά τεστ ταυτοποίησης-Τεστ καταλάσης, οξειδάσης, αμινοπεπτιδάσης. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής,
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων Ενότητα 3 (Μέρος Α): Προσδιορισμός Νοθειών στο γάλα και τα προϊόντα του. Ελένη Μαλισσιόβα,
1 Βιοχημεία - Αρχές Βιοτεχνολογίας - Προσδιορισμός συγκέντρωσης πρωτεϊνών, Τμήμα Τεχνολόγων γεωπόνων, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ.
Στατιστική Επιχειρήσεων Ενότητα 4: Αναλογικοί Αριθμοί και Αριθμοδείκτες. Σαντουρίδης Ηλίας Καθηγητής, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, T.E.I. Θεσσαλίας.
1 Βιοχημεία - Αρχές Βιοτεχνολογίας - Προσδιορισμός συγκέντρωσης πρωτεϊνών, Τμήμα Τεχνολόγων γεωπόνων, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ.
Μικροοικονομική Θεωρία και Πολιτική Ενότητα 4: Ζήτηση Προσφορά και Αγορά. Διαλέξεις 6 έως 7. Γεώργιος Θεοδοσίου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 3: Καταμέτρηση Μικροοργανισμών με τη μέθοδο της ενσωμάτωσης ή επίστρωσης σε τρυβλία- Κανόνες Αρίθμησης (ή καταμέτρησης).
Μακροοικονομική Ενότητα : Οικονομική μεγέθυνση (Μέρος Α) Καραμάνης Κωνσταντίνος Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Τεχνολογία Ξύλου 1 Ενότητα 13: Ποιότητα και Πιστοποίηση Ξυλείας Διδάσκων: Δρ. Μιχάλης Σκαρβέλης, Αναπληρωτής Καθηγητής. Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εκπαιδευτικά Προγράμματα με Χρήση Η/Υ ΙΙ Θέμα «παιγνίδια» (website address) Διδάσκουσα: Καθηγήτρια Τζένη.
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων Ενότητα 2 (Μέρος Γ): Προσδιορισμός Χημικής σύστασης γάλακτος. Ελένη Μαλισσιόβα, Καθηγήτρια.
Γενική Μικροβιολογία Ενότητα 9: Συμβατικές και σύγχρονες μέθοδοι μικροβιολογικής ανάλυσης. Ιωάννης Γιαβάσης, Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, T.E.I.
Κλασσική Μηχανική Ενότητα 7: Η αρχή των δυνατών έργων. Η αρχή του D’ Alembert Βασίλειος Λουκόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Φυσικής.
Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου Ι Ενότητα #4: Μαθηματική εξομοίωση συστημάτων στο επίπεδο της συχνότητας – Μετασχηματισμός Laplace και εφαρμογές σε ηλεκτρικά.
Κλασσική Μηχανική Ενότητα 2: Μονοδιάστατες Κινήσεις Βασίλειος Λουκόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Φυσικής.
Ποιοτικός Έλεγχος Πρώτων Υλών Ενότητα 4: Μηχανικές Ιδιότητες του Ξύλου και των σύνθετων συγκολλημένων προϊόντων Γεώργιος Νταλός, Καθηγητής, Τμήμα Σχεδιασμού.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 1 Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 2: Παρασκευή Υποστρωμάτων και Αραιωτικών υγρών. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων,
Ενότητα 7 : Χρήση Πινάκων στο Ηλεκτρονικό εμπόριο (I) Ιωάννης Τσούλος
Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε.
Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός Ι
Διαδικασία απομόνωσης γενωμικού DNA από βιολογικό υλικό
Λογιστική Κόστους Ενότητα # 3: Κατά Παραγγελία Κοστολόγηση
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
Αρχές Διοίκησης και Διαχείρισης Έργων
Μικροβιολογία Τροφίμων I
Κλασσική Μηχανική Ενότητα 8: ΟΙ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ LAGRANGE
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων
Χρονικός Προγραμματισμός Έργων (Εργαστήριο)
Ποιοτικός Έλεγχος Πρώτων Υλών
Έλεγχος Ποιότητας και Τεχνολογία Μεταλλικών Υλικών
ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ: ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ
Διαχείριση Κινδύνου Ενότητα 7: Παρακολούθηση Κινδύνων.
Διαχείριση Κινδύνου Ενότητα 3: Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνου.
Λοιμώδη Νοσήματα – Υγιεινή Αγροτικών Ζώων
ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΖΗΜΑΤΟΓΕΝΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Στατιστική Επιχειρήσεων
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ Ενότητα 5: Κανονικοποιημένες Καμπύλες
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη
Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός ΙΙ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Επιχειρησιακές Επικοινωνίες
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ(7)
Επιχειρηματικότητα Ενότητα # 7: Επίλογος. Σύνοψη
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΕνΟτητα # 8: Ms Word V CLAUDIA BOETTCHER ΤμΗμα ΙστορΙαΣ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων Ενότητα 2 (Μέρος Β): Προσδιορισμός Μικροβιολογικής ποιότητας γάλακτος. Ελένη Μαλισσιόβα, Καθηγήτρια Εφαρμογών, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, T.E.I. Θεσσαλίας

Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου τύπου άδειας χρήσης, η άδεια χρήσης αναφέρεται ρητώς.

Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. 3

Σκοποί ενότητας Η κατανόηση της σημασίας του προσδιορισμού της μικροβιολογικής ποιότητας του γάλακτος για την υγεία του καταναλωτή αλλά και για την ικανότητα συντήρησης των προϊόντων και την δυνατότητα επεξεργασίας τους. Επιπλέον σκοπός είναι η εξοικείωση των σπουδαστών με τις πλέον κλασσικές μεθόδους (άμεσου και έμμεσου προσδιορισμού της μικροβιολογικής ποιότητας του γάλακτος), όπως ο προσδιορισμός της Ολικής Μεσόφιλης Χλωρίδας, η αρίθμηση των κολοβακτηριοειδών, ο προσδιορισμός των σωματικών κυττάρων καθώς και η μέθοδος αναγωγής του κυανού του μεθυλενίου. Προσδιορισμός Μικροβιολογικής ποιότητας γάλακτος 4

Περιεχόμενα ενότητας  Θεωρητικό Μέρος, Θεωρητικό Μέρος,  Άμεσες Μέθοδοι, Άμεσες Μέθοδοι,  Έμμεσες Μέθοδοι, Έμμεσες Μέθοδοι,  Ειδικό μέρος: Προσδιορισμός ΟΜΧ, Ειδικό μέρος: Προσδιορισμός ΟΜΧ,  Δοκιμή κυανού του Μεθυλενίου, Δοκιμή κυανού του Μεθυλενίου,  Δοκιμή Καλιφόρνια. Δοκιμή Καλιφόρνια. Προσδιορισμός Μικροβιολογικής ποιότητας γάλακτος 5

Θεωρητικό Μέρος (1 από χ) Το γάλα αποτελεί πλούσιο θρεπτικό υπόστρωμα για την ανάπτυξη πολλών μικροοργανισμών, που μπορούν να πολλαπλασιαστούν στην περίπτωση που το γάλα δεν διατηρείται υπό ψύξη. Το γάλα στον μαστό είναι απαλλαγμένο από μικροοργανισμούς. Με την διέλευση του από τους γαλακτοφόρους αγωγούς αποκτά μικροβιακή χλωρίδα (συνήθως μη παθογόνα βακτήρια). Ο αριθμός των μικροοργανισμών του γάλακτος αυξάνεται κατά την άμελξη και εξαρτάται από τις συνθήκες υγιεινής (αρμεχτήριο, μηχανές, σκεύη, εξοπλισμός, προσωπική υγιεινή αλμεκτή και άλλα). Εν συνεχεία, ο αριθμός των μικροοργανισμών μπορεί να αυξηθεί λόγω λάθος χειρισμών και διατήρησης του γάλακτος εκτός της προβλεπόμενης θερμοκρασίας, τόσο κατά την παραμονή στην εκτροφή αλλά και κατά τη συλλογή και τη μεταφορά του στους χώρους επεξεργασίας του. Προσδιορισμός Μικροβιολογικής ποιότητας γάλακτος 6

Θεωρητικό Μέρος (2 από χ) Τα νομοθετημένα όρια είναι μικρόβια/ ml στους 30οC για το αγελαδινό γάλα και μικρόβια / ml στους 30οC για τα άλλα είδη γάλακτος που προορίζονται για θερμική επεξεργασία. Εάν δεν προβλέπεται θερμική επεξεργασία, το όριο είναι μικρόβια/ ml στους 30οC (1662/2006). Ο πλήρης μικροβιολογικός έλεγχος αφορά μια σειρά από αναλύσεις που πραγματοποιούνται είτε με κλασσικές μεθόδους είτε με χρήση αυτοματοποιημένων συσκευών προσδιορισμού του μικροβιακού φορτίου. Προσδιορισμός Μικροβιολογικής ποιότητας γάλακτος 7

Θεωρητικό Μέρος (3 από χ) Τις κλασσικές μεθόδους προσδιορισμού της μικροβιολογικής ποιότητας τις διακρίνουμε σε άμεσες (προσδιορισμός ολικής μεσόφιλης χλωρίδας, καταμέτρηση κολοβακτηριοειδών κ.α.) και έμμεσες (δοκιμή αναγωγής του κυανού του μεθυλενίου, δοκιμή της ρεαζουρίνης, προσδιορισμός σωματικών κυττάρων κ.α.). Προσδιορισμός Μικροβιολογικής ποιότητας γάλακτος 8

Θεωρητικό Μέρος (4 από χ) ΜέθοδοςΧρόνοςΑριθμός δειγμάτωνΠαρατηρήσεις Αναγωγή κυανού του μεθυλενίου ή της ρεαζουρίνης <6 h50-75/ hΌχι καλή συσχέτιση με αρίθμηση σε τρυβλία. Οι πλέον χρησιμοποιημένες. Ακατάλληλες για γάλα που έχει συντηρηθεί υπό ψύξη και γάλα με μικροοργανισμούς <10 5 /ml Αναγωγής νιτρικών4-6 h50-75/ hΌχι καλή συσχέτιση με αρίθμηση σε τρυβλία. Για γάλα που έχει ψυχθεί και για γάλα με > 10 6 /ml Προσδιορισμός πυροσταφυλικού οξέος ΤαχύταταΑυτοματοποιημένηΌχι καλή συσχέτιση με αρίθμηση σε τρυβλία. Για γάλα με > 10 6 /ml Παρεμπόδισης5-10hΑυτοματοποιημένηΚαλή συσχέτιση με αρίθμηση σε τρυβλία. Λίμουλους4h4h10/hΠροσδιορίζει λιποσακχαρίτες από Gram -. Ακατάλληλη για θερμικά επεξεργασμένο γάλα ATP4-45 minΑυτοματοποιημένηΗ συσχέτιση θεωρείται καλή (όταν υπολογίζεται και το μη μικροβιακής προέλευσης ATP) έως πολύ καλή (όταν έχει απομακρυνθεί το μη μικροβιακής προέλευσης ATP με εκχύλιση). Χρήσιμη για τη βιομηχανία για το διαχωρισμό γάλακτος διαφορετικής ποιότητας σε μικρό χρόνο. Προσδιορισμός Μικροβιολογικής ποιότητας γάλακτος 9

Άμεσες Μέθοδοι (1 από 3) 1.Προσδιορισμός Ολικής Μεσόφιλης Χλωρίδας (ΟΜΧ). Ως ΟΜΧ καλείται το σύνολο των μεσόφιλων αερόβιων βακτηρίων που σε συγκεκριμένο υπόστρωμα, θερμοκρασία και χρόνο μπορούν να δώσουν αποικία. Κατά συνέπεια η έννοια «ολική» εκφράζει το μεγαλύτερο μέρος του μικροβιακού φορτίου αλλά όχι όλο. Η μέθοδος επιλογής για τον προσδιορισμό της ΟΜΧ στο γάλα είναι η «Πρότυπη Μέθοδος Τρυβλίων» (Standard Plate Count), κατά την οποία δεν μετρούνται μικρόβια αλλά ορατές μακροσκοπικά αποικίες. Ο συνολικός αριθμός των αποικιών προσδιορίζουν τελικά το μέγεθος της μικροβιακής χλωρίδας. Προσδιορισμός Μικροβιολογικής ποιότητας γάλακτος 10

Άμεσες Μέθοδοι (2 από 3) H OMX έχει ιδιαίτερη σημασία για το νωπό γάλα, το παστεριωμένο, το παγωτό και το γάλα σε σκόνη. Στα αποστειρωμένα, χρησιμοποιείται για τον έλεγχο στειρότητας, ενώ για την γιαούρτη, το τυρί και τα άλλα προϊόντα ζύμωσης δεν έχει νόημα να γίνεται αφού θα καταμετρηθούν και τα οξυγαλακτικά βακτήρια, που είναι επιθυμητά. 2. Καταμέτρηση Κολοβακτηριοειδών. Τα κολοβακτηριοειδή είναι εντεροβακτηριοειδή που ζυμώνουν την λακτόζη, παράγουν αέριο και οξύ και κατά συνέπεια είναι ανεπιθύμητα γιατί προκαλούν αλλοιώσεις στο γάλα (δυσάρεστη οσμή) και στα τυριά (φουσκώματα). Προσδιορισμός Μικροβιολογικής ποιότητας γάλακτος 11

Άμεσες Μέθοδοι (3 από 3) Τα κολοβακτηριοειδή προέρχονται είτε από τον εντερικό σωλήνα των ζώων, είτε από το περιβάλλον. Κατά συνέπεια ο προσδιορισμός τους συμβάλλει στην διαπίστωση των:  Συνθηκών υγιεινής κατά την άμελξη, τη συλλογή, τη συντήρηση και την μεταφορά ( για νωπό γάλα),  Συνθηκών υγιεινής στους χώρους επεξεργασίας αλλά και την επιτυχία της παστερίωσης (για παστεριωμένο γάλα), Η καταμέτρηση τους γίνεται με στερεά ή υγρά υποστρώματα. Προσδιορισμός Μικροβιολογικής ποιότητας γάλακτος 12

Έμμεσες Μέθοδοι (1 από 3) 1.Δοκιμή αναγωγής του κυανού του Μεθυλενίου. Με την μέθοδο αυτή προσδιορίζεται έμμεσα ο πληθυσμός των βακτηρίων με χρήση χρωστικής και χρονομέτρηση του χρόνου αποχρωματισμού του γάλακτος, σε θερμοκρασία 36οC. Ο αποχρωματισμός είναι αποτέλεσμα μείωσης του δυναμικού οξειδοαναγωγής, δεδομένου ότι με την θέρμανση του γάλακτος, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται και καταναλώνουν το διαθέσιμο οξυγόνο. Ο χρόνος αποχρωματισμού εξαρτάται κυρίως από τον αριθμό των βακτηρίων. Χρησιμοποιείται κυρίως για ελέγχους σε επίπεδο εκτροφής και σταθμούς συγκέντρωσης γάλακτος. 13 Προσδιορισμός Μικροβιολογικής ποιότητας γάλακτος

Έμμεσες Μέθοδοι (2 από 3) 2.Προσδιορισμός σωματικών κυττάρων. Τα σωματικά κύτταρα είναι λευκοκύτταρα του αίματος και επιθηλιακά κύτταρα που βρίσκονται σε μεγάλο αριθμό στο γάλα σε περίπτωση μαστίτιδας. Δεν αποτελούν ένδειξη μικροβιολογικής ποιότητας του γάλακτος, αφού δεν προσδιορίζουν άμεσα ή έμμεσα μικρόβια, αλλά ένδειξη ότι το γάλα προέρχεται από ζώο με μαστίτιδα χωρίς να μπορεί και πάλι να προσδιορίσει σε ποια μικρόβια οφείλεται η μαστίτιδα. Σε κάθε περίπτωση όμως αποτελεί ένδειξη υγιεινής και καταλληλότητας του γάλακτος, αφού γάλα με πολλά σωματικά κύτταρα είναι ακατάλληλο για χρήση. Προσδιορισμός Μικροβιολογικής ποιότητας γάλακτος 14

Έμμεσες Μέθοδοι (3 από 3) Η δοκιμή της Καλιφόρνιας (California test) είναι η συχνότερα χρησιμοποιούμενη στην πράξη αν και σήμερα οι περισσότερες βιομηχανίες επεξεργασίας γάλακτος διαθέτουν αυτοματοποιημένους καταμετρητές σωματικών κυττάρων. Η δοκιμή της Καλιφόρνιας στηρίζεται στο σχηματισμό πηγμάτων, λόγω της αντίδρασης με το DNA των λευκοκυττάρων, τα οποία χρωματίζονται με τη χρήση χρωστικής. Η ένταση του σχηματισμού πήγματος καθορίζει και των αριθμό των σωματικών κυττάρων. Το όριο για τα σωματικά κύτταρα καθορίζεται στα κύτταρα/ ml (1662/2006). Προσδιορισμός Μικροβιολογικής ποιότητας γάλακτος 15

Ειδικό μέρος: Προσδιορισμός ΟΜΧ (1 από 5) Υλικά: Τρυβλία, Σιφώνια 0.1 ή 1 έως 10ml, Φιαλίδια με πώμα ή δοκιμαστικοί σωλήνες των ml Αραιωτικό διάλυμα (Peptone Water), Θρεπτικό υπόστρωμα (Plate Count Agar), Υδατόλουτρο, Επωαστικός κλίβανος 32οC, Τεχνική:  Ανακινούμε καλά το δείγμα προς εξέταση ώστε να κατανεμηθούν ομοιογενώς τα βακτήρια,  Απολυμαίνουμε το στόμιο με βύσμα εμποτισμένο σε αιθανόλη 70% ή με χρήση λύχνου, Προσδιορισμός Μικροβιολογικής ποιότητας γάλακτος 16

Ειδικό μέρος: Προσδιορισμός ΟΜΧ (2 από 5) Εκτελούμε τις δεκαδικές αραιώσεις: τοποθετούμε 9ml αραιωτικού σε 6 τουλάχιστον φιαλίδια και τα αριθμούμε από το 1-6. Στη συνέχεια μεταφέρουμε 1 ml δείγμα στο φιαλίδιο 1. Ανακινούμε το φιαλίδιο 1 και με καθαρό σιφώνιο μεταφέρουμε 1ml από αυτό στο φιαλίδιο 2 κ.ο.κ. (Το σιφώνιο που μεταφέρει το δείγμα δεν πρέπει να βυθίζεται στο αραιωτικό αλλά και ούτε να ακουμπά το στόμιο ή τα τοιχώματα του φιαλιδίου). Ενοφθαλμίζουμε με ενσωμάτωση: Από κάθε φιαλίδιο λαμβάνουμε 1 ml και τοποθετούμε στο κέντρο του αντίστοιχου τρυβλίου πετρί με ασηπτικούς χειρισμούς. Αμέσως μετά προσθέτουμε στα τρυβλία πετρί ml θερμοστατημένου υποστρώματος στους 45οC. Με ήπιες κινήσεις, αρχικά κυκλικές και κατόπιν κάθετες και οριζόντιες, ενσωματώνουμε το ενοφθάλμισμα στο υπόστρωμα και αφήνουμε σε ηρεμία να στερεοποιηθεί. Προσδιορισμός Μικροβιολογικής ποιότητας γάλακτος 17

Ειδικό μέρος: Προσδιορισμός ΟΜΧ (3 από 5) Προσδιορισμός Μικροβιολογικής ποιότητας γάλακτος 18

Ειδικό μέρος: Προσδιορισμός ΟΜΧ (4 από 5)  Επωάζουμε τα τρυβλία πετρί στους 32οC για 48 ώρες,  Καταμετρούμε τις αποικίες με χρήση καταμετρητή αποικιών,  Επιλέγουμε τα τρυβλία πετρί με αποικίες,  Υπολογίζουμε τον αριθμό των βακτηρίων / ml γάλακτος: Εάν μόνο ένα τρυβλίο έχει επιλεγεί, τότε πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή αραίωσης [π.χ. αν 100 αποικίες στην αραίωση 1/1000 (10-3), πολλαπλασιάζουμε 100 x 1000), Εάν δύο τρυβλία πετρί έχουν επιλεγεί, τότε υπολογίζεται ο αριθμός βακτηρίων / ml και εξάγεται ο μέσος όρος των δύο τιμών, εκτός εάν ο λόγος του αριθμού βακτηρίων της μεγαλύτερης προς τη μικρότερη αραίωση είναι μεγαλύτερος του 2, οπότε και λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός της μικρότερης αραίωσης. Προσδιορισμός Μικροβιολογικής ποιότητας γάλακτος 19

Ειδικό μέρος: Προσδιορισμός ΟΜΧ (5 από 5) Εάν όλα τα τρυβλία πετρί έχουν κάτω από 25 αποικίες, λαμβάνουμε υπόψη το αποτέλεσμα της μικρότερης αραίωσης, Εάν δεν έχουμε καμία αποικία, τότε το αποτέλεσμα είναι <1, Εάν όλα τα τρυβλία πετρί έχουν πάνω από 250 αποικίες, τότε η αρίθμηση γίνεται με τη βοήθεια ειδικής οθόνης. Παράδειγμα: Κατά την καταμέτρηση αποικιών σε τρυβλία, για προσδιορισμό της ΟΜΧ είχατε τα ακόλουθα αποτελέσματα: αμέτρητο Ποιο θα ήταν το μικροβιακό φορτίο του δείγματος που αναλύσατε; Προσδιορισμός Μικροβιολογικής ποιότητας γάλακτος 20

Δοκιμή κυανού του Μεθυλενίου (1 από 3) Υλικά: Σιφώνια 1, 10 ml, Δοκιμαστικοί σωλήνες ή φιαλίδια με πώματα, Υδατόλουτρο στους 36οC, Χρονόμετρο, Δ/μα κυανού του μεθυλενίου, Τεχνική: Τοποθετούμε σε αποστειρωμένους δοκιμαστικούς σωλήνες 1 ml διαλύματος χρωστικής και 10 ml δείγματος, Τοποθετούμε τους δοκιμαστικούς σωλήνες στο υδατόλουτρο, Προσδιορισμός Μικροβιολογικής ποιότητας γάλακτος 21

Δοκιμή κυανού του Μεθυλενίου (2 από 3) Ελέγχουμε τη θερμοκρασία με θερμόμετρο και όταν αυτή ισορροπήσει (περίπου 10 λεπτά) πωματίζουμε τους σωλήνες, τους ανακινούμε και τους επανατοποθετούμε στο υδατόλουτρο Ανάγνωση των αποτελεσμάτων (αποχρωματισμός) γίνεται στα 20 λεπτά, στις 2.5 και 5.5 ώρες Η διαβάθμιση του γάλακτος γίνεται σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα: Προσδιορισμός Μικροβιολογικής ποιότητας γάλακτος 22

Δοκιμή κυανού του Μεθυλενίου (3 από 3) Χρόνος αποχρωματισμ ού Διαβάθμιση γάλακτος Αριθμός βακτηρίων / ml <20minΠάρα πολύ μολυσμένο > min – 2hΠολύ μολυσμένο4 – h – 5,5hΛίγο μολυσμένο >5,5hΕλάχιστα μολυσμένο < Προσδιορισμός Μικροβιολογικής ποιότητας γάλακτος 23

Δοκιμή Καλιφόρνια (1 από 2) Υλικά: Ειδικός δίσκος με 4 φρεάτια, Σιφώνια των 2ml, Αντιδραστήριο Alkyl aryl sulfonate, Τεχνική: Μεταφέρετε 2 ml γάλακτος στο κάθε φρεάτιο του δίσκου, Προσθέστε 2 ml αντιδραστηρίου, Με κυκλικές κινήσεις αναμιγνύετε καλά για 10 δευτερόλεπτα, Καταγράψτε το βαθμό αντίδρασης σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα: Προσδιορισμός Μικροβιολογικής ποιότητας γάλακτος 24

Δοκιμή Καλιφόρνια (2 από 2) ΑντίδρασηΒαθμόςΑριθμός σωματικών κυττάρων / ml γάλακτος ΠαρατηρήσειςΑποτέλεσμα Καμία Κανονικό γάλαΑρνητικό Πολύ λεπτό πήγμα, που εξαφανίζεται μετά τα 10 sec. Χρώμα γκρι-μωβ – Λανθάνουσα, υποκλινική μαστίτιδα, τραυματισμός Αμφίβολο Μικρό πήγμα που διατηρείται. Χρώμα γκρι-μωβ – Υποκλινική μαστίτιδα Ελαφρά θετικό Άφθονο πήγμα με γλοιώδη αθροίσματα στο πυθμένα του φρεατίου. Χρώμα σκούρο μωβ ΜαστίτιδαΘετικό Πήγμα ισχυρής συνεκτικότητας. Χρώμα σκούρο μωβ. Διατηρείται στο κέντρο του φρεατίου 4> μαστίτιδαΠολύ θετικό Προσδιορισμός Μικροβιολογικής ποιότητας γάλακτος 25

Τέλος Ενότητας