Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Χημεία Τροφίμων Ενότητα #7: Τα ανόργανα συστατικά Αθανάσιος Μανούρας Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Τέλος Ενότητας.
Advertisements

Η ανοσοαποτύπωση ως επιβεβαιωτική μέθοδος
Διάνοιξη πόρων Με ακτινοβολούμενη θερμότητα. Θερμαινόμενα σίδερα.
Καμπυλότητα Φακού P c
Παράγοντες που επηρεάζουν τη δύναμη ενός μυός 1/2
Ορισμός Μάλαξη είναι ένα σύστημα μηχανικών χειρισμών που εκτελούνται στην επιφάνεια του ανθρώπινου σώματος (εδώ στο πρόσωπο), με τα χέρια ή με ειδικά μηχανήματα.
Αλκίνια Χαρακτηριστική ομάδα: τριπλός δεσμός.
Σχεδίαση Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων
Σύσταση και Ανάλυση Γλευκών και Οίνων (Θ)
Zωολογία Ι Ενότητα 19: Εχινόδερμα Εργαστηριακή Άσκηση: Συστηματική Εχινοδέρμων Κυρίτση – Κρικώνη Βασιλική, ΕΔΙΠ Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας.
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Αρδευτική Μηχανική Εργαστήριο 3: Τεχνολογία Διανεμητών Μικροάρδευσης Καθηγητής Παναγιώτης Βύρλας Σχολή Τεχνολόγων.
Τεχνολογία οφθαλμικών φακών Ι (Ε) Ενότητα 5: Έγχρωμοι φακοί Θεμιστοκλής Γιαλελής, Οπτικός, MSc, PhD candidate ΕΔΙΠ του τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας.
Eιδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων
Κανόνες Ασφαλείας Εργοταξίων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ
Εκτίμηση Φυσικής Κατάστασης
Άλλες μορφές νευρώσεων
Γιατί τρεφόμαστε ; Ενέργεια Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (nutrients)
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Υπολογιστική Γεωμετρία και Εφαρμογές στις ΒΧΔ
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Φιλοσοφία της Ιστορίας και του Πολιτισμού
ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΛΟΤ EN ISO 3251 Ζύγιση μάζας υγρού μελανιού (m1 g)
Ενότητα 13 Αξιολόγηση μαθήματος και διδάσκοντος από την εφαρμογή της Μονάδας Ολικής Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του ΤΕΙ Αθήνας Αξιολόγηση του μαθήματος Αξιολόγηση.
To νερό Θεωρείται το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Άσκηση 9 (1 από 2) Ανακαλύψτε στο χάρτη σας μερικά χαρτογραφικά αντικείμενα που να ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες : φυσικά, τεχνητές κατασκευές, αφηρημένα.
Φιλοσοφία της Ιστορίας και του Πολιτισμού
Ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης για την ψυχή
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Τροφοδοσία βιόσφαιρας
Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών Τμήμα Φιλοσοφίας
Τοπολογικές σχέσεις 1/3 Βρείτε και περιγράψτε τις τοπολογικές σχέσεις σύμφωνα με τους (Pantazis, Donnay 1996) για τα παρακάτω γεω-γραφικά αντικείμενα:
Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Εικαστικές συνθέσεις - Χρώμα στο χώρο
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Ανόργανη και Οργανική Χημεία (Θ)
Οργάνωση και Διοίκηση Πρωτοβάθμιας (Θ)
Εισαγωγή στις εικαστικές τέχνες
Λιθογραφία – Όφσετ (Θ) Ενότητα 8.2: Εκτυπωτική Διαδικασία Μηχανής
Εφαρμοσμένη Ενζυμολογία (Θ)
Διατροφή-Διαιτολογία
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Διατροφή- Διαιτολογία
Διδακτική της Πληροφορικής
Τηλεοπτική και Ραδιοφωνική Παραγωγή
Αισθητική Σώματος Ι (Ε)
Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας
Ειδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων -E
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Αισθητική Σώματος Ι (Ε)
Διατροφή- Διαιτολογία
Ενότητα 5.2: Αιθέρες Χριστίνα Φούντζουλα Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων
Μυθος και Τελετουργία στην Αρχαία Ελλάδα
Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση
Ενότητα 8: Συστήματα Υγείας στην Ευρώπη: Γαλλία
Διατροφή-Διαιτολογία
Ψυχιατρική Ενότητα 7: Συνέχεια σταδίων
Γενικὴ Ἐκκλησιαστικὴ Ἱστορία Α´
Κοσμητολογία ΙΙ (Θ) Ενότητα 3: Kρέμες (γ’ μέρος)
Ανοσολογία (Ε) Ενότητα 3: Αιμοσυγκόλληση Πέτρος Καρκαλούσος
Οργανική Χημεία (Ε) Ενότητα 2: Προσδιορισμός σημείου τήξης
Ενότητα 1: ……………….. Όνομα Επώνυμο Τμήμα __
Σύσταση και Ανάλυση Γλευκών και Οίνων (Θ)
Ιστορία και Θεολογία των Εκκλησιαστικών Ύμνων
Διατροφή-Διαιτολογία
Αισθητική ηλεκτροθεραπεία σώματος
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Χημεία Τροφίμων Ενότητα #7: Τα ανόργανα συστατικά Αθανάσιος Μανούρας Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων.

Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας» έχει χρηματοδοτήσει μόνο τη αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. 2

Σκοποί ενότητας Να γνωρίζουν την εξέλιξη της πληροφορικής, σε σχέση με την εξέλιξη της εκπαίδευσης, και τις μεθοδολογίες της εκπαίδευσης. Ανόργανα Συστατικά3

Περιεχόμενα ενότητας 1)Τα συστατικά και οι βιταμίνες των τροφώνΤα συστατικά και οι βιταμίνες των τροφών 2)Πρόσθετα τροφίμωνΠρόσθετα τροφίμων Ανόργανα Συστατικά4

Ανόργανα συστατικά Ανόργανα Συστατικά5

Na, K, Cl (1 από 2) Ρόλος: ●Ηλεκτρολύτες των υγρών του σώματος. ●Ωσμωτικό ισοζύγιο, όγκος και σύνθεση υγρών του σώματος, δραστικότητα μυών και νεύρων. ●Κάλιο: εσωκυττάριο κατιόν – Νάτριο: εξωκυττάριο κατιόν. Ανόργανα Συστατικά6

Na, K, Cl (2 από 2) Πηγές: ●Νάτριο: χλωριούχο νάτριο, επεξεργασμένα τρόφιμα, σόδα φαγητού, μπέικιν πάουντερ, τυρί. ●Κάλιο: Λαχανικά, κρέας, γάλα, φρούτα. ●Τα ζωικά τρόφιμα περιέχουν περισσότερο νάτριο ενώ τα φυτικά περισσότερο κάλιο. Ανόργανα Συστατικά7

Ca και P (1 από 3) Ρόλος: ●Συστατικά των οστών και των δοντιών (αναλογία Ca:P ~2:1). ●Ca: ●Συστατικό των μεσοκυττάριων υγρών. ●Σύσπαση των μυών. ●Πήξη του αίματος. ●Λειτουργία ενζύμων και ορμονών. Ανόργανα Συστατικά8

Ca και P (2 από 3) ●P: ●Ισορροπία οξέων – βάσεων των κυταρρικών υγρών. ●Συστατικό του γενετικού υλικού. ●Συστατικό ΑΤΡ. ●Δράση ενζύμων. ●Συστατικό φωσφολιπιδίων. Ανόργανα Συστατικά9

Ca και P (3 από 3) Πηγές: ●Ασβέστιο: γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, ψωμί, σπανάκι, φασόλια, λάχανα. ●Φώσφορος: σε όλες τις τροφές. Ανόργανα Συστατικά10

Mg Ρόλος: ●Συστατικό της χλωροφύλλης, οστών και μυών. ●Σύνθεση πρωτεϊνών, DNA, ΑΤΡ. ●Λειτουργία ενζύμων. ●Μεταβολισμό ασβεστίου, καλίου, βιταμίνης D. Πηγές: ●Αλεύρι, σοκολάτα πικρή, ρύζι, σπανάκι, φασόλια, αμύγδαλα, καρύδια. Ανόργανα Συστατικά11

Fe Ρόλος: ●Συστατικό της αιμογλοβίνης, της μυογλοβίνης, και της τρανσφερρίνης. ●Αποθηκεύεται στο συκώτι με το σύμπλοκο φερριτίνη. ●Έλλειψη προκαλεί σιδηροπενική αναιμία. Πηγές: ●Συκώτι, μοσχαρίσιο κρέας, σπανάκι, ψωμί, ξηροί καρποί. ●Από τα ζωικά τρόφιμα απορροφάται καλύτερα. ●Η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση. Ανόργανα Συστατικά12

I Ρόλος: ●Συστατικό της θυροξίνης (ορμόνη βασικού μεταβολισμού). ●Ανεπάρκεια προκαλεί βρογχοκήλη (διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα). Πηγές: ●Ψάρια, αλάτι. Ανόργανα Συστατικά13

F Ρόλος: ●Καλή υγεία των δοντιών. Πηγές: ●Πόσιμο νερό (1ppm), ψάρια Ανόργανα Συστατικά14

Zn Ρόλος: ●Ενεργοποίηση ενζύμων. ●Διάφορες λειτουργίες σχηματισμό πρωτεϊνών, σύστημα ανοσίας, μεταβολισμό βιταμινών, επούλωση πληγών. Πηγές: ●Κρέας, συκώτι, ψάρια, αυγά, δημητριακά. Ανόργανα Συστατικά15

Μn Ρόλος: ●Κατασκευή σκελετού. ●Αναπαραγωγή. ●Καλή λειτουργία κεντρικού νευρικού συστήματος. ●Ενεργοποιεί ένζυμα. Πηγές: Φυλλώδη λαχανικά, σπέρμα δημητριακών, τσάι. Ανόργανα Συστατικά16

Co Ρόλος: ●Συστατικό της B 12. ●Έλλειψη σχετίζεται με αναιμία. Πηγές: ●Ζωικά τρόφιμα, συκώτι, νεφρά. Ανόργανα Συστατικά17

Cu Ρόλος: ●Δράση ενζύμων. ●Επηρεάζει την απορρόφηση και μεταφορά σιδήρου. ●Ανεπάρκεια προκαλεί αναιμία. Πηγές: ●Οστρακοειδή, συκώτι, εντόσθια, ξηροί καρποί. Ανόργανα Συστατικά18

Se Ρόλος: ●Αντιοξειδωτικό. ●Έλλειψη αύξηση καρκίνου και καρδιοπαθειών. Πηγές: ●Καρύδια, συκώτι, ψωμί ολικής άλεσης, τόνος, ντομάτες, μπρόκολα. Ανόργανα Συστατικά19

Τέλος Ενότητας Επεξεργασία: Σοφιανίδου Γεωργία

Σημειώματα

Σημείωμα Ιστορικού Εκδόσεων Έργου Το παρόν έργο αποτελεί την έκδοση 1.01.

Σημείωμα Αναφοράς Copyright Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας, Αθανάσιος Μανούρας, Αθανάσιος Μανούρας. «Χημεία Τροφίμων, Ενότητα #7: Τα ανόργανα συστατικά». Έκδοση: 1.0. Λάρισα / /2014. Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση: /index.php.

Σημείωμα Αδειοδότησης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή, 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λπ., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό και τα οποία αναφέρονται μαζί με τους όρους χρήσης τους στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». [1] Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του έργου, για το διανομέα του έργου και αδειοδόχο, που δεν περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή ως προϋπόθεση για τη χρήση ή πρόσβαση στο έργο, που δεν προσπορίζει στο διανομέα του έργου και αδειοδόχο έμμεσο οικονομικό όφελος (π.χ. διαφημίσεις) από την προβολή του έργου σε διαδικτυακό τόπο. Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί.

Διατήρηση Σημειωμάτων Οποιαδήποτε αναπαραγωγή ή διασκευή του υλικού θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει:  το Σημείωμα Αναφοράς,  το Σημείωμα Αδειοδότησης,  τη Δήλωση Διατήρησης Σημειωμάτων,  το Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων. μαζί με τους συνοδευόμενους υπερσυνδέσμους.