Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΧΟΛΙΝΕΡΓΙΚΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ. Οι χολινεργικοί ανταγωνιστές ή αντιχολινεργικά φάρμακα συνδέονται με τους χολινεργικούς υποδοχείς αλλά δεν πυροδοτούν τα αντίστοιχα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΧΟΛΙΝΕΡΓΙΚΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ. Οι χολινεργικοί ανταγωνιστές ή αντιχολινεργικά φάρμακα συνδέονται με τους χολινεργικούς υποδοχείς αλλά δεν πυροδοτούν τα αντίστοιχα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΧΟΛΙΝΕΡΓΙΚΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

2 Οι χολινεργικοί ανταγωνιστές ή αντιχολινεργικά φάρμακα συνδέονται με τους χολινεργικούς υποδοχείς αλλά δεν πυροδοτούν τα αντίστοιχα αποτελέσματα.

3 Αντιμουσκαρινικές ουσίες oΑποκλείουν τους μουσκαρινικούς υποδοχείς και και τους λίγους συμπαθητικούς νευρώνες που κατ' εξαίρεση είναι χολινεργικοί (π.χ. αυτοί που νευρώνουν τους ιδρωτοποιούς αδένες). oΣε αντίθεση με τους χολινεργικούς αγωνιστές οι χολινεργικοί ανταγωνιστές είναι χρήσιμοι σε πολλές και ποικίλες κλινικές περιπτώσεις. oΚαθόσον δεν αποκλείουν τους νικοτινικούς υποδοχείς, τα αντιμουσκαρινικά φάρμακα έχουν ελάχιστη έως μηδαμινή δράση στα αυτόνομα γάγγλια και τις νευρομυϊκές συνάψεις των σκελετικών μυών.

4 Ατροπίνη 1. Ατροπίνη oΜουσκαρινικός ανταγωνιστής. oΥψηλή συγγένεια με τους μουσκαρινικούς υποδοχείς (προσδένεται συναγωνιστικά σε αυτούς, εμποδίζοντας την πρόσδεση της ακετυλοχολίνης). oΠροκαλεί μυδρίαση, ελαττώνει τη δραστηριότητα του γαστρεντερικού και της ουροδόχου κύστης, προκαλεί βραδυκαρδία σε χαμηλές δόσεις και ταχυκαρδία σε υψηλές δόσεις και καταστέλλει τους σιελογόνους αδένες προκαλώντας ξηροστομία. oΘεραπευτικά χρησιμοποιείται στην οφθαλμολογία, ως αντισπασμωδικό, ως αντίδοτο των χολινεργικών αγωνιστών, για την αντιμετώπιση δηλητητριάσεων και κατά των εκκρίσεων των ανώτερων και κατώτερων αναπνευστικών οδών προεγχειριτικά. oΑνεπιθύμητες ενέργειες (δοσοεξαρτώμενες): ξηροστομία, θόλωση όρασης, αίσθημα ξηρότητας στους οφθαλμούς, ταχυκαρδία, δυσκοιλιότητα.

5 Σκοπολαμίνη 2. Σκοπολαμίνη oΠαρόμοια δράση στην περιφέρεια με την ατροπίνη, μεγαλύτερη δράση στο ΚΝΣ και μεγαλύτερη διάρκεια. oΜπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αναισθησία, λόγω της πρόκλησης αμνησίας. oΕμφανίζει χρήση στη μαιευτική, σε συνδυασμό με τη μορφίνη για την πρόκληση αμνησίας και καταστολής. oΧρησιμοποιείται προληπτικά για τη ναυτία του ταξιδιού. oΑνεπιθύμητες ενέργειες παρόμοιες με της ατροπίνης.

6 Ιπρατρόπιο 3. Ιπρατρόπιο oΠαράγωγο της ατροπίνης που χρησιμοποιείται στη θεραπεία του άσθματος και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας σε ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν αδρενεργικούς αγωνιστές.

7 Γαγγλειοπληγικά oΕπιδρούν εκλεκτικά στους νικοτινικούς υποδοχείς, πιθανώς αποκλείοντας τους ιοντικούς διαύλους των αυτόνομων γαγγλίων. oΤα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται σπάνια για θεραπευτικό σκοπό. 1.Νικοτίνη 1.Νικοτίνη: καμία θεραπευτική χρήση. 2.Τριμεθαφάνη 2.Τριμεθαφάνη: βραχυπρόθεσμη θεραπεία υπέρτασης. 3.Μεκαλαμίνη 3.Μεκαλαμίνη: θεραπεία λιγότερο ή περισσότερο βαριάς υπέρτασης.

8 Μυοπληγικά oΑποκλείουν τη νευρομυϊκή σύναψη. 1.Μη - εκπολωτικά μυοπληγικά 1.Μη - εκπολωτικά μυοπληγικά: χρησιμοποιούνται στη χειρουργική αναισθησία για τη χαλάρωση των σκελετικών μυών. 2.Εκπολωτικά μυοπληγικά 2.Εκπολωτικά μυοπληγικά: χρησιμοποιούνται όταν απαιτείται ταχεία ενδοτραχειακή διασωλήνωση κατά την έναρξη της αναισθησίας καθώς και στην ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ηλεκτροσόκ).

9 Η belladonna αποτελεί ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο βότανο. Εκχυλίσματα του βοτάνου περιέχουν τα αλκαλοειδή, υοσκιαμίνη, ατροπίνη και υοσκίνη. Η belladonna έχει αντιμουσκαρινική δράση, το οποίο προσδιορίζει και το θεραπευτικό της όφελος. Εντούτοις, μπορεί να προέλθει δηλητηρίαση από τη χρήση του βοτάνου, όπως μετά από την κατανάλωση ορισμένων ειδών τσαγιού, με αποτέλεσμα από τη εμφάνιση μυδρίασης και επικείμενης δυσκολίας στην όραση έως την αύξηση του καρδιακού ρυθμού, κατακράτηση των ούρων, πυρετό, σπασμούς και κώμα. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε άτομα που λαμβάνουν ήδη φαρμακευτικές ουσίες που έχουν δράση αντιμουσκαρινική καθώς και όσους λαμβάνουν χολινεργικούς αγωνιστές, καθόσον η belladonna δύναται να εξασθενήσει το θεραπευτικό τους αποτέλεσμα.


Κατέβασμα ppt "ΧΟΛΙΝΕΡΓΙΚΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ. Οι χολινεργικοί ανταγωνιστές ή αντιχολινεργικά φάρμακα συνδέονται με τους χολινεργικούς υποδοχείς αλλά δεν πυροδοτούν τα αντίστοιχα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google