Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι Πατριάρχες Βρισκόμαστε στη Μεσοποταμία το 19ο αιω. π.Χ. Τις πληροφορίες τις παίρνουμε από το 1ο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, τη Γένεση.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι Πατριάρχες Βρισκόμαστε στη Μεσοποταμία το 19ο αιω. π.Χ. Τις πληροφορίες τις παίρνουμε από το 1ο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, τη Γένεση."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι Πατριάρχες Βρισκόμαστε στη Μεσοποταμία το 19ο αιω. π.Χ. Τις πληροφορίες τις παίρνουμε από το 1ο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, τη Γένεση

2

3 Σημειώστε σπουδαίες πόλεις

4 Ποια είναι τα επιτεύγματα των λαών που είδαμε στο χάρτη; Γεωργία-κτηνοτροφία Μεγάλες πόλεις Όμορφα έργα τέχνης Πνευματική ζωή(γεωμετρία, αστρονομία, νομοθεσία, γραφή, θρησκεία)

5 Άροτρο Σουμερίων το 3000. π. Χ.

6

7

8

9

10

11 Ζιγκουράτ (ναός Σουμερίων)

12

13

14

15 Ουρ

16 Ιστάρ – θεά του ουρανού

17

18

19

20

21 Πως ζούσαν οι Πατριάρχες μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον; Οι πατριάρχες ήταν νομάδες

22

23

24

25 Είναι νομάδες Περιπλανούνταν από τόπο σε τόπο με τα κοπάδια τους Περιπλανούνταν από τόπο σε τόπο με τα κοπάδια τους Ήταν οργανωμένοι σε πατριές (μεγάλες οικογένειες) Ήταν οργανωμένοι σε πατριές (μεγάλες οικογένειες) Υπήρχε μεγάλη αφοσίωση και αδελφοσύνη μεταξύ τους Υπήρχε μεγάλη αφοσίωση και αδελφοσύνη μεταξύ τους Ο αρχηγός (= πατριάρχης ) είχε μεγάλη ισχύ και αναγνώριση Ο αρχηγός (= πατριάρχης ) είχε μεγάλη ισχύ και αναγνώριση

26 Ουρ. Σ’ αυτή την πόλη με τους μεγάλους ναούς και τους πολλούς θεούς ξεκινά η ιστορία μας

27

28 Η πορεία Η πορεία

29 Από την Ουρ μετακινήθηκε η οικογένεια του Θάρα στην Χαρράν

30 Εδώ στη Χαρράν καλεί ο Θεός τον Αβραάμ

31 Μάθημα 5. Τι θα μάθουμε; 1.θα πληροφορηθούμε για το ξεκίνημα και την ανάπτυξη της σχέσης του Αβραάμ με το Θεό 1.θα πληροφορηθούμε για το ξεκίνημα και την ανάπτυξη της σχέσης του Αβραάμ με το Θεό 2. Θα συζητήσουμε τις συνέπειες αυτής της σχέσης για τον ίδιο, το λαό του, και όλο τον κόσμο. 2. Θα συζητήσουμε τις συνέπειες αυτής της σχέσης για τον ίδιο, το λαό του, και όλο τον κόσμο.

32 Διαβάζουμε τα κείμενα α΄ και β΄ της σελίδας 30 Επισημάνετε τις συναντήσεις Θεού - Αβραάμ. Ποιος παίρνει κάθε φορά την πρωτοβουλία της συνάντησης; Υπογραμμίστε τις συγκεκριμένες φράσεις στο κείμενο «Ο Κύριος είπε…» «Εκεί του φανερώθηκε ο Θεός….» «Εκεί ο Θεός του είπε..» Ο Θεός

33 Προσέξτε την κλήση του Αβραάμ στην παρ. α΄ και συμπληρώστε το παρακάτω πλαίσιο 1. τι ζητάει ο Θεός από τον Αβραάμ; 1. τι ζητάει ο Θεός από τον Αβραάμ; 2. ποιες δυσκολίες χρειάζεται να ξεπεράσει ο Αβραάμ; 2. ποιες δυσκολίες χρειάζεται να ξεπεράσει ο Αβραάμ; 3.Τι υπόσχεται/ επαγγέλεται ο Θεός στον Αβραάμ; 3.Τι υπόσχεται/ επαγγέλεται ο Θεός στον Αβραάμ; Του ζητάει να φύγει από τη χώρα του Του ζητάει να φύγει από τη χώρα του Να εγκαταλείψει οικογένεια (πατριά) και πατρίδα. Είναι εύκολο; Να εγκαταλείψει οικογένεια (πατριά) και πατρίδα. Είναι εύκολο; Πατρίδα, απογόνους, ευλογία (σε όλα τα έθνη) Πατρίδα, απογόνους, ευλογία (σε όλα τα έθνη)

34 Ερώτηση 3 Επισημάνετε τις φράσεις του κειμένου που δείχνουν τις ενέργειες με τις οποίες ο Αβραάμ ανταποκρίθηκε στην κλήση του Θεού Επισημάνετε τις φράσεις του κειμένου που δείχνουν τις ενέργειες με τις οποίες ο Αβραάμ ανταποκρίθηκε στην κλήση του Θεού «ο Αβραάμ αναχώρησε…» «ο Αβραάμ αναχώρησε…» « ο Αβραάμ έχτισε εκεί» « ο Αβραάμ έχτισε εκεί» «ο Αβραάμ πίστεψε…» «ο Αβραάμ πίστεψε…»

35

36

37

38 Τι μας φανερώνουν για τη στάση του απέναντι στο Θεό; Τι μας φανερώνουν για τη στάση του απέναντι στο Θεό; Υπακούει στο θέλημά του Υπακούει στο θέλημά του Τον εμπιστεύεται Τον εμπιστεύεται Ανταποκρίνεται ελεύθερα ή όχι; Ανταποκρίνεται ελεύθερα ή όχι; Ελεύθερα και απόλυτα Ελεύθερα και απόλυτα Πότε εμπιστευόμαστε κάποιον απόλυτα; Πότε εμπιστευόμαστε κάποιον απόλυτα; Όταν αγαπάμε κάποιον Όταν αγαπάμε κάποιον

39 Ερώτηση 4. Η Διαθήκη (= συμφωνία), οι όροι της Ο Θεός Θα πραγματοποιήσει όλα όσα υποσχέθηκε (θα δώσει πατρίδα, απογόνους, ευλογία) Ο Αβραάμ Ο Αβραάμ Θα πιστεύει μόνο σ’ αυτό το Θεό Θα πιστεύει μόνο σ’ αυτό το Θεό

40 Ποιο είναι το καινούριο της σχέσης Θεού και ανθρώπου; Ή Τι χρειάζεται για να τηρηθεί μια συμφωνία; Αμοιβαία εμπιστοσύνη ( όχι φόβος ανάμεσα στο Θεό και τον άνθρωπο) Αμοιβαία εμπιστοσύνη ( όχι φόβος ανάμεσα στο Θεό και τον άνθρωπο)

41 Τι δείχνει η αλλαγή του ονόματος του Αβραάμ από το Θεό; Τι δείχνει η αλλαγή του ονόματος του Αβραάμ από το Θεό; (διαβάστε το κίτρινο πλαίσιο της σ. 30) (διαβάστε το κίτρινο πλαίσιο της σ. 30)


Κατέβασμα ppt "Οι Πατριάρχες Βρισκόμαστε στη Μεσοποταμία το 19ο αιω. π.Χ. Τις πληροφορίες τις παίρνουμε από το 1ο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, τη Γένεση."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google