Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κύτταρα αίματος Ερυθρά αιμοσφαίρια Αιμοφόρο αγγείο Λευκό αιμοσφαίριο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κύτταρα αίματος Ερυθρά αιμοσφαίρια Αιμοφόρο αγγείο Λευκό αιμοσφαίριο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κύτταρα αίματος Ερυθρά αιμοσφαίρια Αιμοφόρο αγγείο Λευκό αιμοσφαίριο
Επιμέλεια: Κωτίτσας Αριστοτέλης Πλάσμα 2o ΕΚΦΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Αιμοπετάλια

2 Κύτταρα αίματος Ερυθρά αιμοσφαίρια Λεμφοκύτταρο Μονοκύτταρο Ηωσινόφιλο
Φαγοκύτταρα Βασεόφιλο Ουδετερόφιλο Αιμοπετάλια

3 Φωτογραφία από οπτικό μικροσκόπιο
Ώριμα ερυθρά αιμοσφαίρια (απύρηνα). Διακρίνονται και δύο λευκά αιμοσφαίρια με πορφυρούς πυρήνες. Φωτογραφία από οπτικό μικροσκόπιο Λεμφοκύτταρο Φωτογραφία ερυθροκυττάρων από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο Ουδετερόφιλο

4

5 Λεμφοκύτταρα Ώριμο Λεμφοκύτταρο που περιβάλλεται από πολλά ερυθρά αιμοσφαίρια. Το κυτταρόπλασμα μοιάζει σαν ένα γαλάζιο φωτοστέφανο. Ο πυρήνας είναι συμπαγής με σκούρες μοβ κηλίδες, στρογγυλός, ή ωοειδές και μπορεί να εμφανίζει μια ελαφρά εσοχή. Αυτή η διαφάνεια δείχνει αρκετά παραδείγματα λεμφοκυττάρων. (Φυσιολογική συχνότητα: 20-45% των λευκών αιμοσφαιρίων)

6 Ουδετερόφιλα Ουδετερόφιλο που περιβάλλεται από αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια. Ο πυρήνας του κυττάρου αποτελείται από τρία έως πέντε τμήματα που συνδέονται μεταξύ τους με χρωματίνη. Τα νεότερα ουδετερόφιλα μπορεί να έχουν ένα ενιαίο, καμπύλο πυρήνα με στρογγυλεμένες άκρες όπως φαίνεται στην επάνω αριστερή γωνία (a). 1000 Χ μεγέθυνση Διάφοροι τύποι Ουδετερόφιλων.

7 Μονοκύτταρα Τα μεγαλύτερα από τα λευκά αιμοσφαίρια (περίπου διπλάσια σε μέγεθος από τα γύρω ερυθροκύτταρα). Χαρακτηριστικό τους είναι ο μεγάλος νεφροειδής πυρήνας που σε κάποια μπορεί να εγκολπώνεται. Τα μονοκύτταρα αποτελούν το % των λευκών αιμοσφαιρίων.

8 Ηωσινόφιλα Χαρακτηριστικό των ηωσινόφιλων είναι ο πυρήνας που εμφανίζεται με μεγάλους κόκκους και έχει συνήθως δύο λοβούς που συνδέονται μεταξύ τους με ένα λεπτό νήμα χρωματίνης. Το κυτταρόπλασμα τους εμφανίζεται μεγάλο, φωτεινό, πορτοκαλί με κόκκους. Αποτελούν το 1-4% των λευκών αιμοσφαιρίων

9 Βασεόφιλα Ο πυρήνας τους, που συνήθως έχει δύο λόβους, είναι μάλλον ασαφής και κρυμμένος από τους μεγάλους μοβ ή μαυροπορφυροειδείς κυτταροπλασματικούς κόκκους . Είναι τα σπανιότερα από τα λευκά αιμοσφαιρία περίπου το 0 - 3% αυτών.

10 Αιμοπετάλια Τα βέλη δείχνουν τα αιμοπετάλια. Τα αιμοπετάλια είναι μικρά (2 - 4 μm σε διάμετρο), θραύσματα κυττάρων που περιβάλλονται από μεμβράνη. Το μητρικό κύτταρο βρίσκεται συνήθως μόνο στο μυελό των οστών. Η συγκέντρωσή τους στο αίμα είναι ανά μl. Τα αιμοπετάλια παίζουν σημαντικό ρόλο στην αιμόσταση. Το μεγάλο κύτταρο στο κέντρο είναι ένα λεμφοκύτταρο.

11 Κύτταρα αίματος 4 1 5 6 2 7 3

12 Τα ερυθρά αιμοσφαίρια στα αριστερά είναι από έναν ασθενή με έλλειψη σιδήρου (αναιμία). Στα δεξιά είναι από φυσιολογικό άτομο.


Κατέβασμα ppt "Κύτταρα αίματος Ερυθρά αιμοσφαίρια Αιμοφόρο αγγείο Λευκό αιμοσφαίριο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google