Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

2 Τζαμί Υλικά : 1 Μπάλα και 1 κεραμίδι σπασμένο σε 7 κομάτια. Την θέση του κεραμιδιού μπορούν να πάρουν πέτρες, ξύλα ή οποιοδήποτε υλικό μπωρεί να βρεθεί εύκολα εκείνη τη στιγμή. Αριθμός παιδιών : Παίζουν το λιγότερο με 10 παίκτες οι οποίοι χωρίζονται σε δύο ομάδες.

3 Πως παίζεται : Βάζουμε τα κεραμίδια μέσα σε ένα μικρό κύκλο το ένα πάνω στο άλλο και από το σημείο εκείνο μετράμε 7 βήματα και κάνουμε μία γραμμή σε εκείνο το σημείο. Η μία ομάδα στέκετε πίσω από τη γραμμή και η άλλη πίσω από τα κεραμίδια. Η ομάδα που είναι πίσω από την γραμμή παίρνει τη μπάλα και προσπαθεί να σημαδέψει και να ρίξει τα κεραμίδια. Κάθε παίκτης έχει 3 ευκαιρίες να ρίξει τη μπάλα, σε περίπτωση που κανείς δεν πετύχει να ρίξει κάτω τα κεραμίδια αλλάζουν ρόλους. Σε περίπτωση που κάποιος ρίξει τα κεραμίδια η ομάδα του τρέχει προς όλες τις κατευθύνσεις και προσπαθεί να βάλει τα κεραμίδια το ένα πάνω στο άλλο όπως ήταν πρίν. Η άλλη ομάδα προσπαθεί να χτυπήσει με τη μπάλα τους αντιπάλους της έτσι ώστε να τους βγάλει από το παιχνίδι. Οποιος έχει τη μπάλα πρέπει να είναι ακίνητος. Την ώρα εκείνη μπορεί να ακινητοποιήσει έναν αντίπαλο ή να δώσει πάσα σ’ένα συμπαίκτη του. Το παιχνίδι συνεχίζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο μέχρις ώτου ή η μία ομάδα να στήσει τα κεραμίδια και να πεεί “ΤΖΑΜΙ” ή η άλλη ομάδα να ακινητοποιήσει όλους τους αντιπάλους της.

4 Μακριά γαϊδούρα Υλικά: ΤΙΠΟΤΑ
Αριθμός παιδιών: Τούλαχιστον 10 παικτες στην μία ομάδα δηλαδή 20 παιδιά γενικά.

5 Πώς παίζεται: Η μία ομάδα φτιάχνει την μακριά γαϊδούρα. Ένα παιδί στέκεται στον τοίχο σκυμμένο και με το πρόσωπο γυρισμένο σ’ αυτόν. Το άλλο παιδί με τα δύο του χέρια κρατάει από τη μέση του πρώτου παιδιού. Στα πισινά του δεύτερου παιδιού πιάνει άλλο παιδί και ούτω καθεξής, ώσπου να σχηματιστεί ένα μακρύ ανθρώπινο σκυμμένο σώμα. Τα παιδιά προστατεύουν τα κεφάλια τους ανάμεσα στα πόδια του μπροστινού. Όταν είναι έτοιμη η μακριά γαϊδούρα, ένα ένα τα παιδιά της άλλης ομάδας πηδούν, για να ανέβουν όλα επάνω στις πλάτες της μακριάς γαϊδούρας. Εάν δεν τα κατφέρουν, τότε είναι χαμένοι. Εάν όμως τα καταφέρουν, η ομάδα της μακριάς γαϊδούρας κουνιέται, προσπαθώντας να ρίξει κάτω αυτούς που είναι καβάλα. Την ώρα εκείνη οι επάνω λένε «Δέκα-δέκα την ημέρα και εκατό την εβδομάδα και σαράντα και πενήντα και το γαιδουράκι μου και το σαμαράκι μου, πουρ-πουρ» Και κατεβαίνουν νικητές, εάν κατόρθώσουν να παραμείνουν καβάλα.

6 Μήλα Υλικά: 1 μπάλα Αριθμός παιδιών: από 4 έως πάρα πολλά παιδιά

7 Πώς παίζεται το παιχνίδι:
Χωρίζονται σε δυο ομάδες και στέκονται η μια απέναντι στην άλλη σε ορισμένη απόσταση. Στο μέσο στέκονται άλλα παιδιά. Οι ομάδες των παιδιών, που βρίσκονται στις άκρες, πετάνε τη μπάλα και προσπαθούν να χτυπήσουν τα παιδιά που είναι στο κέντρο. Χτυπημένο θεωρείται το παιδί όταν η μπάλα το χτυπήσει. Τα παιδιά που βρίσκονται στο κέντρο προσπαθούν να αποφύγουν τα χτυπήματα γιατί όποιο χτυπηθεί βγαίνει έξω. Όταν όμως κάποιο παιδί της ομάδας του κέντρου κατορθώσει να πιάσει τη μπάλα στον αέρα, τότε κερδίζει ένα μήλο που συμβολικά σημαίνει πως απέκτησε ένα πλεονέκτημα. Το παιδί που έχει κερδίσει το μήλο δε βγαίνει έξω έστω κι αν χτυπηθεί με τη μπάλα αλλά χάνει το μήλο του. Έχει ακόμα το δικαίωμα να ξαναφέρει μέσα στο παιχνίδι κάποιο απ’ τα παιδιά που έχουν χτυπηθεί και έχουν βγει έξω. Όταν κάποιο παιδί της ομάδας του κέντρου πιάσει τη μπάλα και του ξεφύγει τότε καίγεται και βγαίνει έξω. Στο τέλος, όταν έχει μείνει μόνο ένα παιδί μέσα, πρέπει να το χτυπήσουν με δέκα ριξιές. Αν αυτό δε γίνει κατορθωτό, τότε το παιχνίδι δεν έχει νικητή και ξαναρχίζει από την αρχή. Το παιχνίδι τελειώνει κανονικά, όταν χάσουν όλα τα παιδιά της ομάδας του κέντρου. Το παιχνίδι αυτό το παίζουν αγόρια και κορίτσια και τους είναι ιδιαίτερα αγαπητό.

8 Τυφλόμυγα Υλικά: 1 μαντήλι Αριθμός παιδιών: από 3 έως 8

9 Πώς παίζεται: Τα παιδιά βγάζουν για να δουν ποιο θα είναι τυφλόμυγα. < Ακα τα, μάκατα, σουτου μπε, άμπερ, φάμπερ, ντομινέ. Ακα τα, μάκατα, σουτου μπε, άμπερ, φάμπερ, βγε>. Δένουν με ένα μαντήλι τα μάτια του παιδιού που τα φυλάει και τα άλλα, γύτω του, τον πειράζουν και τον προκαλούν. Το παιδί-τυφλόμυγα προσπαθεί να πιάσει έναν από τους συμπαίκτες του, και όταν το πετύχει μαντεύει από το μπόι του, από τα ρούχα του και γενικά από τα χαρακτηριστικά του, ποιος είναι. Εάν κάνει λάθος ξαναφυλάει αυτός ένω αν βρει ποιος είναι τα φυλάει αυτός που πιάστηκε.

10 Στρατιωτάκια Υλικά: ΤΙΠΟΤΑ Αριθμός παικτών: Από 3 έως πολλούς

11 Πώς παίζεται: Αυτός που τα φυλάει ακουμπάει στον τοίχο με την πλάτη στραμένη στα άλλα παιδιά και φωνάζει δυνατά Στρατιωτάκια -ακούνητα -αμίλητα -αγέλαστα και γυρνάει γρήγορα μήπως και πιάσει κάποιον να κουνιέται. Τα παιδιά σε στάσεις πολεμιστών και ηρώων, προσπαθούν να μην κουνηθούν, να μην γελάσουν, να μη χάσουν την ισσοροπία τους, ό,τι και αν τους κάνει και ό,τι και αν τους λέει το παιδί που τα φυλάει γιατί τότε χάνουν. Ο πρώτος που χάνει, τα φυλάει.

12 Κρυφτό Υλικά: ΤΙΠΟΤΑ Αριθμός παιδιών: 3 έως πάρα πολλά

13 Και ο καημένος τα ξαναφυλάει
Πώς παίζεται: Τα παιδιά βγ΄αζουν για να δουν πιο θα τα φυλάει. Το παιδί που τα φυλάει γυρισμένο προς τον τοίχο (ή το δέντρο ή κολώνα που ορίζεται) χωρίς να βλέπει, αρχίζει να μετράει π.χ. Μέχρι το 30, 40, 100 και τα άλλα παιδιά τρέχουν να κρυφτούν. Όταν τελείωσει το μέτρημα φωνάζει < Φτου κρυμμένος και άκρυφτος> και αρχίζει να ψάχνει. Κάθε φορά που βρίσκει ένα παιδί τρέχει στον τοίχο που τα φύλαγε και το “φτύνει”. Φτουυ... Μαρία! Ή Φτουυ.... Διονύση! Όποιον φτύσει πρώτο αυτός θα τα φυλάει στον επόμενο γύρο. Αν όμως κάποιος φτάσει στον τοίχο πριν να τον δει το παιδι που τα φυλάει τότε φτύνει αυτός και δεν κινδινεύει να φυλάξει στον επόμενο γύρο. Αν μάλιστα αυτό το παιδί είναι και το τελευταίο που έχει απομείνει, τότε λέει “ Φτουυ ξελευθερία!” και ελευθερώνει όλα τα παιδιά που έχει φτύσει αυτός που τα φύλαγε. Και ο καημένος τα ξαναφυλάει

14 Το σπασμένο τηλέφωνο Υλικά: ΤΙΠΟΤΑ Αριθμός παιδιών: από 3 έως πολλά

15 Πώς παίζεται: Τα παιδιά κάθονται το ένα δίπλα στο άλλο. Το πρώτο από δεξιά, σκύβει στο αυτί του διπλανού του και του ψυθηρίζει μία λέξη πολλυσύλλαβη και πολύ δύσκολη και ασυνήθηστη. Το παιδί επαναλαμβάνει την λέξη που άκουσε στο αυτί του διπλανού του και αυτός στο παραδίπλα ως τον τελευταίο. Το τελευταίο παιδί σηκώνεται και τη φωνάζει δυνατά, αλλά συνήθως αυτή η λέξη δεν έχει καμία σχέση με την αρχική!


Κατέβασμα ppt "ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google