Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δίκτυα-Ενσύρματα και Ασύρματα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δίκτυα-Ενσύρματα και Ασύρματα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δίκτυα-Ενσύρματα και Ασύρματα
Β.Δ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Εργασία από τους μαθητές του Γ’5 Άθω Κούππα Άντη Μίτα Γιώργο Τούλουπο Μάριο Χριστοφή

2 Δίκτυο Υπολογιστών Ένα δίκτυο υπολογιστών είναι ένα σύνολο από αυτόνομους ή μη αυτόνομους διασυνδεδεμένους υπολογιστές. Οι υπολογιστές θεωρούνται διασυνδεδεμένοι όταν είναι σε θέση να ανταλλάξουν πληροφορίες μεταξύ τους και αυτόνομοι όταν δεν είναι δυνατό κάποιος υπολογιστής να ελέγξει τη λειτουργία (π.χ. εκκίνηση ή τερματισμό) κάποιου άλλου.

3 Τι είναι το ασύρματο δίκτυο;
Ως ασύρματο δίκτυο χαρακτηρίζεται το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, συνήθως τηλεφωνικό ή δίκτυο υπολογιστών, το οποίο χρησιμοποιεί ραδιοκύματα ως φορείς πληροφορίας. Τα δεδομένα μεταφέρονται μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, με συχνότητα φέροντος η οποία εξαρτάται κάθε φορά από τον ρυθμό μετάδοσης δεδομένων που απαιτείται να υποστηρίζει το δίκτυο. Η ασύρματη επικοινωνία, σε αντίθεση με την ενσύρματη, δεν χρησιμοποιεί ως μέσο μετάδοσης κάποιον τύπο καλωδίου. Σε παλαιότερες εποχές τα τηλεφωνικά δίκτυα ήταν αναλογικά, αλλά σήμερα όλα τα ασύρματα δίκτυα βασίζονται σε ψηφιακή τεχνολογία και, επομένως, κατά μία έννοια, είναι ουσιαστικώς δίκτυα υπολογιστών. Ένας φορητός υπολογιστής ο οποίος επικοινωνεί ασύρματα, μέσω ραδιοκυμάτων, με ένα σημείο πρόσβασης το οποίο συνδέεται στο Internet ή σε κάποιο ενσύρματο LAN

4 Γιατί είναι χρήσιμο ένα ασύρματο δίκτυο στην επιχείρηση μου;
Υπάρχουν δύο βασικά πλεονεκτήματα στην χρήση ασύρματου δικτύου: φορητότητα και ευελιξία. Αν χρησιμοποιείται έναν φορητό υπολογιστή με ασύρματη τεχνολογία τότε μπορείτε να χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας οπουδήποτε μέσα στον χώρο σας. Αν ταξιδεύετε συχνά, θα μπορείτε να συνδεθείτε στο διαδίκτυο μέσω κάποιου ασύρματου σημείου (τέτοια υπάρχουν σε πολλά καφέ, συνεδριακά κέντρα, αίθουσες αναμονής, αεροδρόμια και άλλα). Σε μια περίπτωση που επεκτείνετε την εταιρία σας, θα μπορείτε να τοποθετήσετε τους υπολογιστές σας χωρίς το κόστος της εγκατάστασης των καλωδίων και όλων των υλικών τοποθέτησης.

5 Ποιά είναι τα Πλεονεκτήματα Του Wi-Fi;
Δυνατότητα κίνησης. Τα ασύρματα δίκτυα προσφέρουν στους εργαζόμενους πρόσβαση πραγματικού χρόνου σε δεδομένα από οπουδήποτε κι αν βρίσκονται μέσα στην επιχείρησή τους ή όπου υπάρχει κάλυψη από το ασύρματο δίκτυο. Η δυνατότητα αυτή μπορεί να αυξήσει δραματικά την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα των εργαζομένων. Απλή και γρήγορη εγκατάσταση. Η εγκατάσταση ενός WLAN μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα χωρίς τα προβλήματα της καλωδίωσης που συνοδεύουν τα ενσύρματα δίκτυα. Εύκολη προσαρμογή. Η ασύρματη τεχνολογία επιτρέπει τη χρήση του δικτύου σε χώρους που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν καλώδια (π.χ. διατηρητέα κτίρια). Μειωμένο κόστος χρήσης. Ενώ το αρχικό κόστος για το hardware που θα υποστηρίξει ένα ασύρματο τοπικό δίκτυο είναι μεγαλύτερο από αυτό ενός ενσύρματου δικτύου, τα συνολικά έξοδα εγκατάστασης, καθώς και το κόστος χρήσης, είναι σημαντικά μικρότερα. Μακροπρόθεσμα τα οφέλη είναι ακόμη μεγαλύτερα για περιπτώσεις δυναμικών χώρων εργασίας, οι οποίες απαιτούν συχνές μετακινήσεις και αλλαγές. Δυνατότητα επέκτασης. Τα ασύρματα δίκτυα μπορούν να υποστηρίξουν μια μεγάλη ποικιλία από τοπολογίες προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες συγκεκριμένων εφαρμογών. Οι τοπολογίες αυτές μπορούν εύκολα να αλλάξουν και περιλαμβάνουν από απλά ισότιμα δίκτυα κατάλληλα για μικρό αριθμό χρηστών, έως πλήρως εκτεταμένα δίκτυα με δυνατότητες περιαγωγής που μπορούν να υποστηρίξουν χιλιάδες χρήστες σε μεγάλες αποστάσεις.

6 Ποια είναι τα μειονεκτήματα;
Παρόλο που υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα με το ασύρματο δίκτυο υπάρχουν και μερικά μειονεκτήματα. Αυτά διαιρούνται σε τρεις κατηγορίες: ταχύτητα, κόστος και ασφάλεια. Η ταχύτητα στο ασύρματο δίκτυο εξαρτάται από το πρωτόκολλο που έχει επιλεγεί αλλά συνήθως είναι εξασθενισμένες και πιο ασταθής από ότι στα συμβατικά δίκτυα. Τα καινούρια δίκτυα επιτρέπουν ταχύτητες μέχρι και 100Mbps και τα παλιότερα δίκτυα των 10Mbps θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα. Για τις περισσότερες επιχειρήσεις τα δίκτυα των 10Mbps και 54Mbps είναι επαρκεί εκτός κι αν χρειάζεται να μεταφέρονται μεγάλα αρχεία μεταξύ των υπολογιστών.

7 Ποια είναι τα μειονεκτήματα; (Συνέχεια)
Το κόστος είναι ένας ακόμα λόγος που μπορεί ένα ασύρματο δίκτυο να μην πληρεί τις ανάγκες σας. Παρόλο που οι τιμές τα τελευταία χρόνια έχουν πέσει αρκετά και οι συσκευές είναι πιο προσιτές στους καταναλωτές παραμένουν να είναι αρκετά πιο ακριβές. Για παράδειγμα: μία κάρτα δικτύου μπορεί να στοιχίζει και 20Ευρώ ενώ ένα αντίστοιχο σύστημα μπορεί να στοιχίσει ακόμα και δύο με τρεις φορές περισσότερο. Η ασφάλεια είναι και αυτή ένα σημαντικό μέρος. Μη σωστά εγκατεστημένα δίκτυα ή δίκτυα με χαμηλή ασφάλεια μπορούν πολύ εύκολα να παραβιαστούν από άτομα ειδικευμένα στις παραβιάσεις (hackers). Για να στηθεί ένα ασύρματο σημείο έχοντας την πιο ασφαλή λειτουργία που μπορεί να έχει, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας ενημερώσουμε.

8 Πού θα συναντήσουμε Wi-Fi;
Το Wi-Fi μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αυτοκίνητα διατηρώντας έξυπνο σύστημα μεταφοράς, αυξάνοντας την ασφάλεια και επιτρέποντας κινητό εμπόριο. Κάποιος που διαθέτει , όπως υπολογιστή, τηλέφωνο ή προσωπικό ψηφιακό βοηθό (PDA) εξοπλισμένο με Wi–Fi μηχανισμό, μπορεί να συνδεθεί στο Διαδίκτυο.

9 Εγαρμογές του Wi-Fi Η διασύνδεση των εσωτερικών δικτύων σε μεγάλες ταχύτητες είναι μια άλλη από τις εφαρμογές που προσφέρει αυτή η τεχνολογία. Έτσι πολλά κτίρια μπορούν να συνδεθούν από σημείο σε σημείο με κεραία. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητο να στρέψεις σωστά την κεραία και να κάνεις μια επανεκτίμηση των συνθηκών κορεσμού του καναλιού για να επιλέξεις το κανάλι με τη λιγότερη υπερφόρτωση εκπομπής.

10 Προτόκωλλα Ένα καλώδιο Ethernet για ενσύρματα LAN
Στα δίκτυα υπολογιστών η αποστολή και η λήψη δεδομένων γίνεται σε βήματα, όπου διαδοχικά επίπεδα επεξεργασίας παρεμβάλλονται στα υπό εξέταση τηλεπικοινωνιακά δεδομένα και εκτελούν ανάλογες λειτουργίας. Το σύνολο κανόνων στο οποίο υπακούν αυτές οι λειτουργίες, καθώς και η προτυποποιημένη μορφή των δεδομένων που υφίστανται επεξεργασία σε κάθε επίπεδο, ονομάζεται πρωτόκολλο επικοινωνίας του αντίστοιχου επιπέδου. Τα πρωτόκολλα αυτά σχηματίζουν, όπως λέμε, μία "στοίβα" η οποία χαρακτηρίζει επακριβώς τον τύπο και τον τρόπο επικοινωνίας. Ακολουθεί η συνηθέστερη κατηγοριοποίηση επιπέδων από το χαμηλότερο προς το υψηλότερο της στοίβας: Φυσικό επίπεδο (physical layer) Επίπεδο ζεύξης δεδομένων (data link layer) Υποεπίπεδο MAC (ελέγχου πρόσβασης μέσου) Υποεπίπεδο LLC (ελέγχου λογικής ζεύξης) Επίπεδο δικτύου (network layer) Επίπεδο μεταφοράς (transport layer) Επίπεδο εφαρμογών (application layer) Ένα καλώδιο Ethernet για ενσύρματα LAN

11 Τοπολογία Τοπικού Δικτύου
Τοπολογία δικτύου ονομάζεται η μορφή της σύνδεσης μεταξύ των κόμβων ενός δικτύου. Οι τοπολογίες είναι είτε φυσικές είτε λογικές. Τα κυριότερα είδη τοπολογιών είναι η γραμμική, η τύπου διαύλου, δακτυλίου, αστέρα, η κατανεμημένη, η πλήρως κατανεμημένη και η τύπου δένδρου.

12 Τοπολογίες Τοπικών Δικτύων(συνέχεια)
Φυσική Τοπολογία: Τρόπος που είναι συνδεδεμένοι οι υπολογιστές σε ένα δίκτυο Star, Bus, Tree, Ring Λογική Τοπολογία: Ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούν οι υπολογιστές Ethernet, Token Passing Ring Star Extended Star Bus Τοπολογίες Τοπικών Δικτύων(συνέχεια)

13 Τοπολογία Star Είναι η τοπολογία στην οποία όλοι οι υπολογιστές συνδέονται με το δικό τους καλώδιο σε ένα κεντρικό σημείο. Το σημείο αυτό, μπορεί να είναι κάποιο switch, hub, router ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή που να αποτελεί κεντρικό σημείο. Όπως μαρτυρά και το όνομά της, ονομάζεται star (αστέρι) επειδή ο συνδυασμός της θέσης των υπολογιστών θυμίζει αστέρι. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της συγκεκριμένης τοπολογίας, είναι ότι κάθε υπολογιστής έχει το δικό του καλώδιο. Αυτό σημαίνει ότι σε χρονική στιγμή που συμβεί κάποιο πρόβλημα σε κάποιο από τα καλώδια, δεν επηρεάζεται το υπόλοιπο δίκτυο, οπότε το δίκτυο συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά.

14 Τοπολογία Full Mesh Η full mesh τοπολογία συνδέει όλους τους υπολογιστές μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλεονασμός συνδέσεων και περιθώριο λάθους. Αυτό αποτελεί και το πλεονέκτημα της συγκεκριμένης τοπολογίας, διότι αν κάποιο καλώδιο “πέσει”, τα δεδομένα θα ακολουθήσουν άλλη διαδρομή για να φθάσουν στον προορισμό τους. Το μειονέκτημα όμως, είναι η ποσότητα των καλωδίων και των συνδέσεων που απαιτούνται, μιας και ο φόρτος εργασίας αυξάνει σημαντικά. H full mesh χρησιμοποιείται κυρίως στα WANs μεταξύ των routers.

15 Όπως μαρτυρά και η ονομασία, οι υπολογιστές συνδέονται με την μορφή δακτυλιδιού ή αλλιώς κύκλου. Όπως και σ’ έναν κύκλο, έτσι και στην τοπολογία δαχτυλιδιού, δεν υπάρχει ούτε αρχή ούτε τέλος (πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τερματικά), με αποτέλεσμα τα δεδομένα να ξεκινούν από τον έναν υπολογιστή, να προχωρούν στον αμέσως επόμενο, μέχρι κάποιος από τους υπολογιστές να τους δώσει πρόσβαση. Το πλεονέκτημα σε αυτή την τοπολογία είναι ότι δεν υπάρχουν συγκρούσεις. Υπάρχουν δύο είδη τοπολογίας δακτυλιδιού: το μονό δακτυλίδι (single) και το διπλό δακτυλίδι (dual). Στην μονή (single) τοπολογία δαχτυλιδιού οι υπολογιστές συνδέονται σε ένα απλό κύκλο καλωδίων και τα σήματα ταξιδεύουν προς μια μόνο κατεύθυνση. Για να μην υπάρξουν συγκρούσεις, ο υπολογιστής που θέλει να στείλει δεδομένα περιμένει μέχρι να ελευθερωθεί ο δίαυλος επικοινωνίας ώστε να στείλει και αυτός με την σειρά του τα δεδομένα. Δίκτυα που χρησιμοποιούν την αυτή την τοπολογία είναι τα Token Ring. Το μεγάλο μειονέκτημα της συγκεκριμένης τοπολογίας είναι ότι εάν κοπεί ένα μέρος του κύκλου καλωδίων, τότε καταστρέφεται όλο το δίκτυο. Τοπολογία Ring

16 Τοπολογία Bus Τοπολογία διαύλου (bus) όλες οι συσκευές συνδέονται με ένα κεντρικό καλώδιο, το οποίο αποκαλείται bus ή σπονδυλική στήλη. Τα δίκτυα διαύλου είναι σχετικά ανέξοδα και εύκολο να εγκατασταθούν για τα μικρά δίκτυα. Τα συστήματα Ethernet χρησιμοποιούν μια τοπολογία bus.

17 Τοπολογία Tree H τοπολογία δέντρου αποτελεί παραλλαγή της τοπολογίας διαύλου. Σχηματικά μοιάζει με ένα ανεστραμμένο δέντρο. Ο κορμός και τα κλαδιά του δέντρου αυτού αποτελούνται από δίκτυα διαύλου.

18 Χρησιμοποιείται κεντρικό καλώδιο στο οποίο συνδέονται όλοι οι Η/Υ
Κάθε σταθμός εκπέμπει τα δεδομένα σε μορφή πακέτων Τα πακέτα έχουν τη διεύθυνση του αποστολέα και του παραλήπτη Όλοι οι σταθμοί παίρνουν τα πακέτα, αλλά μόνο ο παραλήπτης τα δέχεται και τα αποθηκεύει. Εύκολη υλοποίηση και μικρή ευαισθησία σε βλάβες. Κατάρρευση δικτύου σε περίπτωση βλάβης της καλωδίωσης Τοπολογία Line

19 Δρομολογητής - Router Συνδέει τοπικά δίκτυα μεταξύ τους με χρήση της τηλεπικοινωνιακής υποδομής δημιουργώντας ένα δίκτυο ευρείας περιοχής (π.χ. Internet). Επιλέγει την καλύτερη διαδρομή για δρομολόγηση των πακέτων μεταφοράς δεδομένων.

20 Μέσα μετάδοσης δεδομένων
Περιγραφή μέσου Απόσταση Ταχύτητα (MBps) BNC 200 μ 10/100 UTP 100 μ 10/100/1000 Fiber Optic 3-5 χμ Μέχρι 10GB Wireless 50 μ Μέχρι 100 Μέσα μετάδοσης δεδομένων

21 Τέλος


Κατέβασμα ppt "Δίκτυα-Ενσύρματα και Ασύρματα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google