Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Θεατρικές παραστάσεις της Αντιγόνης στη διάρκεια του 20ου αι.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Θεατρικές παραστάσεις της Αντιγόνης στη διάρκεια του 20ου αι."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Θεατρικές παραστάσεις της Αντιγόνης στη διάρκεια του 20ου αι.
Θεατρικές παραστάσεις της Αντιγόνης στη διάρκεια του 20ου αι. Ειρήνη Βανικιώτη Βαγγέλης Γιώτας Δήμητρα Γκανά Τμήμα Β1

2 2o Πειραματικό ΓΕΛ Αθηνών Σχολικό έτος 2008-2009
Συνθετική εργασία στα Αρχαία Ελληνικά Γενικής Παιδείας Β’ Λυκείου Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Δέσποινα Κυριακάκη

3 ΑΝΤΙΓΟΝΗ   Όταν ο Σοφοκλής έγραφε την Αντιγόνη σκόπευε να την παρουσιάσει στους Αθηναίους της Αρχαίας Ελλάδας. Δεν θα μπορούσε όμως να φανταστεί ότι ακόμα και τόσους αιώνες αργότερα η σπουδαία αυτή τραγωδία θα προσέλκυε το ενδιαφέρον του κοινού. Μόνο στον 20ο αιώνα πολλές σημαντικές παραστάσεις σημάδεψαν την ερμηνεία αυτού του έργου. Επιλέξαμε λοιπόν στοιχεία από μερικές από αυτές τις παραστάσεις για να σας παρουσιάσουμε.

4 Το 1903 στο θέατρο Νέα Σκηνή ανέβασαν την Αντιγόνη σε μετάφραση του Κ
Το 1903 στο θέατρο Νέα Σκηνή ανέβασαν την Αντιγόνη σε  μετάφραση του Κ. Χρηστομάνου. Στο ρόλο της Αντιγόνης η Ε. Ξανθάκη, στο ρόλο του Κρέοντα ο Π. Λέων και  στο χορό των Γερόντων ο Σ. Πασαγιάννης και ο  Σ. Σάββας.

5 Το 1905 ανεβάστηκε η Αντιγόνη στα αρχαία Ελληνικά σε σκηνοθεσία του Γ
Το 1905 ανεβάστηκε η Αντιγόνη στα αρχαία Ελληνικά σε σκηνοθεσία του Γ. Μιστριώτη σε συνεργασία με  την εταιρεία προς διδασκαλία αρχαίων δραμάτων με μουσική  του Ι. Σακελλαρίδη. Στον ρόλο της Αντιγόνης η Θ. Δ. Παππά και στον ρόλο του Κρέοντα ο Ν. Κυπαρίσσης.

6 Το το θέατρο του Θ. Κοτοπούλη στην Ομόνοια ανέβασε την Αντιγόνη με πρωταγωνίστρια την Αγγελική Κοτσάλη και με τον Γιάννη Αποστολίδη στον ρόλο του Κρέοντα.

7 Το 1926 ο θίασος η εταιρία Ελλήνων Καλλιτεχνών ανέβασε την Αντιγόνη στο θέατρο Μπελβεντέρε. Την Αντιγόνη έπαιξε η Κυβέλη, τον Κρέοντα έπαιξε ο Περικλής Γαβριηλίδης και κορυφαίος του χορού ήταν ο Κατσέλης Πέλος.

8 Το 1937 ο θίασος του πανεπιστημίου Αθηνών ανέβασε την Αντιγόνη σε σκηνοθεσία του Σπύρου Μελά στο Ηρώδειο θέατρο σε χορογραφία του Αγγέλου Γριμάνη. Στον ρόλο της Αντιγόνης η Ρένα Παπαδάκη, στον ρόλο του Κρέοντα ο Χρήστος Παππάς και ο κορυφαίος του χορού ο Αχ. Δημητρίου.

9 Το 1940 ο θίασος του Βασιλικού θεάτρου ανέβασε την Αντιγόνη σε σκηνοθεσία του Τάκη Μουζενίδη, σε μετάφραση του Ιωάννη Γρυπάρη και χορογραφία της Λουκίας Κωτσοπούλου. Την Αντιγόνη έπαιξε η Ελένη Παπαδάκη, στον ρόλο του Κρέοντα ο Γιώργος Γληνός και κορυφαίος του χορού ο Μήτσος Λυγίζος .

10 Το 1956 το Εθνικό θέατρο και το αρχαίο θέατρο Επιδαύρου σε μετάφραση του Ιωάννη Γρυπάρη, σε σκηνοθεσία και χορογραφία του Μινωτή Αλέξη. Την Αντιγόνη έπαιξε η Άννα Συνοδινού, τον Κρέοντα έπαιξε ο Θάνος Κωτσόπουλος και κορυφαίος του χορού ο Γ. Γεωργίου.

11 Το 1965 η Ελληνική σκηνή ανέβασε την Αντιγόνη στο θέατρο Λυκαβηττού σε μετάφραση του Τάσου Λιγνάδη, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Σεβαστίκογλου και χορογραφία της Ελευθερίας Μιλήση. Στο ρόλο της Αντιγόνης η Άννα Συνοδινού, στο ρόλο του Κρέοντα ο Γρηγόρης Βαφιάς και κορυφαίος του χορού ο Χρήστος Καλαβρούζος.

12 Το 1969 το εθνικό θέατρο ανέβασε την Αντιγόνη στο Ηρώδειο σε μετάφραση του Ιωάννη Γρυπάρη, σε σκηνοθεσία του Λάμπρου Κωστόπουλου και χορογραφία της Ελευθερίας Μιλήση. Στον ρόλο της Αντιγόνης η Έλλη Βοζικιάδου, στον ρόλο του Κρέοντα ο Γρηγόρης Βαφιάς και κορυφαίος του χορού ο Κώστας Κοκκάκης.

13 Το 1970 το κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος ανέβασε την Αντιγόνη σε μετάφραση του Γρυπάρη Ιωάννη στο αρχαίο θέατρο Θάσου και στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων σε χορογραφία της Κική Αγραφιώτου. Την Αντιγόνη έπαιξε η Θάλεια Καλλιγά, τον Κρέοντα έπαιξε ο Νικήτας Τσακίρογλου και κορυφαίος του χορού ο Νίκος Καββαδάς.

14 Το 1973 ο θίασος των Δημήτρη Μυράτ
και Βούλας Ζουμπουλάκη ανέβασε την Αντιγόνη σε μετάφραση του Κωνσταντίνου Μάνου. Στο ρόλο της Αντιγόνης η Βούλα Ζουμπουλάκη, στο ρόλο του Κρέοντα ο Χρήστος Τσάγκας και κορυφαίος του χορού ο Δημήτρης Μυράτ.

15 Το 1974 το εθνικό θέατρο ανέβασε την Αντιγόνη σε μετάφραση του Γρυπάρη Ιωάννη στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου σε σκηνοθεσία του Αλέξη Σολομού. Στον ρόλο της Αντιγόνης η Άννα Συνοδινού, στον ρόλο του Κρέοντα ο Στέλιος Βόκοβιτς και κορυφαίος του χορού ο Κώστας Κοκκάκης.

16 To 1976 o θίασος ‘Δεσμοί’ ανέβασε την Αντιγόνη σε μετάφραση του Γεράσιμου Γρηγόρη και σκηνοθεσία του Νίκου Παροίκου. Στον ρόλο της Αντιγόνης η Ασπασία Παπαθανασίου και κορυφαίος του χορού ο Άνδρος Κρητικός.

17 Το 1980 το Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος ανέβασε την Αντιγόνη σε μετάφραση του Κ.Χ. Μύρη και σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτου. Στον ρόλο της Αντιγόνης η Αντιγόνη Βαλάκου, στον ρόλο του Κρέοντα ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και ο κορυφαίος του χορού ο Δημήτρης Γεννηματάς.

18 Το 1984 το Εθνικό Θέατρο ανέβασε την Αντιγόνη σε μετάφραση του Κ. Χ
Το 1984 το Εθνικό Θέατρο ανέβασε την Αντιγόνη σε μετάφραση του Κ.Χ. Μύρη και σε σκηνοθεσία του Γιώργου Ρεμούνδου. Την Αντιγόνη έπαιξε η Μαρία Σκούντζου, τον Κρέοντα έπαιξε ο Νικήτας Τσακίρογλου και τον Κορυφαίο του χορού ο Θάνος Κανέλλης.

19 Το 1987 η Θεατρική Λέσχη Βόλου παρουσίασε την Αντιγόνη σε σκηνοθεσία του Σπύρου Βραχωρίτη. Στο ρόλο της Αντιγόνης η Ευρυδίκη Ψαλτίδου, στο ρόλο του Κρέοντα ο Γιάννης Τράντας και κορυφαίος του χορού ο Παντελής Κουτσάφης.

20 Το 1988 ο θίασος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας ανέβασε την Αντιγόνη σε σκηνοθεσία του Πάνου Γλυκοφρύδη σε μετάφραση της Τώνιας Μαρκετάκη. Στο ρόλο της Αντιγόνης η Γιώτα Φέστα, στο ρόλο του Κρέοντα ο Πέτρος Φυσούν και κορυφαίος του χορού ο Παναγιώτης Σερεφίδης.

21 Το 1989 το ‘Παλκοσένικο’ ανέβασε την Αντιγόνη στο θέατρο Κνωσσού σε μετάφραση του Σέργιου Μυρτιώτη και σε σκηνοθεσία του Χρήστου Τσαγκά. Στο ρόλο της Αντιγόνης η Τατιάνα Λύγαρη και στον ρόλο του Κρέοντα ο Χρήστος Τσαγκάς.

22 Το 1990 ο θίασος Αλίκη Βουγιουκλάκη ανέβασε την Αντιγόνη στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου σε σκηνοθεσία και μετάφραση του Μίνωα Βολανάκη. Στο ρόλο της Αντιγόνης η Αλίκη Βουγιουκλάκη και στον ρόλο του Κρέοντα ο Πέτρος Φυσσούν.

23 Το 1992 στο θέατρο ‘Νέα Σκηνή’ παρουσιάστηκε η Αντιγόνη σε μετάφραση του Παναγιωτόπουλου και σκηνοθεσία του Λευτέρη Βογιατζή. Στο ρόλο της Αντιγόνης η Ράνια Σχίζα, στο ρόλο του Κρέοντα ο Γεράσιμος Μιχελής.

24 Το 1992 το Εθνικό Θέατρο ανέβασε την Αντιγόνη στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου σε μετάφραση του Ιωάννη Γρυπάρη και σκηνοθεσία του Σολομού Αλέξη. Στο ρόλο της Αντιγόνης η Μαρία Σκούτζου, στον ρόλο του Κρέοντα ο Νίκος Τζόγιας και κορυφαίος του χορού ο Θάνος Δαδινόπουλος.

25 Το 1994 το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας ανέβασε την Αντιγόνη σε μετάφραση του Κ.Χ. Μύρη και σκηνοθεσία του Κώστα Μπάκα. Στο ρόλο της Αντιγόνης η Δήμητρα Χατούπη, στο ρόλο του Κρέοντα ο Βασίλης Κολοβός και κορυφαίος του Χορού ο Στάθης Σαμαρτζής.

26 Το 1995 στο Εθνικό Θέατρο παρουσιάστηκε η Αντιγόνη σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Βολανάκη Μίνωα. Στο ρόλο της Αντιγόνης η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, στον ρόλο του Κρέοντα ο Κώστας Καζάκος και κορυφαίος του χορού ο Λουκάς Ζήκος.

27 Το 1998 το ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ ανέβασε την Αντιγόνη σε μετάφραση του Κ
Το 1998 το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.ΣΕΡΡΩΝ ανέβασε την Αντιγόνη σε μετάφραση του Κ.Χ. Μύρη και σκηνοθεσία του Κώστα Μπάκα. Στο ρόλο της Αντιγόνης η Φιλαρέτη Κομνηνού, στον ρόλο του Κρέοντα ο Στέφανος Κυριακίδης και ο κορυφαίος του χορού ο Θεόδωρος Σκούρτας.

28 Το 1999 ο Θεατρικός Οργανισμός ‘Διόνυσος’ ανέβασε την Αντιγόνη σε μετάφραση του Κ.Χ. Μύρη και σκηνοθεσία του Χρήστου Τσαγκά. Στο ρόλο της Αντιγόνης η Μαίρη Βιδάλη και στο ρόλο του Κρέοντα ο Λάμπρος Τσαγκάς.

29 Βιβλιογραφία http://www.theatremuseum.gr/antigoni/
(εκπαιδευτική εφαρμογή Αντιγόνη)


Κατέβασμα ppt "Θεατρικές παραστάσεις της Αντιγόνης στη διάρκεια του 20ου αι."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google