Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μέτρηση Βάρους-Μάζας-Πυκνότητας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μέτρηση Βάρους-Μάζας-Πυκνότητας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μέτρηση Βάρους-Μάζας-Πυκνότητας
Project Φυσικής Μέτρηση Βάρους-Μάζας-Πυκνότητας

2 Θεωρία ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ. Ονομάζεται η μάζα που έχει μια μονάδα όγκου του σώματος. Σχέση. d = m/v Βάρος. ονομάζεται η δύναμη με την όποια έλκεται ένα σώμα προς τη γη. Μέτρηση. δυναμόμετρο η ζυγός Το βάρος (w) είναι ανάλογο με τη μάζα (m) του σώματος . W=g • m Μάζα ονομάζεται το μέτρο της αδράνειας Μέτρηση. Ζυγός βαθμονομημένος σε μονάδες μάζας (kg η g) Όγκος Ο χώρος που καταλαμβάνει ένα σώμα Μέτρηση. Ογκομετρικός κύλινδρος.

3 Περιγραφή Πειράματος (1)
Τοποθέτηση δυναμόμετρου σε έναν ορθοστάτη. Ρύθμιση με τη βοήθεια του κοχλία τη θέση του δείκτη ώστε να δείχνει μηδέν. Τοποθέτηση ενός βαριδίου στο άγκιστρο του δυναμόμετρου και υπολογισμός της μάζας του βαριδίου με βάση την ένδειξη του δυναμόμετρου. Καταγραφή μέτρησης. Τοποθέτηση ενός ζυγού σε οριζόντια επιφάνεια έχοντας το δίσκο του κενό. Ρύθμιση του μηχανικού βερνιέρου ώστε ο ζυγός να ισορροπεί και όλοι οι δείκτες του να βρίσκονται στο μηδέν.

4 Περιγραφή Πειράματος (1)
Τοποθέτηση προηγούμενου βαριδίου πάνω στο δίσκο του ζυγού. Καταγραφή μέτρησης. Τοποθέτηση ενός ογκομετρικού κυλίνδρου πάνω στον δίσκο του ζυγού και καταγραφή της μάζας του. Τοποθέτηση νερού στον κύλινδρο και καταγραφή του όγκου του. Ζύγισμα κυλίνδρου με νερό και καταγραφή της μάζας τους. Υπολογισμός μάζας του νερού που περιέχει ο κύλινδρος.

5 Απαιτούμενα όργανα και υλικά
Δυναμόμετρο Ζυγός Ογκομετρικός Κύλινδρος Ορθοστάτης, ράβδοι στήριξης, άγκιστρα, σύνδεσμοι Βαρίδια Νερό- Πλαστελίνη

6 Πείραμα Πίνακας A ΜΑΖΑ ΒΑΡΙΔΙΟΥ (με βάση την ένδειξη του δυναμόμετρου)
ΜΑΖΑ ΒΑΡΙΔΙΟΥ (με βάση την ένδειξη του δυναμόμετρου) 150g ΜΑΖΑ ΒΑΡΙΔΙΟΥ (με βάση την ένδειξη του ζυγού) 150,9g ΜΑΖΑ ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΟΥ ΚΥΛΙΝΔΡΟΥ׃ 37,7g ΜΑΖΑ ΝΕΡΟΥ Κ’ ΚΥΛΙΝΔΡΟΥ׃ 93,5g ΜΑΖΑ ΝΕΡΟΥ׃ 55,8ml

7 Περιγραφή πειράματος (2)
Ζύγιση τον ογκομετρικόυ κύλινδρου. Ρίψη νερού στον κύλινδρο. Ζύγιση του κυλίνδρου μαζί με το νερού και υπολογισμός της μάζας του περιεχόμενου νερού. Χρησιμοποίηση της σχέσης d=m/v για να βρεθεί η πυκνότητα του νερού

8 2o Πείραμα Πίνακας B Μάζα ογκομετρικού κυλίνδρου (g) mκυλίνδρου: -
Mάζα νερού (g) m: m =mολική - mκυλίνδρου 55,8 (g) Όγκος νερού (cm3) v: 59 (cm3) Πυκνότητα νερού (g/ cm3) d: d=m/v 0,95 (g/ cm3)

9 Περιγραφή πειράματος (3)
Χρησιμοποίηση 5 ραβδών πλαστελίνης. Κοπή κάθε ράβδου στη μέση. Δημιουργία τεσσάρων μπαλών πλαστελίνης διαφορετικών μαζών πλάθοντας αντίστοιχα : μία και δύο Μέτρηση της μάζας που έχει το κάθε μπαλάκι Μέτρηση της πυκνότητας που έχει το κάθε μπαλάκι Μέτρηση του όγκου που έχει το κάθε μπαλάκι

10 30 Πείραμα Μπαλάκι 1 Μπαλάκι 2 Μπαλάκι 3 Μπαλάκι 4 Μάζα (m) 28,6 (g)
Μπαλάκι 3 Μπαλάκι 4 Μάζα (m) 28,6 (g) 28,4 (g) Όγκος (v) 15 (cm3) 13(cm3) Πυκνότητα (d) d=m/v 1,90 (g/cm3) 2,18 (g/cm3) Μπαλάκι 3 Μπαλάκι 4 23(g) 30(g) 13(cm3) 1,17(g/cm3) 2,30(g/cm3)

11 Διάγραμμα Α’

12 Ερωτήσεις - Απαντήσεις
1)Συγκρίνε τις τιμές της μάζας του βαριδίου που βρήκες χρησιμοποιόντας το δυναμόμετρο και το ζυγό (είναι στον πίνακα Α’). Αν διαφέρουν, γιατί νομίζεις οτι συμβαίνει αυτό ; 1)Διαφέρουν διότι ο ζυγός είναι όργανο μεγαλύτερης ακρίβειας.

13 Ερωτήσεις - Απαντήσεις
2)Με βάση τα πειραματικά αποτελέσματα που έχεις καταγράψει στον πίνακα Γ’, επιβεβαιώθηκε ή διαψεύσθηκε η πρόβλεψη που έκανες στο βήμα 2 της πειραματικής διαδικασίας; Η πυκνότητα ενός κομματιού πλαστελίνης εξαρτάται απο τον όγκο και την μάζα του; Απο τι εξαρτάται η πυκνότητα, διατύπωσε τα συμπεράσματα σου. 2) α) ΝΑΙ β) ΝΑΙ Η πυκνότητα ενός σώματος δεν εξαρτάται απο τον όγκο και τη μάζα του.

14 Ερωτήσεις - Απαντήσεις
3)Ποίο υλικό έχει την μεγαλύτερη πυκνότητα, το νερό ή η πλαστελίνη; 3) Η πλαστελίνη έχει την μεγαλύτερη πυκνότητα διότι είναι γνωστό οτι το νερό έχει πυκνότητα 1 (g/cm3) και στην πλαστελίνη βρήκαμε : 1,90 και 2,18 (g/cm3).

15 ΣΧΟΛΙΑ Η εργασία απαίτησε αρκετό χρόνο, αλλά ήταν σχετικά βατή και για την ολοκλήρωση της χρείαστηκε μόνο μία συνάντηση

16 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Βιβλίο Φυσικής Α’ Λυκείου Wikipedia

17 Ομάδα: Πατάτες Αιγύπτου
Άσπα Παπαιωάννου Ανέστης Τριανταφυλλίδης Κυριάκος Συρίμης Κων/νος Παττακός Έφη Πρίφτη


Κατέβασμα ppt "Μέτρηση Βάρους-Μάζας-Πυκνότητας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google