Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παραγωγη ηλεκτρικησ ενεργειασ στα Υδροηλεκτρικα εργοστασια

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παραγωγη ηλεκτρικησ ενεργειασ στα Υδροηλεκτρικα εργοστασια"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παραγωγη ηλεκτρικησ ενεργειασ στα Υδροηλεκτρικα εργοστασια
3ο Λύκειο Υμηττού 2013

2 Τοποθεσίες γνωστών εργοστασίων στην Ελλάδα
Το πρώτο φράγμα που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα ήταν στην αρχαία Αλυζία της Ακαρνίας (μεταξύ 1ου και 5ου αι. π.Χ.) . Το πρώτο σύγχρονο φράγμα ήταν του Μαραθώνα το οποίο κατασκευάστηκε από την ΕΥΔΑΠ το 1931. Τα πρώτα φράγματα που κατασκευάστηκαν από τη ΔΕΗ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ήταν του Λούρου (το 1954), του Λαδώνα (το 1955) και του Ταυρώπου (το 1959).

3 Διαδικασία παραγωγής ηλεκτρισμού
Οι υδροηλεκτρικές μονάδες εκμεταλλεύονται τη φυσική διαδικασία του κύκλου του νερού. Η λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων βασίζεται στην κίνηση του νερού λόγω διαφοράς ύψους μεταξύ των σημείων εισόδου και εξόδου.

4 Διάκριση των υδροηλεκτρικών εργοστασίων
Μικρής κλίμακας: παράγουν από 1kW έως 1MW ισχύος. Χρήση: ηλεκτροδότηση μικρών περιοχών ( π.χ. χωριά ). Μεσαίας κλίμακας: παράγουν μέχρι 20 MW ισχύος. Χρήση: ηλεκτροδότηση αστικών περιοχών ή παραγωγικών μονάδων με πολλές ενεργειακές απαιτήσεις. Μεγάλης κλίμακας: παράγουν πάνω από 20 MW ισχύος. Τέτοια εργοστάσια απαιτούν την κατασκευή μεγάλων φραγμάτων.

5 Πλεονεκτήματα Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί δεν χρειάζονται προετοιμασία πριν τεθούν σε λειτουργία. Χρησιμοποιούν μία «καθαρή» και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Μέσω των υδατοταμιευτήρων ικανοποιούνται και άλλες ανάγκες (π.χ. ύδρευση, άρδευση, κ.λ.π.)

6 Μειονεκτήματα Απαιτείται υψηλό κόστος κατασκευής φραγμάτων και μεγάλο χρονικό διάστημα για την κατασκευή του. Έντονη περιβαλλοντική αλλοίωση της περιοχής του έργου, καθώς και ενδεχόμενη μετακίνηση πληθυσμών. Σε περιοχές δημιουργίας μεγάλων έργων παρατηρήθηκαν αλλαγές μικροκλίματος αλλά και αύξηση των σεισμών στην περιοχή.

7 Αξιοποίηση κυμάτων Τα θαλάσσια κύματα προκαλούνται από τον αέρα όπως φυσά πέρα από τη θάλασσα. Τα κύματα είναι μια ισχυρή πηγή ενέργειας αλλά μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια σε μικρά ποσά. Γι’ αυτό οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από κύματα είναι σπάνιοι.

8 Ενέργεια από την παλίρροια
Το πιο απλό σύστημα παραγωγής ενέργειας από παλίρροιες περιλαμβάνει ένα φράγμα στην εκβολή ενός ποταμού. Κάποιες θύρες στο φράγμα επιτρέπουν την είσοδο θαλασσινού νερού στη δεξαμενή. Η κίνηση της παλίρροιας προς και από την δεξαμενή κινεί τουρμπίνες και γεννήτριες που παράγουν ηλεκτρισμό.

9 Μαθητές Αλέξανδρος Ξενόπουλος Γιάννης Σκομβούλης Κώστας Παπανδρέου
Στέφανος Φούκας


Κατέβασμα ppt "Παραγωγη ηλεκτρικησ ενεργειασ στα Υδροηλεκτρικα εργοστασια"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google