Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η αριθμητικη στην ποιηση του ελυτη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η αριθμητικη στην ποιηση του ελυτη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η αριθμητικη στην ποιηση του ελυτη
Αχιλλέας Ζουργός Βαρβάρα Σολάκη

2 Οδυσσέας Ελύτης 2 Νοεμβρίου 1911 - 18 Μαρτίου 1996
Μέλος της λογοτεχνικής γενιάς του ’30 Διακρίθηκε το 1960 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 1979 με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1964 ξεκινά η ηχογράφηση του μελοποιημένου Άξιον Εστί από τον Μίκη Θεοδωράκη. Υπήρξε μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κριτικής, Αντιπρόσωπος στις Rencontres Internationales της Γενεύης και Incontro Romano della Cultura της Ρώμης. το 1952 έγινε μέλος της «Ομάδας των Δώδεκα»

3 Λυρικά μαθηματικά Τα μαθηματικά που συναντάμε σε ένα ποίημα ενσωματωμένα είτε ως αυτοτελή ποιήματα είτε ως στίχοι άλλων ποιημάτων που έχουν τη δομή ενός μαθηματικού αξιώματος ή θεωρήματος. Δομικά στοιχεία των μαθηματικών αυτών δεν είναι οι αριθμοί αλλά οι λέξεις που συντίθεται μέσα σε ένα μαθηματικό πλαίσιο, μέσα σε μια μαθηματική σύνδεση και αλληλουχία.

4 Μαθηματικά και Ελύτης Ο Οδυσσέας Ελύτης εισάγει τον όρο «λυρικά μαθηματικά» στο δοκίμιο του «Η μέθοδος του άρα» (περιοδικό Χάρτης 1986) Στα ποιήματα του τα μαθηματικά έχουν ξεκάθαρη αναφορά με την μορφή αριθμών (κυρίως στους τίτλους) , αλλά και έμμεσα είτε με απλές αριθμητικές αναλογίες είτε με σύνθετες υποβόσκουσες μαθηματικές έννοιες. Έργα: Ο μικρός ναυτίλος, Άξιον εστίν, Το ημερολόγιο ενός αθέατου Απριλίου κ.α.

5 Συζήτηση Τα μαθηματικά στην ποίηση του Ελύτη δεν έχουν καθαρά μαθηματική μορφή. Αποτελούνται από μαθηματικά μοτίβα, ακολουθίες και θεωρήματα. Μαθητές του δημοτικού ενδέχεται να μην είναι σε θέση να κατανοήσουν την σύνδεση της ποίησης με τα μαθηματικά.


Κατέβασμα ppt "Η αριθμητικη στην ποιηση του ελυτη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google