Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι κάτοικοι και τα κράτη της Αφρικής

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι κάτοικοι και τα κράτη της Αφρικής"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι κάτοικοι και τα κράτη της Αφρικής
Από: Αναστασία-Ελισσώ Ιωαννίδη

2 Λίγα λόγια Η Αφρική περιλαμβάνει 55 κράτη που κατανέμονται σε τρεις περιοχές, ανάλογα με το κλίμα, το έδαφος και τις φυλές που τις κατοικούν: Στην αναπτυγμένη βόρεια Αφρική, στην αραιοκατοικημένη κεντρική Αφρική και στη νότια Αφρική.

3 Πιο αναλυτικά... Οι κάτοικοι της Βόρειας Αφρικής είναι πολύ ανεπτυγμένοι οικονομικά σε σχέση με τις άλλες περιοχές της. Διαθέτει πλούσιο σε πετρέλαιο έδαφος το οποίο και εκμεταλλεύονται. Εδώ βρίσκεται και η Αίγυπτος με τον περίφημο Αρχαίο Πολιτισμό της.

4 Πιο αναλυτικά... Στην Κεντρική Αφρική κυριαρχούν πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Εκεί συναντάμε μόνο μαύρους Ιθαγενείς, οι οποίοι κινδυνεύουν να αφανιστούν λόγω αυτών των συνθηκών, δηλαδή λόγω της έλλειψης νερού, τροφής και φαρμάκων και από αρρώστιες (π.χ. A.I.D.S.), παρά τον μεγάλο αριθμό των γεννήσεων.

5 Πιο αναλυτικά... Μέχρι τα μέσα του 17ου αιώνα στη Νότια Αφρική κατοικούσαν μόνο λίγοι μαύροι ιθαγενείς. Στη συνέχεια έφθασαν οι Ευρωπαίοι (Ολλανδοί, Γάλλοι, Γερμανοί και Άγγλοι) με σκοπό να εκμεταλλευτούν το φυσικό πλούτο της περιοχής.

6 Λίγα λόγια Τα κράτη κυρίως της Κεντρικής Αφρικής είναι αραιοκατοικημένα εξαιτίας των δύσκολων κλιματικών συνθηκών που επικρατούν εκεί. Οι χώρες της Βόρειας Αφρικής, δηλαδή οι βορειοαφρικανικές αραβικές χώρες, έχουν πολύ υψηλότερο επίπεδο ζωής από τις χώρες του νότου, δηλαδή από τις χώρες της «Μαύρης ηπείρου». Αυτό οφείλεται όχι μόνο στις δύσκολες κλιματικές συνθήκες, αλλά και στα αποικιοκρατικά καθεστώτα, τα οποία εμπόδισαν τους λαούς να αναπτυχθούν οικονομικά.

7

8 Φυλές της Αφρικής Πυγμαίοι
Οι πυγμαίοι είναι μια φυλή της κεντρικής Αφρικής. Κατοικούν κατά μικρές ομάδες στις πιο απρόσιτες ζώνες των Ισημερινών δασών της ηπείρου, από την Γκαμπόν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Καμερούν έως την Ουγκάντα, τη Ρουάντα και το Μπουρουντί.

9 Φυλές της Αφρικής Βεδουίνοι
Οι Βεδουίνοι είναι νομαδικές φυλές βοσκών, δηλαδή μεταναστεύουν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους ανάλογα με το που υπάρχει νερό. Είναι περίπου σήμερα και βρίσκονται  σκορπισμένοι στις Αφρικανικές ερήμους του Μαρόκου, της Λιβύης, της Αιγύπτου, του Αλγερίου και της Τύνιδας.

10 Φυλές της Αφρικής Μπαντού
Οι Μπαντού είναι μια ομάδα από συγγενικά έθνη στην Αφρική. Εμφανίστηκαν το π.Χ. Ισχυρά κράτη Μπαντού σχηματίστηκαν γύρω από τις Μεγάλες Λίμνες και στη σαβάνα νότια του Κεντροαφρικανικού Τροπικού Δάσους. Τους ενώνει η κοινή γλώσσα και πολλά κοινά ήθη και έθιμα. Η λέξη Μπαντού σημαίνει «άνθρωπος» σε πολλές γλώσσες τους.

11 Φυλές της Αφρικής Μασάι
Οι Μασάι είναι μια φυλή της Αφρικής με ημινομαδικό τρόπο ζωής που ζουν κυρίως στην Κένυα και στη Βόρεια Τανζανία. Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών προσπαθούν να πείσουν τους Μασάι να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους, αλλά οι προσπάθειές τους δεν βρίσκουν ανταπόκριση

12 Βιβλίο

13 Αιγυπτιακός Πολιτισμός

14

15

16 Χώρες του Τρίτου Κόσμου

17 Μια πολύ συγκηνιτική παρουσίαση σχετικά με αυτό θα παίξει στο τέλος

18 Οι φυλετικές διακρίσεις
Τα κυριότερα στοιχεία των φυλετικών διακρίσεων ήταν: ¤Οι μαύροι δεν είχαν δικαίωμα ψήφου, ούτε μπορούσαν οι ίδιοι να αναλάβουν ένα κρατικό αξίωμα. ¤Οι μαύροι έπρεπε να ζουν απομονωμένοι σε δικές τους περιοχές μακριά από τις συνοικίες των λευκών. ¤Τα επαγγέλματα, που μπορούσαν να κάνουν, ήταν τα πιο σκληρά, δηλαδή εργάτες στα ορυχεία, στα χωράφια και υπηρέτες των λευκών. ¤Τα χρήματα που εισέπρατταν από την εργασία τους ήταν πολύ λίγα σε σχέση με αυτά που έπαιρναν οι λευκοί. ¤Τα παιδιά των μαύρων δεν είχαν τις ίδιες εκπαιδευτικές ευκαιρίες με τα παιδιά των λευκών. Δεν μπορούσαν να φοιτήσουν στα καλά σχολεία, τα οποία προορίζονταν μόνο για τα παιδιά των λευκών. ¤Δεν μπορούσαν να επισκεφθούν θέατρα, κινηματογράφους και γενικά τους χώρους αναψυχής, οι οποίοι προορίζονταν μόνο για τους λευκούς. Η εξέγερση των μαύρων εναντίον αυτής της αδικίας κράτησε πολλά χρόνια και πολύ αίμα χύθηκε για την ανθρώπινη ελευθερία…

19 Τετράδιο Εργασιών

20

21 ΡΥΚΤΑ Ρ ΓΜΑ Ι Ε Ρ Ο Γ Λ Υ Φ Ι Κ Η ΡΗΜΟΣ Ι ΥΗ ΑΒΑΦΗΣ Β Ι Α Ο Ρ Η Ι Ζ Μ Α Λ Ι Α Γ Κ Ο Λ Α Ν Η Σ Ι

22 Για να μεταβείτε στον ιστότοπο όπου θα παίξει η παρουσίαση
ΚΛΙΚ Για να μεταβείτε στον ιστότοπο όπου θα παίξει η παρουσίαση

23 Ευχαριστώ για την Προσοχή σας!!!

24


Κατέβασμα ppt "Οι κάτοικοι και τα κράτη της Αφρικής"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google