Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Στέλλα Σιώτου Α3 Γυμνασίου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Στέλλα Σιώτου Α3 Γυμνασίου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Στέλλα Σιώτου Α3 Γυμνασίου
Η γυναίκα στον Όμηρο Στέλλα Σιώτου Α3 Γυμνασίου

2 1. Οι γυναίκες και οι ιδιότητες τους στην Οδύσσεια
Πηνελόπη Γυναίκα του Οδυσσέα-Βασίλισσα της Ιθάκης Αθηνά Θεά (με το μέρος του Οδυσσέα) Καλυψώ Νύμφη-Δευτερεύουσα Θεότητα Ευρύκλεια Πιστή ηλικιωμένη υπηρέτρια στο παλάτι της Ιθάκης Κίρκη Μάγισσα-Δευτερεύουσα Θεότητα Ινώ/Λευκοθέη Δευτερεύουσα Θεότητα Ναυσικά Κόρη του Βασιλιά των Φαιάκων, Αλκίνοου Αρήτη Βασίλισσα των Φαιάκων και μητέρα της Ναυσικάς Αντίκλεια Η κόρη του Αυτόλυκου Άρτεμις Θεά του κυνηγιού και της άγριας φύσης

3 2. Πληροφορίες για τις γυναίκες της Οδύσσειας
Πηνελόπη: Υπήρξε η γυναικα του Οδυσσέα υπομένοντας τα 20 χρόνια απουσίας του. Καθώς είχε τις αρετές της ιδανικής συζύγου, προσέλκυσε στο παλάτι πολλούς μνηστήρες όπως ο Αντίνοος και ο Ευρύμαχος. Ήταν κόρη του Ικάριου και της Περίβοιας. Αθηνά: Θεά του Όλυμπου η οποία κατά τη γέννησή της ξεπετάχτηκε ένοπλη από το κεφάλι του Δία. Στην Οδύσσεια, αναφέρεται να υποστηρίζει τον Οδυσσέα και να ενθαρρύνει τον Τηλέμαχο. Καλυψώ: Νύμφη, κόρη του Άτλαντα και της Πλειόνης ή του θεού Ήλιου και της Περσηίδας. Όπως αναφέρεται, ζούσε στη νήσο Ωγυγία υφαίνοντας μέσα στην σπηλιά της.

4 Ευρύκλεια: Γερόντισσα υπηρέτρια σο παλάτι της Ιθάκης, εξαγορασμένη από τον Λαέρτη για μερικά βόδια. Αναγνώρισε πρώτη τον Οδυσσέα από ένα σημάδι στο γόνατό του. Κίρκη: Δευτερεύουσα Θεότητα, γνωστή και ως μάγισσα. Ήταν κόρη του θεού Ήλιου και της Πέρσης και ζούσε στη νήσο Αιαία, μεταμορφώνοντας τους εχθρούς της σε ζώα. Ινώ/Λευκοθέη: Δευτερεύουσα θεότητα η οποία αναφέρεται να ζει στη θάλασσα. Στην Οδύσσεια δίνει στον Οδυσσέα ένα μαγνάδι το οποίο χρησιμοποιεί εκείνος για να σωθεί από την τρικυμία. Ναυσικά: Κόρη του Αλκίνοου, βασιλιά των Φαιάκων και της Αρήτης. Συνάντησε τον Οδυσσέα στην παραλία αφού τον είχε ξεβράσει η θάλασσα εκεί και τον οδήγησε στην πόλη.

5 Αρήτη: Η βασίλισσα των Φαιάκων και σύζυγος του Αλκίνοου
Αρήτη: Η βασίλισσα των Φαιάκων και σύζυγος του Αλκίνοου. Έχει πολλές από τις αρετές της ιδανικής συζύγου για αυτό τη σέβεται και την τιμά ο λαός και η οικογένεια της. Αντίκλεια: Η κόρη του Αυτόλυκου, η σύζυγος του Λαέρτη και η μητέρα του Οδυσσέα. Απεβίωσε από τη θλίψη της λόγω της μακροχρόνιας απουσίας του Οδυσσέα στην Τροία Άρτεμις: Θεά του Ολύμπου, προστάτιδα του κυνηγιού και της άγριας φύσης. Κόρη του Δία και της Λυτούς, δίδυμη αδερφή του Απόλλωνα.

6 3. Ευρύκλεια Η Ευρύκλεια υπήρξε η τροφός του Οδυσσέα όταν ήταν μικρός. Αναγνώρισε τον Οδυσσέα μετά την επιστροφή του στην Ιθάκη την ώρα που του έπλενε τα πόδια, από μία ουλή ακριβώς πάνω από το γόνατό του. Ήταν κόρη του Ώπος και αγοράσθηκε ως δούλα από τον Λαέρτη με αντάλλαγμα 20 βόδια. Εκείνος της είχε εκτίμηση και μεγάλη εμπιστοσύνη, και έτσι της ανέθεσε την ανατροφή του γιου του, του Οδυσσέα. Μετά την επιστροφή του στην Ιθάκη, η Ευρύκλεια πληροφόρησε τον Οδυσσέα ποιες υπηρέτριες είχαν προδώσει την Πηνελόπη κατά την απουσία του και εκείνος τις τιμώρησε ανάλογα.

7 Ευρύκλεια Η Ευρύκλεια την ώρα που αναγνωρίζει τον Οδυσσέα πλένοντας του τα πόδια.

8 4. Η γυναίκα στην Ομηρική Εποχή
Η κύρια δυσκολία ενός νεογέννητου μωρού με γυναικείο φύλο ήταν να ζήσει καθώς ο πατέρας της αποφάσιζε αν θα την κρατήσει ή θα την παρατήσει σε μία ερημική περιοχή. Από αυτό καταλαβαίνουμε πως η θέση της γυναίκας στην κοινωνία ήταν πολύ κατώτερη από του άντρα. Μέχρι την ηλικία του γάμου της, η κοπέλα εξαρτιόταν από τον πατέρα της ενώ όταν έφτανε σε ηλικία γάμου εκείνος αποφάσιζε ποιον θα παντρευτεί. Από τη στιγμή που παντρευόταν η κοπέλα εξαρτιόταν από τον άντρα της.

9 Εξωτερική εμφάνιση Οι γυναίκες, φορούσαν έναν απλό χιτώνα/πέπλο ή με ψευδομάνικα. Πάνω στο κεφάλι ή σαν σάλι φορούσαν τα ιμάτια, (διακοσμημένοι χιτώνες). Τα μαλλιά ους συνήθως ήταν πιασμένα πίσω σε αλογοουρά ή κότσο. Επίσης στόλιζαν το κεφάλι τους με ένα δίχτυ ή την χρυσή στεφάνη. Φορούσαν συχνά έντονα κοσμήματα.

10 Γάμος Στην Αθήνα Ο γάμος γινόταν χωρίς τη συγκατάθεση της νύφης αλλά μόνο με του πατέρα. Ο γάμος χωριζόταν σε δύο κύριες διαδικασίες: τον αρραβώνα (υποχρεωτική παρουσία νύφης) την έκδοση (τελετή παράδοσης νύφης στον άντρα) Στην Σπάρτη Αντίθετα από την Αθήνα ο γάμος δεν ήταν δημόσιο γεγονός και ο σύζυγος απήγε τη νύφη κρυφά το βράδυ αφού εκείνη ντυνόταν άντρας. Τέλος, δεν προβλεπόταν συγκατοίκηση μέχρι το ζευγάρι να γίνει 30 ετών.

11 Ζωή στην οικία Η γυναίκα ασχολούνταν μόνο με την ανατροφή των παιδιών και συχνά ύφαινε ή έραβε. Εάν η γυναίκα ανήκε σε ευκατάστατο σύζυγο, την ανατροφή των παιδιών αναλάμβανε μια έμπιστη δούλα, η τροφός. Επίσης αναλάμβανε να κάνει τις ιεροτελεστίες στην εστία του σπιτιού. Όλες οι γυναίκες του σπιτιού κατοικούσαν στο γυναικωνίτη. Τέλος, με όλες αυτές τις ασχολίες η γυναίκα δεν προλάβαινε να πηγαίνει στην αγορά, οπότε αυτή τη δουλειά αναλάμβαναν οι δούλες.

12 Πηγές Wikipedia-Ευρύκλεια Wikipedia- Οδύσσεια
In Slide Share Βιβλίο Οδύσσειας Α΄γυμασίου Mypenabpworks.com


Κατέβασμα ppt "Στέλλα Σιώτου Α3 Γυμνασίου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google