Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1η Εργαστηριακή Άσκηση - TCP/IP Όνομα: Σουλιώτη Βασιλική ΑΜ: 691

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1η Εργαστηριακή Άσκηση - TCP/IP Όνομα: Σουλιώτη Βασιλική ΑΜ: 691"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1η Εργαστηριακή Άσκηση - TCP/IP Όνομα: Σουλιώτη Βασιλική ΑΜ: 691
Τμήμα Διαχείριση Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών Ειδικά Θέματα σε Κινητά και Ασύρματα Δίκτυα 1η Εργαστηριακή Άσκηση - TCP/IP Όνομα: Σουλιώτη Βασιλική ΑΜ: 691 Καθηγήτρια: Παπαϊωάννου Ευαγγελία

2 Εισαγωγικά Είναι η βασική ατμομηχανή του Internet.
Ορίστηκε από τους Cerf και Kahn (1974). Οι βασικές αρχές του περιγράφηκαν από τον Clark (1988). Η βασική αρχή: Διαδικτύωση (Internetworking). Υποστήριξη της μεταφοράς και της δρομολόγησης πληροφοριών μεταξύ διαφόρων σταθμών εργασίας σε διάφορα δίκτυα, αλλά και μεταξύ των δικτύων.

3 TCP /IP Διαχειρίζεται τη συναρμολόγηση Χειρίζεται το τμήμα διεύθυνσης κάθε ενός μηνύματος ή αρχείου σε μι πακέτου. κρότερα πακέτα που μεταδίδονται μέσω του Διαδικτύου.

4 TCP/IP (1/2) Χρησιμοποιεί το μοντέλο client/ server όπου ο πελάτης στέλνει αιτήματα σε έναν διακομιστή και εκείνος του παρέχει πληροφορίες. Πολλοί χρήστες του Διαδικτύου είναι εξοικειωμένοι με τα υψηλότερα στρώματα πρωτοκόλλων που χρησιμοποιούν το TCP/IP για να συνδεθούν στο Internet. Αυτά είναι: HTTP FTP SSH SMTP Αυτά και άλλα Πρωτόκολλα ονομάζονται μαζί με το TCP/IP ως «σουίτα».

5 Διεύθυνση IP Κάθε πλακέτα Ethernet έχει μοναδική διεύθυνση Ethernet με μήκος 48 bits εκ των οποίων τα 24 πρώτα προσδιορίζουν τον κατασκευαστή και τα 24 τελευταία την συσκευή. Αν οι συσκευές λειτουργούν σε κάποιο LAN αλληλοπροσδιορίζονται μέσω αυτών των hardware-διευθύνσεων και δε χρειάζεται να οριστεί δικτυακή διεύθυνση. Όμως το TCP/IP σχεδιάστηκε για WAN που συνεχίζουν να λειτουργούν ακόμα και αν τμήμα του δικτύου δεν λειτουργεί (λόγω ολικής ή μερικής καταστροφής) Το TCP/IP χρησιμοποιεί διευθύνσεις IP με μήκος 32 bits που παίρνουν τιμές από 0 έως 255.

6 Subnet mask Κάθε φορά που αναφέρουμε μία διεύθυνση IP, θα πρέπει να αναφέρουμε και τη subnet mask, η οποία ακολουθεί την διεύθυνση μετά από το σύμβολο /. Χρησιμοποιείται για να καθορίσει σε ποιο δίκτυο ανήκει μια διεύθυνση IP. Καθορίζει πόσα bits θα υπάρχουν στα network bits και πόσα στα host bits. Έχει ίδιο μήκος με την IP διεύθυνση (32 bits). Τα πρώτα bits έχουν όλα τιμή 1 ενώ τα υπόλοιπα τιμή 0. Όταν όλα τα host bits μιας IP διεύθυνσης είναι ίσα με 0, τότε αυτή η διεύθυνση είναι μία διεύθυνση δικτύου. Αν όλα τα host bits είναι ίσα με 1, τότε η διεύθυνση λέγεται broadcast address.

7 Subnet mask - Παράδειγμα
Έστω ότι θέλω να συνδεθώ στην διεύθυνση IP και subnet mask – System: IP/subnet-mask Binary – your system – Microsoft – Subnet-mask Το TCP/IP ελέγχει την IP διεύθυνση μας σε σχέση με την subnet mask, ελέγχοντας τα τμήματα που περιέχουν 1. Αν το σύστημά μας συνδέεται με ένα άλλο σύστημα στο ίδιο δίκτυο τμήμα του subnet mask(εδώ τα 24 πρώτα bits) είναι ίδιο οπότε το TCP/IP αναζητά την Ethernet διεύθυνση τη συσκευής και συνδέεται κατευθείαν Αν τα πρώτα 24 bits του subnet mask διαφέρουν, τότε το TCP/IP συνδέεται στην Πύλη (Gateway) και το Gateway – δηλ., ένας δρομολογητής (router) - αναλαμβάνει τη σύνδεση με τον προορισμό μέσω Internet

8 DNS Χρησιμοποιείται για την αντιστοίχηση των ονομάτων των υπολογιστών υπηρεσίας σε διευθύνσεις IP.

9 DHCP Πρωτόκολλο client/server
Επιτρέπει σε έναν πελάτη να αποκτήσει μια IP διεύθυνση αυτόματα και επίσης να μάθει επιπλέον πληροφορίες όπως την διεύθυνση του DNS εξυπηρετητή του.

10 Βιβλιογραφία http://www.windowsnetworking.com/j_helmig/tcpip.htm
16/stmwn/tyn24-ch-1-7.pdf Δίκτυα Υπολογιστών, Tanenbaum & Wetherall, εκδόσεις Κλειδάριθμος, Πέμπτη Αμερικανική έκδοση.


Κατέβασμα ppt "1η Εργαστηριακή Άσκηση - TCP/IP Όνομα: Σουλιώτη Βασιλική ΑΜ: 691"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google