Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού
Νεκτάριος Στελλάκης

2 H σύμβαση αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα δικαιώματα του παιδιού παγκοσμίως υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Η 20η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού > Ωστόσο….

3 Τέσσερις θεμελιώδεις αρχές - Μη-Διάκριση (άρθρο 2): Δεν πρέπει ούτε να επωφελείσαι, ούτε να υποφέρεις εξ' αιτίας φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, ή εθνικής, κοινωνικής ή εθνοτικής καταγωγής, ή εξ' αιτίας οποιασδήποτε πολιτικής ή άλλης θέσης, εξ' αιτίας της κοινωνικής σου θέσης ή της περιουσίας ή της οικογένειας στην οποία γεννήθηκες, ή επειδή έχεις κάποια αναπηρία. - Το Καλύτερο Συμφέρον του Παιδιού (άρθρο 3): Νόμοι και δράσεις που επηρεάζουν παιδιά πρέπει να θέτουν προτεραιότητα στο τι είναι το καλύτερο για σένα και να σε ωφελούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. - Επιβίωση, Ανάπτυξη και Προστασία (άρθρο 6): Οι αρχές στη χώρα σου πρέπει να σε προστατεύουν και να βοηθούν ώστε να εξασφαλισθεί η ολοκληρωμένη ανάπτυξή σου - φυσική, πνευματική, ηθική και κοινωνική. - Συμμετοχή (άρθρο 12): Έχεις το δικαίωμα να εκφράζεις τη γνώμη σου για τις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή σου και οι απόψεις σου πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. > Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.

4 Τα 54 άρθρα της Σύμβασης μπορούν να ομαδοποιηθούν σε 4 κατηγορίες: 
Δικαιώματα Επιβίωσης - δικαίωμα του παιδιού για ζωή και βασικές ανάγκες. Δικαιώματα Προστασίας - από κάθε είδους κακοποίηση, αμέλεια και εκμετάλλευση.   Δικαιώματα Ανάπτυξης-Εξέλιξης - δικαίωμα της εκπαίδευσης, το παιχνίδι και η αναψυχή, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, η πρόσβαση σε πληροφορίες κτλ. Δικαιώματα Συμμετοχής - ελευθερία να εκφράζουν γνώμη, να έχουν λόγο σε ζητήματα που αφορούν στη ζωή τους κτλ.

5 1. Επιβίωση Κάθε παιδί πρέπει να έχει νερό
Κάθε παιδί πρέπει να έχει τροφή Κάθε παιδί πρέπει να έχει σπίτι Κάθε παιδί αξίζει μια ζωή γεμάτη υγεία

6 2. Ανάπτυξη 3. Προστασία Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στη μόρφωση
Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στο παιχνίδι 3. Προστασία Κάθε παιδί χρειάζεται αγάπη και φροντίδα Κανένας δεν πρέπει να εκμεταλλεύεται παιδιά μέσω εργασίας Κανένα παιδί δεν πρέπει να παίρνει μέρος σε πόλεμο Κανένα παιδί δεν πρέπει να απομονώνεται εξαιτίας κάποιας αναπηρίας

7 4. Συμμετοχή Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να έχει ταυτότητα
Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση Κάθε παιδί έχει δικαίωμα σε μια ευτυχισμένη ζωή

8 Εκδόσεις «Μικρή Μίλητος»(www.militos.gr
diaforetikotita.gr Εκδόσεις Μεταίχμιο. Σειρά τα δικαιώματα των παιδιών ( UNICEF ( Εκδόσεις «Μικρή Μίλητος»( Δίκτυο για τα Δικαιώματα του παιδιού: Συνήγορος του παιδιού: Επίτροπος για τα δικαιώματα του παιδιού:


Κατέβασμα ppt "Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google