Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Βιοκλίμα. Ποιότητα ζωής

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Βιοκλίμα. Ποιότητα ζωής"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Βιοκλίμα. Ποιότητα ζωής
Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου Β΄Τάξη

2 ΒΙΟΚΛΙΜΑ είναι το σύνολο όλων των παραγόντων του κλίματος που επιδρούν πάνω στους ζωντανούς οργανισμούς αλλά και μικρής κλίμακας κλιματικές συνθήκες που δημιουργούνται από τους ζωντανούς οργανισμούς . Για να βρίσκεται σε ισορροπία ο άνθρωπος πρέπει συνεχώς να αντιμετωπίζει τις ατμοσφαιρικές συνθήκες. Η ευημερία του, η απόδοση του και η υγεία του μπορεί να επηρεαστούν ιδιαίτερα από αυτές.

3

4 Η Βιοκλιματολογία είναι αυτή που μελετά την επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος στους ζωντανούς οργανισμούς. Υπάρχουν αρκετοί τομείς εξειδικευμένης μελέτης της Βιοκλιματολογίας

5 Βιοκλιματολογία των λεπτών στερεών που βρίσκονται στα αέρια
Φωτοχημική Βιοκλιματολογία Βιοκλιματολογία του αέρα Θερμική βιοκλιματολογία Βιομετεωρολογία Κλιματοφυσιολογία Κλιματοπαθολογία Βιοκλιματολογία των λεπτών στερεών που βρίσκονται στα αέρια Ακραίες κλιματολογικές και μικροκλιματολογικές συνθήκες Στατιστική Βιοκλιματολογία Επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που συνοδεύουν τις καταιγίδες (sferics)

6 Ο Ιπποκράτης στο έργο του «Περί αέρων, υδάτων και τόπων», που επεξεργάστηκε η περιβαλλοντική μας ομάδα, κάνει μια σε βάθος μελέτη της επίδρασης των κλιματικών παραγόντων στην υγεία του ανθρώπου και θέτει τις βάσεις της Βιοκλιματολογίας

7 Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική είναι ένας άλλος τομέας με τον οποίο ασχοληθήκαμε. Η αρχιτεκτονική αυτή λαμβάνει υπόψη το κλίμα και τις περιβαλλοντικές συνθήκες για να επιτύχει τη θερμική άνεση μέσα στο χώρο που ζούμε. Εξετάζει το σχέδιο και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία, αποφεύγοντας τα μηχανικά συστήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται μάλλον σαν υποστήριξη.

8 Βασικές αρχές βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής
Διατήρηση της βασικής αρχής του σωστού προσανατολισμού των ανοιγμάτων του σπιτιού, δηλαδή τα μεγάλα ανοίγματα στον Νότο και μικρά παράθυρα στο Βορρά. Για τη θέρμανση κατασκευάζεται θερμοκήπιο με διπλό τζάμι και τοίχος τρομπ. Για τον δροσισμό του κτιρίου εξασφαλίζεται ο διαμπερής αερισμός με παράθυρα σε νευραλγικά σημεία του ισογείου και της οροφής έτσι ώστε ο θερμός αέρας να μεταφέρεται μέσω του εσωτερικού αίθριου στην οροφή και από εκεί να βγαίνει από το σπίτι εξασφαλίζοντας την παρουσία κάθετων αερίων ρευμάτων τα οποία μειώνουν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού και δίνουν μια αίσθηση δροσιάς

9 I'm leaving to search for something new, Leaving everything i ever knew. A hundred years in the sunshine Hasn't taught me all there is to know. In the valley, we will gather there, Helpless in our surrender. Tomorrow the plow becomes the sword - Make us stronger in our danger. Time will pass away, Time will guard our secret. I'll return again To fight another day. I'd have to be a warrior - A slave i couldn't be - A soldier and a conqueror, Fighting to be free. (repeat three times)

10 ΚΑΙΡΟΣ - ΚΛΙΜΑ Η συστηματική παρατήρηση του καιρού και η καταγραφή των μετεωρολογικών παραμέτρων θερμοκρασίας, σχετικής υγρασίας, βαρομετρικής πίεσης, ταχύτητας και διεύθυνσης ανέμου, βροχόπτωσης μας έφερε κοντά στους ρυθμούς της φύσης. Οι παρατηρήσεις των σύννεφων μας μετέτρεψαν σε ικανούς προγνώστες! Σε ότι ακολουθεί θέλουμε να μοιραστούμε την γοητεία και την αποκαλυπτικότητα των σύννεφων!

11 ΤΥΠΟΙ ΝΕΦΩΝ Ανώτερα νέφη Μεσαία νέφη Χαμηλά νέφη
Ανώτερα νέφη Μεσαία νέφη Χαμηλά νέφη Cirrocumulus(Cc) Altocumulus(Ac) Cumulus(Cu) Cirrostratus(Cs) Altostratus(As) Stratus(St) Cirrus(Ci) Stratocumulus(Sc) Nimbostratus(Ns),Cumulonimbus(Cb) Ας δούμε τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στους τύπους των νεφών και τον καιρό που αναμένουμε να επικρατήσει. Έτσι λοιπόν έχουμε :

12 Cirrus ( C ) -Θύσανοι συνδέονται με επιδείνωση του καιρού σε ώρες εφ΄ όσον προέρχονται από τον Ν.Δ. τομέα και πλησιάζουν και γίνονται πυκνότερα. Αυτά είναι σαν ζώνες που σχηματίζονται στην περιοχή του ισχυρού ανέμου του μηδενικού στρώματος (jetstream), που έχει πλάτος μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων. Ακόμα προαναγγέλουν επιδείνωση του καιρού εξ αιτίας θερμού μετώπου ή σύσφιγξης από τον δυτικό τομέα σε ώρες.

13 Cirrocumulus (Cc) -Θυσανοσωρείτες
Δείχνουν αστάθεια καθ΄ ύψος και είναι το καλοκαίρι προάγγελοι καταιγίδας για το απόγευμα ή το βράδυ (cc str la). Αν έχουμε : Cc un (κυματοειδή Cirrocumulus) από το δυτικό τομέα : Επιδείνωση του καιρού σε ώρες. Cc len (Cirrocumulus με σχήμα φακού) : μεταξύ άλλων και με Αλπικό φεν (Foehn) δηλ. ξηρό θερμό άνεμο.

14 Cirrostratus (Cs) -Θυσανοστρώματα όπως και τα Ci και Cc αποτελούνται από πολύ μικρούς κρυστάλλους πάγου και δεν φέρνουν μαζί τους υετό (βροχή ή χιόνι). Δείχνουν σίγουρα επιδείνωση του καιρού, αν συνοδεύονται από πτώση πίεσης. Κυρίως με Cs έχουμε βροχή μετά από ώρες και προαναγγέλεται συχνά με φαινόμενα άλως.

15 Altocumulus ( Ac )-Υψισωρείτες
Αν έχουμε : Ac str (με στρωμάτωση) σε χαλαρή και επίπεδη διάταξη είναι χωρίς ιδιαίτερη σημασία (Άκρο του θερμού τομέα ή ζώνη ανόδου με ολίγη αλλαγή). Ac len (σύννεφα φεν) με άνεμο από ΝΝΔ - ΝΑ πάνω από τις Βόρειες Άλπεις ( στο Τυμπάκι εμφανίζονται μπροστά από τον Ψηλορείτη, στο νότιο τμήμα του) και το χώρο προ των Άλπεων. Κατάρρευση του φεν και σημαντική επιδείνωση μέσα σε 12 έως 48 ώρες. Εφ΄ όσον εμφανίζονται στην ελεύθερη ατμόσφαιρα χωρίς εμπόδια οροσειρών μπορούμε να αναμένουμε επιδείνωση σε 12 έως 24 ώρες. Ac str un (αγκιστρώδη, κομματώδη) : κακός καιρός σε ώρες. Το καλοκαίρι από το απόγευμα κίνδυνος καταιγίδας. Ac cas (πυργοειδή) , Ac flo (θαμνώδη) πρωϊνό ουρανό το καλοκαίρι : με μεγάλη πιθανότητα καταιγίδας ή καταιονισμού (αυτό που λέμε ψιλόβροχο που έχει ένταση) το απόγευμα ή το βράδυ

16 Altostratus ( As ) -Υψιστρώματα
Τα μητρικά σύννεφα είναι Ac , Cb, Ns, Cs. Εντελώς γενικά δείχνουν τα As ερχόμενα ή μεγαλύτερης διάρκειας κακοκαιρία, μια και είναι τα χαρακτηριστικά σύννεφα για εκτεταμένη ολίσθηση προς τα άνω στην μπροστινή πλευρά του βαρομετρικού χαμηλού. Αν έχουμε : As tr (διαλάμποντα), που πυκνώνουν : Επιδείνωση του καιρού με βροχή σε ώρες με την προσέγγιση ενός θερμού μετώπου. As du (πολλαπλών στρωμάτων) και As pan (μοιάζουν σαν να κρέμονται κουρέλια) : Εμμένουσα κακοκαιρία.

17 Stratus ( St ) -Στρώματα
μητρικά σύννεφα Ns, Cu, Cb. Αν έχουμε : St neb (ομιχλώδη, με πέπλο) το καλοκαίρι υπάρχει κίνδυνος καταιγίδας, όταν επικρατεί υψηλή υγρασία. St fra (υφάδες κακοκαιρίας) : εμμένουσα ή σύντομα επικρατούσα βροχή. St pra (με βροχή) : τις περισσότερες φορές μεγαλύτερης διάρκειας ομιχλώδης - θολός καιρός, κυρίως κατά τη ψυχρότερη περίοδο του έτους.

18 Stratocumulus ( Sc )-Στρωματοσωρείτες
Μητρικά σύννεφα As, Ns, Cu, Cb. Αν έχουμε : Sc str op (σκοτεινά με στρωμάτωση), κυρίως κατά την ψυχρότερη εποχή του έτους : Εμμένων καιρός υψηλών πιέσεων, κάποιες φορές με ψιλή βροχή, διαφορετικά χωρίς βροχόπτωση. Sc str pe (διαφανή) και Sc str tr (διαλάμποντα): Τα κενά ανάμεσα στα σύννεφα μεγεθύνονται : Βελτίωση του καιρού. Sc str la (τρυπητά), Sc str du (πολλαπλών στρωμάτων)και Sc str un (κυματοειδή): Βελτίωση του καιρού, συνήθως προσωρινή.

19 Nimbostratus-Μελανοστρώματα
Μητρικά σύννεφα Cu, Cb. Δημιουργία : Μέσω διολίσθησης εκτεταμένων στρωμάτων αέρα μέχρι τον ανώτατο όροφο των σύννεφων. Από άλλα σύννεφα μέσω μεγέθυνσης ενός Altostratus ή μέσω επέκτασης ενός Cumulonimbus. Σημασία : Αν έχουμε : Ns vir (σύννεφα Nimbostratus με λωρίδες πτώσης¨) ανυπερθέτως επερχόμενη βροχή. Ns pra (σύννεφα Nimbostratus με βροχή) και Ns pan (σύννεφα Nimbostratus που μοιάζουν σαν να κρέμονται κουρέλια) : κακοκαιρία με , τις περισσότερες φορές, διαρκούσες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις.

20 Cumulonimbus -Σωρειτομελανίες
μητρικά νέφη Ac, As, Ns, Sc, Cu. Υπάρχουν αρκετά είδη όμως γενικά μοιάζουν μεταξύ τους και είναι ογκώδη και ψηλά νέφη, στο πάνω μέρος τους εμφανίζονται επίπεδα που καταλήγουν να πάρουν τη μορφή αμονιού. Κατ΄ εξοχήν καταιγιδοφόρα σύννεφα.

21 Cumulus -Σωρείτες Μητρικά σύννεφα Ac, Sc.
Δημιουργία Τα Cumulus δείχνουν πάντα μια αστάθεια στα στρώματα του αέρα με την αντίστοιχη μεταφορά από θέρμανση ή στροβιλισμό. Αν έχουμε : Cu hum (χαμηλά Cumulus) Δημιουργoύνται το μεσημέρι και διαλύονται το βράδυ. Τις περισσότερες φορές δείχνουν σταθερή καλοκαιρία Cu med (μεσαία Cumulus), Cu con (ισχυρά με μορφή πύργου) όταν δημιουργούνται το μεσημέρι φέρνουν καταιγίδα ή ισχυρό ψιλόβροχο το απόγευμα ή το βράδυ. Cu con όταν πλησιάζουν από το ΝΔ τομέα δείχνουν διαρκή επιδείνωση του καιρού και προαναγγέλουν διέλευση του ψυχρού μετώπου σε ώρες. Cu pil ( Cumulus με σκουφάκια), Cu vel (Cumulus με μορφή πέπλου). Σύννεφα με ισχυρό ψιλόβροχο, προστάδιο της καταιγίδας. Cu fra (Cumulus ξεριζωμένα) : ισχυρός άνεμος εμποδίζει τη δημιουργία καταιονισμών ή καταιγίδων. Cu med (μεσαία Cumulus), Cu con (ισχυρά Cumulus με μορφή πύργου) στο βραδυνό ή πρωινό ουρανό: Δείχνουν επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες.

22 Μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας ενώ διαβάζουν τις ενδείξεις του ασύρματου μετεωρολογικού σταθμού μας

23 Κατά την μεταφορά των δεδομένων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και την αποθήκευση τους

24 Στον μετεωρολογικό κλωβό μας διαβάζοντας τα κλασικά όργανα

25 Κλιματικά διαγράμματα θερμοκρασίας, σχετικής υγρασίας, βροχόπτωση, έντασης ανέμων για το Ηράκλειο

26 Στον πίνακα που ακολουθεί βλέπουμε την συχνότητα των νοτίων ανέμων να κυριαρχεί τους χειμερινούς μήνες. Η ένταση των ανέμων δίνεται σε κόμβους. 1 κόμβος=1,852 χιλιόμετρα/ώρα

27 Όλες μας τις παρατηρήσεις και μετρήσεις μαζί με κλιματικά στοιχεία , δείκτη δυσφορίας με και χωρίς άνεμο για το Ηράκλειο, μπορείτε να τις βρείτε στην ιστοσελίδα του Πειραματικού Γυμνασίου.( Αν και ο δείκτης δυσφορίας (ο θερμικός ελπίζουμε!) μέσα στην αίθουσα θα έχει πλέον ξεπεράσει τα ανεκτά όρια κλείνοντας την παρουσίαση αυτή θα θέλαμε να σας δώσουμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν την ποιότητα ζωής μέσα στην πόλη.

28 Οποιαδήποτε καύση μέσα στην πόλη εντείνει το φαινόμενο της θερμικής νησίδας (αυξημένη θερμοκρασία στην πόλη). Το φαινόμενο αυτό είναι εξίσου ισχυρό όλο το χρόνο . Εξ αιτίας αυτού του φαινομένου Η περίοδος της ανάπτυξης των φυτών διαρκεί περισσότερο. Η ποσότητα της βροχής είναι μεγαλύτερη. Περιοχές βιομηχανικές, σταθμοί τρένων συνεισφέρουν στο φαινόμενο αυτό. Η θερμική νησίδα έχει σαν αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του ανθρώπου της πόλης. Η ρύπανση του αέρα είναι χαμηλότερη τη νύχτα. Η κυκλοφορία του αέρα μέσα στην πόλη δεν επηρεάζεται από τον θόρυβο της κυκλοφορίας και τα καυσαέρια. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την υπερθέρμανση της πόλης είναι η μείωση της χρήσης των κλιματιστικών και η δημιουργία πάρκων και χώρων πρασίνου στην πόλη.


Κατέβασμα ppt "Βιοκλίμα. Ποιότητα ζωής"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google