Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αγία Σοφία Χρηστος Πανουργιας Εβιτα Παγωμενου Θανια Σουρετη Ντορινα Μπετσικα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αγία Σοφία Χρηστος Πανουργιας Εβιτα Παγωμενου Θανια Σουρετη Ντορινα Μπετσικα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αγία Σοφία Χρηστος Πανουργιας Εβιτα Παγωμενου Θανια Σουρετη Ντορινα Μπετσικα

2 Αρχιτεκτονικη της Αγιας Σοφιας Ο ναος είναι κτισμενος σε αρχιτεκτινικο ρυθμο βασιλικης με τρουλο. Ο κυριος χωρος του κτισματος εχει κτισμα περιπου κυβου επιπλεον εχει εναν τεραστιο τρουλο που δινει την εντυπωση οτι κρεμεται από τον ουρανο εξαιτιας των παραθυρων που βρισκονται γυρω απο την βαση του. Τα 40 παραθυρα που διαθετει είναι ο λογος για το απλετο φως που γεμιζει την Αγια Σοφια. Επισης βρισκονται στην βαση του τρουλου συμφωνα με το εξυπνο σχεδιο του Ανθεμιου, ωστε να μειωσει την πιθανοτητα μεγαλων ρογμων και πιεσεων.

3 Η επιβιωση της απο τους σεισμους Το αντισεισμικο σχεδιο του Αυθεμιου κρατησε ζωντανη την Αγια Σοφια μεχρι και σημερα : θριμματισμενο τουβλο + ασβεστης + νερο + αμμο = αρχαιος σοβας Λογω της αναμιξης αυτης, ο σοβας αντεξε στην παροδο του χρονου για τουλαχιστον 1500 χρονια. Τα τουβλα ηταν πιο ελαφρια αρα λιγοτερο βαρος στις αψιδες και αυτο ειχε ως αποτελεσμα την προστασια απο τους σεισμους. Τον Απριλιο του 1992 εγινε ένας μεγαλος σεισμος με αποτελεσμα οι αψιδες της Αγιας Σοφιας να υποστουν πιεσεις αλλα παρολα αυτα ο τρουλος εμεινε αθικτος. Επισης επιβιωσε και στον μεγαλυτερο σεισμο της ιστοριας της Τουρκιας. Συμφωνα με διαφορες μελετες, εχει αποδειχθει οτι μπορει να αντεξει μεχρι και 7,5 ριχτερ.

4 Σημαντικες πληροφοριες Η Αγια Σοφια ειναι το λαμπροτερο κτισμα της βυζαντινης τεχνης ! Ο ναος αφιερωθηκε στην Αγια Σοφια ! Απο το 360 εως το 1453 η Αγια Σοφια ηταν ορθοδοξος καθεδρικος ναος της Κωνσταντινουπολης, με εξαιρεση την περιοδο 1204 με 1261 κατα την οποια ηταν ρωμαιοκαθολικος ναος, ενω με την αλωση της Κωνσταντινουπολης μετατραπηκε σε τεμενος, μεχρι το 1934 και αποτελει σημερα μουσειακο χωρο !

5 Μια ματια στην Αγια Σοφια


Κατέβασμα ppt "Αγία Σοφία Χρηστος Πανουργιας Εβιτα Παγωμενου Θανια Σουρετη Ντορινα Μπετσικα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google