Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ονοματεπώνυμο : Τσουλούφας Παντελεήμων- Παναγιώτης Μάθημα : Αρχαιοαστρονομία Διδάσκων : κ. Θ.Ντάλλας Ακαδημαϊκό έτος : 2014-2015 Εξάμηνο : εαρινό Θέμα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ονοματεπώνυμο : Τσουλούφας Παντελεήμων- Παναγιώτης Μάθημα : Αρχαιοαστρονομία Διδάσκων : κ. Θ.Ντάλλας Ακαδημαϊκό έτος : 2014-2015 Εξάμηνο : εαρινό Θέμα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ονοματεπώνυμο : Τσουλούφας Παντελεήμων- Παναγιώτης Μάθημα : Αρχαιοαστρονομία Διδάσκων : κ. Θ.Ντάλλας Ακαδημαϊκό έτος : 2014-2015 Εξάμηνο : εαρινό Θέμα εργασίας : Το «Ιεροθέσιον» του Αντιόχου Ι στο όρος Nemrum Dag των Juan Antonio Belmonte και A. César González- García.

2 Το «ιεροθέσιον» του Αντιόχου Ι στο όρος Nemrud Dag. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 49 π.Χ και ολοκληρώθηκε 13 χρόνια μετά. Η κατασκευή του είχε ως σκοπό την εξύμνηση του Αντιόχου ως Βασιλέα της Κομμαγηνής και της εγκαθίδρυσης της νέας θρησκείας στο βασίλειό του.

3 Η περιοχή Nemrud Dag, όπως φαίνεται από το μνημείο Karakush κατά μήκος των εύφορων κοιλάδων της Κομμαγηνής. Η ίδια η κορυφή σημειώνεται με ένα βέλος. Το Nemrud Dag κυριαρχεί στο τοπίο για δεκάδες χιλιόμετρα

4 ● Τα καλύτερα διατηρημένα αγάλματα των κολοσσών στο ανατολικό αίθριο του Nemrud Dag

5 Εικόνα της σχετικά καλά διατηρημένης μετώπης των πλακών ψαμμίτη στο δυτικό αίθριο του ιεροθέσιον, όπως το περίφημο λιοντάρι "Ωροσκόπος (με παράσταση του Άρη, Ερμή, Δία, και το μισοφέγγαρο) και οι τέσσερις δεξιώσεις (χειραψία)

6 Τρεις πιθανότητες για το αστρονομικό διάγραμμα όπως στην αναπαράσταση της πλάκας με το λιοντάρι, που αντιστοιχεί στην τοποθέτηση του Λέοντα μετά την δύση του ηλίου για τρείς ημερομηνίες στο Γρηγοριανό ημερολόγιο: (α) 15 Ιουλίου 109 π.Χ. (β) 6 Ιούλη 62 π.Χ., η ημερομηνία ευρέως αποδεκτή από η επιστημονική κοινότητα μέχρι στιγμής και (γ) 12 Ιουλίου 49 π.Χ., η προτεινόμενη ημερομηνία πρόσφατα από τους συγγραφείς. Κανένα από τα τρία δεν αντιπροσωπεύει ακριβώς τη θέση και τη σειρά των πλανητών στην αναπαράσταση της πλάκας με το λιοντάρι - Άρης, Ερμής, Δίας, και η ημισέληνος. Ωστόσο, η τελευταία έχει ενδεικτικές συνδέσεις με τις ημερομηνίες που προκύπτουν από τους πιθανούς αστρονομιούς προσανατολισμούς τών κύριων αρχιτεκτονικών στοιχείων του ιεροθέσιον στο 49 π.Χ.

7 Σχηματικά διαγράμματα και δεδομένα προσανατολισμού (αζιμούθιο, γωνιακό ύψος και κλίση) από τις πιο σημαντικές κατευθύνσεις στο ανατολικό (συμπεριλαμβανομένου του βόρειου, δεξιά) και το δυτικό (αριστερά) αιθρίου του μνημείου του Αντιόχου στο Nemrud Dag

8 Ανατολή του ηλίου κατά το θερινό ηλιοστάσιο, όπως παρατηρείται από το ανατολικό αίθριο του ιεροθέσιου του Αντιόχου στην κορυφή του Nemrud Dag. Το νότιο τείχος υποδοχής, το οποίο δεν είναι κάθετο στις βάσεις των κολοσσιαίων αγαλμάτων, είναι σίγουρα προσανατολίσμένο προς αυτή την κατεύθυνση, επιτρέποντας ενα καλό συντονισμένο προσδιορισμό του προσανατολισμού των άλλων σχετικών στοιχείων του μνημείου

9 α) ανατολή του ηλίου Ιουλίου 11, 49 π.Χ., από την ανατολική βεράντα, αρκετές ημέρες μετά την νέα σελήνη. Το αζιμούθιο του ηλίου (και, παρεμπιπτόντως, του Βασιλίσκου αυξάνεται) κατά την ημερομηνία αυτή, την δεύτερη ημέρα της γιορτής της ανάβασης στο θρόνο, είναι σε συμφωνία με το προσανατολισμό των Κολοσσών της ανατολικής βεράντας. (β) Ανατολή Σελήνης σε Audnayos 15, 49 π.Χ., όπως φαίνεται από το ανατολική αίθριο του Nemrud Dag. Την επόμενη ημέρα, η πανσέληνος θα είναι σε συνδυασμό με το Βασιλίσκο, ένα πολύ ενδεικτικό αστρονομικό γεγονός για την γιορτή των γενεθλίων του Αντίοχου. (γ) στο ηλιοβασίλεμα Audnayos 16, ο ήλιος θα έχει δύσει κατά μήκος της χάραξης των κολοσσών του δυτικού αίθριου, ενώ ο αστερισμός του Άκουιλα, με φωτεινότερο το αστέρι του Altair, δέσποζε στο δυτικό ορίζοντα. Αυτές οι ειδικές διαμορφώσεις θα μπορούσαν να εξηγήσουν την παρουσία πολλών αετών, σε συνδυασμό με τα λιοντάρια, στο Ιεροθέσιον του Αντιόχου

10 ● Κεφάλια του δυτικού αιθρίου

11 Βλέπουμε λοιπόν πως όντως τα αγάλματα των 2 αιθρίων συμπίπτουν με το χειμερινό και θερινό ηλιοστάσιο κυρίως την εποχή που το μνημείο ξεκίνησε να χτίζεται. Έτσι λοιπόν το μνημείο μας παρουσιάζει αστρονομικό ενδιαφέρον. Ο Αντίοχος ήταν στο απόγειο της δύναμής του και με την πολιτική επιρροή του θα μπορούσε να είχε αποφασίσει να κατασκευάσει το μνημείο με την δόξα που του άξιζε.Κατά συνέπεια,το ιεροθέσιον του Αντιόχου στο Nemrud Dag αντανακλά την κατάσταση των ουρανών σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, κατά το έτος 49 π.Χ.: Νέα Σελήνη με το τρίτο περιστατικό μεσα σε 60 χρόνια ενός μοναδικού πλανητικού συνδυασμού τον μήνα Lóios 10/11 σε ανάμνηση της ανόδου του Αντιόχου στο θρόνο και Audnayos 16, για τον εορτασμό των γενέθλίων του βασιλιά. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί από τις τοπικές αρχαιολογίες, τους Νόμους στις επιγραφές και την αστρονομία, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κατασκευή του μνημείου ξεκίνησε σε αυτό το συγκεκριμένο έτος, αντανακλώντας την θρησκευτική παράδοση της χώρας και την νέα λατρεία που ιδρύθηκε από τον Αντίοχο.


Κατέβασμα ppt "Ονοματεπώνυμο : Τσουλούφας Παντελεήμων- Παναγιώτης Μάθημα : Αρχαιοαστρονομία Διδάσκων : κ. Θ.Ντάλλας Ακαδημαϊκό έτος : 2014-2015 Εξάμηνο : εαρινό Θέμα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google