Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πένη Χατζηβαλσαμά, Ψυχολόγος, MSc, PhDc, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια βρεφικού μασάζ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πένη Χατζηβαλσαμά, Ψυχολόγος, MSc, PhDc, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια βρεφικού μασάζ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πένη Χατζηβαλσαμά, Ψυχολόγος, MSc, PhDc, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια βρεφικού μασάζ

2  1 ο : Ξεκινάει πολύ πριν από τη γέννηση. Mε τις πρώτες κινήσεις του μωρού μέσα στην μήτρα.  Και το 2 ο : ο φυσιολογικός τοκετός.  Αφή- η πιο αναπτυγμένη αίσθηση με τη γέννηση του μωρού  Άγγιγμα η πρώτη γλώσσα επικοινωνίας για το βρέφος.

3

4  1. Skin- to – skin επαφή κρατάει καλύτερη τη θερμοκρασία του μωρού, ρυθμίζει την αναπνοή (συγχρονισμός με το γονιό) & διατηρεί υψηλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. (kangaroo care- προωρότητα).

5  2. Ενισχύει το δεσμό μητέρας- βρέφους. Η χρυσή ώρα= η 1 η ώρα μετά τον τοκετό: δένονται με μια έντονη χημική ένωση μεταξύ τους. Η ορμόνη της ωκυτοκίνης που βοηθάει στις συσπάσεις κ στον τοκετό. Και η όσφρηση: Μυρωδιές που απελευθερώνονται από το μωρό και η μητέρα κατά τον τοκετό έχουν τις ισχυρές φερορμόνες – αμοιβαία έλξη, και να επιτρέψει το μωρό να« μυρίσει » τη θηλή.

6  3. Μειώνει τη πιθανότητα εμφάνισης επιλόχειου κατάθλιψης. Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση. Αλλά η πρώτη άμεση επαφή μητέρας- βρέφους μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης στην μητέρα. (Η έλλειψη «μεταφράζεται» από το σώμα της μητέρας σαν κάτι να πήγε λάθος  συναισθήματα στρες, άγχους, κατάθλιψης.  4. Το μωρό κλαίει λιγότερο. 3 ώρες την ημέρα  μείωση έως και 43%  5. Καλύτερος ύπνος  6. Καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού – διέγερση πνευμονογαστρικού νεύρου = καλύτερη απορρόφηση και όχι περισσότερη τροφή.  7. Ενίσχυση του θηλασμού.

7  Το βρεφικό μασάζ όπως αυτό διδάσκεται από εκπαιδευτή IAIM (Διεθνής Σύνδεσμος Βρεφικού Μασάζ) είναι πολλά περισσότερα από μαλάξεις.  Το πρόγραμμα του βρεφικού μασάζ περιλαμβάνει διαφορετικούς τρόπους αγγίγματος, κινήσεων, αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας.  Τα οφέλη για το μωρό είναι πολλαπλά όσον αφορά την 1. αλληλεπίδραση, 2.ενίσχυση, 3. ανακούφιση και 4. χαλάρωση.

8  Ενίσχυση του δεσμού βρέφους- γονιού  Ενίσχυση του δεσμού ασφάλειας  Επικοινωνία λεκτική και μη-λεκτική  Ανάπτυξη εμπιστοσύνης  Ανάπτυξη αυτοπεποίθησης  Χρήση των αισθήσεων (αφή, όσφρηση, όραση, ακοή)  Αισθήματα αγάπης και σεβασμού

9  Πεπτικού & κυκλοφορικού  Ορμονικού & ανοσοποιητικού  Ισορροπίας & συντονισμού  Μυϊκής ανάπτυξης  Μάθησης & συγκέντρωσης  Το μωρό αρχίζει να αποκτά επίγνωση του σώματός του. Κ ο γονιός το ίδιο.

10  Aέρια και Κολικούς  Δυσκοιλιότητα  Μυϊκές εντάσεις και πόνους  Πόνοι Δοντιών

11  Άγγιγμα & μασάζ  φυσικό αγχολυτικό!  Μείωση στις ορμόνες του στρες  Αύξηση των θετικών ορμονών. Όπως η σεροτονίνη και η ωκυτοκίνη, γνωστή κ ως η ορμόνη της αγάπης!  Ικανότητα αυτορρύθμισης και ηρεμίας  Καλύτερος ύπνος

12  Νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά κ άνεση όσον αφορά την ικανότητα τους να φροντίσουν το μωρό τους  Μαθαίνουν να καταλαβαίνουν κ να ανταποκρίνονται στα «σημάδια» που εκφράζει το μωρό.  Μαθαίνουν νέους τρόπους για να καθησυχάζουν κ να ηρεμούν το μωρό.  Είναι μια άλλη οδός για φροντίδα και επαφή  Το μασάζ είναι ένας άλλος τρόπος για να φέρει πιο κοντά γονιό και βρέφος

13  Ο δεσμός μεταξύ γονιού- βρέφους έχει οριστεί ως « ένας μοναδικός δεσμός μεταξύ ανθρώπων που είναι συγκεκριμένος και με διάρκεια στον χρόνο».  Από τις έρευνες έχει βρεθεί ότι ο δεσμός που αναπτύσσεται από τη γέννηση είναι κάτι που διαρκεί σε όλη την ανάπτυξη και στην μετέπειτα ενήλικη ζωή- και προσδιορίζει τις σχέσεις που δημιουργούνται στην ενήλικη ζωή. Το άγγιγμα είναι σημαντικό στην ανάπτυξη του δεσμού.  Επίσης σημαντικά είναι η λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία, κ η βλεμματική επαφή.  Όλα αυτά ενισχύονται και «χρησιμοποιούνται» κατά τη διάρκεια του βρεφικού μασάζ.

14  Πρόωρος τοκετός, ανάρρωση από καισαρική, ιατρικές επιπλοκές, υιοθεσία, έλλειψη υποστήριξης και επιλόχειος κατάθλιψη.  Σ αυτές τις περιπτώσεις το βρεφικό μασάζ βοηθά στην ενίσχυση του δεσμού.  Επίσης βοηθά την επικοινωνία κ το δεσμό σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν ειδικές ανάγκες φροντίδας.  Εξαιρετικά σημαντικό στην ΠΡΟΩΡΟΤΗΤΑ: σημαντική αύξηση βάρους, & σταθεροποίηση της κατάστασης στη ΜΕΝΝ

15  Vimala McClure : η διέγερση των αισθήσεων μέσω του μασάζ, ενισχύει την  ΜΥΕΛΙΝΩΣΗ (τη διαδικασία κατά την οποία η μυέλινη σχηματίζεται γύρω από τους νευρώνες (είναι η προστασία των νευρώνων). Η μυελίνωση επιτρέπει στα κύτταρα να μεταφέρουν τις πληροφορίες γρηγορότερα & επιτρέπει περίπλοκες λειτουργίες τους εγκεφάλου να πραγματοποιηθούν. Μυελίνωση είναι διαδικασία σημαντική για την λειτουργία ενός υγιούς κεντρικού νευρικού συστήματος.  Η μυελίνωση ξεκινά στη βρεφική ηλικία και συνεχίζει και στην ενήλικη ζωή.  Τα πρώτα 3 χρόνια της ζωής σημαντικά- άρα ενισχύοντας αυτό ενισχύεις κ τη δυνατότητα μάθησης.

16  Το μασάζ δεν είναι κάτι που κάνεις στο μωρό σου αλλά κάτι που κάνεις με το μωρό σου.  Θαυμαστά πράγματα συμβαίνουν στο σώμα και του παιδιού αλλά και του γονιού :  1. Τα επίπεδα της ωκυτοκίνης -«ορμόνη της αγάπης», αυξάνονται.  2. Ανεβαίνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης –«ορμόνη της ευτυχίας, αφού βελτιώνει τη διάθεση και μας κάνει να νιώθουμε χαρά.  3. Ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα. – Το άγγισμα κινητοποιεί το θύμο αδένα που είναι υπεύθυνος για την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν τη γραμμή άμυνας του οργανισμού ενάντια στα μικρόβια και τους ιούς.  4. Αυξάνεται η αυτοπεποίθηση. Και του γονιού στο ρόλο του και του παιδιού και η σύνδεση αυτή του αγγίγματος με την αγάπη είναι κάτι που θα μείνει και στην ενήλικη ζωή.  5. Το μυϊκό σύστημα χαλαρώνει. Η αγκαλιά απελευθερώνει την ένταση από τους μυς και βοηθάει στην καταπολέμηση του πόνου, καθώς αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος.


Κατέβασμα ppt "Πένη Χατζηβαλσαμά, Ψυχολόγος, MSc, PhDc, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια βρεφικού μασάζ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google