Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Ιστορία των ηλεκτρικών λαμπτήρων. Κατασκευή και επίδειξη των κυριότερων κατηγοριών.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Ιστορία των ηλεκτρικών λαμπτήρων. Κατασκευή και επίδειξη των κυριότερων κατηγοριών."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η Ιστορία των ηλεκτρικών λαμπτήρων. Κατασκευή και επίδειξη των κυριότερων κατηγοριών.

2 Ο ηλεκτρικός λαμπτήρας είναι τεχνητή πηγή φωτός. Οι ηλεκτρικές λάμπες διακρίνονται με διάφορα κριτήρια, με βασικότερο τον τρόπο λειτουργία τους

3 Οι Κυριότερες κατηγορίες είναι οι παρακάτω: Λαμπτήρες πυράκτωσης. Λαμπτήρες τόξου, με τρεις διαφορετικούς τύπους λαμπτήρων πίεσης;  Λαμπτήρες ατμών Υδραργύρου  Λαμπτήρες ατμών Νατρίου  Λαμπτήρες Φθορισμού LED – Δίοδος Εκπομπής φωτός

4 Στους Ηλεκτρολόγους του τμήματος Βηλ/γων είμαστε 10 παιδιά. Χωριστήκαμε σε ομάδες και κάθε ομάδα ασχολήθηκε με μια διαφορετική κατηγορία λαμπτήρων.

5 Ας δούμε πρώτα τα βασικά χαρακτηριστικά των λαμπτήρων Θερμοκρασία χρώματος: Προσδιορίζει την απόχρωση του φωτός και μετριέται σε βαθμούς Kelvin ( o K). Δείκτης Χρωματικής απόδοσης(Rc): Προσδιορίζει το βαθμό πιστότητας στην απόδοση των χρωμάτων, σε σχέση με την απόδοσή τους όταν φωτίζονται από πρότυπη φωτεινή πηγή.

6 Πρώτοι στις κατηγορίες των λαμπτήρων είναι οι λαμπτήρες πυράκτωσης Η ανακάλυψη τους συνήθως αποδίδεται στον Τόμας Έντισον, που πήρε και το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις 27 Ιανουαρίου 1880. Οι προσπάθειες όμως είχαν ξεκινήσει πολλά χρόνια νωρίτερα. Στη δεκαετία του 1860 ο Άγγλος Φυσικός – Χημικός Τζοζεφ Σουάν έφτιαξε τις πρώτες λάμπες με νήμα άνθρακα, έπειτα όμως από μερικά λεπτά το νήμα καταστρεφόταν.

7 Η λειτουργία των λαμπτήρων πυράκτωσης βασίζεται στην παραγωγή ακτινοβολίας από την υπερθέρμανση νήματος. Το νήμα είναι από βολφράμιο, μέταλλο από πολύ υψηλό σημείο τήξης, για να μην καταστρέφεται.

8 Εξέλιξη των λαμπτήρων πυράκτωσης, αποτελούν οι λαμπτήρες Αλογόνου. Το νήμα βολφραμίου βρίσκεται σε σωλήνα που περιέχει αέριο αλογόνου. Οι λαμπτήρες αυτοί είναι πιο αποτελεσματικοί, με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

9 Οι πιο σύγχρονοι λαμπτήρες πυράκτωσης είναι οι λαμπτήρες ιωδίνης. Έχουν υψηλή σταθερή φωτεινή ροή, μεγάλη διάρκεια ζωής και θερμοκρασία χρώματος κατάλληλη για χρήση τους στη διακόσμηση.

10 Στους λαμπτήρες τόξου ή εκκένωσης θα δούμε πρώτα τους λαμπτήρες φθορισμού Φθορισμός είναι η ιδιότητα μερικών χημικών ουσιών να ακτινοβολούν φως, όταν πέσει πάνω τους αόρατη ακτινοβολία.

11 Ένας λαμπτήρας φθορισμού αποτελείται από: Τον κυλινδρικό σωλήνα, με εσωτερικό επίχρισμα φθορίζουσας ουσίας που περιέχει αέριο Άζωτο(N) και μια σταγόνα υδραργύρου(Hg). Τα νήματα, που βρίσκονται στα δυο άκρα του γυάλινου σωλήνα.

12 Η λειτουργία του λαμπτήρα φθορισμού είναι η παρακάτω: Το ισχυρό ρεύμα που δημιουργείται από το φαινόμενο εκκένωσης, θερμαίνει τα ηλεκτρόδια και εκπέμπουν ηλεκτρόνια. Ταυτόχρονα εξατμίζεται και η σταγόνα υδραργύρου.

13 Σημαντικά εξαρτήματα των λαμπτήρων φθορισμού είναι το starter και το ballast. Το Starter βοηθά στην εκκίνηση του λαμπτήρα, δημιουργώντας το φαινόμενο της εκκένωσης και τη δημιουργία ισχυρού ρεύματος. Το Ballast είναι ένα πηνίο που δημιουργεί μια πρόσθετη τάση και βοηθά στη συνέχιση της λειτουργίας του λαμπτήρα.

14 Στους λαμπτήρες τόξου συμπεριλαμβάνονται και οι: Λαμπτήρες ατμών Υδραργύρου Παράγουν ορατό πράσινο φως που μετατρέπεται σε κόκκινο ή πορτοκαλί, με τη φθορίζουσα ουσία του σωλήνα. Λαμπτήρες ατμών Νατρίου Έχουν την υψηλότερη απόδοση και παράγουν μονοχρωματικό κίτρινο φως. Χρησιμοποιούνται για το φωτισμό των δρόμων.

15 Η τελευταία κατηγορία λαμπτήρων είναι οι λαμπτήρες LED. Αποτελούν τη νεότερη κατηγορία λαμπτήρων, με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και μεγάλη διάρκεια ζωής. Είναι οι λαμπτήρες του μέλλοντος.

16 Η κατασκευή μας είναι απλή αλλά τη φτιάξαμε με μεράκι. Όλα τα υλικά είναι δωρεά των καταστημάτων «ΚΑΥΚΑΣ»

17 Οι ώρες στο εργαστήριο για την υλοποίηση τηςκατασκευή μας ήταν οι καλύτερες

18


Κατέβασμα ppt "Η Ιστορία των ηλεκτρικών λαμπτήρων. Κατασκευή και επίδειξη των κυριότερων κατηγοριών."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google