Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο Άνθρωπος είναι ένα ον το οποίο φτιάχνει πολιτισμό και έχει βαθύ στοχασμό, συναισθήματα και σεβασμό στη ζωή των άλλων. Ορισμός.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο Άνθρωπος είναι ένα ον το οποίο φτιάχνει πολιτισμό και έχει βαθύ στοχασμό, συναισθήματα και σεβασμό στη ζωή των άλλων. Ορισμός."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Ο Άνθρωπος είναι ένα ον το οποίο φτιάχνει πολιτισμό και έχει βαθύ στοχασμό, συναισθήματα και σεβασμό στη ζωή των άλλων. Ορισμός

3 Η ετυμολόγηση της λέξης « άνθρωπος », δεν είναι απολύτως βέβαιη. Υπάρχουν σήμερα, κυρίως τρεις εκδοχές, απ ' τις οποίες η μία είναι η πιο γνωστή, η άλλη η οποία είναι και η επικρατέστερη και μια λιγότερο γνωστή που αναφέρεται στον « Κρατύλο » του Πλάτωνα.

4 Η πρώτη και αρκετά δημοφιλής, ετυμολογεί τη λέξη « άνθρωπος » από το « άνω »+« θρώσκω » ( αναπηδώ )+« όπωπα » ( παρακείμενος του « ορώ », δηλ. βλέπω ). Δηλαδή, αυτός που πορεύεται και κοιτάζει προς τα πάνω. Αυτή άποψη βρίσκει θερμότερη αποδοχή στους θεολογικούς και θρησκευτικούς κύκλους, καθώς υπονοεί την πορεία του ανθρώπου προς τον Θεό ( όπως κι αν λέγεται αυτός ).

5 Ωστόσο, επικρατέστερη ετυμολόγηση της λέξης, η οποία είναι αποδεκτή από την πλειονότητα της επιστημονικής γλωσσολογικής κοινότητας, είναι : « Άνδρας »+« ωψ » ( γεν. ωπός ). Δηλαδή, αυτός που έχει την όψη ανδρός. Στην αρχαιότητα ο « άνδρας » ( ανήρ ) υποδήλωνε επιπλέον και τα δύο φύλα, δηλαδή τον άνθρωπο.

6 Τέλος, ο Πλάτωνας, μέσα από τον « Κρατύλο », δίνει μια άλλη ετυμολογία, διά στόματος Σωκράτη : « Σημαίνει τούτο το όνομα ο “ άνθρωπος ”: Ότι τα μεν άλλα θηρία ων ορά ͅ ουδ ὲ ν επισκοπεί ουδ ὲ αναλογίζεται ουδ ὲ αναθρεί, ο δε άνθρωπος άμα εώρακεν - τούτο δ ' εστ ὶ ( το ) “ όπωπε ”- και αναθρεί και λογίζεται τούτο ο όπωπεν. Εντεύθεν δη μόνον των θηρίων ορθώς ο άνθρωπος “ άνθρωπος ” ωνομάσθη, αναθρών α όπωπε ». Δηλαδή, αυτός που μπορεί να σκέφτεται και να εξετάζει αυτά που βλέπει. Κι αυτό το πράττει ο άνθρωπος, σε αντίθεση με τ ' άλλα ζώα.

7 Οι άνθρωποι, ανά τους αιώνες, προσπάθησαν να εξηγήσουν την προέλευσή τους. Ένας τρόπος ήταν μέσω της θρησκείας.

8 Αυτές είναι οι μεγαλύτερες θρησκείες στον κόσμο :

9 Ο Χριστιανισμός υποστηρίζει πως ο άνθρωπος δημιουργήθηκε από το Θεό και αποτελείται από χώμα και πνοή ζωής. Επιπλέον του δόθηκε η λογική και η ευκαιρία της ελεύθερης βούλησης.

10 Σύμφωνα με το Ισλάμ, ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο από σπέρμα. Οι άνδρες θεωρούνται ανώτεροι από τις γυναίκες.

11 Σύμφωνα με τον Ινδουισμό, το σύμπαν, αρχικά, βρισκόταν σε κατάσταση ύπνου. Το υπέρτατο πνεύμα το ξύπνησε με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός εκτυφλωτικού αυγού μέσα στο οποίο το πνεύμα μεταμορφώθηκε σε Βραχμάνο και έζησε εκεί ένα βραχμανικό έτος. Το αυγό τελικά εξερράγη και χωρίστηκε σε δύο μεγάλα κομμάτια, Γη και Ουρανό, και σε πολλά μικρά που δημιούργησαν κάθε τι στο Σύμπαν.

12 Στην Αρχαία Ελλάδα πίστευαν πώς ο Προμηθέας έπλαθε τους ανθρώπους με υλικό το χώμα, στο οποίο εμφυσούσε ζωή. Όλοι οι άνθρωποι είναι δημιουργήματα του Δευκαλίωνα και της Πύρρας : Καθώς περπατούσαν, έριχναν πίσω τους πέτρες. Του Δευκαλίωνα οι πέτρες μεταμορφώνονταν σε άνδρες και της Πύρρας σε γυναίκες.

13 Η κατηγορία « αδέσμευτοι » καλύπτει όλους εκείνους που δεν πρεσβεύουν καμία θρησκεία, από τους άθεους και τους αγνωστικιστές μέχρι σε άτομα με πνευματικές πεποιθήσεις, οι οποίοι δεν συνδέονται με οποιαδήποτε γνωστή θρησκεία.

14 Υπάρχουν όμως και άλλες θεωρίες που δε βασίζονται σε κάποιο ανώτερο ον, αλλά στη λογική και στην εξέλιξη.

15

16  Ανατομικά οι άνθρωποι μπορεί να διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους. Αν και το μέγεθος του σώματος καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδια, επηρεάζεται εξίσου από δευτερογενείς παράγοντες όπως η διατροφή και η άσκηση. Το μέσο ανθρώπινο ύψος είναι περίπου 1,5 με 1,8 μέτρα, αν και διαφέρει από τόπο σε τόπο. Η μέση ανθρώπινη μάζα είναι περίπου 54–64 κιλά για τις γυναίκες και 76–83 κιλά για τους άντρες. Το ανθρώπινο βάρος μπορεί να ποικίλει εξίσου ( π. χ παχυσαρκία ). Σε αντίθεση με τα άλλα πρωτεύοντα, οι άνθρωποι είναι ικανοί να κινούνται στα δύο άκρα, εντούτοις χρησιμοποιούν τα δύο ελεύθερα άκρα για να επεξεργάζονται αντικείμενα. γονίδια διατροφή άσκηση παχυσαρκία

17  Παρόλο που οι άνθρωποι μοιάζουν άτριχοι συγκριτικά με τα άλλα πρωτεύοντα, ο μέσος άνθρωπος έχει περισσότερους θύλακες τρίχας από τον μέσο χιμπαντζή. Η κύρια όμως διαφορά έγκειται στη μορφή της τρίχας, η οποία στον άνθρωπο είναι κοντύτερη, λεπτότερη και λιγότερο έντονη από αυτή του χιμπαντζή.

18  Το χρώμα του ανθρώπινου δέρματος καθορίζεται από την ύπαρξη μίας οργανικής χρωστικής ουσίας, γνωστής και ως μελανίνη. Οι διάφορες αποχρώσεις του ανθρώπινου δέρματος ποικίλουν από πολύ σκούρο καφέ μέχρι πολύ απαλό ροζ. Το χρώμα των ανθρώπινων μαλλιών μπορεί να είναι λευκό, γκρίζο, ξανθό, καστανό, κόκκινο ή μαύρο. Αυτό εξαρτάται από την ποσότητα μελανίνης που βρίσκεται στο δέρμα, η οποία τείνει να χάσει την ένταση της στις μεγάλες ηλικίες.. μελανίνη λευκό γκρίζο ξανθό καστανό κόκκινο μαύρο

19 Συγκεκριμένες αποχρώσεις του δέρματος βοηθούν στην εξισορρόπηση των ποσοτήτων του φολικού οξέως ( βιταμίνη Β 9 ) στον οργανισμό, το οποίο καταστρέφεται από την ηλιακή ακτινοβολία, καθώς επίσης και στην παραγωγή βιταμίνης D, η οποία χρειάζεται το ηλιακό φως για να παραχθεί. Οι αποχρώσεις του δέρματος είναι γεωγραφικά συσχετισμένες και καθορίζονται κυρίως από τα επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας. Το ανθρώπινο δέρμα έχει επίσης την ικανότητα να σκουραίνει προσωρινά ως συνέπεια της έκθεσης στον ήλιο φολικού οξέως βιταμίνη

20

21 Οι άνθρωποι έχουν λεπτότερο ουρανίσκο και πολύ μικρότερα δόντια σε σχέση με τα άλλα ζώα. Είναι τα μόνα πρωτεύοντα που έχουν τόσο μικρούς, σχεδόν ισεπίπεδους κυνόδοντες. Το ανθρώπινο είδος σταδιακά χάνει τους φρονιμίτες, οι οποίοι είναι ήδη απόντες σε μερικούς ανθρώπους.φρονιμίτες

22 Η ανθρώπινη φυσιολογία είναι επιστήμη που μελετά τους μηχανικούς, φυσικούς και βιοχημικούς μηχανισμούς που διατηρούν σε καλή κατάσταση την υγεία του ανθρώπου, τα όργανα του και τα κύτταρα από τα οποία συνθέτονται. Η φυσιολογία και η ανατομία είναι στενά συνδεδεμένα επιστημονικά πεδία: η ανατομία μελετά τη μορφή, και η φυσιολογία μελετά τους μηχανισμούς που βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα.

23 ΓΕΝΕΤΙΚΗ Ο άνθρωπος είναι ευκαρυωτικό είδος. Τα ανθρώπινα κύτταρα είναι διπλοειδή και έχουν δύο ομάδες 23 χρωμοσωμάτων, τις οποίες έχουν κληρονομήσει από τους δύο γονείς αντίστοιχα. Από αυτά 22 είναι διαφορετικοί τύποι αυτοσωμάτων, και 2 είναι φυλετικά χρωμοσώματα. Κάθε άνθρωπος έχει περίπου 20.000- 25.000 γονίδια. Όπως και στα υπόλοιπα θηλαστικά, ο καθορισμός του φύλου προσδιορίζεται από το σύστημα XY, σύμφωνα με το οποίο τα θηλυκά έχουν φυλετικά χρωμοσώματα XX και τα αρσενικά έχουν φυλετικά χρωμοσώματα XY. Το χρωμόσωμα Χ περιλαμβάνει αρκετά γονίδια που δεν υπάρχουν στο χρωμόσωμα Υ, γεγονός που εξηγεί γιατί οι κληρονομικές παθήσεις, όπως π.χ η αιμοφιλία, επηρεάζουν συχνότερα στους άνδρες, παρά τις γυναίκες.ευκαρυωτικόκύτταραδιπλοειδήχρωμοσωμάτωναυτοσωμάτωνφυλετικά χρωμοσώματαθηλυκάαρσενικάκληρονομικές παθήσειςαιμοφιλία

24

25

26 ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ Ο ανθρώπινος βιολογικός κύκλος ζωής δεν διαφέρει από αυτόν των άλλων πλακουντοφόρων θηλαστικών. Το ζυγωτό διαιρείται μέσα στη γυναικεία μήτρα ώστε να γίνει έμβρυο για μία περίοδο κύησης διάρκειας 38 εβδομάδων (9 μήνες). Μετά από αυτό το διάστημα το πλήρως ανεπτυγμένο έμβρυο γεννιέται και αναπνέει μόνο του, όντας βρέφος, για πρώτη φορά.βιολογικός κύκλος ζωήςπλακουντοφόρωνζυγωτόμήτρα

27 συνεχεια Σε σύγκριση με άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά, οι άνθρωποι παρουσιάζουν μια ασυνήθιστα ταχεία τόνωση των ορμών κατά τη διάρκεια της εφηβείας, όπου το σώμα αυξάνεται κατά 25% σε μέγεθος. Στους χιμπατζήδες, για παράδειγμα, αυξάνεται μόνο κατά 14%, χωρίς επίμονη ανάπτυξη. [40] Η παρουσία της εκρηκτικής αύξησης είναι ίσως αναγκαία για να κρατήσει τα παιδιά σωματικά μικρά μέχρι να ωριμάσουν ψυχολογικά. Ο άνθρωπος είναι ένα από τα λίγα είδη στα οποία οι γυναίκες υφίστανται εμμηνόπαυση. Έχει προταθεί ότι η εμμηνόπαυση αυξάνει συνολικά την αναπαραγωγική επιτυχία της γυναίκας, επιτρέποντας της να επενδύσει περισσότερο χρόνο και πόρους σε υφιστάμενους απογόνους της ή και στα παιδιά τους (ως γιαγιά), και όχι να εξακολουθούν να φέρνουν παιδιά σε μεγάλη ηλικία. [41][42] [40] [41][42] Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο προσδόκιμο ζωής σε όλο τον κόσμο ανάλογα με την περιοχή και τον πολιτισμό. Tο μέσο προσδόκιμο ζωής σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τα 67,59 χρόνια. [43] [43]

28

29

30

31


Κατέβασμα ppt "Ο Άνθρωπος είναι ένα ον το οποίο φτιάχνει πολιτισμό και έχει βαθύ στοχασμό, συναισθήματα και σεβασμό στη ζωή των άλλων. Ορισμός."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google