Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Project Ά Λυκείου Σχολ. Έτος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Project Ά Λυκείου Σχολ. Έτος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Project Ά Λυκείου Σχολ. Έτος 2014-2015
Πυρκαγιές Συνέπειες και Αντιμετώπιση. Project Ά Λυκείου Σχολ. Έτος

2 Ομάδες Εργασίας Ομάδα Ά Γιαννακέρη Αθηνά Λαζάρου Πασχαλίνα Μίσκος Γιώργος Μπογιατζίδης Ηλίας Μποζίνης Βασίλης Ομάδα Β’ Μαργιοράκη Φρόσω Μούτζια Βαγγελίτσα Παλτίδου Αναστασία Ορφανίδου Ξένια Ομάδα Γ’ Γιάτσου Μαρία Θανασούλη Μαρία Ιωάννου Ελένη Κατσάρα Νικολέτα Ομάδα Δ’ Καλλιανίδης Παύλος Μαδεμλής Θάνος Παύλου Σοφία Πετσάρης Θάνος

3 Είδη πυρκαγιών Αστικές πυρκαγιές : Με τον όρο αστικές πυρκαγιές ονομάζουμε αυτές που εκδηλώνονται μέσα σε σπίτια, καταστήματα, αποθήκες, κλπ ή διαφορετικά όσες δεν είναι δασικές. Βεβαίως και δεν είναι φυσικές καταστροφές αλλά καθημερινά εκδηλώνονται γύρω στις 30 με συνέπειες κοινωνικές, ψυχολογικές, οικονομικές.

4 Είδη πυρκαγιών Δασικές πυρκαγιές : περιλαμβάνουν όλες τις πυρκαγιές που εκδηλώνονται ή εξαπλώνονται μέσα σε κρατικό δάσος ή σε απόσταση δύο (2) χιλιομέτρων από την οροθετική γραμμή του κρατικού δάσους.

5 Αιτίες πυρκαγιών (δασικών)
Το κάψιμο ξηρών χόρτων και σκουπιδιών. Η ρίψη αναμμένων τσιγάρων και σπίρτων. Το άναμμα φωτιάς σε μη επιτρεπόμενους χώρους. Οι διάφορες δραστηριότητες σε εξοχικές κατοικίες όπως η χρήση ηλεκτρικών εργαλείων. Το βραχυκύκλωμα ηλεκτροφόρων καλωδίων. Οι κακόβουλες ενέργειες (εμπρησμοί). Οι στρατιωτικές ασκήσεις. Οι δραστηριότητες κυνηγών. Οι κεραυνοί.

6 Αιτίες πυρκαγιών ( αστικών )
Oι αναμμένες ηλεκτρικές συσκευές. Τα ξεχασμένα αποτσίγαρα. Τα αναμμένα κεριά. Τα καντήλια. Η διαρροή από γκαζάκια. Οι αναμμένες θερμάστρες. Οι απορροφητήρες, καθώς αν δεν έχει αντικατασταθεί έγκαιρα το φίλτρο υπάρχει κίνδυνος λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται να προκληθεί ανάφλεξη επειδή αυτό είναι εμποτισμένο με λίπη.

7 Προληπτικά μέτρα από την πολιτεία
Εφαρμογή των διατάξεων της Δασικής Νομοθεσίας. Εκτεταμένη εκστρατεία διαφώτισης του κοινού. Κατασκευή κατάλληλων εκδρομικών και κατασκηνωτικών χώρων στις δασικές περιοχές. Περιπολίες πυροσβεστικής υπηρεσίας κατά την θερινή περίοδο. Ψηφιακή χαρτογράφηση του κινδύνου πυρκαγιών. Μέσα ανίχνευσης και αναφοράς δασικών πυρκαγιών. Προκατασταλτικά μέτρα: Αντιπυρικές ζώνες, δασικοί δρόμοι, δασικές τηλεπικοινωνίες, δασικοί σταθμοί.

8 Προληπτικά μέτρα από τους πολίτες
Αποφυγή παιχνιδιών με εστίες φωτιάς. (π. χ. αναπτήρες, σπίρτα) Απομάκρυνση εύφλεκτων αντικειμένων (κουρτίνες, ρούχα, πλαστικά) από εστίες φωτιάς ή θερμές επιφάνειες. Ιδιαίτερη προσοχή στο κάπνισμα σε περίπτωση υπνηλίας, φαρμακευτικής αγωγής ή κατανάλωσης αλκοόλ. Σωστή συντήρηση ηλεκτρικής εγκατάστασης του σπιτιού. Προετοιμασία σχεδίου διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς

9 Πυροπροστασία Η παθητική πυροπροστασία ενός κτιρίου αποβλέπει στον έλεγχο της εξάπλωσης της πυρκαγιάς και στην έγκαιρη εκκένωση του κτιρίου από όσους βρίσκονται μέσα σε αυτό κατά την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Η ενεργητική πυροπροστασία ενός κτιρίου αποβλέπει στην αντιμετώπιση και καταστολή της πυρκαγιάς σε περίπτωση που αυτή εκδηλωθεί.

10 Σύστημα εκτόξευσης νερού
Σύστημα πυρανίχνευσης

11 Πυροσβεστική Φωλιά Χειροκίνητο σύστημα συναγερμού

12 Μόλις αντιληφθείτε πυρκαγιά:
     Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για:  Την τοποθεσία. Το ακριβές σημείο που βρίσκεστε. Το είδος της πυρκαγιάς. 

13 Αντιμετώπιση Πυρκαγιών
Για να έχουμε πυρκαγιά πρέπει να συνυπάρχουν τρεις (3) παράγοντες: Καύσιμη ύλη Θερμότητα Ατμοσφαιρικός αέρας (οξυγόνο) Αν λείψει ένας μόνο παράγοντας από τους τρεις η πυρκαγιά δεν μπορεί να συνεχιστεί. Συνεπώς η κατάσβεση της πυρκαγιάς μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους:

14 1. Με αφαίρεση της καύσιμης ύλης
Στην περίπτωση των καυσίμων αερίων κλείνουμε τη βάνα παροχής αερίου καυσίμου. Σε πυρκαγιές στερεών υλικών, προσπαθούμε να απομακρύνουμε τα στερεά υλικά που δεν καίγονται σε ασφαλή περιοχή.

15 2. Με αφαίρεση της θερμότητας
Κατεβάζοντας τη θερμοκρασία του καιόμενου υλικού κάτω από τη θερμοκρασία ανάφλεξής του, η πυρκαγιά σβήνει. Το κύριο κατασβεστικό υλικό που δρα ψύχοντας τα καιόμενα υλικά είναι το νερό, το οποίο απορροφά μεγάλη θερμότητα, είναι φθηνό και βρίσκεται εύκολα.

16 3. Με την αποστέρηση του οξυγόνου
Το οξυγόνο, αν απομονωθεί η πυρκαγιά σβήνει. Η απομόνωση επιτυγχάνεται με την κάλυψη του καιόμενου υλικού με αφρό, κατασβεστικές σκόνες, κατασβεστικά αέρια, χώμα, νερό, υγρά σκεπάσματα.

17 Συνέπειες Καταστροφή της βλάστησης : Στα μεγάλα υψόμετρα τα καμένα δέντρα δεν μπορούν να ανακάμψουν. Διάβρωση του εδάφους : Μεταβολή της εδαφικής δομής και μείωση της συνοχής του εδάφους. Επιπτώσεις στην πανίδα : Πιθανή διαφυγή των μεγάλων θηλαστικών, εγκλωβισμός των μικρότερων, αδυναμία μετέπειτα επανεποικισμού. Αλλαγή του κλίματος και ατμοσφαιρική ρύπανση : Προσωρινή επιβάρυνση του ατμοσφαιρικού αέρα και επηρεασμός του μικροκλίματος της συγκεκριμένης περιοχής. Επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή : Επιπτώσεις σε γεωργία, υλοτομία.

18 Δράσεις στα πλαίσια του Project επίσκεψη στην Π.Υ. Έδεσσας

19

20

21 Επίσκεψη στην Δασική Υπηρεσία

22

23 Παροιμίες-Φράσεις Άλλος ανάβει τη φωτιά, κι άλλος την ανεμίζει.
Μην παίζεις με τη φωτιά. Το στραβό το ξύλο η φωτιά το σιάζει. Είπαν του τρελού ν’ ανάψει φωτιά κι έκαψε τα ρούχα του. Μην ανάβεις φωτιά που δεν μπορείς να σβήσεις. Η φωτιά είναι καλός υπηρέτης αλλά κακός αφέντης. Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Η φωτιά θα κατακαεί μόνη της αν δε βρει τίποτα να κάψει. Άλλος βάζει φωτιά, κι άλλος βρίσκει μπελά. Έγινε καπνός! (Εξαφανίστηκε). Η φωτιά και το νερό, παίρνουν σβάρνα το χωριό. Κάθεται σ’ αναμμένα κάρβουνα. Μη ρίχνεις λάδι στη φωτιά.

24 Βιβλιογραφία http://www.moa.gov.cy
Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

25 Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "Project Ά Λυκείου Σχολ. Έτος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google