Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αύξηση-Ανάπτυξη των παιδιών

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αύξηση-Ανάπτυξη των παιδιών"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αύξηση-Ανάπτυξη των παιδιών

2 Σωματομετρικά στοιχεία
Η μέτρηση τους παρέχει σημαντικά στοιχεία για τη θρέψη και για την υγεία του παιδιού Τα σωματομετρικά στοιχεία είναι: -Βάρος σώματος (το βρέφος ζυγίζεται γυμνό με κατά το δυνατό λιγότερα ρούχα-μετά τα 3 έτη μπορεί να σταθεί όρθιο και να ζυγιστεί) Περίμετρος κεφαλής(μετωποινιακή περίμετρος= η μεγαλύτερη περίμετρος της κεφαλής. Η περίμετρος κεφαλής πρέπει να μετριέται περιοδικά κατά τη διάρκεια του 1ου έτους γιατί αντανακλά με αρκετή ακρίβεια το ρυθμό αύξησης του εγκεφάλου. Από τα σωματομετρικά στοιχεία είναι αυτή που επηρεάζεται λιγότερο και αργότερα από διάφορες στερητικές καταστάσεις) Μήκος σώματος(3 πρώτα χρόνια ζωής) Ύψος σώματος (μετά τον 3ο χρόνο ζωής που το παιδί μπορεί να σταθεί όρθιο. Εξαρτάται από την ώρα του 24ώρου που μετριέται το παιδί= απόκλιση κατά 0,5-1 cm το απόγευμα με το πρωί

3 Άνοιγμα χεριών (Η απόσταση μεταξύ του άκρου των μέσων δακτύλων με τα άνω άκρα σε έκταση ενώ η ράχη στηρίζεται σε σκληρή επίπεδη επιφάνεια. Το άνοιγμα των χεριών πρακτικά είναι ίσο με το ύψος Πάχος δερματικής πτυχής(΄με τον αντίχειρα και το δείκτη το δέρμα αίρεται σε πτυχή και με ειδικό όργανο μετριέται το πάχος της συνήθως στην περιοχή του τρικέφαλου ή στη ράχη στην περιοχή της ωμοπλάτης)

4 Η εκτίμηση της αύξησης γίνεται με τη βοήθεια ειδικών διαγραμμάτων και πινάκων
Τα διαγράμματα και οι πίνακες αύξησης περιλαμβάνουν τις ΕΘ των σωματομετρικών παραμέτρων(βάρος, ύψος, περίμετρος κεφαλής κλπ)ανά φύλο και ηλικία. Εκατοστιαία θέση ονομάζεται η θέση που καταλαμβάνει το ελεγχόμενο στοιχείο του εξεταζόμενου σε σειρά 100 συνομιλήκων του. Παιδιά με σωματομετρικά στοιχεία σε ακραίες θέσεις ενδέχεται να σιτίζονται ανεπαρκώς ή υπερβολικά ή να πάσχουν από νοσήματα που επηρεάζουν την αύξηση. (χρόνιες λοιμώξεις,μεταβολικά νοσήματα και διαταραχές των ενδοκρινών αδένων) Παιδιά των οποίων τα σωματομετρικά στοιχεία βρίσκονταί <5η ΕΘ ή >95η ΕΘ χρήχουν διερέυνησης γιατίο μπορεί να έχουν διαταραχές της αύξησης.

5 Σημντικός επίσης είναι και ο ρυθμός αύξσης
Ο ρυθμός αύξσηε υπολογίζεται με τη διαφορά των τιμών του ύψους δύο μετρήσεων που απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον 6 μήνες. Για τη εκ΄τίμηση του ρυθμού αύξησηε χρησιμοποιούνται ειδικά διαγράμματα. Το σωματικό μέγεθος από την ηλικία των 2 ετών και πάνω εξαρτάται από το γενετικό δυναμικό.

6 Το βάρος, ύψος και η περίμετρος κεφαλής πρέπει να εκτιμώνται στη ΄γεννηση,τον 1ο,2ο,4ο,6ο,9ο,12ο,18ο,24ο,30ο και 36ο μήνα ζωής. Στη συνέχει πρέπει να εκτιμώνται το βάρος και το ύψος κάθε χρόνο Οι μετρήσεις σημειώνονται επακριω΄ς στο αντίστοιχο διάγραμμα.

7 Σωματομετρικά στοιχεία κατά τη ΄γεννηση
Βάρος( gr) Μέση τιμή 3270 για τα άρρενα και 3230 για τα θήλεα Μήκος σώματος στη γέννηση(46-55cm) Μέση τιμή 50cm Η περίμετρος κεφαλής 32-37cm(μέση τιμή 35cm)

8 Βρεφική ηλικία Τις πρώτες 4 ημέρες ζώης το φυσιολογικό νεογνό μπορεί να χάσει ως το 10% του βάρους του και φθάνει στο βάρος γέννησης την 6η-12η ημέρα ζωής. Μετά την 6η-12η ημέρα ζωής ο ρυθμός αύξησης επιταγχύνεται και συνεχίζεται έτσι μέχρι και τον 2ο μήνα ζωής. Στη διάρκεια των πρώτων 3 μηνών το βάρος του σώματος αυξάνεται κατά 25-30gr την ημέρα. Στο 2ο τρίμηνο προσλαμβάνει 20gr /ημέρα Στο 2ο τρίμηνο 15gr/ημέρα Στο 4ο τρίμηνο 10γρ/ημέρα

9 Μήκος Το μήκος αυξάνεται στην διάρκεια του 1ου χρόνου ζωής ταχύτερα από οποιαδήποτς άλλη περίοδο της ζωής. Η μέση αύξηση του ύψους του βρέφους στο 1ο χρόνο ζωής είναι 25cm.

10 Περίμετρος κεφαλής Η περίμετρος κεφαλής αυξάνεται ως εξής:
Κατά 2 cm/μήνα τους πρώτους 3 μήνες Κατά 1cm/μήνα τους δεύτερους 3 μήνες Κατά 1cm/μήνα το 2ο εξάμηνο Δηλαδ΄γ μέσα στον 1ο χρόνο κατά 12 cm.

11 Νηπιακή-προσχολική ηλικία
Μετά τον 1ο χρόνο ζωής ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνεται. Στο 1ο εξάμηνο του 2ου έτους ζωής το βάρος αυξάνεται κατά 8gr/ημέρα και στο 2ο εξάμηνο κατά 6gr/ημέρα δηλαδή στο 2ο χ΄ρόνο ζωής το παιδί κερδίζει κατά μέσο όρο 2,5 kg,ενώ στον 3ο,4ο και 5ο χρόνο προσλαμβάνει περίπου 2kg/έτος.

12 Στο 2ο,3ο,4ο και 5ο χρόνο κερδίζει 12,9,8 και 7cm αντίστοιχα.
Ο ρυθμός αύξησης της περιμέτρου κεφαλής επιβραδύνεται σημαντικά και περίμετρος κεφαλής φθάνει τα 49cm στο 2ο χρόνο και τα 52cm στον 5ο χρόνο.

13 Σχολική ηλικία Η μέση ετήσια αύξηση του βάρους είναι 2-3 kg και του ύψους 5cm. Η περίμετρος κεφαλής αυξάνει κατά 2-3 cmκαθόλη τη σχολική περίοδο.

14 Εφηβική ηλικία Η 2η περίοδος ταχείας αύξησης στη ζωή του ανθρώπου.
Παρατηρείται ταχεία αύξηση και μεταβολή του σχήματος και της σύστασης του σώματος,ταχεία αύξηση και ανάπτυξη των οργάνων αναπαραγωγής και εμφάνιση των δευτερευόντων χαρακτήρων του φύλου.. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξσης σε ύψος αντιστοιχεί σε αύξηση του κορμού και όχι των άκρων. Η επιτάχυνση της αύξησης αρχίζει από τα κάτω άκρα και ακολουθεί ο κορμός.

15 Πρώτο εύρημα που υποδηλώνει την έναρξη της εφηβείας στα θήλεα είναι η διόγκωση των μαζικών αδένων που γίνεται το νωρίτερο στη ηλικία των 8 ετών. Πρώτο εύρημα που υποδηλώνει την έναρξη της εφηβείας στα άρρενα είναι η απόκτηση ορχικού όγκου 4mlπου νωρίτερα συμβαίνει σε ηλικία 9,5 ετών. Κατά τη διάρκεια της ενήβωσης παρατηρείται μεγάλη αύξηση της μυϊκής μάζας και ισχύος στα άρρενα και αύξηση του σωματικού κυρίως λίπους στα θήλεα.

16 Η εφηβική επιτάχυνση της αύξησης σταθήλεα συμβαίνει με τη έναρξη της ήβης ενώ στα άρρενα περίπου μετά από 1 χρόνο. Ο μέσος μέγιστος ρυθμός αύξησης του ύψους είναι 9,5cm/έτος στα αγόρια και 8,3cm/έτος στα κορίτσια και παρατηρείται σε ηλικία 13,5 και 11,5 έτη αντίστοιχα. Στη συνέχεια ο ρυθμός επιβραδύνεται και σταματάει στα 18χ ρόνια στα αγόρια και στα 16 στα κορίτσια. Το βάρος αυξάνεται κατά 6kg/έτος στα αγόρια και κατά 4kg/έτος στα κορίτσια.

17 Πρόβλεψη τελικού ύψους
Το γενετικά αναμενόμενο ύψος; Άθροισμα ύψους γονέων/2+ 6,5 cm για τα αγόρια και -6,5cm για τα κορίτσια.(μέγιστη απόκλιση από τη πραγματική τιμή κατά 9-10cm).


Κατέβασμα ppt "Αύξηση-Ανάπτυξη των παιδιών"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google