Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΣΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ : Φαίδρα Μιτζέλου Πέγκυ Μιλιώτη Κυριακή Μπαραχόγιεβα Έλλη Λούπη Κατερίνα Μαϊστράλη Μαρία Μαϊστράλη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΣΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ : Φαίδρα Μιτζέλου Πέγκυ Μιλιώτη Κυριακή Μπαραχόγιεβα Έλλη Λούπη Κατερίνα Μαϊστράλη Μαρία Μαϊστράλη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΣΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ : Φαίδρα Μιτζέλου Πέγκυ Μιλιώτη Κυριακή Μπαραχόγιεβα Έλλη Λούπη Κατερίνα Μαϊστράλη Μαρία Μαϊστράλη

2 Η Ασία είναι η μεγαλύτερη από τις έξι ηπείρους της Γης.
ΓΕΝΙΚΑ Η Ασία είναι η μεγαλύτερη από τις έξι ηπείρους της Γης. είναι μωσαϊκό φυλών, θρησκειών, γλωσσών και πολιτισμών, είναι η ήπειρος των υπερθετικών βαθμών. Καταλαμβάνει έκταση 43,82 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο από τη συνολική επιφάνεια της ξηράς του πλανήτη. Είναι επίσης η ήπειρος με τους περισσότερους κατοίκους, περίπου 2,2 δισεκατομμύρια. Εδώ βρίσκεται η μεγαλύτερη οροσειρά, το υψηλότερο όρος, η μεγαλύτερη λίμνη, οι βαθύτερες υποθαλάσσιες τάφροι, τα περισσότερα κοιτάσματα πετρελαίου και η μεγαλύτερη φτώχεια του πλανήτη.

3 Βρίσκεται ολόκληρη στο ανατολικό ημισφαίριο ως προς τον 1ο
Μεσημβρινό. Σε σχέση με τον Ισημερινό, βρίσκεται σχεδόν ολόκληρη στο βόρειο ημισφαίριο, εκτός από την Ινδονησία της ΝΑ Ασίας που βρίσκεται στο νότιο

4 ΣΥΝΟΡΑ Στα δυτικά είναι ενωμένη με την ευρωπαϊκή χερσόνησο.
Τα φυσικά σύνορα με την Ευρώπη είναι τα Ουράλια όρη, η Κασπία θάλασσα, το όρος του Καυκάσου, η Μαύρη θάλασσα και ο Ελλήσποντος. Από την Αφρική η Ασία χωρίζεται από τη διώρυγα του Σουέζ και την Ερυθρά θάλασσα. Στα νότια βρέχεται από τον Ινδικό ωκεανό, στα ανατολικά από τον Ειρηνικό ωκεανό, ενώ ο Βερίγγειος Πορθμός τη χωρίζει από την Αμερικανική ήπειρο και συγκεκριμένα από την Αλάσκα. Στα βόρεια βρέχεται από το βόρειο παγωμένο ωκεανό.

5 Παγκόσμιος χάρτης με την θέση της Ασίας

6 Φυσικός χάρτης της Ασίας

7 Δορυφορική εικόνα της Ασίας

8 ΓΕΩΦΥΣΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΑΣΙΑΣ

9 ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η Ασία είναι η ήπειρος με τα περισσότερα νησιά και τις περισσότερες χερσονήσους. Συγκεκριμένα, από τη συνολική επιφάνεια της Ασίας, τα τετραγωνικά χιλιόμετρα καταλαμβάνουν τα νησιά, και οι χερσόνησοι καταλαμβάνουν έκταση μεγαλύτερη από οκτώ εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

10 ΟΡΟΣΕΙΡΕΣ-ΟΡΟΠΕΔΙΑ Στην μεγάλη ασιατική ήπειρο κυριαρχούν τα υψίπεδα που καταλαμβάνουν τα 75% περίπου της επιφάνειάς της. Η πρώτη ζώνη αποτελείται από δύο λωρίδες οροσειρών, τη βόρεια και τη νότια. Στις κυριότερες οροσειρές της βόρειας ζώνης ανήκουν εκείνες του Πόντου, του Ελμπρούς, της Τουρκαρμενίας Χαρασάν, του Ίνδου Κους (Hindu Kush), η οροσειρά του Αφγανιστάν που εκτείνεται ΝΔ επί 800 χιλιόμετρα, του Κουέν-Λουν (Κούνλουν) και του Νανσάν.

11 ΙΜΑΛΑϊΑ

12 Οι κυριότερες οροσειρές της νότιας λωρίδας είναι:
Ταύρος, Ζαγρός (Πατόκ), Μεκράν, όρη Σουλεϊμάν, Καρακορούμ (Kara Kum), Ιμαλάια, Υπεριμαλάια και τέλος τα όρη του Αρακάν. Οι βόρειες και οι νότιες οροσειρές πλησιάζουν μεταξύ τους και σχηματίζουν διάφορα οροπέδια, όπως της Αρμενίας, του Πακιστάν και το ανατολικό τμήμα του Θιβέτ. Το ύψος των οροπεδίων της Αρμενίας και του Πακιστάν ξεπερνά τα μέτρα, ενώ στο οροπέδιο του Θιβέτ μερικά φτάνουν και τα μέτρα.

13 ΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΟΡΗ Στο κέντρο της κατά πλάτος ζώνης βρίσκονται και οι ψηλότερες βουνοκορφές της Ασίας αλλά και ολόκληρης της Γης. Πρόκειται για την κορυφή Τσομολούγκμα των Ιμαλαΐων με μέτρα και η Τσονγκόρη του Καρακορούμ που έχει ύψος μέτρα. Η κορυφή Τσομολούγκμα είναι γνωστή σαν κορυφή του Έβερεστ. Εκτός όμως από τις δύο αυτές κορυφές υπάρχουν και πολλές άλλες που ξεπερνούν τα μέτρα ύψος.

14

15 ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ
Σύμφωνα με τους γεωλόγους, τα βουνά που βρίσκονται στην κεντρική Ασία δημιουργήθηκαν από την πίεση που προκαλούν με την αντίθετη κίνηση που κάνουν το νότιο και το βόρειο τμήμα της Ασίας. Το νότιο τμήμα κινείται προς τα βόρεια, ενώ το βόρειο μένει σχεδόν σταθερό ή κινείται ελάχιστα προς τα νότια. Η υπόθεση αυτή επαληθεύτηκε τα τελευταία χρόνια, όταν οι επιστήμονες μπόρεσαν να κάνουν ακριβείς μετρήσεις με τη βοήθεια των τεχνητών δορυφόρων. Οι μετρήσεις απέδειξαν ότι η χερσόνησος της Ινδίας μετακινείται κάθε χρόνο μερικά εκατοστά προς τα βόρεια και ωθείται κάτω από τον όγκο των Ιμαλαΐων, με αποτέλεσμα τα βουνά αυτά κάθε χρόνο να ανυψώνονται μερικά εκατοστά

16 Σημαντικότερα ποτάμια είναι:
ΠΟΤΑΜΙΑ – ΠΕΔΙΑΔΕΣ - ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ Σημαντικότερα ποτάμια είναι: ο Γιανγκ Τσε που στις όχθες του ζουν άνθρωποι. Πηγάζει από το Θιβέτ και εκβάλλει στον Ειρηνικό Ωκεανό. Έχει μήκος χλμ. και είναι ο 3ος μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Γης, μετά το Νείλο και τον Αμαζόνιο Άλλοι σπουδαίοι ποταμοί είναι ο Γάγγης, ο ιερός ποταμός των ινδουιστών, που πηγάζει από τα Ιμαλάια και εκβάλλει στον Ινδικό Ωκεανό, ο Τίγρης και ο Ευφράτης που ενώνονται και εκβάλλουν στον περσικό κόλπο, ο Μεκόγκ κ.λ.π Τα ποτάμια στη Βόρεια Ασία δεν επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων αφού τις περισσότερες μέρες του χρόνου είναι παγωμένα. Ο Λένας  βρίσκεται στη Σιβηρία της Ασιατικής Ρωσίας, έχει ολικό μήκος περίπου  4.400 χλμ

17 ΠΕΔΙΑΔΕΣ Οι μεγαλύτερες πεδιάδες της Ασίας είναι: Κινεζική(Ανατολική),
η Σιβηρική(Βόρεια), της Μεσοποταμίας(ΝΔ), του Ινδού(Νότια) κ.ά

18 Οι σημαντικότερες λίμνες είναι:
η μεγαλύτερη στον κόσμο Κασπία ( χλμ). Η Κασπία Θάλασσα είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Γης.  Ονομάζεται «θάλασσα» λόγω του τεράστιου μεγέθους της αλλά και επειδή όταν οι Ρωμαίοι πρωτοέφτασαν εκεί δοκίμασαν το νερό της και είδαν ότι είναι αλμυρό η λίμνη Αράλη ( χλμ.) που βρίσκεται στα σύνορα Καζακστάν- Ουζμπεκιστάν και ήταν κάποτε η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη στον κόσμο.  Αποκαλούνταν μάλιστα και «θάλασσα των νησιών» καθώς είχε περισσότερα από νησιά. Τώρα όμως η καταστροφή της χρόνο με τον χρόνο είναι τέτοια ώστε σε μερικά χρόνια θα έχει σβηστεί τελείως από τον χάρτη. Η Αράλη, έχει σταδιακά μετατραπεί στην έρημο Άραλ Καρακούμ, της οποίας το έδαφος αποτελείται από αλάτι, χημικές ουσίες και άλλα απόβλητα. ΛΙΜΝΕΣ

19 η λίμνη Μπαλκάς (16. 996 χλμ βάθος 26 μ
η λίμνη Μπαλκάς ( χλμ βάθος 26 μ.) που έχει υποστεί μη αντιστρεπτή καταστροφή, εξαιτίας της ξηρασίας αλλά και της ρύπανσης από τα ορυχεία χαλκού στην περιοχή, καθώς και του υψηλού ποσοστού οργανικών ρύπων. Επίσης στην Ασία βρίσκεται και η βαθύτερη λίμνη στον κόσμο, η Βαϊκάλη ( χλμ και μ. βάθος). Είναι γνωστή σαν το «Μπλε Μάτι της Σιβηρίας». Στο εσωτερικό της λίμνης υπάρχουν 22 νησιά, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι το Ολχόν.

20

21 ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑ 1. ΧΛΩΡΙΔΑ
Στις βόρειες ακτές, στις ακτές δηλ. της Σιβηρίας, προς το βόρειο Παγωμένο ωκεανό, εκτείνεται η ζώνη της τούντρας. Η ζώνη αυτή το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου είναι σκεπασμένη με χιόνια και πάγους. Σε αυτή φυτρώνουν μερικά είδη από λειχήνες, που αποτελούν και τη μοναδική βλάστησή της. Στα νότια της τούντρας αρχίζει η περιοχή των μεγάλων δασών του βορρά. Στην αρχή της περιοχής αυτής συναντά κανείς αραιά μερικές σημύδες που είναι πραγματικοί νάνοι. Όσο, όμως, προχωρούμε προς τα νότια, τόσο και συναντιούνται όλο και περισσότερα και μεγαλύτερα δένδρα, ώσπου αρχίζουν πια τα μεγάλα και ατέλειωτα δάση. Τα δάση αυτά αρχίζουν στα δυτικά από τα Ουράλια και φτάνουν μέχρι τον Ειρηνικό ωκεανό στα ανατολικά. Το υποαρκτικό αυτό δάσος ονομάζεται τάιγκα και αποτελείται κυρίως από λεύκες, έλατα, πεύκα και άλλα δέντρα που αντέχουν στα μεγάλα κρύα.

22 Μετά την τάιγκα, και προς τα νότια, αρχίζει το δάσος της εύκρατης ζώνης, ακόμη νοτιότερα το υποτροπικό δάσος και τέλος το δάσος των μουσώνων, χωρίς να υπάρχει μεταξύ τους καμιά διαχωριστική ζώνη. Υποτροπικό δάσος και δάσος των μουσώνων, συναντάμε από τις νότιες πλευρές των Ιμαλαΐων και προς τα κάτω. Το εσωτερικό της Ασίας παρουσιάζει ελαφρά διαφορετική χλωρίδα, η οποία υπολογίζεται ανάλογα με το ύψος και όχι ανάλογα με το γεωγραφικό μήκος. Έτσι, στην κεντρική Ασία συναντάμε χλωρίδα που ανταποκρίνεται στις αρκτικές περιοχές.

23 2. ΠΑΝΙΔΑ Στη ζώνη της τούντρας ζουν ζώα που χαρακτηρίζουν τις αρκτικές περιοχές, όπως π.χ. η λευκή αρκούδα, η φώκια, η πολική αλεπού, ο πολικός λαγός και το πιο χαρακτηριστικό ζώο του βόρειου πολικού κύκλου, ο τάρανδος, που είναι συγχρόνως και κατοικίδιο ζώο. Στην τάιγκα ζουν η καφέ αρκούδα, ο λύκος, το ελάφι, αλλά και πολλά μικρά ζώα με πολύτιμες γούνες. Οι στέπες και οι έρημοι της Ασίας έχουν την ίδια σχεδόν πανίδα με τις αντίστοιχες περιοχές της Αφρικής. Συναντώνται τίγρεις, και ιδιαίτερα η περίφημη τίγρης της Σιβηρίας που θεωρείται η πιο μεγάλη και η πιο μεγαλοπρεπής, καθώς και ελάφια, αντιλόπες, καμήλες που σε μερικές περιοχές εξακολουθούν να ζουν σε άγρια κατάσταση.

24 Στις περιοχές των μουσώνων συναντώνται ρινόκεροι, τίγρεις της Βεγγάλης, ασιατικοί ελέφαντες και διάφορα ελαφοειδή. Στα δάση της Ινδίας και στα νησιά της Ινδονησίας ζουν διάφορα είδη πιθήκων, στη Βόρνεο και τη Σουμάτρα ζει ο ουραγκοτάγκος που κινδυνεύει να εξαφανιστεί από τη γη και προστατεύεται με ειδική νομοθεσία. Ζουν επίσης και διάφορα ερπετά, όπως βόες, πύθωνες, κόμπρες κλπ., διάφορα είδη κροκόδειλων και το σπάνιο προϊστορικό είδος των ερπετών οι Βαράνοι, που υπάρχουν σε ένα και μοναδικό νησί, στο Κομόντο.

25

26 ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Ο μεγαλύτερος όγκος της Ασίας βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο της Γης και αρχίζει από τον ισημερινό και τελειώνει σχεδόν στο βόρειο πόλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν στην Ασία όλων των ειδών τα κλίματα. Έτσι: Η Ασία είναι δυνατό να χωριστεί σε τέσσερις διακριτές ζώνες: στην αρκτική, στην εύκρατη, στην τροπική και στην ισημερινή.

27 Η Ασία εκτείνεται σε τρεις κλιματικές ζώνες:

28 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ
Στη Σιβηρία, που ανήκει στην αρκτική ζώνη, η μέση θερμοκρασία το Γενάρη είναι 20 °C κάτω από το μηδέν, ενώ στην τροπική ζώνη  °C πάνω από το μηδέν. Στη Σιβηρία βρίσκεται ένα από πιο ψυχρά μέρη της Γης, όπου έχει σημειωθεί θερμοκρασία -67.7°C Το πιο κρύο μέρος της Γής είναι η Ανταρκτική που θερμοκρασία έχει πέσει στους -89,2 °C). Η υψηλότερη που σημειώθηκε ποτέ στην ήπειρο είναι +55 °C στην Σαουδική Αραβία (με εξαίρεση την έρημο Γκόμπι που καθημερινά φτάνει πάνω από +58 °C).

29 ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ οι βροχές που πέφτουν σε ένα τόπο εξαρτώνται από το κλίμα, τη μορφολογία του εδάφους και από την κατεύθυνση που έχει ο αέρας το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου. Οι περισσότερες βροχές πέφτουν στη νότια πλευρά των Ιμαλαΐων, όπου έχει σημειωθεί και το παγκόσμιο ρεκόρ βροχοπτώσεων. Το ρεκόρ αυτό σημειώθηκε στην περιοχή Τσαραπουντζί και ήταν χιλιοστά, δηλαδή 12 μέτρα. Στα βόρεια μέρη της Σιβηρίας , καθώς και στο εσωτερικό της περιοχής αυτής, το σύνολο των βροχών δεν ξεπερνά τα 300 χιλιοστά, ενώ στην ανατολική και νότια πλευρά της ηπείρου πέφτουν κατά μέσο όρο χιλιοστά βροχές το χρόνο. Υπάρχουν, όμως, και περιοχές, όπου δεν σημειώνονται βροχές για μερικά χρόνια.

30 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΓΕΩΡΓΙΑ Η Ασία είναι η πατρίδα των περισσότερων φυτών που καλλιεργούνται στον κόσμο. Στην παραγωγή ρυζιού είναι πρώτη στον κόσμο και παράγει το 90%, της παγκόσμιας παραγωγής. Το ρύζι άλλωστε αποτελεί και τη βασική πηγή διατροφής των ασιατών. Έχει επίσης τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο σε τσάι. Είναι σε όλο τον κόσμο γνωστή η ασυναγώνιστη ποιότητα του κινέζικου τσαγιού. Παράγει ακόμη γιούτα (φυτό), καουτσούκ, καπνό κλπ.

31 ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ Η κτηνοτροφία στην Ασία θα μπορούσε να αποτελέσει έναν από τους πιο σημαντικούς παραγωγικούς πόρους. Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι υπάρχουν περίπου 300 εκατομμύρια αγελάδων, που σημαίνει ότι στην Ασία υπάρχουν τα 32% περίπου του συνόλου των βοοειδών που εκτρέφονται στον κόσμο. Από αυτά τα 160 εκατομμύρια υπάρχουν στις Ινδίες. Στην Ασία εκτρέφονται τα 40% των χοιρινών που εκτρέφονται σε όλο του κόσμο, το 52% από τις κατσίκες, το 30% από τις καμήλες, το 98% από τα βουβάλια, το 21% των προβάτων και το 20% των αλόγων. Έτσι, ενώ πραγματικά υπάρχουν τεράστιοι αριθμοί ζώων, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν και πηγή εσόδων για τον πληθυσμό και πηγή διατροφής, μένουν, για θρησκευτικούς λόγους ανεκμετάλλευτα.

32 ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑ-ΑΛΙΕΙΑ Αυτό που είναι από πολύ παλιά αναπτυγμένο στην Ασία είναι η σηροτροφία και ιδιαίτερα στην Κίνα που έχει παράδοση αρκετών χιλιάδων χρόνων. Άλλωστε από την Κίνα έφεραν στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία οι χριστιανοί καλόγεροι το μυστικό της καλλιέργειας και της επεξεργασίας του μεταξιού. Σημαντικά αναπτυγμένη είναι και η αλιεία, ιδιαίτερα στα νησιά και στις νότιες και ανατολικές ακτές της ηπείρου. Μεγάλη οικονομική σημασία έχει η αλιεία για την Ιαπωνία, που κατέχει και τη δεύτερη θέση στον κόσμο στην παραγωγή αλιευτικών προϊόντων

33 ΥΠΕΔΑΦΟΣ Η Ασία είναι από τις ηπείρους που διαθέτει σημαντικό ορυκτό πλούτο. Επειδή, όμως, δεν έχει καλά αναπτυγμένο το συγκοινωνιακό δίκτυο, δε γίνεται πάντα μεγάλη εκμετάλλευση. Στην Ασία και συγκεκριμένα στη Μαλαισία, την Ινδοκίνα, παράγονται τα 75% της παγκόσμιας παραγωγής κασσίτερου. Παράγονται επίσης στην Ασία το 30% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, καθώς και κάρβουνου. Yπάρχουν χρυσωρυχεία και αδαμαντωρυχεία, ενώ είναι τελείως άγνωστο τι ακόμη βρίσκεται στο υπέδαφός της και σε τι ποσότητες.

34 ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ως ήπειρος διαθέτει τεράστιες δυνατότητες για την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ρεύματος που θα μπορούσαν να καλύψουν όχι μόνο τις ανάγκες των ασιατικών χωρών, αλλά και πολλών ευρωπαϊκών. Αυτό άλλωστε γίνεται σήμερα στη Σιβηρία από όπου η Ρωσία εξασφαλίζει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας για τις ανάγκες της βιομηχανίας της που βρίσκεται στην ευρωπαϊκή ζώνη της Ρωσίας.

35 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Παρά τους τεράστιους γεωργικούς πόρους και τα ανεξάντλητα αποθέματα του υπεδάφους, που υπάρχουν στην Ασία, η ήπειρος είναι πολύ λίγο αναπτυγμένη και παρουσιάζει πολλές αντιθέσεις. Σημαντικά αναπτυγμένη είναι η Ιαπωνία, που διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στον κόσμο, το ασιατικό τμήμα της Ρωσίας (Σιβηρία), η Κίνα, η Βόρεια και Νότια Κορέα, η Φορμόζα και η Ινδία. Η Ιαπωνία ήταν σημαντική βιομηχανική δύναμη και πριν από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Σήμερα διεκδικεί την πρώτη θέση στον κόσμο στην κατασκευή μηχανημάτων ακριβείας στη ραδιοτεχνική και στα ναυπηγεία. Στην Ινδία, τέλος, παρά το γεγονός ότι έχει κάνει σημαντικά βήματα στο βιομηχανικό τομέα, η παραγωγή της δε φτάνει να καλύψει παρά ελάχιστες από τις ανάγκες που έχει η χώρα.

36 Πολιτικός χάρτης της Ασίας

37 ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ Την Ασία τη χωρίζουμε σε έξι περιοχές.
Στη Δυτική Ασία (Μέση Ανατολή), Κεντρική Ασία, Βόρεια Ασία, Νότια Ασία, ΝΑ Ασία και Ανατολική Ασία.

38 Περιοχές της Ασίας

39 1. ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

40 ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ (ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ)
Τουρκία Συρία Ιράκ Λίβανος. Ισραήλ − Παλαιστίνη Ιορδανία Σαουδική Αραβία Yεμένη Ομάν Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Μπαχρέιν Κατάρ Κουβέιτ Ιράν

41 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Μερικά από τα κράτη της Μέσης Ανατολής (Σαουδική Αραβία, Ιράκ, Ιράν, Κουβέιτ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) έχουν υπέδαφος πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου και διαθέτουν τα 3/4 των αποθεμάτων της παγκόσμιας παραγωγής.  Ο πλούτος που εξασφαλίζεται από το πετρέλαιο, οι θρησκευτικές διαφορές και πολιτικοί λόγοι κάνουν τη Μέση Ανατολή μία περιοχή με συνεχείς εντάσεις και πολλές φορές πολεμικές εκρήξεις

42 2. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ

43 ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ
Κεντρική και Βόρεια Κίνα Λαϊκή Δημοκρατία της Μογγολίας Καζακστάν Ουζμπεκιστάν Τουρκμενιστάν Τατζικιστάν Κιργιστάν

44 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Τα κράτη της Κεντρικής Ασίας παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές πολιτιστικές, εθνικές και φυλετικές.  Το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν είναι κράτη που δημιουργήθηκαν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Αντίθετα, η Κίνα είναι πανάρχαιο κράτος, που δημιούργησε δικό του πολιτισμό και σύστημα διακυβέρνησης. Οι καλές τέχνες στην Κίνα εμφανίστηκαν περίπου το 1500 μ.Χ.

45 ΣΙΝΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ

46 3. ΒΟΡΕΙΑ ΑΣΙΑ

47 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η Σιβηρία (Ασιατική Ρωσία), στη Βόρεια Ασία, είναι η πιο αραιοκατοικημένη περιοχή της Ασίας. Οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, που οφείλονται στο κλίμα και τη μορφολογία του εδάφους, έχουν συντελέσει στην αργοπορία της ανάπτυξής της. Ωστόσο παρουσιάζει προοπτικές βελτίωσης ως προς τη γεωργία και την εξόρυξη ορυκτών. 

48 4. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ Τα κράτη της Ανατολικής Ασίας είναι:
Η Ανατολική Κίνα, η Βόρεια Κορέα, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία που είναι το πιο πλούσιο και ανεπτυγμένο κράτος, και η Ταϊβάν.

49 5. ΝΟΤΙΑ ΑΣΙΑ (ΙΝΔΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ)

50 ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΣΙΑΣ Αφγανιστάν Πακιστάν Ινδία Μπαγκλαντές Νεπάλ
Μπουτάν Σρι Λάνκα (Κεΰλάνη) Μαλδίβες

51 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η Νότια Ασία λέγεται και Ινδική Χερσόνησος, επειδή το μεγαλύτερο κράτος σε αυτήν είναι η Ινδία.  Τα κράτη της Νότιας Ασίας μαστίζονται από τη φτώχεια και την πείνα. Είναι μία από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη μας, η οποία, εκτός από το οικονομικό και πληθυσμιακό πρόβλημα, παρουσιάζει πολιτική αστάθεια και θρησκευτικές ταραχές ιδίως μεταξύ των ινδουιστών και των μουσουλμάνων.

52 6. ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ

53 ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ
Βιρμανία Ταϊλάνδη Μαλαισία Σιγκαπούρη Καμπότζη Λάος Βιετνάμ Μπρούνεϊ Ινδονησία Φιλιππίνες

54 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η Νοτιοανατολική Ασία είναι επίσης πυκνοκατοικημένη περιοχή.  Όμως, παρά τις εύφορες πεδινές εκτάσεις και την ομαλή μορφολογία του εδάφους το βιοτικό επίπεδο είναι πολύ χαμηλό. Εξαίρεση αποτελεί η Σιγκαπούρη, η οποία έχει παρουσιάσει ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης Σημαντικός λόγος για την οικονομική καθυστέρηση της περιοχής αυτής είναι το καθεστώς της αποικιοκρατίας. Τα κράτη της Ν.Α. Ασίας απέκτησαν την ανεξαρτησία τους κατά τη δεκαετία του 1950.

55 Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ

56 ΦΥΛΕΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ
Στην Ασία η παρουσία του ανθρώπου αρχίζει από πολύ παλιά από την εποχή ακόμη του Πλειστόκαινου. Τα λείψανα του Πιθηκάνθρωπου της Ιάβας και του Ανθρώπου του Πεκίνου είναι τα αρχαιότερα υποανθρώπινα και ανθρώπινα υπολείμματα που βρέθηκαν μέχρι σήμερα πάνω στην υδρόγειο. Μετά την περίοδο των παγετώνων εμφανίζεται στην Ασία μια φυλή αντίστοιχη με τη φυλή του Νεάντερταλ, που όμως εξαφανίστηκε και έδωσε τη θέση της σε άλλες φυλές πιο εξελιγμένες, που κατοικούν μέχρι και σήμερα.

57 ΦΥΛΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ:
Οι φυλές αυτές διαιρούνται σε δυο μεγάλες ομάδες: την ευρωπίδα (άσπρη φυλή) και την μογγολίδα (κίτρινη φυλή) Αυτές κατοικούν στις βόρειες περιοχές της ηπείρου. Στα νότια κατοικούν φυλές που έχουν πιο σκούρο χρώμα, ιδιαίτερα στην περιοχή των Ινδιών και στην Κεϋλάνη. Στην περιοχή, όμως των Φιλιππίνων και στη Μαλαισία ζει η νέγρικη φυλή.

58 ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ Ο πληθυσμός στην Ασία δεν είναι κατανεμημένος το ίδιο σε όλη την ήπειρο. Υπάρχουν περιοχές που είναι τελείως ακατοίκητες, όπως συμβαίνει σε πολλές περιοχές της Σιβηρίας και της κεντρικής Ασίας, καθώς επίσης και στην Αραβική χερσόνησο. Υπάρχουν τεράστιες περιοχές που η πυκνότητα των κατοίκων είναι μόλις ένας σε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο. Υπάρχουν όμως και περιοχές πάρα πολύ πυκνοκατοικημένες, ιδιαίτερα στις Ινδίες, την Κίνα, την Ιαπωνία και την Ινδονησία, που η πυκνότητα των κατοίκων είναι πάνω από 150 σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο. Στις χώρες αυτές υπάρχουν πολλές περιοχές καθαρά γεωργικές, όπου η πυκνότητα των κατοίκων υπερβαίνει τους σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο. Η άνιση αυτή κατανομή του πληθυσμού δημιουργεί πάρα πολλά κοινωνικά προβλήματα, αλλά και προβλήματα διατροφής, υγείας κλπ

59 ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ Στην Ασία υπάρχει ένα τεράστιο μωσαϊκό από φυλές, με ένα ακόμη μεγαλύτερο μωσαϊκό από γλώσσες. Συναντώνται όλα τα θρησκευτικά δόγματα που υπάρχουν. Τα βασικότερα θρησκευτικά - φιλοσοφικά ρεύματα στην Ασία είναι o βουδισμός, ο ισλαμισμός, o βραχμανισμός, o ιουδαϊσμός, o ζωροαστρισμός, o ινδουισμός, o κομφουκιανισμός, o σιντοϊσμός, o ταοϊσμός και ο χριστιανισμός. Καθένα από τα παραπάνω θρησκευτικοφιλοσοφικά ρεύματα έχει μερικές δεκάδες ή και εκατοντάδες μικρότερες αιρέσεις.

60 ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ
Οι κυριότερες θρησκείες των Κινέζων είναι ο κομφουκιανισμός, ο βουδισμός και ο ταοϊσμός. Οι Ινδοί ανήκουν σε διαφορετικές φυλές με ξεχωριστά ήθη και έθιμα, μιλούν 14 επίσημες γλώσσες και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι ινδουιστές.  Οι κάτοικοι του Αφγανιστάν, του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές είναι μουσουλμάνοι, ενώ στα υπόλοιπα κράτη της Νότιας Ασίας συναντάμε, εκτός από ινδουιστές, πολλούς βουδιστές και λίγους χριστιανούς.

61 Χάρτης με την κατανομή θρησκειών στις χώρες της Ασίας
Μπλε : Κομφουκιανισμός Κίτρινο: Ισλαμισμός Σκούρο κίτρινο: Βουδισμός Πράσινο: Ινδουϊσμός Πορτοκαλί: Βουδισμός- Τεραβάντα Μωβ σκούρο: Σιντοϊσμός Ροζ: Χριστιανισμός Μωβ ανοιχτό: Φυλετικές θρησκειες

62 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν ότι η Ασία κατοικείται για χιλιάδες χρόνια και ότι έχει φιλοξενήσει αξιόλογους πληθυσμούς στο έδαφός της. Οι πρώτοι ιστορικοί πολιτισμοί τοποθετούνται σε μια εποχή τρεις χιλιάδες χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού. Τρία βασικά κέντρα πολιτισμού υπήρχαν στην Ασία: στην περιοχή της σημερινής Μεσοποταμίας στην περιοχή των σημερινών Ινδιών στην Κίνα

63 Αναλυτικά: Το πρώτο κέντρο στην περιοχή της σημερινής Μεσοποταμίας τοποθετείται χρονολογικά περίπου το π.Χ. Στην περιοχή αυτή τους πρώτους πολιτισμούς τους δημιούργησαν οι Σουμέριοι.

64 Την ίδια περίπου εποχή αναπτύσσεται ένας άλλος πολιτισμός στο δεύτερο κέντρο, στην περιοχή των σημερινών Ινδιών. Οι Ινδοί είναι ένας αρχαιότατος λαός που ανέπτυξε αξιόλογο πολιτισμό. Επίσης, την ίδια εποχή στην Κίνα, που θεωρείται το τρίτο κέντρο πολιτισμού της Ασίας, δημιουργείται η πρώτη κρατική κινέζικη οργάνωση με τη δυναστεία των Σιαγκ - Γιν.

65 Οι Κινέζοι είναι επίσης ένας πανάρχαιος λαός με πλούσια πολιτιστική παράδοση.
Ανέπτυξαν τις τέχνες, τη μουσική και τη λογοτεχνία και επηρέασαν σημαντικά τους γειτονικούς λαούς. Ανακάλυψαν το χαρτί, εφεύραν την τυπογραφία (πολύ νωρίτερα από τον Γουτεμβέργιο), την πυξίδα, το σεισμογράφο και έκαναν χρήση της πυρίτιδας.

66 ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ Το κεντρικό τμήμα της Ασίας υπήρξε κατά πάσα πιθανότητα ο τόπος προέλευσης της Αρίας φυλής της οποίας ένα μέρος της έφτασε στο Γάγγη ποταμό και δημιούργησε το βεδικό πολιτισμό, ενώ ένα άλλο μέρος έφτασε στην Ευρώπη. Ανάμεσα στους λαούς αυτούς που έφτασαν στην Ευρώπη είναι και οι Έλληνες. Στη συνέχεια, αξιόλογο πολιτισμό δημιούργησαν οι Άραβες, ενώ αργότερα τον 13ο αιώνα μ.Χ. οι Μογγόλοι με αρχηγό τον Τζέκινς Χαν δημιούργησαν τη μεγαλύτερη αυτοκρατορία εκείνης της εποχής.  Η κατακτητική τους πορεία  φαίνεται στον επόμενο  χάρτη . 

67 Κατακτητική πορεία των Μογγόλων

68 ΧΩΡΕΣ ΑΣΙΑΣ – ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ – ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
Οι 6 μεγαλύτερες σε πληθυσμό χώρες της Ασίας είναι: Λαϊκή Δημ. Κινας (πληθ. 1,3 δισεκατ.) με πρωτεύουσα το Πεκίνο Ινδία (πληθ ), με πρωτεύουσα το Νέο Δελχί Ινδονησία (πληθ ) με πρωτεύουσα τη Τζακάρτα Πακιστάν (πληθ ) με πρωτεύουσα το Ισλαμαμπάντ Μπακλαντές (πληθ ) με πρωτεύουσα την Ντάκα Ιαπωνία (πληθ ) με πρωτεύουσα το Τόκιο (Ακολουθεί πίνακας με όλες τις χώρες της Ασίας)

69 ΧΩΡΕΣ ΑΣΙΑΣ – ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ – ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

70

71

72

73

74

75 ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
Η Λαϊκή δημοκρατία της Κίνας είναι χώρα της Ανατολικής Ασίας. Είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο, κατοίκους. Η έκτασή της είναι km². Πρωτεύουσα της Κίνας είναι το Πεκίνο. Γεωγραφικά είναι η μεγαλύτερη χώρα στην περιοχή της Ανατολικής Ασίας και η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά την Ρωσία, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

76 Συνορεύει με 14 κράτη: Βιετνάμ, Λάος, Βιρμανία, Ινδία, Μπουτάν, Νεπάλ, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Τατζικιστάν, Κιργιζία, Καζακστάν, Ρωσία, Μογγολία και Βόρεια Κορέα. Από την ίδρυση της, το 1949, κυβερνάται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ). Η Κίνα είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν θεωρήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ενιαία οικονομική οντότητα και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αγαθών. Το πιο σημαντικό λιμάνι τις χώρας είναι η Σαγκάη Η Κίνα αποτελεί το 1/4 της συνολικής επιφάνειας της γης και πιο συγκεκριμένα το 21,8% του συνολικού εδάφους της Ασίας, έχει δηλαδή παρόμοια έκταση με αυτή της Ευρώπης.

77 Μορφολογία εδάφους Το έδαφος της χώρας καλύπτεται κατά 43% από βουνά, 26% από οροπέδια, 19% από λοφώδεις κυρίως λεκάνες και 12% από πεδιάδες. Οι μεγαλύτερες πεδιάδες της χώρας είναι: η Μαντζουριανή πεδιάδα, η Πεδιάδα της Βόρειας Κίνας που δημιουργήθηκαν από την συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων ιζημάτων από τους ποταμούς Σούνγκαρι , Λιάο Χο, Χουάνγκ Χο και Χουάι Χο. Το όρος Κανσού βρίσκεται στα ανατολικά της Κίνας στα δυτικά του Σινικού Τείχους. Οι κορυφές του ξεπερνούν τα 5.000μ. Βόρεια του Θιβέτ και ανατολικά του Κανσού βρίσκεται το Μογγολικό οροπέδιο της Αυτόνομης Περιφέρειας της εσωτερικής Μογγολίας, με μέσο ύψος 1.000μ.. Το ανάγλυφό του είναι τελείως ανόμοιο καθώς περιλαμβάνει οροσειρές, βαθύπεδα αλλά και αμμώδεις και χαλικώδεις έρημους, όπως αυτή της Γκόμπι

78 Νοτιοανατολικά Όρη . Οι κάτοικοι της περιοχής είναι συγκεντρωμένοι στις παράκτιες πεδιάδες και ασχολούνται με την καλλιέργεια του ρυζιού. Στα νοτιοανατολικά η χώρα καταλήγει σε βραχώδεις ακτές όπου βρίσκονται αρκετά νησιά με ανεπτυγμένο τον κλάδο της αλιείας Στην Νοτιοδυτική περιοχή υπάρχει το Οροπέδιο του Θιβέτ: Καταλαμβάνει το 1/4 του συνολικού εδάφους της χώρας. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη ψυχρή περιοχή με μέσο ύψος 5.000μ.. Πολλές κορυφές φθάνουν τα μ., ενώ η επιφάνεια του εδάφους καλύπτεται από βόρειους παγωμένους ανέμους. Στα βόρεια του οροπεδίου του Θιβέτ βρίσκεται η οροσειρά Κουν-λουν και λίγο πιο πάνω και δυτικά εκτείνεται η λεκάνη Τάριμ, σε χαμηλότερο υψόμετρο. Στην περιοχή έχουν τις πηγές τους πολλοί χείμαρροι που εμπλουτίζονται από τους λιωμένους πάγους, αλλά σβήνουν στην άμμο της πιο άγονης ερήμου του κόσμου, της Τάκλα Μακάν. Η έρημος εκτείνεται σε τ.χλμ

79 Στην Κίνα υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 50
Στην Κίνα υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από ποταμοί με λεκάνη αποστράγγισης το λιγότερο 100 τ.χλμ. ο καθένας, Ο Τάριμ είναι ο αρχηγός των ποτάμιων ρευμάτων. Στα βορειοανατολικά κυρίαρχο ρεύμα είναι ο Αμούρ Σε αυτόν χύνονται ο Σούνγκαρι και ο Ουσούρι, ενώ ο βασικότερος ποταμός είναι ο Χουάνγκ Χο, γνωστός και ως "Λύπη της Κίνας" εξαιτίας των περίφημων από την ιστορία πλημμύρων. Η παρουσία του για τους κατοίκους των περιοχών που διαρρέει, είναι τόσο ευεργετική όσο και καταστροφική. Από τη μία μεριά δηλαδή βοηθά στην αντιμετώπιση της έλλειψης νερού σε περιοχές όπου οι βροχοπτώσεις είναι πολύ μικρές και καλλιεργούνται πολύ πιο εύκολα διάφορα προϊόντα (π.χ. ρύζι), από την άλλη όμως τα εκτεταμένα ιζήματα οδήγησαν σε πλημμύρες και στο θάνατο αρκετών ανθρώπων Ο Μεκόνγκ είναι ο μακρύτερος ποταμός της βόρειας Ασίας.

80 ΙΝΔΙΑ Η Ινδία, ή επίσημα Δημοκρατία της Ινδίας είναι χώρα στη Νότια Ασία. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως σε πληθυσμό, με κατοίκους, και η έβδομη μεγαλύτερη σε έκταση με χμ². Εκτείνεται ανάμεσα στα Ιμαλάια όρη και τον Ινδικό ωκεανό από τον οποίο ορίζεται στα νότια, νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά. Συνορεύει ανατολικά με το Μπανγκλαντές και τη Βιρμανία, βόρεια με την Κίνα και τα κρατίδια Μπουτάν, Νεπάλ, βορειοδυτικά με το Πακιστάν, ενώ δυτικά βρέχεται από την Αραβική θάλασσα και νότια, νοτιοανατολικά από τον Ινδικό ωκεανό και τον κόλπο της Βεγγάλης. Νόμισμα της χώρας είναι η ρουπία.

81 Η Ινδία, κατά τη διάρκεια της ιστορίας υπήρξε κοιτίδα και σταυροδρόμι πολλών σημαντικών πολιτισμών και θρησκειών. Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα σταδιακά υποτάχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το 1947 απέκτησε την ανεξαρτησία της μετά από γενικευμένο αγώνα αυτοδιάθεσης που χαρακτηρίστηκε από μη βίαιες αντιδράσεις. Σήμερα η Ινδία είναι από τις πιο γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες, παρόλο που η φτώχεια παραμένει έντονο κοινωνικό φαινόμενο.

82 ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ Η χώρα διαιρείται σε τρία κύρια φυσικά διαμερίσματα: Το βόρειο μεγάλο ορεινό τείχος, που αποτελείται κυρίως από τα Ιμαλάια και τις παραφυάδες του, τη μεγάλη χαμηλή πεδιάδα, που βρίσκεται νότια του ορεινού τείχους και διαρρέεται από τους μεγάλους ποταμούς Γάγγη, Ινδό (γι' αυτό ονομάζεται Ινδογαγγική) και Βραχμαπούτρα, και το νότιο μεγάλο οροπέδιο που ονομάζεται Ντεκκάν και καταλήγει στο ακρωτήριο Κομορίν, το νοτιότερο της Ινδίας. Η βλάστηση της Ινδίας μοιάζει με την αφρικανική. Στα ινδικά δάση συναντάται μεγάλη ποικιλία τροπικών φυτών και ζώων.

83 ΚΛΙΜΑ Εκτός από τις ψηλές ορεινές περιοχές της, η Ινδία δέχεται την επίδραση της τροπικής θερμότητας με μέση ετήσια θερμοκρασία  °C. Το κλίμα της επηρεάζεται από τους ετήσιους ανέμους μουσώνες (μουσούν). Διακρίνουμε κυρίως 3 εποχές: τον ήπιο και χωρίς πολλές βροχές χειμώνα, τη θερμή και ξερή άνοιξη και το υγρό, τροπικό καλοκαίρι. Η καθυστέρηση της βροχής συχνά καταστρέφει τις καλλιέργειες και προκαλεί ομαδικούς θανάτους από πείνα. Η σοδειά καταστρέφεται πολλές φορές εξαιτίας καταρρακτωδών βροχών που προκαλούν μεγάλης έκτασης πλημμύρες.

84 ΠΑΡΑΓΩΓΗ Σήμερα η Ινδία θεωρείται μια από τις ανερχόμενες υπερδυνάμεις. Η Ινδία είναι χώρα γεωργική και βιομηχανική. Παράγει ρύζι, κεχρί, κριθάρι, σουσάμι, λινάρι, κάνναβη, ιούτη (γιούτα), ζαχαροκάλαμο και τσάι. Τα δάση της καλύπτουν το 11% του εδάφους της και παρέχουν πολύτιμη ξυλεία (έβενος σάνταζο). Στη Βεγγάλη κυριαρχεί το μπαμπού . Διατρέφονται λίγα πρόβατα, άλογα καμήλες, χοιρινά, ελέφαντες. Συγχρόνως όμως υπάρχουν 176 εκατομμύρια βόδια και 51 εκατομμύρια βουβάλια που ξεπερνούν τις ανάγκες του πληθυσμού σχετικά με την εργασία και το κρέας που μπορούν να προσφέρουν, όμως οι ινδουιστές δεν τα εκμεταλλεύονται γιατί αυτό είναι αντίθετο στις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

85 Η χώρα παράγει γαιάνθρακα στην Καλκούτα και τη Βεγγάλη και πετρέλαιο στην περιοχή του Άσαμ.
Κατέχει την πρώτη θέση στον κόσμο στην παραγωγή μίκας και την τέταρτη στην παραγωγή μαγγανίου. Τα ορυχεία βωξίτη τροφοδοτούν μια αναπτυγμένη βιομηχανία αλουμινίου. Αναπτυγμένες επίσης είναι η υφαντουργία, η σιδηρουργία, η υδροηλεκτρική παραγωγή, το εμπόριο. Εξάγονται τσάι, δέρματα, μπαχαρικά, ιούτη, βαμβάκι. Εισάγονται βιοτεχνικά προϊόντα, μηχανήματα, δημητριακά, λάδια κλπ. Όμως, παρά την ανεπτυγμένη βιομηχανία η χώρα παραμένει στις αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα. Το συγκοινωνιακό δίκτυο (τρένα, αυτοκινητόδρομοι, ποταμόπλοια στο Γάγγη) είναι ανεπαρκές και δε βοηθά την ανάπτυξη της .

86 ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ Η Ινδονησία είναι νησιωτικό κράτος της Νοτιοανατολικής Ασίας. Με πληθυσμό κατοίκους, είναι η τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, και έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό μουσουλμάνων. Η Ινδονησία είναι η 16η μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως με έκταση τετραγωνικών χιλιομέτρων. Πρωτεύουσα είναι η Τζακάρτα, παλαιότερα γνωστή ως Μπατάβια. Η Ινδονησία συνορεύει με την Παπούα Νέα Γουινέα, το Ανατολικό Τιμόρ και τη Μαλαισία. Αποτελείται από νησιά διασκορπισμένα βόρεια και νότια του ισημερινού,από τα οποία τα είναι κατοικημένα. Τα πέντε μεγαλύτερα νησιά είναι η Ιάβα, η Σουμάτρα, το Καλιμαντάν (το τμήμα του Βόρνεο που ανήκει στην Ινδονησία), η Νέα Γουινέα (τμήμα της ανήκει στην Παπούα Νέα Γουινέα) και η Κελέβη. Η πρωτεύουσα Τζακάρτα, που βρίσκεται στη νήσο Ιάβα, είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ακολουθούμενη από την Σουραμπάγια, το Μπαντούνγκ, το Μεντάν και το Σεμαράνγκ.

87 ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ Υψηλότερο βουνό είναι το Πουντζάκ Τζάια στην Παπούα με μέγιστο ύψος μέτρων, ενώ μεγαλύτερη λίμνη είναι η Τόμπα στην Σουμάτρα Τα μεγαλύτερα ποτάμια της χώρας, πολλά από τα οποία είναι πλωτά, βρίσκονται στο Καλιμαντάν. Η θέση της Ινδονησίας στα σημεία όπου ενώνονται η Ευρασιατική, η Αυστραλιανή και η τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού δικαιολογεί την ύπαρξη πολλών ηφαιστείων και τη συχνή σεισμική δραστηριότητα. Στην Ινδονησία υπάρχουν τουλάχιστον 150 ενεργά ηφαίστεια ανάμεσα στα οποία το Κρακατόα και το Ταμπόρα. Η έκρηξη του υπερηφαιστείου Τόμπα σχεδόν χρόνια πριν, ήταν μία από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις στην ιστορία και μία καταστροφή με παγκόσμιες επιπτώσεις. Πρόσφατες καταστροφές εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας αποτελεί το Τσουνάμι του 2004 που σκότωσε άτομα στη βόρεια Σουμάτρα, και ο σεισμός στη Γιογκιακάρτα το 2006. Οι σεισμοί όμως, έχουν επιδράσει και θετικά καθώς η ηφαιστειακή τέφρα επιδρά στην γονιμότητα των εδαφών, ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν ιστορικά στη διατήρηση της υψηλής πληθυσμιακής πυκνότητας στο Μπαλί και την Ιάβα.

88 ΚΛΙΜΑ Το κλίμα της Ινδονησίας είναι τροπικό με δύο εποχές:
την υγρή εποχή των μουσώνων και την ξηρή εποχή. Η μέση ετήσια βροχόπτωση ποικίλλει από μέχρι χιλιοστά, ενώ στις ορεινές περιοχές φτάνει τα χιλιοστά. Η υγρασία είναι γενικά υψηλή και κυμαίνεται γύρω στο 80%. Οι θερμοκρασίες μεταβάλλονται ελάχιστα κατά τη διάρκεια του έτους. Το μέσο ημερήσιο εύρος της θερμοκρασίας στην πρωτεύουσα Τζακάρτα είναι 26-30 °C.

89 ΠΑΚΙΣΤΑΝ Η Ισλαμική Δημοκρατία του Πακιστάν είναι μια χώρα της Νότιας Ασίας. Έχει έκταση  km² και πληθυσμό Βρίσκεται στην περιοχή όπου ενώνονται η Νότια Ασία, η Κεντρική Ασία και η Μέση Ανατολή. Βρέχεται από την Αραβική θάλασσα και συνορεύει με το Αφγανιστάν και το Ιράν στα δυτικά, την Ινδία στα ανατολικά και την Κίνα στα βόρεια. Πρωτεύουσα σήμερα είναι το Ισλαμαμπάντ, ενώ παλαιότερα ήταν το Καράτσι. Το Πακιστάν είναι η χώρα με τον έκτο μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο και φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους Μουσουλμανικούς πληθυσμούς παγκοσμίως

90 ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ Το Πακιστάν καταλαμβάνει επιφάνεια όσο η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία μαζί - πάνω σε δύο τεκτονικές πλάκες. Διαιρείται σε τρεις μεγάλες γεωγραφικές περιοχές : τα υψίπεδα του Βορρά, την πεδιάδα του Ινδού ποταμού και το Οροπέδιο Βαλουχιστάν. Τα εκτεταμένα υψίπεδα στα βόρεια της χώρας περιλαμβάνουν τις οροσειρές Καρακόραμ και Παμίρ και ορισμένες από τις υψηλότερες βουνοκορφές στον κόσμο όπως το "Κ2" (8.611 μ.) και η "Νάνγκα Παρμπάτ" (8.126 μ.). Το οροπέδιο Βαλουχιστάν βρίσκεται στην ομώνυμη επαρχία, ενώ στα νοτιο-δυτικά συναντάται η έρημος Θαρ. Στα σύνορα με την Ινδία παράλληλα με τον ποταμό Ινδό οι επαρχίες Πουντζάμπ και Σινδ περιλαμβάνουν μεγάλες βαλτώδεις πεδιάδες Όλα τα ποτάμια του Πακιστάν, π.χ. Σινδου, Τζέλαμ, Ράβι, Σενάμπ και Σατλέτζ έχουν τις πηγές τους στην Ινδία.

91 ΚΛΙΜΑ Σε γενικές γραμμές, ο καιρός έχει τέσσερις εποχές:
δροσερό φθινόπωρο, ξηρός χειμώνας (πολύ κρύος στα υψίπεδα του βορρά), ζεστή, ξηρή άνοιξη από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, βροχερό πολύ ζεστό καλοκαίρι από τον Ιούνιο έως Σεπτέμβριο (στα Ν.Δ. οι βροχοπτώσεις είναι εντονότατες). Οι βροχοπτώσεις διαφέρουν σε ποσότητα δραστικά από χρονιά σε χρονιά και συχνά εναλλάσσονται περίοδοι ξηρασίας και πλημμύρες.

92 ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ Το Μπανγκλαντές είναι ασιατική χώρα με έκταση  km² και πληθυσμό Βρίσκεται στην βορειοανατολική Ασία. Συνορεύει με την Ινδία στα δυτικά, βόρεια, βορειοανατολικά και ανατολικά, με την Μιανμάρ (πρώην Μπούρμα) στα νοτιοανατολικά ενώ νοτίως της βρίσκεται ο Κόλπος της Βεγγάλης. Πρωτεύουσα είναι η Ντάκα. Γλώσσα: επίσημη η Βεγγαλική, αλλά χρησιμοποιείται η αγγλική. Θρήσκευμα: Μουσουλμανικό με ινδουιστική μειονότητα. Νόμισμα: Τάκα

93 ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑ
Η περιοχή εκτείνεται σε μια τεράστια πεδιάδα, ανάμεσα στους ποταμούς Γάγγη, Βραχμαπούτρα, Τίστα και Μεγκνά και στα νότια βλέπει στον κόλπο της Βεγγάλης Παρουσιάζει ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα ποταμών στον κόσμο. Το κλίμα χαρακτηρίζεται από υψηλές θερμοκρασίες, άφθονες βροχοπτώσεις και αλλαγή ανάμεσα σε μια υγρή και μια ξηρή εποχή. Η χώρα ανήκει στις υγρές, τροπικές χώρες και πλήττεται συχνά από φυσικές καταστροφές λόγω κυκλώνων, πλημμύρων και διάβρωσης των ακτών, καταστροφές που οδηγούν πολύ συχνά πάρα πολλούς κατοίκους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

94 ΠΑΡΑΓΩΓΗ Η οικονομία είναι κυρίως γεωργική (ρύζι, γιούτα, καλάμι, καπνά). Ασχολούνται επίσης με την κτηνοτροφία και το ψάρεμα. Έχει βιομηχανίες τροφίμων, υφαντουργίας, πλαστικών και τσιμέντου Το Μπαγκλαντές είναι μια από τις 10 φτωχότερες χώρες στον κόσμο βάσει του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Παρά τις επίμονες εθνικές και διεθνείς προσπάθειες για τη βελτίωση της οικονομίας, παραμένει μια χώρα όπου κυριαρχεί η ανέχεια, ο υπερπληθυσμός και η κακή διακυβέρνηση.

95 ΙΑΠΩΝΙΑ Η Ιαπωνία είναι χώρα της Ανατολικής Ασίας.
Η Ιαπωνία είναι χώρα της Ανατολικής Ασίας. Αποκαλείται από τους κατοίκους της Νιχόν (Nihon) ή Νιππόν (Nippon) και το όνομά της είναι συνδυασμός δύο ιδεογραμμάτων, που σημαίνουν ήλιος και αρχή αντίστοιχα. Είναι γνωστή επίσης ως Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου Έχει πληθυσμό κατοίκους και συνολική έκταση τετρ. χλμ. Εκτείνεται σε μεγάλο μέρος του Ιαπωνικού Αρχιπελάγους, στον βορειοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό και κατά μήκος των ακτών της Ρωσίας και της Κορέας, από τις οποίες χωρίζεται από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

96 Αποτελείται από τέσσερα μεγάλα νησιά, Χοκκάιντο, Σικόκου, Κιούσου και Χονσού, τα οποία συνοδεύονται επίσης από χιλιάδες μικρότερα (για την ακρίβεια το αρχιπέλαγος της Ιαπωνίας αποτελείται από νησιά). Τα περισσότερα από αυτά είναι ορεινά και ηφαιστειακά· για παράδειγμα η ψηλότερη κορυφή της Ιαπωνίας το όρος Φούτζι, είναι ηφαίστειο. Η μεγαλύτερη πόλη της Ιαπωνίας και εκ των πραγμάτων πρωτεύουσα είναι το Τόκιο, το οποίο μαζί με τη μητροπολιτική περιοχή έχει περισσότερους των 30 εκατομμυρίων κατοίκων. Είναι η μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή στο κόσμο

97 ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑ
ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑ Η Ιαπωνία βρίσκεται στην ηφαιστειακή ζώνη του Ειρηνικού Ωκεανού (γνωστή και ως «Δαχτυλίδι της Φωτιάς»), στη συμβολή τριών τεκτονικών πλακών, κάτι που ευθύνεται και για τους συχνούς σεισμούς που συμβαίνουν στη περιοχή. Το έδαφός της είναι κατά βάση ορεινό, με δύο κύριες οροσειρές. Στη μία από αυτές ξεχωρίζει η οροσειρά των Ιαπωνικών Άλπεων που χωρίζει στη μέση το νησί Χονσού και εκτείνεται μέχρι το ηφαίστειο Φούτζι. Οι ποταμοί της Ιαπωνίας έχουν γενικά μικρό μήκος με μόλις έξι από αυτούς να υπερβαίνουν τα 200 χιλιόμετρα. Χαρακτηρίζεται ακόμα από αρκετές λίμνες, πολλές από τις οποίες σχηματίζονται στον κρατήρα των ηφαιστείων της.

98 Στην Ιαπωνία υπάρχουν εκατοντάδες μικρά και μεγάλα ηφαίστεια με γνωστότερο το Φούτζι, το οποίο οι Ιάπωνες θεωρούν ιερό και είναι εθνικό σύμβολό τους.  Η Ιαπωνία θεωρείται μία από τις πλέον σεισμογενείς χώρες του πλανήτη μας. Λόγω της μεγάλης έκτασης της χώρας, το κλίμα της Ιαπωνίας υφίσταται διαφοροποιήσεις ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος και το υψόμετρο. Η μέση θερμοκρασία το καλοκαίρι είναι 30 °C, ενώ τον χειμώνα 4,7 °C. Οι νότιες ακτές χαρακτηρίζονται από ήπιο κλίμα, ενώ στο βορρά τους χειμερινούς μήνες καταγράφονται γενικά πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τα Νοτιοδυτικά νησιά χαρακτηρίζονται από ημιτροπικό κλίμα με ζεστούς χειμώνες και υψηλές θερμοκρασίες την διάρκεια του καλοκαιριού. Η εμφάνιση τυφώνων είναι σύνηθες φαινόμενο

99 ΠΑΡΑΓΩΓΗ Από τα κράτη της Ανατολικής Ασίας το πλουσιότερο και πιο ανεπτυγμένο είναι η Ιαπωνία. Η τεχνολογία, η βιομηχανία, το εμπόριο, οι υπηρεσίες, η εκπαίδευση και γενικά όλοι οι τομείς βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο, έτσι ώστε να είναι σε θέση η Ιαπωνία να ανταγωνίζεται τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Ιάπωνες είναι λαός εξαιρετικά εργατικός, ευφυής, μεθοδικός και πειθαρχημένος. Το βιοτικό επίπεδό τους είναι πολύ υψηλό και οφείλεται στην παραγωγικότητα σε όλους τους τομείς. Εκτός από τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία, ανέπτυξαν τη βιομηχανία και το εμπόριο. Τα προϊόντα τους έχουν κατακλύσει τη διεθνή αγορά και φημίζονται για την άριστη ποιότητα και τις προσιτές τιμές. Το πολιτιστικό επίπεδο του λαού είναι επίσης υψηλό. Οι Ιάπωνες θεωρούνται από τους πιο μορφωμένους ανθρώπους στον κόσμο.

100 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΑΣΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ : Φαίδρα Μιτζέλου Πέγκυ Μιλιώτη Κυριακή Μπαραχόγιεβα Έλλη Λούπη Κατερίνα Μαϊστράλη Μαρία Μαϊστράλη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google