Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΙΜΑ-ΠΛΑΣΜΑ-ΛΕΜΦΟΣ-ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΙΜΑ-ΠΛΑΣΜΑ-ΛΕΜΦΟΣ-ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΙΜΑ-ΠΛΑΣΜΑ-ΛΕΜΦΟΣ-ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
C.D.A. College Limassol 2014/2015 Δρ. Ευριπίδου Πολύκαρπος

2 Κυκλοφορικο Συστημα Αποτελειται: Αιμα Καρδια Αρτηριες
Φλεβες του στεφανιαιου,πνευμονικου,πυλαιου και συστηματικου συστηματος.

3 Το αιμα αντλειται από την καρδια και πηγαινει σε ολο το σωμα μεσω ενός μεταφορικου συστηματος από αρτηριες και φλεβες. Διανεμει οξυγονο και ουσιωδεις θρεπτικες ουσιες σε ολο το σωμα. Απομακρυνει βλαβερα και αχρηστα παραγωγα και CO2.

4 ΑΙΜΑ Ειναι υγρο μιγμα απο κυτταρα και πλασμα.
Περισσοτερο απο 99% των κυτταρων ειναι ερυθροκυτταρα. Στα εμμορφα συστατικα περιλαμβανονται επισης τα λευκοκυτταρα και αιμοπεταλια. Το σωμα ενηλικα περιεχει 4-5 λιτρα. Ενα νεογεννητο 300χλγρ Εχει αλκαλικο pH 7.4

5 Το συνολικο ποσο αιματος στον ενηλικα αντιστοιχει στο 5,5 -8% του Σ.Β.
5L αιματος στον ανδρα. 4L αιματος στην γυναικα. Ειδικο βαρος 1,052-1,063. Μεση ωσμωτικη πιεση αιματος ειναι 6,5-7,3 ατμοσφαιρες.

6 Λειτουργια αιματος Μεταφερει οξυγονο, θρεπτικες ουσιες και ενζυμα σε ολο το σωμα. Μεταφερει αχρηστα υλικα από το σωμα στα απεκκριτικα οργανα. Μεταφορα διαμεσων η τελικων προιοντων μεταβολισμου προς τις θεσεις αποδομης η απεκκρισης τους. Ρυθμιζει τη θερμοκρασια του σωματος.

7 Την αιμοσταση, (αιμοπεταλια, παραγοντες πηξης).
Την αμυντικη λειτουργια χαρη σε ειδικες πρωτεινες του πλασματος (αντισωματα) και στα λευκα αιμοσφαιρια. Τη διατηρηση του εσωτερικου περιβαλλοντος σε ομοιοστασια με την συνεχη μεταφορα ολων των ανταλλασομενων ουσιων (γλυκοζης, γαλακτικου οξεος, Na+, K+, HCO3-).

8 ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗΣ Ειναι η εκατοστιαια αναλογια των κυτταρων στο συνολικο ογκο του αιματος. Αν ενα ατομο εχει αιματοκριτη 40%, το 40% του ογκου του αιματος του ειναι κυτταρα και το υπολοιπο πλασμα. Κατα μεσον ορο ο αιματοκριτης του υγιους ανδρα ειναι περιπου 42 και της υγιους γυναικας περιπου 38.

9 Οσο μεγαλυτερη ειναι η εκατοστιαια αναλογια κυτταρων στο αιμα, δηλαδη οσο πιο αυξημενος ειναι ο αιματοκριτης τοσο μεγαλυτερη ειναι η τριβη αναμεσα στις διαδοχικες στιβαδες του αιματος, και αυτη η τριβη καθοριζει την γλοιοτητα. Η αυξημενη γλοιοτητα του αιματος προκαλει την επιβραδυνση της ροης του μεσα απο τα αγγεια.

10 ΠΛΑΣΜΑ Αποτελει μεχρι το 55% του ογκου του αιματος.
Είναι ελαφρο πηκτο κιτρινωπο υγρο. Κατά το πλειστον νερο 90-92%. Το υπολοιπο είναι πρωτεινες του πλασματος (λευκωματινη,σφαιρινη,ινωδογονο και προθρομβινη). Βοηθα στη μεταφορα των ακολουθων ουσιων σε ολο το σωμα:

11 Πρωτεινες (7% του πλασματος):
Το συνολικο ποσο των πρωτεινων του πλασματος ειναι g/l. 2-4 g/l αντιστοιχουν στο ινωδογονο. 40-54 g/l στην λευκωματινη. 20-31 g/l στις σφαιρινες.

12 Η λευκωματινη και το ινωδογονο παραγονται στο ηπαρ.
Επισης οι περισσοτερες σφαιρινες παραγονται στο ηπαρ, αλλα και αλλου. Π.χ. οι ανοσοσφαιρινες που προερχονται απο τα πλασματοκυτταρα.

13 Κυρια λειτουργια λευκωματινης ειναι η προκληση ωσμωτικης πιεσης στη μεμβρανη των τριχοειδων.
Η πιεση αυτη ονομαζεται κολλοειδωσμωτικη πιεση, εμποδιζει την εξοδο του υγρου του πλασματος απο τα τριχοειδη προς τους διαμεσους χωρους.

14 Οι σφαιρινες διακρινονται σε τρια κυρια ειδη:
-αλφα (α) -βητα (β) -γαμμα (γ). Οι α και β σφαιρινες ασκουν διαφορες λειτουργιες οπως η μεταφορα υποστρωματος για το σχηματισμο αλλων ουσιων.

15 Οι γ σφαιρινες και σε μικροτερο βαθμο οι β σφαιρινες ειναι τα αντισωματα που αντιστεκονται στη λοιμωξη και τις τοξικες δρασεις, εξασφαλιζοντας στον οργανισμο ανοσια. Το ινωδογονο του πλασματος εχει βασικη σημασια για την πηξη του αιματος.

16 Ανοργανα συστατικα πλασματος:
-νερο, ιοντα Na+, Cl-. -κατιοντα K+, Ca 2+, Mg 2+. -φωσφορικες, θειικες , διττανθρακικες ριζες. -βρωμιο, φθοριο, ιωδιο, κοβαλτιο, σιδηρος. -χαλκος, ψευδαργυρος και αλλα στοιχεια.

17 Αιμοσφαιρινη Η συνθεση της αιμοσφαιρινης αρχιζει στους ερυθροβλαστες κσι συνεχιζεται στα σταδια της νορμοβλαστης και του δικτυοερυθροκυτταρου. Η αιμη της αιμοσφαιρινης σχηματιζεται κυριως απο 2 α-κετογλουταρικο οξυ και απο γλυκινη και στο μεγαλυτερο μερος της συνθεσης της γινεται στα μιτοχονδρια.

18 Το μοριο της αιμοσφαιρινης εχει την ικανοτητα να συνδεεται χαλαρα και αμφιδρομα με το οξυγονο.
Η λειτουργια της αιμοσφαιρινης στηριζεται στην ικανοτητα της να συνδεεται με το οξυγονο στους πνευμονες και στην συνεχεια να το απελευθερωνει στα ιστικα τριχοειδη.

19 Στο μοριο της αιμοσφαιρινης καθενα απο τα 4 ατομα σιδηρου συνδεεται χαλαρα με ενα μοριο οξυγονου.
Ο δεσμος αυτος ειναι εξαιρετικα χαλαρος και η συνδεση ευκολα αναστρεψιμη. Η κυρια αιμοσφαιρινη του ενηλικου ατομου ειναι η αιμοσφαιρινη Α (HbA).Αποτελειται απο 2 ζευγη πεπτιδικων αλυσιδων α και β. Η αλυσιδα α εχει 141 αμινοξεα και η β 146.

20 Εκτος απο την HbA υπαρχει φυσιολογικα σε ποσοστο 2-2,5% και η μορφη HbA2 η οποια χαρακτηριζεται απο την αντικατασταση των αλυσιδων β της HbA απο αλυσιδες τυπου δ, εχει την μορφη α2δ2. Η εμβρυικη αιμοσφαρινη HbF περιεχει 2 α και 2 γ αλυσιδες (α2γ2). Στον ενηλικα απαντα σε ποσοστο μικροτερο του 1% ενω στο νεογνο αποτελει το 80% του συνολου της αιμοσφαιρινης.

21 Παθολογικες χαρακτηριζονται οι αιμοσφαιρινες των οποιων το πρωτεινικο τμημα περιεχει ειτε ατυπο συνδυασμο αλυσιδων (Hb Bart με 4 γ αλυσιδες), ειτε φυσιολογικο συνδυασμο αλυσιδων με αντικατασταση των αμινοξεων τους (HbS στην οποια το 6 αμινοξυ της β αλυσιδας που ειναι το γλουταμινικο, αντικαθισταται απο βαλινη).

22 Η φυσιολογικη HbA μπορει να εμφανισει παθολογικες μορφες που οφειλονται σε χημικες μεταβολες του μοριου της. Η μεθαιμοσφαιρινη (MetHb) ειναι η ενωση της γλοβινης με τρισθενη αιμη. Βρισκεται φυσιολογικα σε ελαχιστα ποσα μεσα στα ερυθρα αιμοσφαιρια. Η MetHb δεν ειναι σε θεση να συνδεσει οξυγονο και οταν η συγκεντρωση της στο αιμα υπερβει το 1,5g/100ml το ατομο εμφανιζεται κυανωτικο.

23 Η ανθρακυλαιμοσφαιρινη (COHb) ειναι η αιμοσφαιρινη σε συνδεση με μονοξειδιο του ανθρακα (CO).

24 Κυτταρα Τρεις τυποι αιμοσφαιριων: ΕΡΥΘΡΑ (ερυθρα σωματια/αιμοσφαιρια)
Είναι αμφικοιλοι δισκοι χωρις πυρηνα. Μεταφερουν οξυγονο ως οξυαιμοσφαιρινη. Δημιουργουνται στον ερυθρο μυελο των οστων. Δινουν στο αιμα το χαρακτηριστικο του κοκκινο χρωμα χαρη σε μια πρωτεινη που ονομαζεται αιμοσφαιρινη η οποια απορροφα οξυγονο. Εχουν διαρκεια ζωης 120 ημερες. Διαλυονται στο σπληνα και μετα στο ηπαρ.

25 ΛΕΥΚΑ (λευκα σωματια/αιμοσφαιρια):
Δυο βασικοι τυποι:κοκκιοκυτταρα και μη κοκκιωδη κυτταρα. Είναι μεγαλυτερα από τα ερυθρα. Εχουν ακανονιστο σχημα και εχουν πυρηνα. Προστατευουν το σωμα από μολυνσεις. Αυξανονται ραγδαια σε περιπτωση σοβαρης μολυνσης μεσω της μιτωσης.

26 ΚΟΚΚΙΟΚΥΤΤΑΡΑ: Προστατευουν το σωμα εναντι μικροοργανισμων(π.χ. ιων και βακτηριων). Αποτελουν το 75% των λευκων αιμοσφαιριων. Ελκυονται από τις τοξινες στους ιστους και μπορουν να περασουν δια μεσου τριχοειδων τοιχωματων.

27 ΜΗ ΚΟΚΚΙΩΔΗ ΛΕΥΚΟΚΥΤΤΑΡΑ:
ΛΕΜΦΟΚΥΤΤΑΡΑ-ορισμενα παραγουν αντισωματα. Σχηματιζονται στους λεμφατικους ιστους εκτος από εγκεφαλο και σπονδυλικη στηλη. ΜΟΝΟΚΥΤΤΑΡΑ-τρωνε τα βακτηρια και αλλους μικροοργανισμους (φαγοκυττωσις).

28 ΘΡΟΜΒΟΚΥΤΤΑΡΑ (αιμοπεταλια):
Μικρα ευθραστα κυτταρα χωρις πυρηνα. Ευθυνονται για την πηξη του αιματος. Σχηματιζονται στον ερυθρο μυελο των οστων.

29 ΥΠΕΡΤΑΣΗ: Αιτια:αγχος, φαρμακα, νεφροπαθεια,στενωση η σκληρυνση των αρτηριων,καπνισμα,αλκοολ,διαιτα και κληρονομικοι παραγοντες. Επιπτωσεις:στηθαγχη,καρδιακη προσβολη,εγκεφαλικα.

30 ΥΠΟΤΑΣΗ: Αιτια:κληρονομικοι παραγοντες,καταπληξια,ανεπαρκως δραστηριοι αδενες αδρεναλινης. Επιπτωσεις:ζαλη, λιποθυμια.

31 ΘΡΟΜΒΩΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ Όταν ένα αιμοφορο αγγειο τραυματιστει
σημειωνεται αιμορραγια μεχρι να σχηματιστει θρομβος. Αυτος ο θρομβος σταματα την υπερβολικη απωλεια αιματος από τον οργανισμο.Αν δεν πηξει το αιμα το αποτελεσμα είναι η αιμορραγια.

32 Σταδια σχηματισμου θρομβου
1.Τα θρομβοκυτταρα παθαινουν ευκολα ζημια κι αν ένα τοιχωμα αιμοφορου αγγειου σπασει εκκρινεται ένα ενζυμο που ονομαζεται θρομβοπλαστινη. 2.Η θρομβοπλαστινη μετατρεπει μια πρωτεινη του πλασματος την προθρομβινη σε ενεργο ενζυμο το οποιο ονομαζεται θρομβινη.Για να λειτουργησει αυτή η διαδικασια χρειαζεται ασβεστιο.( θρομβοπλαστινη+ασβεστιο +προθρομβινη=θρομβινη).

33 3.Η θρομβινη τοτε μετατρεπει μια απλη πρωτεινη πλασματος το ινωδογονον σε ινωδες.Το ινωδες είναι αδιαλυτο και σχηματιζει ένα διχτυωτο καλυμμα πανω στο πληγωμενο αγγειο.(θρομβινη+ινωδογονο=ινωδες). 4.Όταν το αιμα προσπαθει να περασει μεσα από το διχτυ τα ερυθρα και λευκα αιμοσφαιρια και αιμοπεταλια παγιδευονται και σχηματιζουν θρομβο.(ινωδες+αιμοσφαιρια=θρομβος).

34 Τι επηρεαζει την πηξη του αιματος;
Η ανεπαρκεια αιμοπεταλιων. Απουσια ινωδογονου. Ελλειψη βιταμινης Κ. Ελλειψη ασβεστιου. Πλεονασμα ινωδογονου στο αιμα μπορει να προκαλεσει θρομβωση (εσωτερικη και δυνητικα επικινδυνη πηξη αιματος).

35 Ομαδες Αιματος 1902 ο αυστριακος γιατρος Καρλ Λαντσταινερ ανακαλυψε 4 ομαδες αιματος. Α,Β,ΑΒ και Ο. Ομαδα Ο γνωστη ως παγκοσμιος δοτης. Ομαδα ΑΒ γνωστη ως παγκοσμιος δεκτης.

36 Ομαδα Ο δινει σε οποιαδηποτε ομαδα, παιρνει από Ο.
Ομαδα ΑΒ δινει σε ΑΒ ,παιρνει από οποιαδηποτε ομαδα. Ομαδα Α δινει σε Α και ΑΒ, παιρνει από Α και Ο. Ομαδα Β δινει σε Β και ΑΒ, παιρνει από Β και Ο.

37 Παραγοντας Ρεζους Είναι ένα αντιγονο που ευρισκεται στα ερυθρα αιμοσφαιρια των περισσοτερων ανθρωπων και ζωων. Αιμα το οποιο περιγραφεται ως ρεζους θετικο περιεχει αυτό το αντιγονο ενώ το ρεζους αρνητικο δεν το περιεχει.

38 Ασθενειες και ανωμαλιες
ΑΝΑΙΜΙΑ:είναι η μειωση της ικανοτητας του αιματος να μεταφερει οξυγονο και προκαλειται ειτε από μειωση των ερυθρων αιμοσφαιριων η της αιμοσφαιρινης που μεταφερουν , η και τα δυο. Αιτια:εκτεταμενη απωλεια αιματος, ελλειψη σιδηρου,αδυναμια μυελου των οστων να παραξει το κανονικο επιπεδο κυτταρων.

39 ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ:ειναι ο καρκινος του αιματος που προκαλειται από υπερπαραγωγη λευκων αιμοσφαιριων.
ΣΗΨΑΙΜΙΑ:γενικευμενη ασθενεια που σχετιζεται με την κυκλοφορια και τον πολλαπλασιασμο τοξικων βακτηριων στο αιμα. ΑΙΜΟΦΙΛΙΑ:αδυναμια πηξης του αιματος.

40 ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗ:εναποθεση λιπαρων, περιλαμβανομενης χοληστερολης μεσα στις αρτηριες η οποια προκαλει στενωση του αυλου, σκληρυνση των αγγειακων τοιχωματων και απωλεια ελαστικοτητας. ΑΡΤΗΡΙΟΣΚΛΗΡΩΣΗ:εκφυλιστικη ασθενεια των αρτηριων κατά την οποια τα τοιχωματα των αγγειων σκληραινουν και χανουν την ελαστικοτητα τους.

41 ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΚΥΑΝΩΣΗ:ασθενεια βρεφων που γεννιουνται με καρδιακη ανωμαλια.
ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ:διογκωμενες φλεβες στον πρωκτο οι οποιες μπορει να υποστουν ρηξη η περιεχουν θρομβους αιματος. ΦΛΕΒΙΤΙΔΑ:είναι η φλεγμονη της φλεβας.Θρομβοφλεβιτιδα είναι η φλεγμονη μιας φλεβας οπου εχει σχηματισθει θρομβωση αιματος.

42 ΘΡΟΜΒΟΣ:θρομβωση αιματος στην καρδια η στα αιμοφορα αγγεια.
HIV-AIDS:Επικτητο Συνδρομο Ανοσοποιητικης Ανεπαρκειας, ασθενεια που προκαλειται από τον ιο.Ο ιος προσβαλλει τα λεμφοκυτταρα Τ, καθιστωντας το ανοσοποιητικο συστημα ανικανο να αντιμετωπισει τις ασθενειες.

43 ΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ:υπερταση, είναι η πιεση αιματος η οποια παραμενει συνεχως πανω από τα κανονικα επιπεδα. ΧΑΜΗΛΗ ΠΙΕΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ:υποταση,είναι η πιεση αιματος η οποια παραμενει σταθερα κατω από κανονικα επιπεδα. ΨΗΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ:υπερβολικη συγκεντρωση μιας λιπαρης ουσιας της χοληστερολης η οποια προκαλει αθηροσκληρωση.

44 ΔΙΑΒΗΤΗΣ:ασθενεια που χαρακτηριζεται από ψηλα επιπεδα σακχαρου στο αιμα λογω ανεπαρκειας ινσουλινης.
ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α,Β,Γ:φλεγμονη του ηπατος. ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΘΡΟΜΒΩΣΗ:θρομβωση στη στεφανιαια αρτηρια.

45 ΚΙΡΣΩΔΕΙΣ ΦΛΕΒΕΣ: Αιτια:κληρονομικοτητα,εγκυμοσυνη,παχος,ορθοστασια. Το φλεβικο αιμα στο κατω μερος του σωματος πρεπει να ανεβει προς τα πανω για να επιστρεψει στην καρδια. Οι βαλβιδες εμποδιζουν το αιμα να ρεει προς τα πισω όμως ορισμενες φορες δεν λειτουργουν κανονικα

46 Αποτελεσμα είναι ότι οι φλεβες διαστελλονται και το αιμα μαζευεται στις φλεβες αντι να επιστρεφει στην καρδια.Οι φλεβες παραμορφωνονται.

47 Συσχετισμοι Αναπνευστικο:μεταφερει οξυγονο σε κάθε κυτταρο και συστημα του σωματος.Απομακρυνει το περιττο αεριο από το σωμα μεσω διαχυσης μεταξυ των τριχοειδων αγγειων και των κυψελων των πνευμονων. Ενδοκρινικο:ορμονες μεταφερονται στο αιμα σε διαφορα οργανα. Μυικο:το αιμα μεταφερει γλυκοζη στους μυες για μετατροπη σε ενεργεια.

48 Ουροποιητικο:το αιμα περνα μεσω των νεφρων για καθαρισμο από τις τοξινες.
Σκελετικο:τα ερυθρα αιμοσφαιρια κατασκευαζονται στο μυελο των οστων των μακρων οστων. Δερμα:η κυκλοφορια του αιματος μεταφερει οξυγονο και τροφη στο δερμα, τα μαλλια και τα νυχια. Λεμφατικο:το κυκλοφορικο συστημα μεταφερει μερικα περιττα παραγωγα μακρια από τους ιστους και οποιεσδηποτε αχρηστες ουσιες απομακρυνονται από το λεμφατικο συστημα.Το κυκλοφορικο και λεμφατικο συστημα λειτουργουν μαζι για να προστατευουν το σωμα.

49 ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Μεταφορα της λεμφου από τους διαφορους ιστους τους σωματος προς την καρδια. ΛΕΜΦΟΣ:αχρωμο υγρο που μοιαζει σε συσταση με το πλασμα του αιματος. Μεσα στα λεμφοφορα τριχοειδη σχηματιζεται η λεμφος. Από τα λεμφικα τριχοειδη σχηματιζονται τα λεμφαγγεια.

50 Η λεμφος από τα κατω ακρα, την κοιλια το αριστερο ημιθωρακιο, το αριστερο ανω ακρο και το αριστερο μερος του λαιμου και της κεφαλης μαζευεται στον μειζονα θωρακικο πορο. Η λεμφος από το υπολοιπο σωμα μαζευεται στον ελασσονα θωρακικο πορο. Ο μειζων θωρακικος πορος καταληγει στην αριστερη φλεβωδη γωνια και ο ελασσων καταληγει στην δεξια φλεβωδη γωνια.

51 Τα λεμφαγγεια είναι προσαγωγα αγγεια όπως και οι φλεβες των οποιων την πορεια ακολουθουν σε γενικες γραμμες. Στην πορεια τους τα λεμφαγγεια περνουν από τους λεμφαδενες η λεμφογαγγλια. Χρησιμευουν στην αμυνα του οργανισμου. Η λεμφος μεταφερει θρεπτικες ουσιες από τους ιστους ιδιαιτερα από τα εντερα στο αιμα και βλαβερες ουσιες τοξινες και μικροβια που καταστρεφονται στα λεμφογαγγλια.


Κατέβασμα ppt "ΑΙΜΑ-ΠΛΑΣΜΑ-ΛΕΜΦΟΣ-ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google