Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΝΣΤΟΛΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΝΣΤΟΛΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΝΣΤΟΛΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

2 AΣΤΥΝΟΜΙΑ

3 Η Ελληνική Αστυνομία είναι όργανο του κράτους που έχει ως αποστολή τη διαχείριση της εθνικής και δημόσιας ασφάλειας, την τήρηση της δημόσιας τάξης και γενικώς την άσκηση της αστυνόμευσης στην Ελλάδα. Καλύπτει μεγάλο τομέα ευθυνών καθώς έχει να κάνει από την κυκλοφορία οχημάτων μέχρι τρομοκρατικές πράξεις

4 Η Ελληνική Αστυνομία είναι όργανο τάξης και ασφάλειας με καθήκοντα όπως: -την εξασφάλιση της δημόσιας ειρήνης και ευταξίας και της απρόσκοπτης κοινωνικής διαβίωσης των πολιτών -την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος και την προστασία του Κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος

5 Ειδικοί φρουροί Οι Ειδικοί φρουροί είναι σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας που συστάθηκε αρχικά με σκοπό τη φύλαξη κτηρίων δημοσίων υπηρεσιών και τη διενέργεια περιπολιών, ενώ αργότερα χρησιμοποιήθηκε και σε αστυνομικά καθήκοντα καταστολής του εγκλήματος.

6 Συνοριοφύλακες Οι συνοριακοί φύλακες ασχολούνται κυρίως με την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Είναι απόφοιτοι Λυκείου ή ισότιμης σχολής με απευθείας πρόσληψη με μικτό σύστημα μορίων-συνέντευξης και άλλων κριτηρίων. Προσλαμβάνονται με σχέση δημοσίου δικαίου επί πενταετή θητεία.

7 Τι χρειάζεται για να περάσεις στην αστυνομία!
Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν άνδρες και γυναίκες Έλληνες πολίτες ή ομογενείς από τη Βόρειο Ήπειρο, την Κύπρο και την Τουρκία. Δεν υπερβαίνουν το 26ο έτος της ηλικίας τους . Είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών. Έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση. Έχουν ανάστημα (άνδρες και γυναίκες) τουλάχιστον 1,70 μ. χωρίς υποδήματα.

8 Δεν έχουν καταδικαστεί για καταπάτηση του Συντάγματος.
Οι προκαταρκτικές εξετάσεις συνίστανται σε ψυχοτεχνική δοκιμασία στις υγειονομικές εξετάσεις και αθλητικές δοκιμασίες. Όσοι υποψήφιοι κρίνονται ΙΚΑΝΟΙ στις ψυχοτεχνικές δοκιμασίες και υγειονομικές εξετάσεις παραπέμπονται στη συνέχεια στις Αθλητικές Επιτροπές .

9 Οι υποψήφιοι δοκιμάζονται στα εξής αγωνίσματα:
α. Δρόμος 100 μ. σε χρόνο 16΄΄ (μία προσπάθεια). β. Δρόμος 1000 μ. σε χρόνο 4΄ και 20΄΄ (μία προσπάθεια). γ. Άλμα σε ύψος με φόρα τουλάχιστον 1,05 μ. (τρεις προσπάθειες). δ. Άλμα σε μήκος με φόρα τουλάχιστον 3,60 μ. (τρεις προσπάθειες). ε. Ρίψη σφαίρας (7,275 χλγ.) σε απόσταση τουλάχιστον 4,50 μ., ως μέσο όρο ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι ανά προσπάθεια (τρεις προσπάθειες ανά χέρι).

10 Η φοίτηση στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας διαρκεί οκτώ (8) εξάμηνα, ενώ η φοίτηση στη Σχολή Αστυφυλάκων διαρκεί πέντε (5) εξάμηνα.

11

12

13 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

14 Ορισμός Ο πυροσβέστης ανήκει στην ειδική υπηρεσία αμέσου δράσεως για την κατάσβεση πυρκαγιών, τον απεγκλωβισμό ατόμων ή την αντιμετώπιση πλημμύρων και φυσικών καταστροφών.

15 Κύριο έργο: η φροντίδα για την ασφάλεια των πολιτών.
η προστασία της ζωής των πολιτών. η κατάσβεση πυρκαγιών. η αντιμετώπιση θεομηνιών. ο απεγκλωβισμός ατόμων και ο καθαρισμός δρόμων μετά από τροχαία ατυχήματα. Σε σπάνιες περιπτώσεις τα πυροσβεστικά οχήματα χρησιμοποιούνται για την καταστολή βίαιων επεισοδίων σε συνεργασία με την αστυνομία.

16 Όταν δεν υπάρχει κάποιο περιστατικό στο οποίο χρειάζεται να παρέμβουν, οι πυροσβέστες παραμένουν με βάρδιες υπηρεσίας μέσα στους θαλάμους ενός πυροσβεστικού σταθμού, ασχολούνται με τη συντήρηση των οχημάτων και του εξοπλισμού τους και εκπαιδεύονται στη χρήση του πυροσβεστικού εξοπλισμού και σε τεχνικές κατάσβεσης.  Μόλις ο σταθμός δεχτεί σήμα για κάποιο περιστατικό, αμέσως οι πυροσβέστες φορούν τις ειδικές προστατευτικές φόρμες και τα κράνη, επιβιβάζονται στα οχήματά τους και κατευθύνονται στον τόπο του συμβάντος

17 Οχήματα και Εργαλεία Τα υλικά μέσα τα οποία έχουν στη διάθεσή τους είναι πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα για κατασβέσεις πυρκαγιών, κλιμακοφόρα και βραχιονοφόρα για διασώσεις, πυροσβεστικά πλοιάρια, βάρκες διάσωσης, προστατευτικές στολές, κράνη, βαριά εργαλεία, ηλεκτρικά πριόνια, τσεκούρια και ειδικό εξοπλισμό, όπως συσκευές ανάνηψης, αναπνευστικές συσκευές και εντοπισμού επιζώντων ατόμων μέσα σε ερείπια.

18 Εκπαίδευση Προκειμένου να γίνει κάποιος πυροσβέστης πρέπει να φοιτήσει στη Σχολή Δοκίμων Πυροσβεστών , στην οποία για να εισαχθεί πρέπει να διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα και προϋποθέσεις : απολυτήριο Λυκείου επαγγελματική άδεια οδήγησης απολυτήριο στρατού άριστη υγεία

19 Για να γίνει κάποιος αξιωματικός του πυροσβεστικού σώματος
πρέπει να συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις να εισαχθεί στη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Το 50% των εισαγομένων στη σχολή Αξιωματικών καλύπτεται από αρχιπυροσβέστες. Το υπόλοιπο 50% καλύπτεται από ιδιώτες πτυχιούχους Α.Ε.Ι., κυρίως θετικών ή φυσικών επιστημών.

20 Περιβάλλον ενασχόλησης
Αφού αποφοιτήσει από την Πυροσβεστική Ακαδημία, ο πυροσβέστης τοποθετείται σε ενεργή υπηρεσία στους πυροσβεστικούς σταθμούς και μετά την παρέλευση διετίας συντάσσεται ειδικό φύλλο αξιολόγησης για τη μονιμοποίησή του. Οι πυροσβέστες διορίζονται στο Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο ανήκει στα Σώματα Ασφαλείας, και είναι μόνιμοι υπάλληλοι του δημοσίου. Υπάρχει, όμως, και η δυνατότητα ένταξης σε άλλους δημόσιους φορείς, όπως το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Γεωργίας και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

21 Επαγγελματικές συνθήκες
Το επάγγελμα του πυροσβέστη είναι δύσκολο, κοπιαστικό και απαιτητικό. Οι πυροσβέστες εργάζονται κάτω από συνθήκες έντασης και άγχους και πολλές φορές ριψοκινδυνεύουν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή. Οι συνθήκες εργασίας τους θεωρούνται επικίνδυνες και ανθυγιεινές, καθώς στους χώρους που επεμβαίνουν υπάρχουν δυνατές φλόγες, καπνοί, υψηλές θερμοκρασίες, αναθυμιάσεις χημικών, συντρίμμια κ.λπ., με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να τραυματιστούν, να πάθουν κάποιο έγκαυμα και γενικότερα να θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα ή και τη ζωή τους.

22 Οι πυροσβέστες εργάζονται όλο το χρόνο, ακόμη και τις αργίες, με κυκλικές βάρδιες. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η εργασία τους γίνεται ιδιαίτερα κουραστική και δύσκολη, αφού την περίοδο αυτή οι πυρκαγιές είναι συχνές. Οι πυροσβέστες εργάζονται πάντοτε ομαδικά και πρέπει ανά πάσα στιγμή να βρίσκονται σε ετοιμότητα να παρέμβουν για την αντιμετώπιση των καταστάσεων που προκύπτουν.

23 ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

24 Οι Ένοπλες Δυνάμεις περιλαμβάνουν το Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία.
από έμμισθους επαγγελματίες στρατιωτικούς από επαγγελματίες οπλίτες μακρόχρονης θητείας από οπλίτες που υπηρετούν τη θητεία τους, στους οποίους αποδίδεται ένα συμβολικό ποσό για τη προσφορά τους κατά τη διάρκειά της.

25 . Αρχηγός : ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας
Δομή και ηγεσία . Αρχηγός : ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας χάραξη της στρατηγικής και των κατευθύνσεων των Ενόπλων Δυνάμεων:Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας Πολιτικός προϊστάμενος:Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φυσικός προϊστάμενος:Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

26 Αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων
Σύμφωνα με το Νόμο,η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της Ελλάδας, η εξασφάλιση του εθνικού της χώρου και η αποφασιστική τους συμβολή στην επίτευξη των στόχων της πολιτικής της χώρας.

27 Ο Στρατός Ξηράς (ΣΞ) Ο Ελληνικός Στρατός είναι οργανωμένος σε:
Ανεξάρτητες Υπομονάδες, Μονάδες, Συγκροτήματα Σχηματισμούς. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού περιλαμβάνει: το Διοικητή (Αρχηγό), το Επιτελείο, το Ειδικό Επιτελείο Ειδικές Διευθύνσεις το Τάγμα Γενικού Επιτελείου Στρατού

28 ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΙ: ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΑ
Ο Ελληνικός Στρατός αποτελείται: από τον Ενεργό Στρατό, την Εθνοφυλακή, τους Εφέδρους Υψηλής Ετοιμότητας Στρατού (ΕΦΥΕΣ) την Εφεδρεία. Οι δύο βασικοί κλάδοι του Στρατού είναι: τα Όπλα και τα Σώματα.

29 ΟΠΛΑ Όπλα είναι τα στοιχεία του Στρατού, των οποίων κύρια αποστολή είναι η διεξαγωγή του αγώνα ή η άμεση συμμετοχή σε αυτόν. Αυτά είναι: α. Μάχης: Πεζικό, Ιππικό-Τεθωρακισμένα και Πυροβολικό. β. Υποστήριξης Μάχης: Μηχανικό, Διαβιβάσεις και Αεροπορία Στρατού.

30 ΣΩΜΑΤΑ Σώματα είναι τα στοιχεία του Στρατού που παρέχουν υποστήριξη διοικητικής ή λογιστικής μορφής. Αυτά είναι:  α.   Υποστήριξης Μάχης πχ. Τεχνικού, Εφοδιασμού και Μεταφορών β.   Λοιπά Σώματα πχ. Οικονομικού, Γεωγραφικού, Ελεγκτικού

31

32 ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
Οι στρατιωτικοί διακρίνονται σε: Μόνιμοι Στρατιωτικοί:προέρχονται από τους απόφοιτους των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Εθελοντές Στρατιωτικοί:είναι εκείνοι που κατατάχθηκαν με τη θέλησή τους Έφεδροι Υψηλής Ετοιμότητας: καλούμενοι εθελοντικά υπό τα όπλα για ορισμένη διάρκεια κάθε χρόνο.  Στρατευμένοι Στρατιωτικοί: κατατάχθηκαν με πρόσκληση στις τάξεις του στρατού.

33

34 Το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ)
Το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) διαθέτει: ένα ισχυρό Στόλο, που αποτελείται - κατά βάση- από μονάδες κρούσης αριθμό πλοίων Διοικητικής Μέριμνας.

35 ΔΟΜΗ Η δομή των δυνάμεων του ΠΝ περιλαμβάνει
το Γενικό Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) το Αρχηγείο Στόλου τη Διοίκηση Ναυτικής Εκπαίδευσης τη Διοίκηση Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού αριθμό ναυτικών διοικήσεων και υπηρεσιών.

36 Σταδιοδρομία - Απασχόληση
Στο Πολεμικό Ναυτικό μπορεί κάποιος να σταδιοδρομήσει ως: Μόνιμος Αξιωματικός Μόνιμος Υπαξιωματικός, Επαγγελματίας Οπλίτης (ΕΠ.ΟΠ.). Οπλίτης Βραχείας Ανακατάταξης (Ο.Β.Α.).

37 Θητεία Η θητεία έχει διάρκεια δώδεκα (12) μηνών, με εξαίρεση κάποιες ευπαθείς κατηγορίες οι οποίες θητούν εννέα (9), έξι (6) ή τρείς (3) μήνες. Οι Επίκουροι Σημαιοφόροι υπηρετούν συνολικά δεκαεπτά (17) μήνες. Στο Ναυτικό δεν ισχύει απαραίτητα η 5μηνη θητεία παραμεθορίου, ενώ παραμεθόριος θεωρούνται τα ακριτικά νησιά της Ελλάδας.

38 Διακριτικά πολεμικού ναυτικού

39 Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ)
Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) είναι ο τρίτος κατ' αρχαιότητα Κλάδος των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων που αποτελεί και την πολεμική αεροπορική ισχύ της Ελλάδας.

40 ΑΠΟΣΤΟΛΗ Πρώτιστη αποστολή της Πολεμικής Αεροπορίας είναι:
η φύλαξη και προστασία του ελληνικού εναέριου η παροχή εναέριας υποστήριξης σε επιχειρήσεις η έρευνα και διάσωση πυρόσβεση παροχή κάθε δυνατής ανθρωπιστικής βοήθειας

41 Ιστορία Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ιδρύθηκε το 1911 και μετράει 100 χρόνια ιστορίας. Οι πρώτες προσπάθειες εισαγωγής της αεροπορίας στην Ελλάδα ανήκουν στον Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, τη συνεισφορά του οποίου η Ελληνική Κυβέρνηση αναγνώρισε το 2000, δίνοντας το όνομά του στον νέο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Αεροπορίας αναπαριστά αετό σε πτήση μπροστά από το κυκλικό διακριτικό της.

42 Διακριτικά πολεμικής αεροπορίας

43 ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ Α. Το ελάχιστο όριο ύψους για τους άνδρες διαμορφώνεται στα 1,70 μέτρα και για τις γυναίκες στα 1,60 μέτρα. Β. Για το βάρος εισάγεται ο Δείκτης Μάζας Σώματος για τους άνδρες εντός των ορίων «20-25», για τις γυναίκες «18-22».

44 ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Οι υγειονομικές εξετάσεις Οι ψυχομετρικές εξετάσεις
Οι αθλητικές δοκιμασίες

45 ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΣΣΕ/ΟΠΛΑ, ΣΝΔ, ΣΙ/ΙΠΤ, ΣΜΥ/ΟΠΛΑ ΣΣΕ/ΣΩΜΑΤΑ, ΣΙ/ΜΗΧ, ΣΣΑΣ, ΣΑΝ, ΣΜΥ/ΣΩΜΑΤΑ, ΣΜΥΝ, ΣΤΥΑ, ΣΥΔ, ΣΙΡ Δρόμος 100μ 16" 17" Δρόμος 1000μ 4΄ και 20" 4' και 30'' Άλμα σε ύψος με φορά 1,05 μ 1,00 μ Άλμα σε μήκος με φορά Ρίψη σφαίρας (7,275 χλγ) 3,60 μ Μέσος όρος ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι 4,50 μ 4,40 μ Ελεύθερη κολύμβηση 50 μέτρων (για τη ΣΝΔ, ΣΙ/ΙΠΤ, ΣΜΥΝ, ΣΙΡ) 2'

46 ΤΕΛΟΣ….


Κατέβασμα ppt "ΕΝΣΤΟΛΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google