Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΑ ΡΟΜΠΟΤ & οι ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΑ ΡΟΜΠΟΤ & οι ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΑ ΡΟΜΠΟΤ & οι ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ
1ο ΕΠΑΛ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 Συμμετέχουν οι… ΑΓΓΕΛΗΣ Π. ΒΑΓΙΑΝΟΣ Ν. ΒΕΡΓΑΔΟΣ Θ. ΓΑΪΤΑΝΟΣ Α. ΓΚΙΟΝΙ Ε. ΖΗΣΗΣ Δ. ΓΕ ΚΟΡΡΑΣ Χ. ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ Δ. ΛΕΤΣΙΚΑΣ Β. ΜΠΑΡΚΑΣ Η. ΧΟΥΛΙΑΡΗΣ Μ. ΝΑΣΚΑΡΗΣ Α. ΝΙΚΟΛΑΟΥ Γ. ΝΙΚΟΛΛΙ Α. ΠΑΥΛΟΥ Μ. ΠΙΤΤΑ Ν. ΠΛΑΚΟΥ ΤΖ. ΠΟΛΑΤΣΕΚ Σ. ΤΖΟΥΒΑΡΑΣ Ε. ΧΕΙΛΑΣ Ν.

2 Παρουσίαση της εργασίας με θέμα «ΤΑ ΡΟΜΠΟΤ & οι ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ»
Παρουσίαση της εργασίας με θέμα «ΤΑ ΡΟΜΠΟΤ & οι ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ». Περιεχόμενα Γενικά – ορισμοί Από τι αποτελείται γενικά ένα ρομπότ Τα ρομπότ στην Μυθολογία – Αρχαιότητα Ιστορική αναδρομή Ρομπότ και ηθική Εφαρμογές της σύγχρονης ρομποτικής Πλεονεκτήματα – μειονεκτήματα της χρήσης των ρομπότ

3 ΓΕΝΙΚΑ Tι είναι το Ρομπότ;
Ένα ρομπότ είναι μια μηχανική συσκευή η οποία μπορεί να υποκαθιστά τον άνθρωπο σε διάφορες εργασίες. Τα ρομπότ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να κάνουν εργασίες οι οποίες είτε είναι δύσκολες ή επικίνδυνες για να γίνουν απευθείας από έναν άνθρωπο.

4 ΓΕΝΙΚΑ Tι είναι το Ρομπότ ;
Από πού προέρχεται η λέξη robot; Από την τσέχικη λέξη robota που σημαίνει δουλειά. Τι είναι το ρομπότ σύμφωνα με το ινστιτούτο ρομποτικής των ΗΠΑ; Ένας επαναπρογραμματιζόμενος χειριστής γενικής χρήσεως με εξωτερικούς αισθητήρες που μπορεί να εκπληρώσει πλήθος εργασιών.

5 Robota Η λέξη ρομπότ προέρχεται από το σλαβικό robota που σημαίνει εργασία. Καθιερώθηκε ως όρος με την σημερινή του έννοια το 1920 από τον Τσέχο θεατρικό συγγραφέα Karel Čapek στο έργο του "R.U.R." (Rossum's Universal Robots), όπου σατιρίζει την εξάρτηση της κοινωνίας από τους μηχανικούς εργάτες (ρομπότ) της τεχνολογικής εξέλιξης και που τελικά εξοντώνουν τους δημιουργούς τους.

6 Από τι αποτελείται γενικά ένα ρομπότ;
Τον χειριστή (βραχίονα, χέρι) που είναι το κινούμενο μηχανικό Τα στοιχεία δράσης (κινητήρες κλπ.) που ενεργοποιούν τις αρθρώσεις του χεριού Τους αισθητήρες Τον υπολογιστή ή κεντρικό ελεγκτή που αποθηκεύει και εκτελεί τα προγράμματα εργασίας και ελέγχει τις κινήσεις του χεριού

7 Τα ρομπότ στην Μυθολογία
Μηχανικοί Σκύλοι Κατασκευάστηκαν από τον Ήφαιστο ήταν αθάνατοι και πανίσχυροι O Τάλως Κατασκευάστηκε από τον Ήφαιστο σαν δώρο στον βασιλιά της Κρήτης Μίνωα ήταν τεράστιος, ανθρωπό- μορφος, χάλκινος και γρήγορος

8 Οι Αργοναύτες με την βοήθεια της μάγισσας Μήδειας κατέστρεψαν τον Τάλω
Οι Αργοναύτες με την βοήθεια της μάγισσας Μήδειας κατέστρεψαν τον Τάλω. Μία άλλη εκδοχή αναφέρει ότι τον κατέστρεψε ο Ποίας. Αρκετά νομίσματα στα οποία εικονίζεται ο Τάλως βρέθηκαν στη Φαιστό

9 Ιστορία 1940 Μετά το τέλος του Β' παγκοσμίου πολέμου ξεκίνησε η έρευνα που κατέληξε στα σημερινά βιομηχανικά ρομπότ. Τα άμεσα αποτελέσματα των ερευνητικών αυτών προγραμμάτων ήταν μηχανικοί χειριστές ελεγχόμενοι από απόσταση που βρήκαν εφαρμογή στον χειρισμό ραδιενεργών υλικών.

10 1950 Προστίθενται στα ρομπότ ηλεκτρικές και υδραυλικές διατάξεις που καλυτερεύουν σημαντικά την δυναμική ανάδραση Εξέλιξη ενός ελεγχόμενου μηχανικού χεριού μέσω Η/Υ που είχε αισθητήρες αφής.

11 1970 Την δεκαετία αυτή η έρευνα εστιάστηκε κυρίως στην χρήση εξωτερικών αισθητήρων που διευκόλυναν τις λειτουργίες των χειριστών. αισθητήρων που διευκόλυναν τις λειτουργίες των χειριστών.

12 1990 Προς το τέλος της δεκαετίας του 90’, με τη συνεργασία της ηλεκτρονικής, μηχανικής και πληροφορικής επιστήμης, δημιουργήθηκε η Ρομποτική Χειρουργική, ώστε να τελειοποιήσει τη λαπαροσκοπική τεχνική. Το ρομπότ δεν αντικαθιστά τον χειρουργό, αποτελεί όμως ένα νέο σημαντικό εργαλείο και εφόδιο, που διευκολύνει το έργο του και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πιο αποτελεσματικές επεμβάσεις.

13 2000 ‘Εκρηκτική’ ανάπτυξη των ρομπότ σε πάρα πολλούς τομείς της επιστήμης, της παραγωγής και της καθημερινότητας

14 Στο κοντινό μέλλον….. Τώρα, όμως οι νόμοι της εξέλιξης φαίνεται να ξαναγράφονται, καθώς εμφανίζονται πια τα πρώτα ρομπότ που όχι μόνο εξελίσσονται, αλλά το κάνουν μέσα σε λίγες μόνο ώρες, χάρη σε ένα «εγκέφαλο» προγραμματισμένο με τρόπο τέτοιο που αυτόματα μεγαλώνει σε μέγεθος και πολυπλοκότητα όσο το φυσικό του σώμα αναπτύσσεται.

15 Στο κοντινό μέλλον….. Ο μηχανικός τεχνητής νοημοσύνης Κρίστοφερ ΜακΛέοντ και οι συνεργάτες του στο πανεπιστήμιο Ρόμπερτ Γκόρντον του Αμπερντίν στη Σκωτία, δημιούργησαν ένα ρομπότ που προσαρμόζεται μόνο του σε αυτές τις αλλαγές, μιμούμενο τη βιολογική εξέλιξη, σύμφωνα με το New Scientist.

16 ΡΟΜΠΟΤ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ Ηθικά διλήμματα παρουσιάζει η χρήση των ρομπότ
Ανησυχίες εκφράζει μερίδα του επιστημονικού κόσμου, σχετικά με την αξιοποίηση ρομπότ νέας γενιάς, ικανά για αυτόνομη σκέψη, που προορίζονται κυρίως για στρατιωτικές εφαρμογές

17 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ «ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΣΙΜΟΦ»;
Στην προσπάθειά να δώσει απάντηση στο ζήτημα, ο Ασίμοφ (γνωστός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας εκπόνησε τους περίφημους «Τρεις Νόμους (κανόνες) της ρομποτικής»:

18 Νόμοι της Ρομποτικής Ένα ρομπότ δεν επιτρέπεται να βλάψει άνθρωπο ή να επιτρέψει -μέσω της απραξίας του- να πάθει ένας άνθρωπος κακό. Ένα ρομπότ πρέπει να υπακούει στις διαταγές των ανθρώπων, εκτός εάν οι διαταγές αυτές αντιβαίνουν στον πρώτο κανόνα. Ένα ρομπότ πρέπει να προστατεύει την ύπαρξή του, εφόσον δεν παραβιάζεται ο πρώτος ή ο δεύτερος κανόνας.

19 Aνάπτυξη και μελέτη των ρομπότ
Με την ανάπτυξη και μελέτη των ρομπότ ασχολείται η ρομποτική, επιστήμη που αποτελεί συνδυασμό πολλών κλάδων άλλων επιστημών. Είναι σημαντική η ανάπτυξη ρομπότ που να έχουν τα αναγκαία χαρακτηριστικά ώστε να είναι φιλικά και ωφέλιμα προς τον άνθρωπο. Στην επιστημονική φαντασία συνήθως συναντούνται ρομπότ τα οποία έχουν τη μορφή ανθρώπου. Αυτά τα ρομπότ καλούνται ανδροειδή. Σημαντική συνεισφορά στη φιλολογία για τα ρομπότ είχε ο Ισαάκ Ασίμωφ με τους τρεις νόμους της ρομποτικής που διατύπωσε στα διηγήματά του.

20 Τα ρομπότ και οι εφαρμογές τους
Το σύγχρονο κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον δημιουργεί καθημερινά πιέσεις για μείωση του κόστους παραγωγής, άμεση απόκριση στις αλλαγές στη ζήτηση και διασφάλιση της ποιότητας και ασφάλειας των παραγόμενων προϊόντων 20

21 Εφαρμογές της σύγχρονης ρομποτικής
Βιομηχανία Ιατρική Εξερεύνηση του διαστήματος Στρατιωτικές Αγροτικές Οικιακές Τεχνητά μέλη κ.λπ.

22 Βιομηχανία Βιομηχανία
Βιομηχανία Βιομηχανία

23 Ιατρική

24 Εξερεύνηση του διαστήματος

25 Στρατιωτικές

26 Αγροτικές

27 Οικιακές

28 Τεχνητά μέλη

29 Η χρήση των ρομπότ έχει …
Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα παρέχουν ταχύτητα και ακρίβεια κινήσεως, μείωση του κόστους των παραγόμενων προϊόντων δεν επηρεάζονται από παράγοντες όπως η κόπωση, άσχημες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, αναλαμβάνουν επικίνδυνες και βλαβερές εργασίες για τον άνθρωπο ένα αλλά πάρα πολύ σοβαρό μειονέκτημα είναι οι συνεισφορά τους στην αύξηση της ανεργίας

30 Σας ευχαριστούμε για τη προσοχή σας


Κατέβασμα ppt "ΤΑ ΡΟΜΠΟΤ & οι ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google