Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΣ Ο Ινδουισμός είναι η τρίτη μεγαλύτερη θρησκεία του κόσμου σε αριθμό πιστών με περίπου ένα δισεκατομμύριο πιστούς, από τους οποίους οι περισσότεροι.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΣ Ο Ινδουισμός είναι η τρίτη μεγαλύτερη θρησκεία του κόσμου σε αριθμό πιστών με περίπου ένα δισεκατομμύριο πιστούς, από τους οποίους οι περισσότεροι."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΣ Ο Ινδουισμός είναι η τρίτη μεγαλύτερη θρησκεία του κόσμου σε αριθμό πιστών με περίπου ένα δισεκατομμύριο πιστούς, από τους οποίους οι περισσότεροι κατοικούν στην Ινδία.

2 ΕΝΟΤΗΤΑ 1 : ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ-ΙΣΤΟΡΙΑ
Στον Ινδουισμό πιστεύουν τα τρία τέταρτα περίπου του λαού της Ινδίας. Άρχισε να δημιουργείται το 1000 π.Χ. περίπου, από τους Βραχμάνους, ενώ από το 711 μ.Χ. και μετά, ο Ινδουισμός επηρεάστηκε από θρησκείες άλλων λαών. Η ιστορία του Ινδουισμού περιλαμβάνει έξι περιόδους: Την Προβεδική περίοδο Την Αρία ή Βεδική περίοδο Την Κλασική περίοδο Την Ισλαμική κυριαρχία Την Βρετανική κυριαρχία Την Ινδική ανεξαρτησία

3 Στον Ινδουισμό έχουν θεοποιηθεί τα ουράνια σώματα, τα φυσικά φαινόμενα, όπως ο Γάγγης ποταμός καθώς και τα περισσότερα ζώα.

4 ΕΝΟΤΗΤΑ 2-ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ
Οι Ινδουιστές πιστεύουν στις μετενσαρκώσεις, που περιέχονται στις Ιερές Γραφές, οι κυριότερες από τις οποίες είναι οι Βέδες, οι Βραχμάνες και οι Ουπανισάδες. Σ’ αυτές περιέχονται τελετουργικές και ασκητικές πρακτικές («γιόγκα»). Οι σπουδαιότερες αιρέσεις του Ινδουισμού είναι των Βισνουϊτών, οι οποίοι λατρεύουν το Βισνού.

5 ΕΝΟΤΗΤΑ 3-ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ-ΤΟΠΟΙ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑ
Γιόγκα σημαίνει «ένωση» του ανθρώπου με το θείο στοιχείο. Η γιόγκα βασίζεται σε δύο βασικές ιδέιες: «Στη δυνατότητα του ανθρώπινου νου να μεταβάλλεται». Και στο ότι «ο άνθρωπος δεν είναι πάντα κάτι (δεν έχει σταθερή ταυτότητα)». Ο όρος «γιόγκα» αναφέρεται στις τεχνικές και τα στάδια που θα περάσει για να ενωθεί με το Βράχμαν, τα οποία είναι τρία: Κάρμα γιόγκα Μπάκτι γιόγκα Γνιάνα γιόγκα

6 Κάρμα σημαίνει πράξη. Οι πράξεις ενός όντως στην προηγούμενη μορφή ύπαρξης, θα καθορίσουν τη μορφή στην οποία θα μεταβεί. Εκτός από ανθρώπινη, μπορεί να είναι και μορφή ζώου ή εντόμου. Ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του, που οδηγούν στη μορφή της μετενσάρκωσής του.

7 ΕΝΟΤΗΤΑ 4-Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟΝ ΙΝΔΟΥΙΣΜΟ
Στον Ινδουισμό, η γυναίκα έχει θέση μόνο εντός της οικογένειας. Η έλευση του γιου θεωρείται ευλογία, ενώ της κόρης είναι συχνά συνώνυμο της κατάρας. Όσο για τις χήρες, η θέση τους ήταν επικίνδυνη. Υπήρχαν τρεις εναλλακτικές: να ταφούν μαζί με τον νεκρό, να παντρευτούν τον αδελφό του ή να ζήσουν απομονωμένες. Ενάρετη θεωρούνταν η σύζυγος που ακολουθούσε το νεκρό σύζυγο στη νεκρική πυρά και καιγόταν μαζί του.

8 ΕΝΟΤΗΤΑ 5-ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ
1.Η ομοιότητα του Μπράχμαν με το Θεό. 1.Η ομοιότητα του Μπράχμαν με το Θεό. 1.Η ομοιότητα του Μπράχμαν με το Θεό. 1.Η ομοιότητα του Μπράχμαν με το Θεό. 1.Η ομοιότητα του Μπράχμαν με το Θεό. 2.Η ύπαρξη του καλού και του κακού και στις δυο θρησκείες. 2.Η ύπαρξη του καλού και του κακού και στις δυο θρησκείες. 2.Η ύπαρξη του καλού και του κακού και στις δυο θρησκείες. 2.Η ύπαρξη του καλού και του κακού και στις δυο θρησκείες. 2.Η ύπαρξη του καλού και του κακού και στις δυο θρησκείες. 3.Σε αντίστοιχη θέση το Άτμαν του ινδουισμού με το κατ’εικόνα του χριστιανισμού. 3.Σε αντίστοιχη θέση το Άτμαν του ινδουισμού με το κατ’εικόνα του χριστιανισμού. 3.Σε αντίστοιχη θέση το Άτμαν του ινδουισμού με το κατ’εικόνα του χριστιανισμού. 3.Σε αντίστοιχη θέση το Άτμαν του ινδουισμού με το κατ’εικόνα του χριστιανισμού. 4.Ο δρόμος για το θεό και στις δυο θρησκείες είναι η απομάκρυνση από το κακό. 4.Ο δρόμος για το θεό και στις δυο θρησκείες είναι η απομάκρυνση από το κακό. 4.Ο δρόμος για το θεό και στις δυο θρησκείες είναι η απομάκρυνση από το κακό. 5.Η αποδοχή της μεταθανάτιας ζωής και από τις δυο θρησκείες. 5.Η αποδοχή της μεταθανάτιας ζωής και από τις δυο θρησκείες.

9 Ινδουισμός Χριστιανισμός
ΔΙΑΦΟΡΕΣ Ινδουισμός Χριστιανισμός 1. Δαιδαλώδης θρησκεία. 1.Συγκροτημένη θρησκεία. 2.Μετενσάρκωση. 2.Μεταθανάτια ζωή. 3.Πολυθεϊσμός. 3.Μονοθεϊσμός. 4.Πνεύμα ανθρωποκεντρισμού. 4.Πνεύμα θεανθρωποκεντρισμού. 5.Η τελειότητα του ανθρώπου→αναισθησία. 5.Η τελειότητα του ανθρώπου→ευαισθησία. 6.Θεοποίηση της φύσης. 6.Κτιστός κόσμος. 7.Όχι στην διαιώνιση της ύπαρξης. 7.Ναι στη σωτηρία του υλικοπνευματικού κόσμου. 8. Ένωση του νου με το Άτμαν. 8. Ψυχοσωματική ένωση με το Θεό.

10 ΕΝΟΤΗΤΑ 6: Ο ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ
Από το 19ο αι. υπό τους Βρετανούς ο Ινδουισμός ήλθε σε επαφή με τη Δύση και το Χριστιανισμό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναβίωση κάποιων από τις παραδόσεις του. Ένα από τα μεγάλα ονόματα αυτής της αναβίωσης είναι ο Μαχάτμα Γκάντι ο ελευθερωτής της Ινδίας από τη βρετανική κατοχή. Σήμερα, μετά από απομόνωση αιώνων, γίνεται προσπάθεια εξάπλωσης του σ' όλες τις Ηπείρους.

11 ΤΣΙΑΛΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΡΑΨΑΝΙΩΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΑΨΑΝΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ ΡΕΒΗΣΙΟΣ ΝΙΚΟΣ ΣΙΣΚΟΥ ΘΩΜΑΗ ΤΣΙΑΛΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΟΥΝΤΑ ΕΙΡΗΝΗ


Κατέβασμα ppt "ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΣ Ο Ινδουισμός είναι η τρίτη μεγαλύτερη θρησκεία του κόσμου σε αριθμό πιστών με περίπου ένα δισεκατομμύριο πιστούς, από τους οποίους οι περισσότεροι."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google