Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο ΧΟΡΟΣ ΕΊΝΑΙ Η ΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ!

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο ΧΟΡΟΣ ΕΊΝΑΙ Η ΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ!"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο ΧΟΡΟΣ ΕΊΝΑΙ Η ΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ!

2 Η ιστορία του σύγχρονου χορού
Η ιστορία του σύγχρονου χορού ξεκίνησε στην Αμερική στα τέλη του 1920 ως μία μορφή αντίδρασης στις αυστηρές δομές του μπαλέτου. Το μπαλέτο του 19ου αιώνα είχε αρχίσει να χάνει την προηγούμενη λάμψη του, έτσι πολλές χορεύτριες ακολούθησαν τα βήματα της Isadora απορρίπτοντας το κλασσικό μπαλέτο και υιοθετώντας τον σύγχρονο χορό. .

3 Balroom χοροί.. Από το 1980 και μετά ο σύγχρονος χορός δέχτηκε επιρροές από την κουλτούρα της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης και εξελίχθηκε σε θεατρικό στιλ που επηρέασε και άλλα είδη χορού, όπως το μπαλέτο και τους ballroom χορούς. Όλοι οι Ballroom χοροί έχουν κάτι διαφορετικό να προσφέρουν. Κάθε χορός έχει άλλα χαρακτηριστικά, άλλο στυλ, άλλη τεχνική, άλλη έκφραση!

4 Ballroom χοροί.. Foxtrot Waltz Tango Βιεννέζικο Waltz Quickstep

5 Foxtrot To Foxtrot αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1910, το είδος χορού φθάνει το ύψος της δημοτικότητάς του στη δεκαετία του 1930, και εξακολουθεί να εφαρμόζεται και σήμερα. Το foxtrot είναι μια ομαλή, προοδευτική χορός χαρακτηρίζεται από μεγάλες, συνεχείς και ρέουσες κινήσεις σε όλη την πίστα. Χορεύεται σε big band (συνήθως φωνητικά) μουσική. Ο χορός είναι παρόμοιο σε εμφάνιση της στο βαλς.

6 Waltz Το Αργό Βαλς υπήρξε παραλλαγή του Βιεννέζικου Βαλς και τελικά έγινε ξεχωριστός χορός το Αρχικά η λέξη «Βαλς» χαρακτήριζε το Βιεννέζικο Βαλς, καθώς δεν υπήρχε άλλο είδος Βαλς. Τη δεκαετία του '30, όταν εμφανίστηκε στη Βοστόνη το Αργό Βαλς, το μέχρι τότε αποκαλούμενο Βαλς μετονομάστηκε σε Βιεννέζικο Βαλς (από τη πόλη προέλευσής του) και με τη λέξη «Βαλς» γινόταν πλέον αναφορά στο Αργό Βαλς. Ο ρυθμός του χορού οφείλεται στο γεγονός ότι περιείχε περίπλοκες φιγούρες που απαιτούσαν πιο αργό ρυθμό από το Βιεννέζικο Βαλς. Στην πραγματικότητα, το Αργό Βαλς δεν γνώρισε από την αρχή την ίδια επιτυχία με το Βιεννέζικο Βαλς.

7 Βιεννέζικο Waltz Το Βιεννέζικο Βαλς γεννήθηκε τον 13ο αιώνα στη Βιέννη, στην Αυστρία, και θεωρείται ένας από τους αρχαιότερους απαλούς χορούς.

8 Αργεντίνικο Tango ο Αργεντίνικο ταγκό έχει τις ρίζες του στους δρόμους του Buenos Aires, στην Αργεντινή, απ' όπου πήρε και το όνομά του. Είναι ένας χορός γεμάτος έρωτα και πάθος. Χορεύεται με πλήρη επαφή από τον καβαλιέρο και την ντάμα με εξαιρετικά όμορφες και δυναμικές κινήσεις.

9 Quickstep Το Quickstep προέκυψε από συνδυασμό του Foxtrot και του Charleston που ήταν δημοφιλείς χοροί τη δεκαετία του '20. Οι μπάντες εκείνης της εποχής άρχισαν να παίζουν μουσική Foxtrot σε πολύ γρήγορο ρυθμό και τελικά εξελίχθηκε σε δύο διαφορετικούς χορούς. Ο ρυθμός του Foxtrot έγινε ακόμα πιο αργός και το Quickstep έγινε η γρήγορη εκδοχή του Foxtrot. Λίγα χρόνια αργότερα, έκανε την εμφάνισή του ένα νέο είδος χορού, το Charleston, το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του Quickstep. Οι άγγλοι διαμόρφωσαν το Quickstep συνδυάζοντας το Foxtrot με το Charleston (παραλείποντας τις «κλωτσιές» και προσθέτοντας προοδευτικότητα στο χορό). Δυο χρόνια μετά, αφαιρέθηκε η κίνηση στα γόνατα (διαδοχικό λύγισμα- τέντωμα) -χαρακτηριστικό του Charleston- και έτσι το Quickstep απέκτησε τη μορφή που έχει μέχρι σήμερα.

10 Latin χοροί.. Ο χορός latin έχει την καταγωγή του στην λατινική Αμερική. Οι Latin χοροί χορεύονται συνήθως σε ζευγάρια, είναι σε πιο γρήγορο ρυθμό από τους Ευρωπαϊκούς χορούς, είναι περισσότερο αισθησιακοί, δίνουν μεγαλύτερο βάρος στη σωστή ρυθμική έκφραση και τέλος συνδυάζουν ρυθμό, ελευθερία έκφρασης και πάθος.

11 Latin χοροί.. Cha-cha Samba Rumba Salsa Mambo Merengue Bachata Zumba

12 Cha-cha Το Cha Cha κατάγεται στην πραγματικότητα από το Mambo. Στην μουσική του Mambo υπήρχε ένας ευδιάκριτος χτύπος πάνω στον οποίο άρχισε να χορεύει ο κόσμος και το βήμα αυτό ονομάστηκε «Τριπλό Mambo». Το 1954 εξελίχθηκε σε ένα διαφορετικό είδος χορού που ονομάστηκε Cha cha. Λέγεται ότι πήρε το όνομά του από τον ήχο που κάνουν τα πόδια στο chasse (τριπλός βηματισμός) που υπάρχει στα περισσότερα βήματα. Ο καινούριος αυτός χορός έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και εξακολουθεί να είναι ένας από τους αγαπημένους latin χορούς.

13 Samba Η πραγματική καταγωγή της μουσικής της Samba είναι από την Αφρική. Η Samba ως χορός εμφανίστηκε στη Βραζιλία τον 17ο αιώνα από αφρικανούς σκλάβους που μεταφέρθηκαν εκεί και συνόδευαν τις θρησκευτικές τελετές τους με μουσική της Samba. Οι Ευρωπαίοι άποικοι όμως, επέβαλαν τον χριστιανισμό στους σκλάβους και τιμωρούσαν κάθε άλλου είδους λατρεία με θάνατο. Οι σκλάβοι προκειμένου να διατηρήσουν ζωντανή τη θρησκεία τους «μεταμφίεσαν» τις θρησκευτικές τελετές τους σε χορευτικά πάρτι, όπου συγκεντρώνονταν και χόρευαν δοξάζοντας τον θεό τους υπό τη μουσική της Samba. Η Samba παραμένει μέχρι και σήμερα ο πιο δημοφιλής χορός στη Βραζιλία διατηρώντας αρκετά από τα αρχικά χαρακτηριστικά της (σε αντίθεση με τον τρόπο που χορεύεται σε Ευρώπη και Αμερική). Το 1925, η Samba διαδόθηκε στην υπόλοιπη Αμερική ως χορός για ζευγάρια μέσα από χορευτικές ταινίες και τελικά εισήχθη στην Ευρώπη εξαιτίας της δημοτικότητας που είχε αποκτήσει.

14 Rumba Η Ρούμπα είναι ένας αστικός χορός που έγινε διεθνώς γνωστός από τις αρχές του 20ου αιώνα. Φέρεται να είναι επηρεασμένος από αφρικάνικούς χορούς και να σχετίζεται με το είδος της αφρό-κουβανικής μουσικής. Ο χορός έρεται με δύο εκδοχές (παραλλαγές) σε αργό ρυθμό που βασίζεται στο κουβανέζικο αργό "σον« στο γρήγορο ξέφρενο βραζιλιάνικο ρυθμό. Τα βήματα και στις δύο εκδοχές είναι τα ίδια, η διαφορά τους είναι μόνο στο λίκνισμα των γοφών διατηρώντας όμως το κορμί και στις δύο περιπτώσεις ίσιο.

15 Salsa Ο χορός Σάλσα είναι ένας λάτιν χορός που δημιουργήθηκε από τους ισπανόφωνους της καραϊβικής και από τους ισπανόφωνους μετανάστες στις ΗΠΑ. Ο χορός Σάλσα αναμιγνύει στοιχεία από διάφορους αφρικάνικους και ευρωπαϊκούς χορούς. Ο χορός Σάλσα χορεύεται κυρίως σε ζευγάρια, αν και υπάρχουν και σόλο φόρμες, και η Ρουέδα που χορεύεται σε κύκλο όπου τα ζευγάρια ανταλλάσσουν τους παρτενέρ τους.

16 Mambo Το Μάμπο είναι ένας λάτιν χορός κουβανέζικης προέλευσης και αντιστοιχεί στη μουσική μάμπο. Είναι ρυθμικά παρόμοιο με το αργό μπολερό, αν και έχει ένα πιο σύνθετο σχέδιο βημάτων. Υπήρξαν δύο μορφές χορού μάμπο: ο ενιαίος και ο τριπλός (μερικές φορές αποκαλούμενος διπλός). Τα βήματα εκτελούνται με την κουβανέζικη κίνηση γοφών, μια αλλαγή βάρους κάμπτοντας το γόνατο - αυτό οδηγεί στην κίνηση γοφών που είναι χαρακτηριστική στη σάλσα. Στο μάμπο εντούτοις αυτή η κίνηση γίνεται για να εμφανιστεί ξαφνικότερα και τονίζεται.

17 Merengue Merengue είναι ένα ύφος της μουσικής της Λατινικής Αμερικής.Η κίνηση είναι κυκλική , πλαϊνή και προοδευτική με στροφές και αλλαγές θέσεων. Τ ο Merengue εντυπωσιάζει με τις ξαφνικές, ευθείς και ελαφρές κινήσεις, με τις πολλές στροφές, τα πολύπλοκα τυλίγματα και η χαρακτηριστική έντονη πλαϊνή κίνηση των γοφών.

18 Bachata Η Μπατσάτα (Bachata) είναι μια μορφή μουσικής και λάτιν χορού. Ύφος του χορού είναι ρυθμικό, ζωντανό και έντονα αισθησιακό..Η κίνηση είναι κυκλική, πλαϊνή και προοδευτική με στροφές και αλλαγές θέσεων.

19 Η Zumba ενσωματώνει λάτιν ρυθμούς και εύκολες χορευτικές κινήσεις και βήματα για να δημιουργήσει ένα δυναμικό χορευτικό πρόγραμμα fitness που θα σας απογειώσει. Στην πράξη λίγο από salsa, merenque, reggaeton, samba, hip-hop, cha cha, flamenco, αλλά και χορό της κοιλιάς και η γυμναστική γίνεται γιορτή!

20 Reggaeton Το reggaeton εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως μουσικό είδος την δεκαετία του '70 στην Αμερική. Η μουσική reggaeton δημιουργήθηκε από την ανάμειξη της τζαμαϊκανής και της λατινοαμερικάνικης μουσικής, με το hip hop και τους ηλεκτρονικούς ρυθμούς.Είναι χορευτική μουσική και συνήθως συνοδεύεται από ραπ. ‘Εγινε πολύ δημοφιλές το1990, οπότε διαδόθηκε και σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο ως μουσικό, αλλά και ως χορευτικό στιλ, καθώς οι ξεσηκωτικοί ρυθμοί ενθάρρυναν τους λάτρεις της μουσικής αυτής να χορέψουν!!

21 Το hip-hop αποτελείται από τέσσερα στοιχεία:
Ραπ (Ο στίχος) :) Μπι-Μπόϊνγκ (O χορός - ευρέως γνωστός ως Μπρέικ Ντανς) Djing(Η μουσική) Γκραφίτι(Η εικόνα) Η ιστορία του χορού hip-hop περιλαμβάνει τους ανθρώπους και τα γεγονότα από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 που συνέβαλαν στην ανάπτυξη των αρχών της δεκαετίας hip-hop στυλ χορού: uprock, το σπάσιμο, το κλείδωμα, roboting, boogaloo, και το σκάσιμο

22 Brake dance To Break dance ή αλλιώς B-boying είναι ένα είδος του χορού που περιέχεται στο Street Dance και δημιουργήθηκε στην Νέα Υόρκη από νέους Αφροαμερικανούς και Λατίνους την δεκαετία του 1970.Για να κερδίσει την προσοχή και την δημοτικότητα στα μέσα ενημέρωσης,ο χορός αυτός εξαπλώθηκε παγκοσμίως στην Νότια Κορέα ,στην Αγγλία,στην Γερμανία,στην Γαλλία,στην Ρωσία και την Ιαπωνία.Το Break dance αποτελείται από τέσσερα βασικά στοιχεία:το toprock,downrock,power moves και freezes.O χορός αυτός περιέχει Χιπ χοπ και breakbeats παρ' ότι οι σύγχρονες τάσεις επιτρέπουν μια πιο ευρύτερη ποικιλία μουσικής.

23 Tσιφτετέλι Το τσιφτετέλι είναι αντικρυστός αυτοσχεδιαζόμενος, γυναικείος χορός στα 2/4, διαδεδομένος τόσο στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, όσο και στην Ανατολή. Οι μελετητές αναφέρουν ως πιθανότερο τόπο προέλευσής του την αρχαία Ελλάδα, καθώς υποστηρίζουν πώς πρόκειται για τον αρχαιοελληνικό χορό. H ετυμολογία του πιθανότατα προέρχεται από τό ότι παιζόταν κάποτε σέ διπλή (τσιφτέ) χορδή (τέλι).

24

25 Οriental Ο χορός οριεντάλ (η χορός της κοιλιάς, όπως είναι ως επί το πλείστον γνωστός στον δυτικό κόσμο) είναι ο σημερινός αποκαλούμενος χορός της ανατολής. Παρότι φαινομενικά ο χορός της κοιλιάς είναι αρκετά ελεύθερος, στην πραγματικότητα διέπεται από αυστηρούς κανόνες, και είναι εκτελεστικά ιδιαίτερα δύσκολος. Υπάρχουν πολλά είδη χορού της κοιλιάς, ανάλογα με τη μουσική, την προέλευση και το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα.

26 Zεϊμπέκικο Το ζεϊμπέκικο ή ζεϊμπέκικος, είναι λαϊκός χορός. Το όνομά του οφείλεται στον εξισλαμισμένο ελληνικό πληθυσμό των Ζεϊμπέκων. Αναφέρεται ότι διαδόθηκε στα ελλαδικά αστικά κέντρα στα τέλη του 19ου αιώνα. Ωστόσο, η εμφάνισή του ανάγεται στα τέλη του 17ου αιώνα. Ο ζεϊμπέκικος ως παλιός χορός είναι αυστηρά αντρικός γι αυτό και ορισμένες φορές αποκαλείται εξαιτίας των χορευτικών του κινήσεων από άνδρες, ως "χορός του αετού“.

27 Funky-jazz Ο Μοντέρνος Χορός/Funky Jazz είναι ένας δυναμικός χορός γεμάτος ενέργεια, που τονόνει το σώμα γυμνάζοντάς το αλλά και ψυχαγωγεί.Έχει συγκεκριμένο βηματολόγιο που όμως αφήνει στον καθένα την δυνατότητα να αναπτύξει την δική του χορευτική έκφραση χωρίς περιορισμούς και αυστυρούς κανόνες. Χαρακτηρίζεται από γρήγορες κινήσεις σε εντονους ρυθμούς με στυλ και έκφραση και πολύπλοκα ρυθμικά μοτίβα που βοηθούν στην ανάπτυξη της ρυθμικότητας.

28 Χασάπικος Το Χασάπικο ή Χασάπικος είναι χορός και τύπος των τραγουδιών των Ελλήνων. Μορφές του χορού αυτού ήταν γνωστές από παλαιότερα χρόνια σε αρκετά μέρη του ελληνικού ή Ελληνόφωνου Χριστιανικού χώρου, περισσότερο όμως στην Κωνσταντινούπολη και την ευρύτερη περιοχή της. Αντρικός χορός, τώρα χορεύεται σε ευθεία γραμμή κυρίως από άνδρες (σπάνια από γυναίκες). Παλιότερα, για να χορέψει κάποιος χασάπικο, έπρεπε να φοράει τραγιάσκα με σηκωμένο γείσο, κάνοντας το ίδιο βήμα σαν να είναι όλοι ένα σώμα. Τα βήματα και η περιγραφή έμοιαζαν και μοιάζουν με την παράθεση τελετουργικών κινήσεων σε μια προσπάθεια σύνδεσης του χορού με την αρχαιότητα. Το χασάπικο αποτέλεσε βάση για το συρτάκι.

29 Συρτάκι Το συρτάκι είναι ένας πολύδημοφιλής διεθνώς ελληνικός χορός. Δεν είναι αυθεντικός παραδοσιακός ελληνικός χορός. Δημιουργήθηκε το 1964 για την κινηματογραφική ταινία Ζορμπά. Η μουσική για το συρτάκι γράφτηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη. Κύριο χαρακτηριστικό του χορού αυτού και της μουσικής του είναι η επιτάχυνση στο ρυθμό. Το όνομα συρτάκι προέρχεται από την λέξη συρτός, ένα κοινό όνομα για μια ομάδα παραδοσιακών ελληνικών χορών .

30 ΤΕΛΟΣ!!! Γκουρνέλου Ιωάννα Ζωγράφου Χριστίνα Μάρτιος 2014
20ο Γυμνάσιο Αθηνών


Κατέβασμα ppt "Ο ΧΟΡΟΣ ΕΊΝΑΙ Η ΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ!"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google