Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

tΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "tΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 tΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

2 ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ
Έχει χυθεί πολύ μελάνι τα τελευταία χρόνια σχετικά με την Αποκριά και πολλοί είναι οι «διεκδικητές» της όσον αφορά την προέλευση της. Οι απόψεις (όπως γίνεται συνήθως) διίστανται αλλά όλοι όσοι έχουν γράψει γι αυτήν την γιορτή έχουν παραθέσει και τα ανάλογα επιχειρήματα σχετικά με το τι υποστηρίζουν. Κάποιοι θέλουν το καρναβάλι να έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και ότι προέρχεται από τ αρχαία Κάρνεια τα οποία ήταν λατρευτικές εκδηλώσεις για τον Απόλλωνα.

3 ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 17 Ιανουαρίου διαρκούν έως την Καθαρά Δευτέρα. Κορυφώνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς με τη νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση των πληρωμάτων του Σαββάτου, τη φαντασμαγορική μεγάλη Παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων της Κυριακής και τέλος το τελετουργικό κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στο μώλο της Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της Πάτρας.

4 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Το Πατρινό καρναβάλι είναι η μεγαλύτερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα. Μετρά 180 χρόνια ιστορίας. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 17 Ιανουαρίου και διαρκούν μέχρι την Καθαρή Δευτέρα. Το καρναβάλι της Πάτρας δεν είναι μόνο μια συγκεκριμένη εκδήλωση αλλά ένα σύνολο εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν χορούς, παρελάσεις, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, καρναβάλι των μικρών κ.ά. Κορυφώνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς με τη νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση των πληρωμάτων του Σαββάτου, τη φαντασμαγορική μεγάλη Παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων της Κυριακής και τέλος το τελετουργικό κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στο μώλο της Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της Πάτρας. Χαρακτηριστικές αρχές του είναι ο αυθορμητισμός, ο αυτοσχεδιασμός, η πηγαία έμπνευση και ο εθελοντισμός.

5

6 Κρυμμενοσ θησαυροσ Ο Κρυμμένος Θησαυρός διεξάγεται για 47 χρόνια και αποτελεί βασικό συστατικό επιτυχίας του Πατρινού Καρναβαλιού. Οι ομάδες του Κρυμμένου Θησαυρού συγκροτούνται είτε από τα πληρώματα που συμμετέχουν στη Μεγάλη Παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού μόνιμες συντροφιές καρναβαλιστών, είτε από παρέες στα γυμνάσια και τα λύκεια της πόλης, συνάδελφους στη δουλειά ή γνωστούς στη γειτονιά. Έχουν ένα όνομα ως ομάδα και ένα θέμα - που δίνει και το όνομα κάθε χρονιάς- για τη μεταμφίεσή τους. Ανάλογα με την καρναβαλική θητεία- παιδεία των μελών και τον χρόνο που διαθέτουν προσανατολίζονται είτε μόνο στη συμμετοχή στις παρελάσεις είτε και στη συμμετοχή στα παιχνίδια και τους διαγωνισμούς του κρυμμένου θησαυρού. Αυτά τα παιχνίδια περιλαμβάνουν γρίφους, ασκήσεις πλοήγησης μέσα από κρυμμένα ενδεικτικά στοιχεία διασκορπισμένα σε ολόκληρη τη πόλη, καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς ζωγραφικής, παντομίμας, θεατρικών στιγμιοτύπων κι ότι άλλο βάλουν στο μυαλό τους οι διοργανωτές του παιχνιδιού. Μερικές ομάδες μετέχουν στην παρέλαση έχοντας κατασκευάσει και καρναβαλικό άρμα σχετικό με το θέμα της μεταμφίεσής τους. Οι συμμετέχοντες νιώθουν τη συναρπαστική μαγεία και τις δυνατές συγκινήσεις ενός παιχνιδιού χαράς, κεφιού, αναζήτησης με πολλές εκπλήξεις, απρόοπτα και ανατροπές.

7 Καρναβάλι των μικρών Πάτρασ
Με κέφι, χορό και τραγούδι ξεχύθηκαν στους δρόμους και φέτος οι μικροί καρναβαλιστές στην Πάτρα. Σύμμαχός τους, ο καλός καιρός... Στις ξεκίνησε η παρέλαση των μικρών, με σημείο εκκίνησης την πλατεία Ομονοίας και κατεύθυνση την πλατεία Γεωργίου, μέσω της οδού Γούναρη. Χρώματα, φαντασία και παιδικά χαμόγελα γεμάτα αθωότητα, γλύκα και νάζι αναμένεται να παρασύρουν σήμερα όλη την Πάτρα στους ρυθμούς τους. Στην αφετηρία της παρέλασης βρέθηκαν μικροί και μεγάλοι καρναβαλιστές, χωρισμένοι σε 85 ομάδες.

8 άρματα Τα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά και δημιουργικά κομμάτια της μεγάλης γιορτής της Πάτρας. Τα καρναβαλικά άρματα διαπνέονται από σατιρική αύρα, σφραγίζονται από το υψηλό ποιοτικό επίπεδο και την άρτια τεχνική των δημιουργών τους και συνδυάζουν τη διαχρονικότητα του καρναβαλικού πνεύματος με την επικαιρότητα των θεμάτων, που συχνά αντλούνται από τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες των καιρών. Είναι αυτά που αφήνουν άριστες εντυπώσεις και ξεχωρίζουν στις μεγάλες παρελάσεις του Καρναβαλιού. Οι περίτεχνες δημιουργίες των καλλιτεχνών του Καρναβαλικού Εργαστηρίου του Δήμου Πατρέων(υπεύθυνος: Πέτρος Βρυώνης) δίνουν το αυθεντικό καρναβαλικό χρώμα και φωταγωγημένες θα προσφέρουν αξέχαστες φαντασμαγορικές βραδιές στους θεατές(την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου και ώρα στην παρέλαση των αρμάτων στο κέντρο της πόλης και το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου και ώρα στην νυχτερινή παρέλαση), ενώ θα μαγνητίσουν τα βλέμματα την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου και ώρα στη Μεγάλη Παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού. Σάτιρα, ευρηματικότητα, καλλιτεχνική και δημιουργική έμπνευση στο αποκορύφωμά τους, δίνουν το έναυσμα για ένα αστείρευτο καρναβαλικό γλέντι

9 παρελάσεισ Είναι η αποκορύφωση του καρναβαλικού κεφιού, της ευρηματικότητας, της δημιουργίας και της έμπνευσης, που πλημμυρίζει σαν χείμαρρος τους δρόμους συντονίζοντας την πόλη όλη, στους παλμούς του καρναβαλιού. Προηγούνται τα καρναβαλικά άρματα του Δήμου κι ακολουθούν τα καρναβαλικά πληρώματα. Τα άρματα του Δήμου Πατρέων, κατασκευασμένα με μεράκι και φαντασία, είναι δημιουργίες υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου από το Καρναβαλικό Συνεργείο του Δήμου Πατρέων, μια ιδιότυπη βιοτεχνία καρναβαλικών αρμάτων με εξαιρετικούς και έμπειρους καλλιτέχνες, οι οποίοι με οδηγό τη φαντασία και την υψηλή δεξιοτεχνία εργάζονται πυρετωδώς, ώστε σε κάθε Καρναβάλι τα άρματα να ξεπερνούν τα προηγούμενα σε ποιότητα και σατιρική διάθεση. Η συμμετοχή των καρναβαλιστών κάθε χρόνο αγγίζει και άλλες φορές υπερβαίνει τα άτομα.

10

11

12

13 Ευχαριστουμε για το χρονο σασ

14 λΕΩΝΙΔΑΣ αγγελικη χριστοσ αγγελινα παυλοσ


Κατέβασμα ppt "tΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google