Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ ΤΟΜΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ ΤΟΜΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ ΤΟΜΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

2 Η Φυσική Αγωγή είναι συστατικό της δομής του σχολείου και της ελληνικής παιδείας η οποία "αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων" (Σύνταγμα Ελλάδος, Άρθρο 16, παρ. 2).

3 Περιγραφή του επαγγέλματος
Το αντικείμενο της εργασίας του είναι η φυσική αγωγή των μαθητών, των νέων και γενικά όλων των ανθρώπων. Το επάγγελμά του απευθύνεται σε ανθρώπους από πέντε χρονών και πάνω μέχρι πάρα πολύ μεγάλη ηλικία.

4 Περιγραφή του επαγγέλματος
Περιγραφή του επαγγέλματος Μπορεί να διοργανώνει αθλητικές εκδηλώσεις και να οργανώνει σχολικές ομάδες διαφόρων αθλημάτων. Μπορεί επίσης να διατηρεί δικό του γυμναστήριο.

5 Περιγραφή του επαγγέλματος
Τα καθήκοντα ενός γυμναστή καθορίζονται ανάλογα με τον χώρο άσκησης του επαγγέλματος. Για παράδειγμα ένας γυμναστής σε σχολείο θα πρέπει να γυμνάσει τους μαθητές του και να τους κάνει να αγαπήσουν την καθημερινή  άσκηση.

6 Περιγραφή του επαγγέλματος
Ενώ ένας προπονητής μιας αθλητικής ομάδας, εκτός από την εκγύμναση των αθλητών, θα πρέπει να προετοιμάσει την ομάδα του για τους επίσημους αγώνες. Πολλοί γυμναστές επιλέγουν να εργαστούν σε γυμναστήρια όπου εκεί μπορούν να αναλάβουν την εκγύμναση πολλών ανθρώπων.

7 Περιγραφή του επαγγέλματος
Ένας γυμναστής μπορεί επίσης να εργαστεί ως προσωπικός γυμναστής (personal trainer) ο οποίος αναλαμβάνει αποκλειστικά μόνο έναν αθλητή. Ένας γυμναστής θα πρέπει να αγαπά αυτό που κάνει, να έχει μεράκι και να μπορεί να προσαρμόζεται στις ανάγκες της δουλειάς του.

8 Εκπαιδευτικά και άλλα τυπικά Προσόντα
Ο κάθε μαθητής ο οποίος ενδιαφέρεται να γίνει γυμναστής πρέπει να ξεκινήσει από νωρίς να αθλείται για να είναι προετοιμασμένος για το πανεπιστήμιο Θα πρέπει να έχει μια άνεση με τα αθλήματα του στίβου γιατί για να μπει κανείς στο πανεπιστήμιο θα πρέπει να δώσει εξετάσεις σε κάποια αθλήματα.

9 Εκπαιδευτικά και άλλα τυπικά Προσόντα
Αφού αποφασίσετε ότι το επάγγελμα του γυμναστή είναι αυτό που σας ταιριάζει θα πρέπει: να πάτε σε ένα γενικό λύκειο. να επιλέξετε ποια κατεύθυνση σας αρέσει - θετική - τεχνολογική - θεωρητική και να αθλείστε.

10 Εκπαιδευτικά και άλλα τυπικά Προσόντα
Μετά από τρία χρόνια μελέτης και άθλησης θα πρέπει να δώσετε πανελλαδικές εξετάσεις για να περάσετε σε ένα από τα ΤΕΦΑΑ (Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού) της χώρας μας με Βάσεις 2013 ΑΘΗΝΩΝ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΤΡΙΚΑΛΩΝ: ΣΕΡΡΩΝ: ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ:

11 Οι σχολές των ΤΕΦΑΑ Τα πέντε (5) τμήματα ΤΕΦΑΑ τα οποία μπορείτε να δηλώσετε στο μηχανογραφικό σας δελτίο δεν διαφοροποιούνται πάρα πολύ στο πρόγραμμα σπουδών τους. Υπάρχουν όμως μικρές διαφορές στις ειδικότητες που προσφέρει το κάθε τμήμα.

12 Οι σχολές των ΤΕΦΑΑ Για να περάσει κάποιος σε μια σχολή ΤΕΦΑΑ θα πρέπει τελειώνοντας το λύκειο να δώσει εξετάσεις και σε αθλήματα. Σε αυτές τις εξετάσεις οι υποψήφιοι γυμναστές  θα εξεταστούν στα αθλήματα στίβου:

13 Αθλητικές Δοκιμασίες Ανδρών
Δρόμος 400 μ. Σφαιροβολία (βάρος σφαίρας 6 kg) Κολύμβηση (50 μ. ελεύθερο) Άλμα σε μήκος

14 Αθλητικές Δοκιμασίες Γυναικών
Δρόμος 200 μ. Σφαιροβολία (βάρος σφαίρας 4 kg) Κολύμβηση (50 µ. ελεύθερο) Άλμα σε μήκος

15 Το πρόγραμμα σπουδών Διαρθρώνεται σε δύο κύκλους.
Ο πρώτος κύκλος είναι τέσσερα εξάμηνα, τα μαθήματα είναι γενικής κατεύθυνσης και στοχεύουν στο να καταστήσουν ικανούς τους φοιτητές να διδάξουν το μάθημα της Φυσικής Αγωγής.

16 Το πρόγραμμα σπουδών Ο δεύτερος κύκλος είναι άλλα τέσσερα εξάμηνα κατά τα οποία διδάσκονται οι ειδικότητες - κύριες και δευτερεύουσες οι οποίες αφορούν: όλα τα ολυμπιακά Αθλήματα αθλητικές δραστηριότητες κλειστού και ανοιχτού χώρου, ειδίκευση στα Θεωρητικά Πεδία: "Ευρωστία και Υγεία’’ "Προσαρμοσμένη Κινητική Αγωγή " "Αθλητική Διοίκηση " "Γυμναστής - Αθλητικός Ψυχολόγος " καθώς και ειδικότητα ελληνικών παραδοσιακών χορών.

17 Το πρόγραμμα σπουδών Όσοι εγγράφονται ως αθλητές – πρωταθλητές, υποχρεώνονται να αποκτήσουν ειδικότητα στο άθλημα από το οποίο προήλθαν (π.χ. καλαθοσφαίριση, κολύμβηση, κωπηλασία κ.α.)

18 Μετά τις σπουδές στα ΤΕΦΑΑ μπορείτε να κάνετε και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

19 Άλλες επιλογές να αναγνωρίζονται.
Στη φυσική αγωγή και στον αθλητισμό ή στην προπονητική αθλημάτων προσφέρονται σπουδές και από Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών ή συνεργαζόμενα με αυτά πανεπιστήμια του εξωτερικού, με την προϋπόθεση όμως ότι οι τίτλοι σπουδών αυτών να αναγνωρίζονται.

20 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΙΕΚ (Δημόσια) - προπονητής αθλημάτων,
ΙΕΚ (Δημόσια) - προπονητής αθλημάτων, (διάρκεια σπουδών 4 εξάμηνα). ΙΕΚ (Ιδιωτικά) –προπονητής αθλημάτων, (διάρκεια σπουδών κυμαίνεται από 2 έως 4 εξάμηνα ) Σχολές προπονητών της Γ. Γραμματείας Αθλητισμού - (Ομοσπονδίες).

21 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΣΠΑΡΤΗ) Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού
Το Τμήμα χορηγεί ενιαίο πτυχίο στην Οργάνωση & Διαχείριση του Αθλητισμού - Αθλητική Διοίκηση (Sports Management) Το Πρόγραμμα Σπουδών που διαρκεί τουλάχιστον οκτώ (8) εξάμηνα για την απόκτηση πτυχίου, και περιλαμβάνει: Υποχρεωτικά Μαθήματα Μαθήματα Επιλογής Πτυχιακή εργασία Πρακτική άσκηση διάρκειας 4 μηνών

22 ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, με την προϋπόθεση όμως ότι οι τίτλοι σπουδών να αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων και Πληροφόρησης) ή το ΣΑΕΙΤΤΕ (Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης) ως ισότιμοι και αντίστοιχοι των ελληνικών για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών δικαιωμάτων, αντίστοιχα.

23 Ειδικότητες Καλαθοσφαίριση Πετοσφαίριση

24 Ειδικότητες Χειροσφαίριση Πετοσφαίριση επί Άμμου

25 Επιτραπέζια Αντισφαίριση
Ειδικότητες Αντισφαίριση Επιτραπέζια Αντισφαίριση

26 Ειδικότητες Ενόργανη Γυμναστική Ρυθμική Γυμναστική

27 Ειδικότητες Αθλητικά Άλματα Αθλητικοί Δρόμοι

28 Ειδικότητες Αθλητικές Ρίψεις Άρση Βαρών

29 Ειδικότητες Ξιφασκία Κωπηλασία

30 Ειδικότητες Πυγμαχία Πάλη

31 Ειδικότητες Χιονοδρομία Ιππασία

32 Ειδικότητες ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ Θαλάσσιο Σκι

33 Ειδικότητες Υδατοσφαίριση Ιστιοπλοΐα

34 Ειδικότητες Συγχρονισμένη Κολύμβηση Κολύμβηση

35 Ειδικότητες Προσαρμοσμένη Κινητική Αγωγή ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ

36 Ελληνικοί Παραδοσιακοί
Ειδικότητες Μουσικοκινητική Αγωγή Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χοροί

37 Ειδικότητες Άσκηση Ευρωστία και Υγεία Αθλητική Διοίκηση

38 Ειδικότητες Ποδηλασία Ποδόσφαιρο

39 ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Τα τελευταία χρόνια τα πράγματα  έχουν δυσκολέψει και στον τομέα της γυμναστικής. Για να διοριστεί ένας νέος γυμναστής  σε δημόσιο σχολείο με την διαδικασία της επετηρίδας περιμένει πολλά χρόνια και για αυτό καταργήθηκε και τώρα οι τελειόφοιτοι των ΤΕΦΑΑ  δίνουν εξετάσεις για να διοριστούν.

40 ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Το περιβάλλον και οι συνθήκες εξαρτώνται από τον χώρο που ο κάθε γυμναστής επιλέγει να εργαστεί. Για παράδειγμα ένας γυμναστής ο οποίος εργάζεται σε ιδιωτικό γυμναστήριο δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τις καιρικές συνθήκες σε αντίθεση με τους προπονητές αθλημάτων όπως την ποδηλασία , το ποδόσφαιρο, την κωπηλασία κ.α.

41 ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ένας γυμναστής,  αν το σχολείο που εργάζεται έχει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις τότε η δουλειά του θα είναι εύκολη ακόμα και στις αντίξοες καιρικές συνθήκες! Εργάζεται για πολλές ώρες όρθιος

42 Που μπορεί να εργαστεί;
Ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής στις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης. Στην ειδική αγωγή (για άτομα με ειδικές ικανότητες). Ως προπονητής ατομικών ή ομαδικών αθλημάτων. Σε συλλόγους, ομάδες, ομοσπονδίες.

43 Που μπορεί να εργαστεί;
Ως γυμναστής σε δήμους. Ως διευθυντής γυμναστηρίων και χώρων αθλητικών εγκαταστάσεων. Ως τεχνικός σύμβουλος ή επιστημονικός συνεργάτης σε αθλητικούς οργανισμούς και συναφείς φορείς.

44 Που μπορεί να εργαστεί;
Ειδικός εκδηλώσεων και ψυχαγωγίας Στέλεχος θαλάσσιων πάρκων Δάσκαλος θαλάσσιων αθλημάτων Σε ινστιτούτα Αδυνατίσματος και Φυσικοθεραπευτήρια

45 Που μπορεί να εργαστεί;
Ιδιωτικές Αθλητικές Εγκαταστάσεις Αθλητικές Κατασκηνώσεις Ιδιωτικές Σχολές Τουριστικές Επιχειρήσεις Όμιλοι Ιδιωτικών Σχολείων

46 Που μπορεί να εργαστεί;
Ιδιωτικές Επιχειρήσεις (θέσεις Συμβούλων Εκπαιδευτικών Υπηρεσιών, Αθλητικό Marketing και Διαφήμιση) Επιχειρήσεις - Αντιπροσωπείες Αθλητικών Ειδών Ελεύθερος Επαγγελματίας στο χώρο της Προπονητικής Αθλητών ή Ομάδων

47 Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο γυμναστής πρέπει να έχει καλή σωματική διάπλαση και υγεία για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του επαγγέλματος. Πρέπει επίσης, να αγαπά τον αθλητισμό, να έχει επικοινωνιακές ικανότητες και δεξιότητες και την ικανότητα να οργανώνει και να διοικεί άτομα και ομάδες ατόμων.

48 Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Απαραίτητο είναι να αγαπά τους νέους, να δείχνει κατανόηση στα προβλήματα και στις ανησυχίες τους, να είναι υπομονετικός, σταθερός και επίμονος και να προσπαθεί να τους μεταδώσει τις γνώσεις του με τρόπο απλό και κατανοητό

49 Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Οφείλει να είναι δίκαιος, αντικειμενικός και αμερόληπτος στις σχέσεις του με τους μαθητές και τους γονείς, ώστε να μη δημιουργεί πικρίες και αντιδικίες μεταξύ τους.

50 Επαγγελματικά Δικαιώματα
Τα επαγγελματικά δικαιώματα του Γυμναστή προβλέπονται από τον Ν. 1566/1985, άρθρο 4, παρ. 12 (ΦΕΚ 167/τ. Α/1985) και το ΠΔ 64/1993 (ΦΕΚ 28/τ. Α/1993). Παράλληλα ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ενημερωθεί για τα επαγγελματικά δικαιώματα του Γυμναστή (Εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού) από τον Διαρκή Εκπαιδευτικό Κώδικα και τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, εφόσον βέβαια προβλέπεται διορισμός στο Δημόσιο. 

51 Nοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ
Μπαρτζώκας Ιωάννης Γυμναστής – Προπονητής Κωπηλασίας


Κατέβασμα ppt "Ο ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ ΤΟΜΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google