Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΑΖΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Α2

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΑΖΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Α2"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΑΖΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Α2
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΑΖΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Α2 ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΑ

2 Κατοικίδια και ζώα διασώστες
Μαρή Φωτεινή Μαυρογιαννάκη Μαρία Μαυράκη Μαρία Νικηφόρος Αλέξης Περδικάκη Μαρία

3 ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ
Λέγοντας κατοικίδιο ονομάζουμε τα ζώα όπου άνθρωποι τα έχουν κοντά τους – ζούν μαζί τους παρέχοντας τους συντροφιά και προστασία. Η παιχνιδιάρικη συμπεριφορά τους και η αφοσίωση τους προσφέρουν στους ανθρώπους γύρω τους στιγμές χαλάρωσης , ηρεμίας αποτελώντας επίσης πηγή διέγερσης φαντασίας για τον εγκέφαλο και το σώμα. Η ασφάλεια και η ευτυχία που χωρίς αντάλλαγμα προσφέρουν είναι και η πραγματική τους αξία.

4 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Στο πέρασμα των χρόνων ο σκύλος θεωρήθηκε αποδεδειγμένα ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου. Αρκετοί μύθοι αποδεικνύουν την συντροφικότητα του. Ο πρώτος μύθος τον αναφέρει σαν δημνιούργτηνμα του θεού Ήφαιστου , και ο δεύτερος περιγράφεται σαν συγκινητικό περιστατικό με τον θάνατο του αγαπημένου σκύλου του Οδυσσέα. Τέλος ο σκύλος τιμήθηκε από όλους τους Έλληνες αποτελώντας μέρος της καθημερινότητας τους χωρίς να αλλάξει στο πέρασμα των αιώνων. Ένα διαδεδομένο κατοικίδιο ζώο είναι η γάτα η οποία ζεί στο περιβάλλον του ανθρώπου εδώ και 9500 χρόνια. Συντροφεύουν τους ανθρώπους από την εποχή της αρχαίας Αιγύπτου και διαδραμάτισε ουσιώδη ρόλο στην αιγυπτιακή θρησκεία.

5 Ο ΣΚΥΛΟΣ O σκύλος  είναι ανώτερο θηλαστικό ζώο του γενους Canis. Η καταγωγή του προέρχεται από τον κοινό λύκο. Ο σκύλος αποτελεί ένα από τα κοινότερα κατοικίδια ζώα.

6 Η ΓΑΤΑ Η γάτα κυνηγά πάνω από είδη ζώων για τροφή. Μπορεί να εκπαιδευτεί ώστε να υπακούει σε απλές διαταγές.

7 ΨΑΡΙΑ Το ψάρι μονομάχος  είναι ένα ψάρι του γλυκού νερού που είναι αρκετά δημοφιλές ως ψάρι ενυδρείου, εν μέρει χάρη στο εξωτικό του χρώμα καθώς και το περίεργο σώμα του.

8 ΚΟΥΝΕΛΙ Το κουνέλι είναι μικρό θηλαστικό της οικογένειας των λαγοειδών (Leporidae), που ζουν σε πολλά σημεία του κόσμου.

9 ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Τα ζώα είναι καλοί σύντροφοι και έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά λαμβάνουν συχνά μέρος στην ψυχολογική αποκατάσταση των γονέων που έχασαν τα παιδιά τους σε τραγικά περιστατικά και σε άλλες περιπτώσεις.

10 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΚΥΛΟΙ Οι αστυνομικοί σκύλοι είναι ράτσας Malinois ή German Shepherd. Η εκπαίδευσή του διαρκεί 4 μήνες τουλάχιστον και συνεχίζεται για όλη την υπόλοιπη ζωή του κάθε σκύλου. Ρόλος τους είναι να εκτελούν κάθε καθήκον που θα τους ανατεθεί και έχει συμπεριληφθεί στην εκπαίδευση τους. Θεωρούνται όπλο του αστυνομικού συνοδού και είναι ισχυρότερο από την αστυνομική ράβδο. Μαθαίνουν να: υπηρετούν, επιβραβεύονται, υπακούουν και να αγαπούν το ιδιοκτήτη τους.

11 ΖΩΑ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ Το κυριότερο είδος σκυλιού διασώστη είναι το σκυλί του Αγίου Βερνάρδου. Οι ρίζες του πιθανόν να είναι ασιατικές και ανατράφηκε στο μοναστήρι του Αγίου Βερνάρδου από το οποίο πήρε και την ονομασία του. Δεν γαυγίζει συχνά, αλλά και πάλι μπορεί να είναι ένας πολύ καλός φύλακας και θα σας προειδοποιήσει για κάποια εισβολή. Είναι εύκολο να εκπαιδευτεί αφού είναι πολύ έξυπνο

12 Αδέσποτα Ζωα Μαρία Παπαδάκη Χάρης Παπαδάκης Γιώργος Παρασύρης
Παναγιώτης Πασπαράκης Ελπίδα Πατραμάνη

13 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΑ Τα ζώα χωρίς "δεσπότη", χωρίς ιδιοκτήτη.
Κάθε ζώο συντροφιάς το οποίο είτε δεν έχει κατοικία είτε βρίσκεται έξω από τα όρια της κατοικίας του ιδιοκτήτη του.

14 ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ;
Δεκάδες αδέσποτα να περιφέρονται στους δρόμους ΧΩΡΙΣ καμία φροντίδα Ο αριθμός των εγκαταλελειμμένων ζώων αυξάνεται ολοένα και περισσότερο στη χώρα μας ( ) Τα καταφύγια ζώων αδυνατούν να περιθάλψουν όλα αυτά τα αδέσποτα Πολλά από αυτά βρίσκουν τραγικό τέλος κάτω από τις ρόδες ενός αυτοκινήτου ή από τις φόλες ενός επιτήδειου .

15 ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Η έλλειψη παιδείας & ευαισθητοποίησης που μας οδηγεί στην εγκατάλειψη των κατοικίδιων Η απουσία μέτρων προστασίας των ζώων στην Ελλάδα Τα στενά διαμερίσματα των αστικών κέντρων που δεν επιτρέπουν την φιλοξενία ζωών Η ιδέα ότι τα ζώα είναι κατώτερη μορφή ζωής την οποία δεν χρειάζεται να σεβόμαστε Η αδυναμία του κράτους να μεριμνήσει για όλα αυτά τα αδέσποτα με αποτέλεσμα να αυξάνονται

16 ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ
Πολλές φορές είναι δεξαμενή και διαφόρων μεταδοτικών ασθενειών. Λόγω της κακής εμπειρίας που πιθανόν έχουν από τους ανθρώπους είναι φοβικά με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά.

17 ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΖΩΩΝ Αποτελεί μια τεράστια βιομηχανία που προσπαθεί να ικανοποιήσει πάσης φύσεως απαιτήσεις και πελάτες, από πάμπλουτους συλλέκτες σπάνιων ειδών μέχρι Ασιάτες που παρασκευάζουν φίλτρα για φαρμακευτικούς σκοπούς. Η αντιμετώπιση του παραμένει, παρ’ όλα αυτά, περιορισμένη.

18 ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΩΝ Eίναι τα εγκλήματα που διαπράττουν οι άνθρωποι εναντίον των ζώων π.χ.τα σκοτώνουν, τα βασανίζουν κ.α.

19 Ερευνητική Εργασία Γενικό Λύκειο Γαζιού Τμήμα Α’2 Ομάδα 4η
Ερευνητική Εργασία Γενικό Λύκειο Γαζιού Τμήμα Α’ Ομάδα 4η

20 Αντιμετώπιση του προβλήματος
Έρικα Σταυρούλακη Μάνος Σηφάκης Μαριρένα Σκουλούδη Νίκος Σκαλιδάκης Μιχάλης Δημητρέλης

21 Υιοθεσία Ζώων θα βοηθήσετε να σωθούν οι ζωές δύο ζώων.
Τα καταφύγια δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όλων των αδέσποτων κατοικιδίων. θα βοηθήσετε να σωθούν οι ζωές δύο ζώων. Είναι μια κοινή παρερμηνεία ότι τα ζώα καταλήγουν στα καταφύγια, γιατί έχουν υποστεί κακοποίηση ή κάνει κάτι «λάθος». Υιοθετώντας ένα κατοικίδιο ζώο από ένα καταφύγιο ζώων είναι πολύ λιγότερο δαπανηρό από την αγορά ενός κατοικίδιου ζώου από ένα Pet Shop ή από άλλες πηγές.

22 Στείρωση Ζώων είναι μία χειρουργική επέμβαση
Στο θηλυκό σκυλί το ιδανικό θα ήταν να γίνει μετά τον πρώτο οίστρο και πριν τον δεύτερο. Στα αρσενικά ιδανικό θεωρείται το διάστημα μεταξύ 5-7 μηνών. Τη στείρωση την κάνουμε για να γλιτώσουμε προβλήματα. Μετά το χειρουργείο δίνουμε στο σκύλο προληπτικά αντιβίωση, παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη.

23 Διαρκεί περίπου 2 ώρες. Συνήθως το υψηλότερο ποσό που μπορεί να ζητηθεί είναι 200 ευρώ. Ένα αρνητικό είναι ότι υπάρχει 5% πιθανότητα να εμφανίσει το κατοικίδιο μας ακράτεια.

24 Κυνοκομεία Το Κυνοκομείο Ηρακλείου λειτουργεί από το 2004, στην Φοινικιά. Οι σκύλοι που περισυλλέγονται, οδηγούνται στο χώρο του Κυνοκομείου όπου υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση και καταγράφονται σε ειδικά αρχεία. Εφόσον διαπιστωθεί ότι είναι υγιή, υπόκεινται σε στείρωση, εμβολιασμό και αποπαρασίτωση.

25 Τα ζώα που διαπιστώνεται από τη σήμανση ότι έχουν ιδιοκτήτη, επιστρέφονται σε αυτόν .
Ο σκύλος επαναφέρεται στο φυσικό του περιβάλλον με απόφαση της αρμόδιας δημοτικής αρχής, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ηρακλείου και κατά προτίμηση στην περιοχή από όπου περισυνελέγει. Τα ζώα που απελευθερώνονται φέρουν ένα τατουάζ στο εσωτερικό του πτερυγίου του αφτιού τους με μορφή Ε το οποίο δηλώνει την παραμονή τους στο χώρο.

26 Αδέσποτα σκυλιά- Δήμος Ηρακλείου.
Αδέσποτα σκυλιά- Δήμος Ηρακλείου.  Ζωόφιλη Δράση: Η Ζωόφιλη Δράση, ιδρύθηκε το 1998 και εδρεύει στο Ηράκλειο Κρήτης. Τα έσοδα του σωματείου προέρχονται από εισφορές των μελών και τη διοργάνωση εκδηλώσεων ,ενώ τα μέλη μας εργάζονται εθελοντικά. Σκοποί του Σωματείου είναι: * Η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής και της Ελληνικής Νομοθεσίας που αφορούν σε αδέσποτα και σε ιδιόκτητα Ζώα.  *  Η συνδιαλλαγή με τους εμπλεκόμενους φορείς – Δήμους, Κτηνιατρική Υπηρεσία, Σύλλογο Κτηνιάτρων, Υπουργείο – για την εφαρμογή των νόμων που αφορούν στα αδέσποτα ζώα. * Η προώθηση αδέσποτων σε ανάδοχες οικογένειες-υπεύθυνους ιδιοκτήτες. * Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ζωοφιλίας. * Ο έλεγχος ευζωίας όλων των υιοθετημένων, επανενταγμένων ζώων και η εφαρμογή του προγράμματος αντιμετώπισης αδεσπότων από τους Δήμους . * Πρόληψη δημιουργίας νέων αδέσποτων.

27 Φιλοζωική Κρήτης: Φιλοζωική Κρήτης ιδρύθηκε το 1995 και για πολλά χρόνια προσέφερε υπηρεσίες διάσωσης και περίθαλψης ζώων συντροφιάς. Με την ισχύ του νέου τότε νόμου 3170/03 και την δημιουργία νέων μη κερδοσκοπικών σωματείων που παρείχαν τις ίδιες υπηρεσίες, η Φιλοζωική Κρήτης αποφάσισε να επικεντρώσει τους πόρους της σε προγράμματα που: α. Επιφέρουν μακροπρόθεσμες και βιώσιμες λύσεις. β. Προσφέρουν βοήθεια σε άλλα είδη ζώων.

28 Ευθανασια αδέσποτων Με τον όρο ευθανασία εννοούμε τον ανώδυνο θάνατο.
Στην κτηνιατρική, ευθανασία είναι η γρήγορη κι ανώδυνη εκτέλεση των αδέσποτων αλλά και των οικιακών ζώων που πρόκειται να πεθάνουν και δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να γλιτώσουν. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για την πραγματοποίηση της ευθανασίας είναι οι ενδοφλέβιες ενέσεις χλωροφορμίου. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια έγιναν προσπάθειες για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας με δικαιολογητικά τον οίκτο προς τον άνθρωπο που υποφέρει, την θυσία για χάρη του κοινωνικού συνόλου και την απαξία της ζωής. Κάποιοι κτηνίατροι προτρέπουν σε ευθανασία τα σκυλιά με λεισμανίωση είτε είναι αδέσποτα είτε είναι κατοικίδια ενώ δεν κολλάνε τον άνθρωπο. Αντίθετα , κάποιοι άλλοι κτηνίατροι είναι κατά της ευθανασίας και υπέρ της θεραπείας επειδή υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις εγκαταλείψεις ζώων

29 5η ΟΜΑΔΑ Τίτλος εργασίας : Ζωονόσοι-Κίνδυνοι από τα αδέσποτα ζώα Ζώα στο διάστημα, στη πολιτική και το κινηματογράφο 1)Γιώργος Σουλούνιας 2)Ελίνα Σταματάκη 3)Σταυρουλάκη 4)Τζούλια Σκουρτάι 5)Εύα Σπυριδάκη

30 ΖΩΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του αμερικανού προέδρου, θα μπορούσε να παραλλαχτεί η γνωστή παροιμία καθώς οι εκάστοτε πρόεδροι των ΗΠΑ που ανέβηκαν στη εξουσία, είχαν πλάι τους και από ένα τουλάχιστον τετράποδο φίλο.

31 ΖΩΑ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Ερευνητές από το Ιράν ανακοίνωσαν ότι έστειλαν επιτυχώς μία γκρίζα μαϊμού στο διάστημα και η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου. Ωστόσο πριν τον Πίσγκαμ, προηγείται μία στρατιά τετράποδων ταξιδευτών του διαστήματος, από φρουτόμυγες μέχρι και σκύλους. Πριν ο πρώτος αστροναύτης περάσει τα όρια της Γης, οι ερευνητές θεώρησαν σωστό να «πειραματιστούν» με μεγάλα θηλαστικά για να δοκιμάσουν αν μπορούν να επιβιώσουν. Η πρώτη τροχιακή πτήση είχε επιβάτη την Ρώσικη σκυλίτσα Λάικα, η οποία έμεινε στην ιστορία ως το πρώτο ζώο που ταξίδεψε σε τροχιά γύρω από τη Γη στις 3 Νοεμβρίου Δυστυχώς, η σκυλίτσα δεν κατάφερε να επιβιώσει από το ιστορικό ταξίδι.

32 ΖΩΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
Δεν είναι και ασυνήθιστο φαινόμενο στο σινεμά, την κάμερα να κλέβουν τα ζώα από τους ανθρώπους. Σχεδόν κάθε λογής έμβιο ον που κατηγοριοποιείται ως ‘πανίδα’ έχει εμφανιστεί επί της οθόνης και πάντα κλέβει την παράσταση από τους ‘δίποδους’ συναδέλφους του. Όταν ακούμε τη λέξη ζώα, συνήθως το μυαλό μας πάει σε οικογενειακές, πρόσχαρες ταινίες και, όντως, δεν είναι και λίγες, αλλά και χάρη στο ανάλαφρο περιεχόμενο τους ποτέ δεν είναι κακή η στιγμή για μια επανάληψη.

33 Α’2 ΟΜΑΔΑ 5 ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ.
Α’2 ΟΜΑΔΑ 5 ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ. Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις ο αριθμός των αδέσποτων ζώων φτάνει παγκοσμίως τα 600 εκατομμύρια. Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν καθημερινά είναι πολλοί. Έχουν να αντιμετωπίσουν θέματα επιβίωσης, όταν βρίσκονται μέσα στις ζούγκλες των πόλεων, εκεί που τα αδέσποτα είναι πολύ αντιπαθητικά αλλά ακόμα και στις επαρχιακές περιοχές, που πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα Τα αδέσποτα ζώα(κυρίως τα σκυλιά) έχουν επιθετική συμπεριφορά απέναντι στους ανθρώπους για πολλούς λόγους. Ένας σκύλος μπορεί να εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά για πολλούς λόγους

34 Α’2 ΟΜΑΔΑ 5 ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ.
Α’2 ΟΜΑΔΑ 5 ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ. Οι αλλεργίες στα ζώα μπορεί να έχουν και εποχικό χαρακτήρα. Παρατηρείται μια αύξηση των περιστατικών, όπως είναι αναμενόμενο άλλωστε, την άνοιξη. Συχνή επίσης είναι η αλλεργική από ψύλλους δερματίτιδα. Οι σκύλοι που παρασιτούνται από μεγάλο αριθμό ψύλλων συνήθως δεν έχουν δερματικά προβλήματα σε αντίθεση με τα σκυλιά που έχουν αλλεργική από ψύλλους δερματίτιδα..

35 ΛΥΣΣΑ Η Λύσσα είναι ιογενές νόσημα του κεντρικού νευρικού συστήματος, αποτελώντας μια λοιμώδη ασθένεια που προκαλείται από διηθητό ιό. Ο ιός αυτός μεταδίδεται στον άνθρωπο και στα άλλα ζώα από δάγκωμα κι από το σάλιο ζώων που πάσχουν από λύσσα ή και με την επαφή με κάποιο σημείο του δέρματος που έχει κάποια πληγή.

36 Α’2 ΟΜΑΔΑ 5 ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Α’2 ΟΜΑΔΑ 5 ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ Τα νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα γενικά στον άνθρωπο ονομάζονται"Ζωονόσοι" ή "Ζωοανθρωπονόσοι". Οι ζωοανθρωπονόσοι οφείλονται σε μικρόβια, ιούς, μύκητες, παράσιτα κλπ. 

37 Α’2 ΟΜΑΔΑ 5 ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΩΣΗ Η τοξοπλάσμωση είναι συνήθως χρόνιο παρασιτικό νόσημα των ζώων και του ανθρώπου, σε ολόκληρο τον κόσμο. Στους ιστούς του ανθρώπου και των ζώων παράγονται οι "κύστες τοξοπλάσματος" μέσα στις οποίες το παράσιτο επιβιώνει ολόκληρη τη ζωή του μολυσμένου ατόμου ή ζώου.


Κατέβασμα ppt "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΑΖΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Α2"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google