Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γνωρίζοντας τη χώρα καταγωγής μας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γνωρίζοντας τη χώρα καταγωγής μας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γνωρίζοντας τη χώρα καταγωγής μας
Αλέξης ΚΑΙ ΆΛΝΤΟ Ε1

2 Γενικά στοιχεία Η Αλβανία (αλβανικά: γνωστή επισήμως ως Δημοκρατία της Αλβανίας ) είναι μια Βαλκανική χώρα της ΝΑ Ευρώπης. Συνορεύει βόρεια και βορειοδυτικά με το Μαυροβούνιο, βορειοανατολικά με το Κόσσοβο, ανατολικά με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και νότια με την Ελλάδα. Βρέχεται από την Αδριατική θάλασσα δυτικά, και το Ιόνιο πέλαγος νοτιοδυτικά. Απέχει λιγότερο από 72 χλμ από την Ιταλία μέσω του Καναλιού του Οτράντο που συνδέει την Αδριατική με το Ιόνιο. Έκταση: km2 Πληθυσμός : Η πρωτεύουσα είναι τα Τίρανα και μεγάλες πόλεις είναι το Δυρράχιο, το Ελμπασάν η Σκόδρα, το Αργυρόκαστρο, η Κορυτσά το Κουκές και το Φιέρι . Πολίτευμα: Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία Θρησκεία: 70% μουσουλμάνοι, 20% χριστιανοί ορθόδοξοι και 10% ρωμαιοκαθολικοί.  Νόμισμα: Λέκ.

3 Χάρτης

4 Σημαία

5 ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ Rreth flamurit të përbashkuar, Me një dëshirë e një qëllim, Të gjithë Atje duke iu betuar, Të lidhim besën për shpëtim. Prej lufte veç ai largohet, Që është lindur tradhëtor, Kush është burrë nuk friksohet, Po vdes, po vdes si një dëshmor. Në dorë armët do t'i mbajmë, Të mbrojmë Atdheun në çdo vend, Të drejtat tona ne s'i ndajmë, Këtu armiqtë s'kanë vend. Se Zoti vet e tha me gojë, Që kombe shuhen përmbi dhe, Po Shqipëria do të rrojë, Për të, për të luftojmë ne. Γύρω από τη σημαία ενωμένοι με μια θέληση κι ένα σκοπό Έχοντας όλοι σ‘ αυτήν πίστη(πατρίδα) να δώσουμε την μπέσα για την σωτηρία Από τον πόλεμο μόνον εκείνος απομακρύνεται που έχει γεννηθεί προδότης όποιος είναι άντρας δεν φοβάται αλλά πεθαίνει, πεθαίνει ως μάρτυρας Στα χέρια τα όπλα θα κρατήσουμε να προστατέψουμε την πατρίδα σε κάθε μέρος τα δίκαιά μας εμείς δεν τ‘ αποχωριζόμαστε εδώ οι εχθροί δεν έχουν θέση. Γιατί ο ίδιος ο Ύψιστος το είπε με το στόμα του ότι έθνη ρίχνονται καταγής αλλά η Αλβανία θα ζήσει για εκείνη, για εκείνη εμείς μαχόμαστε.

6 Πρωτεύουσα Τίρανα

7 Μεγάλες πόλεις Ελμπασάν Σκόδρα

8 Αξιοθέατα- Μνημεία

9 Όμορφα τοπία

10 Παραδοσιακή συνταγή-Zupa
200 gr ζάχαρη 3 κρόκοι αυγού 70 gr νισεστέ Για το μπισκότο: 1 έτοιμο κέικ η 1 πακέτο τριμμένα μπισκότα της αρεσκείας σας Επίσης: τριμμένα καρύδια γλυκό του κουταλιού κεράσι κρεμά γάλακτος Εκτέλεση: Απ' το γάλα κρατάμε 200 gr και το υπόλοιπο το βάζουμε να βράσει. Στα 200 gr που κρατήσαμε ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το νισεστέ. Πριν βράσει το γάλα ρίχνουμε το γάλα με το νισεστέ και τη ζάχαρη που ανακατέψαμε προ ολίγου, ανακατεύοντας διαρκώς. Εν το μεταξύ χτυπάμε τους 3 κρόκους αυγού και τα προσθέτουμε και αυτά στο μείγμα, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι που το μείγμα να δέσει. Η προετοιμασία της κρέμας γάλακτος: Πρόκειται για μια απλή συνταγή. Ανακατεύουμε τη κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει Σαντιγύ. Η ολοκλήρωση της Ζουπας: Τοποθετούμε τα 10 μπολ στο τραπέζι. Η πρώτη στρώση είναι τα μπισκότα (η το κέικ) τα οποία τα σιροπιάζουμε με ένα ελαφρύ σιρόπι το οποίο το φτιάχνουμε με 200 gr νερό, 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και λίγο κονιάκ (το σιρόπι πρέπει να είναι χλιαρό). Πάνω απ' αυτή τη στρώση βάζουμε το τριμμένο καρύδι, στη συνεχεία την κρέμα, σειρά εχει το γλυκο του κουταλιού κεράσι και τέλος στολίζουμε τη Ζουπα με τη σαντιγί.

11 Αλβανικά κάλαντα Ήρθαν τα Χριστούγεννα. Πόσο έχουμε χαρά.
Jan na erdhi viti ri Sa jam i gezuar Por si une cdo femi Pres per ta festuar. Bora zbardhi deg per deg Fusa ene male Viti ri do tana gej Me beng me valle Ήρθαν τα Χριστούγεννα. Πόσο έχουμε χαρά. Εγώ και τα άλλα παιδιά, περιμένουμε τα Χριστούγεννα. Χιόνια στα κλαδιά και στα κλαδιά, στο γήπεδο και στα κλαδιά. Χριστούγεννα θα µας βρουν

12 Παραδοσιακά παιχνίδια- Πατητό
Σχεδιάζεις στο έδαφος ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο και 5 κάθετες γραμμές. Ανάμεσα από τις γραμμές υπάρχουν νούμερα από το 1-5. Τα παιδιά κλοτσάνε μια πέτρα κάνοντας κουτσό και προσπαθούν να προχωρήσουν ένα- ένα τα τετράγωνα χωρίς να ακουμπήσουν τις γραμμές. 

13 Ήθη και έθιμα της χώρας Στην Αλβανία κάνουμε διαφορετικά το γάμο. Στην αρχή παίρνουμε τη νύφη και την πάμε στο Χότζα. Παντρεύονται και αργότερα πάμε σε μια ταβέρνα, όπου κάνουμε ένα μεγάλο γλέντι μέχρι τα ξημερώματα. Αργότερα, όταν τελειώσει το γλέντι, λέμε ευχές στη νύφη και στο γαμπρό.


Κατέβασμα ppt "Γνωρίζοντας τη χώρα καταγωγής μας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google