Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Επεισόδια από την Ιστορία της Διδακτικής των Μαθηματικών Πότε πρωτοεμφανίστηκε η Διδακτική των Μαθηματικών; Γιατί εμφανίστηκε; Τι χαρακτηριστικά είχε στην.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Επεισόδια από την Ιστορία της Διδακτικής των Μαθηματικών Πότε πρωτοεμφανίστηκε η Διδακτική των Μαθηματικών; Γιατί εμφανίστηκε; Τι χαρακτηριστικά είχε στην."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Επεισόδια από την Ιστορία της Διδακτικής των Μαθηματικών Πότε πρωτοεμφανίστηκε η Διδακτική των Μαθηματικών; Γιατί εμφανίστηκε; Τι χαρακτηριστικά είχε στην πρώτη της μορφή; Ποια ήταν η εξέλιξή της; Πότε απέκτησε ακαδημαϊκό χαρακτήρα;

2 Η πρώτη ισχυρή ώθηση για την εμφάνιση της Διδακτικής των Μαθηματικών Το 1789 έγινε η Γαλλική Επανάσταση. Η πρώτη επαναστατική κυβέρνηση στη Γαλλία μετά το 1789 έκανε ριζικές αλλαγές στη γαλλική εκπαίδευση. Αποδέσμευσε την εκπαίδευση από την Εκκλησία και δημιούργησε για πρώτη φορά τη Δημόσια Εκπαίδευση. Αναδιάρθρωσε τα σχολικά προγράμματα υποβαθμίζοντας από τη μια τα θρησκευτικά και τα λατινικά κι από την άλλη προτάσσοντας τα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες.

3 Γαλλική Επανάσταση

4 Γαλλική Επανάσταση και επαναστάτες μαθηματικοί Gaspard Monge (1746-1818) Lazare Carnot (1753-1823)

5 Γαλλική Επανάσταση και ριζοσπαστικές αλλαγές στην εκπαίδευση Τα Μαθηματικά πρωταρχικό μάθημα στις école centrales (κεντρικές σχολές) της δημόσιας εκπαίδευσης. Καθιερώθηκαν δάσκαλοι ειδικοτήτων και όχι δάσκαλοι για όλα τα μαθήματα. Ιδρύθηκε η École Normale το 1795 για τη γρήγορη μόρφωση των νέων εκπαιδευτικών που έπρεπε να επανδρώσουν το νέο εκπαιδευτικό σύστημα. Ιδρύθηκε η École Polytechnique (Πολυτεχνική Σχολή) το 1795.

6 Οι δύο σημαντικές σχολές École Normale École Polytechnique

7 Διαπρεπείς μαθηματικοί που δίδαξαν στις σχολές αυτές Joseph-Louis Lagrange (1736-1813) Gaspard Monge (1746-1818) Pierre-Simon Laplace (1749-1827)

8 Μεθόδευση της εκπαιδευτικής διαδικασίας Ο Condorcet ήταν ένας από αυτούς που συνέβαλαν στην οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Πρότεινε οι νέες εκδόσεις των σχολικών βιβλίων να συνοδεύονται με αντίστοιχα βιβλία για τον εκπαιδευτικό. Έγραψε μάλιστα ο ίδιος μια σχολική Αριθμητική με το αντίστοιχο βοήθημα για τον εκπαιδευτικό, τα οποία δεν πρόλαβαν να εκδοθούν. Ο φίλος του J. B. Sarret εξέδωσε ένα βιβλίο Αριθμητικής που συνοδεύονταν από ένα αντίστοιχο βοήθημα για τον εκπαιδευτικό.

9 Ο Lacroix συγγραφέας όλων των διδακτικών βιβλίων για τα Μαθηματικά

10

11

12 Άλλες παρόμοιες εκδοχές στη Γαλλία μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα

13 Η εμφάνιση της Διδακτικής των Μαθηματικών στη Γερμανία Μετά την ήττα της Πρωσίας από το Ναπολέοντα το 1806 η πρωσική εξουσία αναδιπλώθηκε και προχώρησε σε ριζοσπαστικές αλλαγές στην εκπαίδευση το 1809- 1810. Κεντρικό ρόλο σ΄αυτή τη μεταρρύθμιση είχε ο Wilhelm von Humboldt (1767-1835).

14 H Διδακτικής των Μαθηματικών στη Γερμανία Θεσμοθετήθηκαν οι δάσκαλοι των ειδικών μαθημάτων, οι οποίοι είχαν αυτονομία στην επιλογή των διδακτικών εγχειριδίων και των μεθόδων διδασκαλίας. Τα εγχειρίδια άλλαξαν μορφή. Από ογκώδη και λεπτομερή παρουσίαση του περιεχομένου τους έγιναν συνοπτικά με σκοπό να προσαρμοστούν στην αυτονομία των δασκάλων. Αυτά τα συνοπτικά εγχειρίδια συνοδεύονταν με βιβλία μεθοδολογικών εξηγήσεων και βιβλία ασκήσεων. Τα βιβλία των μεθοδολογικών εξηγήσεων ήταν στην ουσία βιβλία Διδακτικής των Μαθηματικών.

15 Τα πρώτα βιβλία Διδακτικής των Μαθηματικών στη Γερμανία Johann A. Matthias (1761-1837) Ernst G. Fischer (1754-1831)

16 Έχουμε κάποιο σχετικό ίχνος στην Ελληνική Παιδεία;

17

18 Κριτική στην Ελληνική Εκπαίδευση και στη Μαθηματική Παιδεία ειδικότερα

19 Η εμφάνιση της Διδακτικής των Μαθηματικών στην Αγγλία

20 Augustus De Morgan (1806-1871)

21 Εξελίξεις της Διδακτικής των Μαθηματικών στο 2ο μισό του 19ου αιώνα Το 1860 άρχισε να εκδίδεται από τον J.C.V. Hoffman το περιοδικό Zeitschrift für den mathematichen und naturwissenschaftlichen Unterricht [Περιοδικό για το μάθημα των μαθηματικών και των Φυσικών Επιστημών]. Το 1886 εκδόθηκε το βιβλίο του F. Reidt: Anleitung zum mathematischen Unterricht an höhern Schulen [Εισαγωγή στο μάθημα των Μαθηματικών για τα ανώτερα σχολεία]. Το 1895 εκδόθηκε το βιβλίο του M. Simon: Didaktik und der Methodik des Rechnes und der Mathematik [Διδακτική και Μεθόδευση των Υπολογισμών και των Μαθηματικών]. Το 1883 (1896) εκδόθηκε το βιβλίου του F. Dauge: Cours de Methodologie Mathematique [Μαθήματα Μεθοδολογίας των Μαθηματικών]. Το 1899 άρχισε να εκδίδεται από τους C.A. Laisant, H. Fehr το περιοδικό L’ enseignement mathematique [Η διδασκαλία των Μαθηματικών].

22 Felix Klein (1849-1925)

23 Οι πρώτες υφηγεσίες στην Διδακτική των Μαθηματικών Ο Rudolf Schimmack, το 1911, από τον Felix Klein. O Hugo Dingler(1881- 1954), το 1912, από τον Felix Klein. Δίδαξε, ως εντεταλμένος υφηγητής από το 1912 μέχρι το 1920, Διδακτική των Μαθηματικών στο Μόναχο.

24 Ελληνική Διδακτική των Μαθηματικών

25 Το πρώτο αξιοσημείωτο ελληνικό βιβλίο Διδακτικής των Μαθηματικών

26 Ο Καζαντζάκης και η Διδακτική των Μαθηματικών

27 Η εξέλιξη της Διδακτικής των Μαθηματικών στην Ελλάδα


Κατέβασμα ppt "Επεισόδια από την Ιστορία της Διδακτικής των Μαθηματικών Πότε πρωτοεμφανίστηκε η Διδακτική των Μαθηματικών; Γιατί εμφανίστηκε; Τι χαρακτηριστικά είχε στην."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google