Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΜΑΣ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΛΕΠΤΑ ΘΑ ΣΑΣ ΔΕΙΞΟΥΝ ΤΟ ΠΙΘΑΝΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΜΑΣ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΛΕΠΤΑ ΘΑ ΣΑΣ ΔΕΙΞΟΥΝ ΤΟ ΠΙΘΑΝΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΜΑΣ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΛΕΠΤΑ ΘΑ ΣΑΣ ΔΕΙΞΟΥΝ ΤΟ ΠΙΘΑΝΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ.

2 ΕΙΔΙΚΕΣ Ή ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ

3 Είναι η γεωγραφική περιοχή όπου οι οικονομικοί όροι λειτουργίας, το εργασιακό καθεστώς και ο τρόπος διοίκησης δεν έχει σχέση με τα ισχύοντα σε εθνικό επίπεδο κράτος. Είναι κράτος εν κράτει. Σκοπός: επενδύσεις, οικονομικές δραστηριότητες υπό προνομιακό καθεστώς που είναι ανεπίτρεπτο με βάση την Ελληνική νομοθεσία. Απασχολεί εργαζομένους με αμοιβή χειρότερη από τους όρους που προβλέπει η ελάχιστη εθνική νομοθεσία. Οι ελεύθερες οικονομικές Ζώνες, ονομάζονται επίσης «νησίδες» ή «παράθυρα» της παγκόσμιας οικονομίας, μέσω των οποίων οι ξένες επενδύσεις, οι τεχνολογίες και η εμπειρία διαχείρισης, εισάγονται σε ορισμένες περιφέρειες και χώρες.

4 Στις ΕΟΖ το εργασιακό καθεστώς είναι τελείως ανεξάρτητο από τον ισχύοντα εθνικό νόμο. Πιο συγκεκριμένα: ΑΜΟΙΒΕΣ Οι αμοιβές κυμαίνονται, συνήθως, σε επίπεδα μικρότερα από αυτά που προβλέπονται από το νομικό πλαίσιο. Σε αρκετές περιπτώσεις παρομοιάζονται με τους μισθούς των εργαζομένων στην Βουλγαρία, δηλαδή 150-200 ευρώ.

5 ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Οι συνθήκες εργασίας σε μία ΕΟΖ είναι από κακές έως κάκιστες. Συγκεκριμένα, σε ένα εργοστάσιο στη Σέντσεν,στη Νότια Κίνα, το 2010 αυτοκτόνησαν 14 εργαζόμενοι εξαιτίας των απάνθρωπων συνθηκών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εργοστάσιο αυτό το κλίμα είναι καταθλιπτικό, αφού οι εργαζόμενοι δεν επιτρέπεται να μιλούν ούτε μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της απασχόλησής τους.

6 ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΡΓΑΤΩΝ Όπως έχει προαναφερθεί, το εργασιακό καθεστώς στις ΕΟΖ είναι ανεξάρτητο από τους νόμους του κράτους. Επομένως, για τους εργάτες το δικαιώματα του συνδικαλισμού, της απεργίας και της διαμαρτυρίας καταργούνται. Για τον εργαζόμενο που θα αποφασίσει, ή θα αναγκαστεί να αποφασίσει, να εργαστεί σε μια ΕΟΖ, το καθεστώς αυτό είναι από δυσμενές ως δυσμενέστατο. Το πιο σίγουρο είναι οτι θα περιλαμβάνει 6-ήμερο αντί πενθημέρου και 10- ωρη εργασία αντί οκταώρου. Σε μια ΕΟΖ δεν επιτρέπεται η λειτουργία εργατικών σωματείων και γενικά σε μια ΕΟΖ η εργατική νομοθεσία, που ισχύει στην υπόλοιπη εθνική επικράτεια, αναστέλλεται.

7 Για τους λαθρομετανάστες Το Μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα αναφέρεται στη συστηματική παράνομη/παράτυπη είσοδο μεγάλου αριθμού μεταναστών στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1990 - 2011. Η πτώση των Σοσιαλιστικών καθεστώτων στην ανατολική Ευρώπη το 1989, δημιούργησε το πρώτο κύμα οικονομικής μετανάστευσης με προορισμό την ΕλλάδαΕλλάδα199020111989 διαμέσου των βόρειων συνόρων και στην συνέχεια προστέθηκαν μετανάστες από χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Η συσσώρευση μεγάλου πλήθους μεταναστών, κυριολεκτικά πρωτόγνωρη για τον γηγενή Ελληνικό πληθυσμό, άφευκτα δημιούργησε ένα μείζων πολιτικό ζήτημα με τελείως διαφορετικές αναλυτικές προσεγγίσεις και προτάσεις επίλυσης από το κάθε ελληνικό πολιτικό κόμμα. ΝΑ ΤΟΝΙΣΟΥΜΕ ΠΩΣ ΟΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ ΑΥΤΟΙ ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΡΩΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΟΖ.

8 Νόμοι για τον εργαζόμενο που θα αποφασίσει ή θα αναγκαστεί να δουλέψει σε μια ΕΟΖ:  Περιλαμβάνει 6-ήμερο αντί πενθημέρου και 10ώρη εργασία αντί οκταώρου!  Δεν επιτρέπεται η λειτουργία εργατικών σωματείων!  Η εργατική νομοθεσία που ισχύει στην υπόλοιπη επικράτεια,αναστέλλεται!  Για να εισέλθει κάποιος σε μια ΕΟΖ απαιτείται πάσο (ως είδος διαβατηρίου)  Η περιοχή φυλάσσεται ακόμα και ενόπλως από ιδιωτικές εταιρίες!

9 ΕΟΖ ανά τον κόσμο Παρά το γεγονός ότι οι ΕΟΖ δεν αποτελούν πρόσφατη καινοτομία έχει παρατηρηθεί μία αύξησή τους τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και μια ιδιαίτερα απότομη αιχμή σε αυτή την αυξητική πορεία από τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, υπήρξε μια σταθερή αύξηση από το 1975, με 79 ΕΟΖ σε 25 χώρες, μέχρι το 1997, με 845 ΕΟΖ σε 93 χώρες, και μια αλματώδης αύξηση όταν το 2002 αναφέρθηκαν 3000 ΕΟΖ σε 116 χώρες. Σήμερα υπολογίζεται πως υπάρχουν 3500 ΕΟΖ στον πλανήτη.

10 Στη Δυτική Ευρώπη, οι ζώνες αυτές περιορίζονται στη συσκευασία και την αποθήκευση, εξαιτίας των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διαδικασίες επεξεργασίας επιτρέπονται μόνο στην Ελεύθερη Ζώνη Εμπορίου του Αμβούργου στην Γερμανία, στις Ελεύθερες Ζώνες Εμπορίου στα Κανάρια Νησιά και τις Αζόρες στην Ισπανία, στη Μαδέρα της Πορτογαλίας και σε υπερπόντιες περιοχές. Από την ίδια φιλοσοφία πηγάζουν τα προγράμματα Ελεύθερων Αστικών Ζωνών στη Γαλλία, κατά τα πρότυπα των Επιχειρηματικών και Ενισχυτικών Ζωνών στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ –όπου εντοπίζονται πάνω από 85 τέτοιες ζώνες για την αναζωογόνηση των υποβαθμισμένων αστικών περιοχών– αντίστοιχα.

11 Τουρκία ΕΟΖ υπάρχουν σήμερα σε 130 χώρες του κόσμου ενώ μόνο η Τουρκία μετράει αυτή τη στιγμή 19 ΕΟΖ με την ΕΟΖ του Τσόρλου να κατατάσσεται στην πρώτη πεντάδα των ταχύτερα αναπτυσσόμενων. Ινδία Επί του παρόντος, υπάρχουν περίπου 143 ειδικές οικονομικές ζώνες (από τον Ιούνιο του 2012) λειτουργούν σε όλη την Ινδία και επιπλέον 634 ειδικές οικονομικές ζώνες (από τον Ιούνιο του 2012), που έχουν επισήμως εγκριθεί από την κυβέρνηση της Ινδίας ΕΟΖ σε κάποιες χώρες

12 Οικονομικοί Στόχοι Σε μια ΕΟΖ υπάρχουν πολλοί οικονομικοί στόχοι. Βασικότεροι είναι οι εξής: Υψηλότερος βαθμός διείσδυσης της εγχώριας αγοράς στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα Προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων για την ανάπτυξη υψηλά αποδοτικής παραγωγής Χρήση πλεονεκτημάτων του διεθνούς καταμερισμού εργασίας για την επέκταση της παραγωγής εξαγώγιμων προϊόντων Αύξηση των εισροών συναλλάγματος των προϋπολογισμών της χώρας

13 Κατώτατοι Μισθοί Το ότι πάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι στις Ε.Ο.Ζ. της χώρας τους εργάζονται με μισθούς των 30$ το μήνα και 80 ώρες εργασίας την εβδομάδα, κάποιοι λένε ότι οφείλεται στο γεγονός, πως αυτές είναι οι γενικότερες εργασιακές συνθήκες που ισχύουν στη χώρα τους και όχι εξαιτίας του καθεστώτος που διέπει την εκάστοτε τοπική Ε.Ο.Ζ. Εργασία με μισθούς πείνας, για να αυξηθούν – με τη μεγάλη μείωση του μισθολογικού κόστους-τα κέρδη των επιχειρηματιών. Εργασία 10 – 12 ώρες ημερησίως, ενώ σε κάποιες περιόδους ακόμα και 16 ώρες συνεχώς, αφού οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν σύστημα ημερήσιων ή εβδομαδιαίων πλάνων παραγωγής, πράγμα που σημαίνει ότι, για να πάρει ο εργάτης το μεροκάματό του, πρέπει να πετύχει το καθορισμένο πλάνο παραγωγής. Λόγω του ανταγωνισμού που θα αναπτυχθεί ανάμεσα στις επιχειρήσεις που θα λειτουργούν εντός και εκτός Ε.Ο.Ζ. και της αυξημένης ανεργίας που υπάρχει, θα συμπιεστεί προς τα κάτω το μεροκάματο όλων των εργατών.

14 Φορολογικό Καθεστώς στις Ε.Ο.Ζ Τα φορολογικά και λοιπά επενδυτικά κίνητρα μιας Ε.Ο.Ζ συνοψίζονται στα ακόλουθα: Μείωση φορολογικών συντελεστών για πραγματοποιούμενες επενδύσεις κατά 50% ή και περισσότερο σε σχέση με τους υπάρχοντες με βάση την Εθνική φορολογική νομοθεσία. Απλοποίηση αδειοδοτικών διαδικασιών για την εγκατάσταση επενδύσεων με την λογική του (fast track) και αλλαγή της νομοθεσίας κοινοτικής και εθνικής ώστε να γίνουν ελκυστικότερες οι επενδύσεις στις συγκεκριμένες ζώνες. Σύμφωνα με διαφορετικές πηγές, οι Ε.Ο.Ζ δεν φορολογούνται καθόλου τα δέκα χρόνια και τα επόμενα πέντε φορολογούνται με 50% μειωμένους φόρους. Η αγορά πρώτων υλών μέσα σε μία Ε.Ο.Ζ φορολογείται με μόλις 1,5% επί της συνολικής τους αξίας. Τα αγαθά που εξάγονται φορολογούνται με 3%.

15 Στην Ελλάδα για τις επιχειρήσεις που θα εγκαθίστανται εντός των ΕΟΖ εξετάζονται τα ακόλουθα κίνητρα: 1)Μειωμένοι συντελεστές φορολόγησης των κερδών από 8 έως 9% και μάλιστα δεν αποκλείεται να παρέχεται και πλήρης φοροαπαλλαγή για κάποιες συγκεκριμένες δραστηριότητες π.χ. στην περίπτωση παραγωγής προϊόντων τεχνολογίας που προορίζονται για εξαγωγές εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 2)Απλές διαδικασίες αδειοδότησης. Οι επιχειρήσεις που θα εγκαθίστανται εντός των ΕΟΖ προβλέπεται να λαμβάνουν μια «πολυ-άδεια», δηλαδή μια ενιαία άδεια και όχι πολλές διαφορετικές από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

16 ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: 1. Το πληροφοριακό υλικό που υπάρχει στην Ελληνική γλώσσα είναι περιορισμένο. 2. Διαδικτυακά οι πληροφορίες είναι πολλές, ιδιαίτερα στην Αγγλική γλώσσα. 3. Οι πληροφορίες αυτές είναι κατά 80%-90% αρνητικές για τις ΕΟΖ, κυρίως όσο αφορά στους εργαζόμενους σε αυτές. 4. Στην Ελληνική πραγματικότητα το πιθανό γεγονός των ΕΟΖ πρέπει να κριθεί σε συνδυασμό με τη γενικότερη οικονομική κοινωνική και πολιτική κατάσταση. Αυτό γιατί υπάρχουν γεγονότα που συνδέονται μεταξύ τους, όπως για παράδειγμα η πορεία των εργασιακών δικαιωμάτων μέσα στη γενικότερη ύφεση. 5. Στην περιοχή μας θετικές απόψεις διατυπώθηκαν στην «Τεχνική Έκθεση για τη δημιουργία Ε.Ο.Ζ. Αν. Μακεδονίας & Θράκης», της CAPITAL MARKETS EXPERTS Α.Ε. αλλά μάλλον για το επιχειρηματικό σύνολο παρά για το εργατικό δυναμικό. Είναι και η μόνη θετική τοποθέτηση που μπορέσαμε να βρούμε στην Ελληνική πραγματικότητα. 6. Ο περιορισμένος χρόνος και η έλλειψη δυνατότητας πρόσβασης σε πηγές, κυρίως από το διαδίκτυο, δεν επέτρεψαν να αναλύσουμε το θέμα όσο θα θέλαμε. 7. Ενδεχόμενες παραλήψεις και λάθη δεν έγιναν από πρόθεση και θα τα διορθώσουμε αν πέσουν στην αντίληψή μας. 8. Οι παρεμβάσεις του επιβλέποντα καθηγητή στη διαμόρφωση της τελικής μορφής σε κάθε εκδοχή ήταν περιορισμένες και αποκλειστικά συμβουλευτικές.

17 ΣΤ΄ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2012-2013 ΘΕΜΑ: ΕΙΔΙΚΕΣ- ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ: ΟΜΑΔΑ Α΄ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΕΟΖ 1.ΑΓΙΑΝΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 2.ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 3.ΒΑΒΟΥΡΑ ΠΟΛΥΞΕΝΗ 4.ΒΑΣΙΛΟΥΔΙΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ-------ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ 5.ΠΟΛΥΖΩΙΔΗΣ ΦΩΤΙΟΣ

18 ΟΜΑΔΑ Β΄ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΕΟΖ 1.ΒΕΖΥΡΙΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 2.ΒΟΥΡΔΟΥΡΚΗΣ ΖΗΣΗΣ 3.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ----- ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΟΜΑΔΑ Γ΄ ΜΟΡΦΗ-ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ 1.ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ----- ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ 2.ΕΛΛΗΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 3.ΚΕΛΕΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 4.ΜΠΑΚΛΑΤΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

19 ΟΜΑΔΑ Δ’ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ 1.ΤΖΟΡΟΥΧΙΔΟΥ ΑΛΜΑΡΑ------ ΥΠΕΥΘΥΝΗ 2.ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ 3.ΧΡΥΣΑΦΙΔΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 4.ΜΠΑΚΑΛΑΚΗ ΛΙΑΝΑ ΟΜΑΔΑ Ε’ ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΝΤΕΛΑ 1.ΤΖΙΜΟΤΟΥΔΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ------ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ 2.ΣΑΡΔΑΡΙΔΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1. ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ

20 1. ΑΓΙΑΝΝΙTOΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: Παρουσίαση σε Power Point 2. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Παρουσίαση σε μορφή Video. 3. ΤΖΙΜΟΤΟΥΔΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣΔιαμόρφωση της εργασίας σε μορφή Word. Επιβλέπων καθηγητής: Βαμβακερός Τριαντάφυλλος

21


Κατέβασμα ppt "ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΜΑΣ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΛΕΠΤΑ ΘΑ ΣΑΣ ΔΕΙΞΟΥΝ ΤΟ ΠΙΘΑΝΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google