Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤ2 ΤΑΞΗΣ, ΜΕ ΠΗΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤ2 ΤΑΞΗΣ, ΜΕ ΠΗΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤ2 ΤΑΞΗΣ, ΜΕ ΠΗΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Γεωργία Μιχάλη Στέλλα Τζαννή

2 Θα μάθουμε: Τι είναι παχυσαρκία Παχυσαρκία στην Ευρώπη
Η παιδική παχυσαρκία Βουλιμία Νευρική ανορεξία Κατάθλιψη Ρατσισμός Η πυραμίδα των τροφών Η απώλεια σωματικού βάρους

3 ΠΗΓΕΣ http://el.wikipedia.org

4 ΤΕΛΟΣ

5 Παχυσαρκία είναι η πάθηση που προκαλείται από υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα. Έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, οδηγώντας σε μείωση του προσδόκιμου ζωής και/ή αυξημένα προβλήματα υγείας. Ως παχύσαρκοι χαρακτηρίζονται τα άτομα που ο δείκτης μάζας - σώματος (μια μέτρηση που λαμβάνεται, διαιρώντας το βάρος ενός ατόμου σε κιλά, με το τετράγωνο του ύψους του σε μέτρα) ξεπερνά τα 30 kg/m2.

6 Η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητες απόκτησης διαφόρων ασθενειών, όπως καρδιοαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη τύπου αποφρακτική άπνοια ύπνου, ορισμένα είδη καρκίνου, οστεοαρθρίτιδα και άσθμα. Η παχυσαρκία συνήθως οφείλεται σε υπερβολική πρόσληψη τροφών, υψηλών σε ενεργειακή πυκνότητα, έλλειψη σωματικής άσκησης και σε γενετική προδιάθεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις πρωταρχική αιτία αποτελούν τα γονίδια, ενδοκρινικές διαταραχές, φαρμακευτική αγωγή ή ψυχιατρική ασθένεια.

7 ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα είναι από τα υψηλοτέρα στην Ευρώπη. Αυτό κατέδειξε έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τίτλο “WHO European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI)”, της οποίας τα επίσημα στοιχεία παρουσιάστηκαν χθες από την Ελληνική Εταιρεία Παχυσαρκίας. Η μελέτη IDEFICS έδειξε ότι τα παιδιά στη Σουηδία κατανάλωναν μακράν τη χαμηλότερη ποσότητα ποτών με προστιθέμενη ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά.

8 Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ
Η απώλεια του σωματικού βάρους πρέπει να γίνεται σταδιακά και να αποφεύγονται οι μεγάλες αυξομειώσεις για την υγεία, από την ίδια την παχυσαρκία. Ο ιδανικός ρυθμός απώλειας βάρους σε μια δίαιτα είναι μισό με ένα κιλό την εβδομάδα. Πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί σε δίαιτες που υπόσχονται απότομη μείωση του βάρους. Επίσης πρέπει να έχουμε υπ' όψιν μας, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν δίαιτες με χαμηλή ποιότητα θρεπτικών συστατικών για 2-3 εβδομάδες, χωρίς να υποστούν σοβαρές βλάβες στην υγείας τους. Οι παρατεταμένες δίαιτες που παρέχουν λιγότερες από 1000 θερμίδες την ημέρα, πρέπει να εφαρμόζονται μόνο κάτω από ιατρική επίβλεψη.

9 ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Πώς να αντιμετωπίσω το παχύσαρκο παιδί μου;
Η προσέγγισή του απαιτεί ιδιαίτερους χειρισμούς, καθώς οποιαδήποτε αδέξια μεταχείριση ή πίεση με αυστηρές και στερητικές δίαιτες μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη, αλλά και μια έντονη ψυχολογική πίεση στο παιδί. Αυτό που χρειάζεται πρώτα απ' όλα είναι η συνεργασία παιδιάτρου και κλινικού διαιτολόγου, για να συνεκτιμηθεί κατά πόσο το παιδί είναι παχύσαρκο, με βάση τις ειδικές καμπύλες ανάπτυξης. Αν διαπιστωθεί ότι είναι παχύσαρκο, αυτό που χρειάζεται είναι τακτοποίηση του διατροφικού του προγράμματος, βελτιώνοντας ποιοτικά το φαγητό του και τα σνακ που καταναλώνει στο σχολείο και στο σπίτι. Αυτό που σίγουρα συστήνουν οι ειδικοί είναι η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, παράλληλα μ' ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα. Στόχος μας δεν είναι απαραίτητα να χάσει βάρος, αλλά πολλές φορές να διατηρούμε το βάρος του σταθερό, οπότε, καθώς αυξάνεται το ύψος του, να αλλάζει το σώμα του και να μειώνεται το ποσοστό του «υπέρβαρου».

10 Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ Στις περισσότερες χώρες η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από τα παιδιά ακολουθεί φθίνουσα πορεία και παραμένει κατώτερη από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη. Η κατανάλωση πόσιμου γάλακτος επίσης υποχωρεί και η κατανάλωση από τα παιδιά στρέφεται προς τα προϊόντα υψηλού βαθμού επεξεργασίας.

11 ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ Η νευρική ανορεξία πιο γνωστή ως ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται κυρίως από άρνηση για διατήρηση ενός υγιούς φυσιολογικού βάρους και έναν μανιώδη φόβο, με μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό τους, που μπορεί να διατηρηθεί από διάφορες προκαταλήψεις σχετικά με το σώμα, το φαγητό και την διατροφή τους. Τα άτομα με νευρική ανορεξία συνεχίζουν να νιώθουν πείνα αλλά επιτρέπουν στους εαυτούς τους μόνο πολύ μικρές ποσότητες φαγητού.

12 ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ - ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Οι επιπτώσεις της νευρικής ανορεξίας είναι πολύ βλαβερές όμως συχνά δεν διαγιγνώσκεται προτού το άτομο φτάσει σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που νοσούν είναι έφηβοι και ιδιαίτερα κορίτσια ηλικίας ετών. Πώς μπορεί το άμεσο περιβάλλον αυτών των ατόμων, και ιδιαίτερα οι γονείς, να αντιληφθούν τα πρώιμα συμπτώματα αυτής της ύπουλης ασθένειας προτού το άτομο χρειαστεί βοήθεια από ειδικούς.

13 ΒΟΥΛΙΜΙΑ Ένα επεισόδιο βουλιμίας χαρακτηρίζεται από την ταχεία και ανεξέλεγκτη κατανάλωση μίας δυσανάλογα μεγάλης ποσότητας τροφής σε μικρό χρονικό διάστημα. Η εκδήλωση συμπτωμάτων βουλιμίας προσβάλλει το 20% των παχύσαρκων ανθρώπων. Η βουλιμία μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία μέσω μιας ραγδαίας αύξησης του βάρους. Αντίστροφα, η παχυσαρκία ενισχύει την βουλιμία καθότι τα υπέρβαρα άτομα παραπαίουν μεταξύ περιόδων επιτυχούς δίαιτας και λαιμαργίας, με αποτέλεσμα τις σημαντικές αυξομειώσεις στο βάρος τους. Μετά από διαστήματα δίαιτας βρίσκονται σε μία ψυχική και σωματική κατάσταση στέρησης με αποτέλεσμα να είναι επιρρεπή στα βουλιμικά επεισόδια. Είθισται δε η παραβίαση ενός διαιτητικού κανόνα να ενισχύει την βουλιμία εφόσον ερμηνευθεί σαν μία «πλήρη αποτυχία» του εαυτού και της επιθυμίας για ένα αδύνατο σώμα.

14 ΥΠΕΡΒΑΡΟΙ Η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος σώματος είναι σημαντικές απειλές για την υγεία, τη μακροζωία και την ευεξία των ανθρώπων. Δυστυχώς το πρόβλημα συνεχίζει να παρουσιάζει επιδείνωση. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από παχυσαρκία. Εκείνο που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες ανησυχίες για το μέλλον, είναι το συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό των παιδιών και εφήβων με υπερβολικό βάρος σώματος και παχυσαρκία. Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών, βραχυπρόθεσμα και μακροχρόνια, στην ενήλικη τους ζωή.

15 ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ - ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
Η κατάθλιψη και η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι μερικές από τις επιπτώσεις της κοινωνικής συμπεριφοράς απέναντι στους υπέρβαρους συνανθρώπους μας. Μάλιστα οι ρατσιστικές διακρίσεις λόγω βάρους παρατηρούνται ακόμα και μέσα στην οικογένεια, στο σχολείο και φυσικά στον εργασιακό χώρο, όπως τόνισε η Βάσω Αρτινοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστήμιου, στην παρουσίαση της έρευνας με τίτλο «Εικόνες για το σώμα - Διακρίσεις με κριτήριο το σώμα».

16 ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ - ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ
Σκληρό ρατσισμό βιώνουν οι παχύσαρκοι ενήλικες, αλλά και τα παιδιά από την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα από τα media που έχουν «κατασκευάσει» την εικόνα του επιτυχημένου που τα έχει όλα στη ζωή του, ο οποίος φυσικά... διαθέτει διαστάσεις μοντέλου! Μάλιστα γύρω από αυτή την εικόνα, που προωθείται από την τηλεόραση και τα περιοδικά έχουν αναπτυχθεί νέα επαγγέλματα και μια ολόκληρη οικονομία και παραοικονομία. Ωστόσο, αυτή η εικόνα είναι «εντελώς ψεύτικη», σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς αποκλίνει από τους καθημερινούς ανθρώπους, που στην πλειονότητά τους έχουν παραπανίσια κιλά ή είναι ακόμα και παχύσαρκοι.


Κατέβασμα ppt "ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤ2 ΤΑΞΗΣ, ΜΕ ΠΗΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google