Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΗΜΕΡΙΔΑ ΄΄ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ΄΄ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010 ΘΕΡΜΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ – ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Α.Π.Ε.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΗΜΕΡΙΔΑ ΄΄ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ΄΄ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010 ΘΕΡΜΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ – ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Α.Π.Ε."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΗΜΕΡΙΔΑ ΄΄ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ΄΄ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010 ΘΕΡΜΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ – ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Α.Π.Ε. ΜΕ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΒΗΕ

2 Greek Solar Industry Association Acharnon 315, GR-111 45 Athens Tel. +30210 2112591 / Fax. 2112592 www.ebhe.gr Email : info@ebhe.gr

3 GSIA Members Est.1979 ROMINA SIELINE

4 Η αρχή λειτουργίας όλων των ηλιακών θερμικών συστημάτων είναι απλή: η ηλιακή ακτινοβολία μετατρέπεται σε θερμότητα που συλλέγεται και μεταφέρεται σε ένα ρευστό.

5 Η θερμότητα χρησιμοποιείται απευθείας ή μέσω ενός εναλλάκτη μεταφέρεται στη τελική χρήση.

6 Η θερμότητα από ηλιακή ενέργεια αξιοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τη θέρμανση νερού χρήσης, θέρμανση χώρων, θερμότητα για βιομηχανικές διεργασίες, κλιματισμό, ξήρανση.

7 Η θέρμανση νερού χρήσης αποτελεί σε μεγάλο ποσοστό τη πιο διαδεδομένη εφαρμογή ηλιακών θερμικών συστημάτων παγκοσμίως. Ιδιαίτερα με τη μορφή των θερμοσιφωνικών συστημάτων όπως είναι γνωστά και στη χώρα μας.

8 Το 2007 η παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς ηλιακών θερμικών συστημάτων σε λειτουργία ήταν ίση με 146.8 GWth που αντιστοιχούν σε 209.7 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα συλλεκτών.

9 Οι Ευρωπαϊκές Αγορές Ηλιακών Συστημάτων το 2008 Το 2008 ήταν μια χρονιά δυναμικής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής αγοράς. Οι εφαρμογές ηλιακών θερμικών συστημάτων για θέρμανση και ψύξη κερδίζουν αναγνώριση σε όλο και περισσότερες χώρες.

10 Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς το αποτελούν τα σπίτια για μια ή δύο οικογένειες, η ζήτηση από κατασκευαστικές εταιρίες, διαχειριστές κτιρίων και χρήστες εμπορικών κτιρίων αυξάνεται σημαντικά.

11

12 Τρείς παράγοντες είναι κυρίως υπεύθυνοι για την ισχυρή ανάπτυξη της χρήσης ηλιακής ενέργειας 1. Παράγοντες που αποφασίζουν συνειδητοποιούν ότι το αέριο, το πετρέλαιο και η ηλεκτρική ενέργεια δεν αποτελούν μακροχρόνια λύση.

13 2.Οι Κτιριακοί Κανονισμοί όλο και περισσότερο απαιτούν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τα ηλιακά θερμικά συστήματα προσφέρουν μια πολύ συμφέρουσα οικονομικά λύση.

14 3.Η τεχνολογία των ηλιακών θερμικών εφαρμογών είναι ευρέως διαδεδομένη και υποστηρίζεται από ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων.

15 Για πρώτη φορά η θερμότητα και η ψύξη που αντιστοιχούν στο 50% των συνολικών αναγκών σε ενέργεια, καλύπτονται από μια Ευρωπαϊκή Οδηγία. Εξαρτάται από τις 27 χώρες μέλη να εφαρμόσουν αποτελεσματικά και γρήγορα την Οδηγία.

16 Η ESTIF (European Solar Thermal Industry Federation) και οι Εθνικές Ενώσεις θα υποστηρίξουν τη διαδικασία εφαρμογής της οδηγίας για τις ΑΠΕ που πρόσφατα ψήφισε η Ε.Ε. Αυτό θα αποτελέσει ακόμη ένα ισχυρό μοχλό για την διάδοση των ηλιακών συστημάτων στις αγορές.

17

18 Τα θερμικά ηλιακά έχουν μια καλή θέση στη σημερινή αγορά καθώς οι λύσεις που προτείνουμε βοηθούν τους καταναλωτές και τη κοινωνία να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να μειώσουν την εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα. Για αυτό το λόγο πιστεύουμε ότι ο κλάδος μας θα επηρεαστεί λιγότερο από την οικονομική κρίση.

19 Με 2,1 εκατ. Τετραγωνικά μέτρα νέων εγκατεστημένων συλλεκτών η Γερμανική αγορά αύξησε το μερίδιό της στην Ευρωπαϊκή Αγορά (EU27 + Ελβετία) στο 44% νέας εγκατεστημένης ισχύος το 2008.

20 H Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία ξεπέρασαν την Ελλάδα που έμεινε στην έκτη θέση πίσω και από την Αυστρία. Στις έξι αυτές χώρες αναλογεί το 84% της Ευρωπαϊκής αγοράς θερμικών ηλιακών (όταν συγκριτικά έχουν το 54% του πληθυσμού και το 61% του ΑΕΠ).

21 Η αγορά θερμικών ηλιακών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ελβετία έδειξε μια πολύ ισχυρή ανάπτυξη το 2008. Η αύξηση ήταν 60% με 3,3 GWth πρόσθετης ισχύος (που αντιστοιχεί σε 4,75 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα νέων ηλιακών συλλεκτών).

22 Το 2009 οι εξελίξεις στις αγορές διαφέρουν σημαντικά. Από τη μια πλευρά χώρες που έχουν επηρεαστεί σκληρά από την οικονομική κρίση όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία, γνωρίζουν το τέλος του έντονης οικοδομικής δραστηριότητας που ήταν ισχυρός παράγοντας ανάπτυξης της αγοράς στο πρόσφατο παρελθόν ενώ αγορές όπως της Αυστρίας δείχνουν πιο στιβαρές.

23 Το διάγραμμα δείχνει τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ σε λειτουργία ανά 1.000 κατοίκους.

24 Φαίνεται καθαρά ότι η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας δεν είναι στενά συνδεδεμένη με τις κλιματολογικές συνθήκες της κάθε χώρας. Νότιες χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος έρχονται στη 1η και 3η θέση, αλλά χώρες με το ίδιο γεωγραφικό πλάτος όπως η Ισπανία, Πορτογαλία ή Ιταλία

25 υστερούν κατά πολύ του Ευρωπαϊκού μέσου όρου των 38 kWth/1 000 κατοίκους (54τετραγωνικά μέτρα/1000 κατοίκους). Την ίδια περίοδο, χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία αποδεικνύουν ότι το να βρίσκονται στη Κεντρική Ευρώπη δεν τους στερεί τη δυνατότητα να προηγούνται.

26 Σήμερα, τα θερμικά ηλιακά εξασφαλίζουν ήδη 40.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης στην Ευρώπη (περίπου 1 θέση εργασίας ανά 80 kWth νέας εγκατεστημένης ισχύος). Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές προηγούνται καθαρά στο τομέα της τεχνολογίας των θερμικών ηλιακών.

27 Πουθενά αλλού δεν έχει αναπτυχθεί περισσότερο η τεχνολογία αυτή όσο στην Ευρώπη, και ακολουθούν την επιτυχημένη διάδοση του συστήματος πιστοποίησης κατά SolarKeyMark που εξασφαλίζει ότι τα προϊόντα είναι σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

28 Οι ηλιακοί συλλέκτες και τα προϊόντα δοκιμάζονται με τα απαιτητικά Ευρωπαϊκά πρότυπα (EN 12975 για συλλέκτες και EN 12976 για συστήματα).

29 Οι βιομηχανίες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προηγούνται ήδη στον τομέα ανάπτυξης νέων θέσεων εργασίας. Οι συνολικές πωλήσεις της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας ηλιακών ξεπέρασε πρόσφατα τα 3 δισεκατομμύρια Ευρώ.

30 Η Ελληνική Βιομηχανία Ηλιακής Ενέργειας Η διάδοση των ηλιακών συστημάτων στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1974. Η χώρα μας είναι μέσα στη ομάδα που προηγείται τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε Παγκόσμιο επίπεδο.

31 Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα. Στα Ελληνικά προϊόντα πιστοποιείται η αξιοπιστία τους τόσο από τα αποτελέσματα δοκιμών κατά EN όσο και από τα πιστοποιητικά κατά SolarKeymark που διαθέτουν.

32

33 Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 2,8 GWth εγκατεστημένης ισχύος. Τα περισσότερα συστήματα είναι ηλιακοί θερμοσίφωνες που αποτρέπουν την εκπομπή 2 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο.

34 Η βιομηχανία του κλάδου έχει ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης των 300 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ και εξασφαλίζει 3500 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

35 Μελλοντική Ανάπτυξη και Δυνητική Αγορά Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη δεσμεύτηκαν να αυξήσουν το μερίδιο των ΑΠΕ σε 20% έως το 2020.

36 Καθώς η θερμότητα αποτελεί το 50% περίπου της τελικής χρήσης ενέργειας στην Ευρώπη, σημαίνει ότι το μερίδιο της θερμότητας από ΑΠΕ (Βιομάζα, Γεωθερμία, Ηλιακή Ενέργεια) πρέπει να αναπτυχθεί ιδιαίτερα για να συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου.

37 Καθώς η βαθιά γεωθερμία περιορίζεται σε κάποιες θέσεις και η αβαθής γεωθερμία αποτελεί τεχνολογία ενεργειακής αποδοτικότητας, η βιομάζα πρέπει επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή βιοκαυσίμων, ηλεκτροπαραγωγή...

38 και εφαρμογές μέσων και υψηλών θερμοκρασιών, γίνεται φανερό ότι τα ηλιακά θερμικά συστήματα πρέπει να έχουν μεγάλη συμμετοχή στη θερμότητα χαμηλών θερμοκρασιών.

39 Με πρωτοβουλία της ESTIF ολοκληρώθηκε μια μελέτη για την μακροχρόνια δυνητική αγορά ηλιακής ενέργειας, για τις ανάγκες σε θερμότητα και ψύξη τα έτη 2020, 2030 & 2050. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για να μην σας κουράσω (όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ανατρέξει στην μελέτη από μόνος του).

40 Πάντως η μελέτη καταλήγει στο ότι αν τα ηλιακά συστήματα μείνουν επικεντρωμένα μόνο στη παραγωγή ζεστού νερού χρήσης τότε η αγορά θα περιοριστεί καθώς μέχρι το 2030 θα καλυφθεί η δυνητική αγορά και οι πωλήσεις θα αφορούν κυρίως αντικαταστάσεις παλαιών συστημάτων.

41


Κατέβασμα ppt "ΗΜΕΡΙΔΑ ΄΄ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ΄΄ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010 ΘΕΡΜΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ – ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Α.Π.Ε."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google