Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το νερό, ένα πολύτιμο αγαθό

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το νερό, ένα πολύτιμο αγαθό"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το νερό, ένα πολύτιμο αγαθό
3ο Γενικό Λύκειο Υμηττού Τίτλος ερευνητικής εργασίας – project: Το νερό, ένα πολύτιμο αγαθό Υμηττός Σχολική χρονιά

2 Ύδωρ Aqua Water Vesi Wasser νερό eau Acqua
Το νερό σε διάφορες γλώσσες Ύδωρ Aqua Water ( Αρχαία Ελληνικά ) ( Λατινικά ) ( Αγγλικά ) Vesi Wasser νερό ( Φιλανδικά ) ( Γερμανικά ) ( Νέα Ελληνικά ) eau Acqua ( Γαλλικά ) ( Ιταλικά )

3 Χημικός τύπος νερού H O 2

4 Στερεή Υγρή Αέρια

5 Υδρολογικός κύκλος

6 Το πόσιμο νερό θα μπορούσε να τελειώσει;
Στις αναπτυσσόμενες χώρες 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε πόσιμο νερό. 2,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν διαθέτουν υδραυλικές εγκαταστάσεις. 5 έως 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την έλλειψή του.

7 Επιπτώσεις έλλειψης νερού
Η έλλειψη νερού καταδικάζει εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια, τους στερεί τη δυνατότητα της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής απασχόλησης γιατί είναι υποχρεωμένοι να δαπανούν πολλές ώρες την ημέρα για την αναζήτηση και μεταφορά πόσιμου νερού.

8 Επάρκεια νερού στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το μέλλον είναι εξαιρετικά ανήσυχο. Αν δεν ληφθούν κατάλληλα μέτρα τις επόμενες δεκαετίες το νερό θα αποτελέσει την κύρια αιτία πολέμου σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Ποσοστά βροχοπτώσεων στην Ελλάδα

9 Άνθρωπος και νερό Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά 70% από νερό.
Ο άνθρωπος πρέπει να πίνει την ημέρα 8 – 10 ποτήρια νερό! Οι ανάγκες του ανθρώπου σε νερό εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες και το είδος των δραστηριοτήτων που πραγματοποιεί.

10 1 κιλό μαλλί 100 λίτρα νερό 1 κιλό χαρτί 40 λίτρα νερό
Ανάγκες νερού για την παραγωγή προϊόντων 1 κιλό μαλλί 100 λίτρα νερό 1 κιλό χαρτί 40 λίτρα νερό Από το νερό εξαρτάται η γεωργία και η κτηνοτροφία.

11 Το νερό στην Αρχαία Ελλάδα
Ο φιλόσοφος Θαλής θεωρούσε ότι η πρώτη απόλυτη αρχή των πάντων ήταν το Ύδωρ, από το οποίο είναι δημιουργημένα τα πάντα, σε διάφορους σχηματισμούς και μεταλλάξεις του. Ήταν μια ζωτική αρχή του κόσμου, αυτό που έδινε ζωή διεισδύοντας παντού, ακόμη και στο πιο μικρό μόριο μιας πέτρας.

12 Το νερό στις Θρησκείες Οι άνθρωποι συνέδεσαν το νερό με μεγάλα γεγονότα της ζωής τους όπως οι γάμοι και τα βαπτίσια. Καθημερινά έθιμα του ανθρώπου όπως ο Κλήδονας, που γίνεται στον εορτασμό του Αι Γιαννιού. Στο Χριστιανισμό κατά τη βάπτιση ενός παιδιού ή ενήλικα απαλλάσσεται ο βαπτιζόμενος από το προπατορικό αμάρτημα.

13 Τι συμβολίζει το νερό; Το νερό συμβολίζει: Την αγνότητα Τη διαύγεια
Την κάθαρση

14 Το νερό στα όνειρα Το νερό στα όνειρα συμβολίζει: τη χαρά την ευημερία
την τεκνοποίηση

15 Ρύπανση – μόλυνση του νερού
Οι θάλασσες, οι λίμνες και τα ποτάμια απειλούνται από απορρίμματα, αστικά λύματα, βιομηχανικά απόβλητα, λιπάσματα, πετρέλαιο, τοξικές ουσίες. «Τον ξέρουμε τον ένοχο και είναι γνωστή ή αιτία», ποιητής Φώτης Αγγουλές. Σκουπίδια σε ποταμούς

16 Η επεξεργασία του πόσιμου νερού
Δεξαμενή καθίζησης Ανάμιξη νερού με θειικό αργίλιο Φιλτράρισμα νερού Προσθήκη θειικού Αργιλίου. Κροκίδωση Μεταχλωρίωση νερού Προσθήκη χλωρίου. Προχλωρίωση

17 Για αυτό να μάθουμε να εκτιμούμε και να σεβόμαστε το νερό!
Να θυμόμαστε ότι το νερό είναι: Η απαραίτητη προϋπόθεση κάθε μορφής ζωής. Πηγή χαράς και διασκέδασης ( θάλασσα, λίμνη κ.α. ). Βάση της υγιεινής ζωής ( καθαριότητα κ.α. ). Για αυτό να μάθουμε να εκτιμούμε και να σεβόμαστε το νερό!

18 Project: Το νερό, ένα πολύτιμο αγαθό.
3ο Γενικό Λύκειο Υμηττού Project: Το νερό, ένα πολύτιμο αγαθό. Συμμετέχοντες μαθητές: Θοδωρής Γαρουφάλης Γιώργος Γρίλλιας Ελένη Καραμάνου Ελεάνα Λοΐζου Γεωργία Μαγκινοπούλου Αριστέα Μανίκα Αργυρή Μιχαήλ Μαριάννα Μουσελίμη Μαρίνα Μουσουράκη Αλέξανδρος Ξενόπουλος Κώστας Παπανδρέου Ιωάννης Σκομβούλης Βενέτα Σχοινά Στέφανος Φούκας Ανδρέας Χίλιος Επίσκεψη βιβλιοθήκη Τμήματος Νηπιαγωγών Υμηττός Σχολική χρονιά Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Δημήτρης Παπαδόπουλος


Κατέβασμα ppt "Το νερό, ένα πολύτιμο αγαθό"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google