Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο εγκέφαλος αποτελεί το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο τμήμα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.

3 Βρίσκεται εντός του εγκεφαλικού κρανίου και αποτελεί προέκταση του νωτιαίου μυελού.
Προστατεύεται από τρεις προστατευτικούς υμένες που ονομάζονται μήνιγγες.

4 Ο εγκέφαλος δέχεται τα ερεθίσματα από το εξωτερικό περιβάλλον που ταξιδεύουν ως ηλεκτρικά σήματα διαμέσου των νευρικών ινών.

5 Αυτά τα ερεθίσματα τα ταξινομεί, τα επεξεργάζεται και στέλνει τις κατάλληλες εντολές, οι οποίες ταξιδεύουν επίσης ως ηλεκτρικά σήματα, στα εκτελεστικά όργανα του σώματος (δέρμα, γλώσσα, μάτια, αυτιά κτλ.)

6 Ρεαλιστική εικόνα ανθρώπινου εγκεφάλου

7 Ο εγκέφαλος διακρίνεται σε τέσσερα βασικά μέρη:
α) Το στέλεχος β) Την παρεγκεφαλίδα γ) Τον διεγκέφαλο δ) Τα ημισφαίρια

8 ΣΤΕΛΕΧΟΣ

9 Το στέλεχος διακρίνεται στα εξής επιμέρους τμήματα:
α) τον προμήκη μυελό β) τη γέφυρα γ) τον μεσεγκέφαλο

10 Στο στέλεχος βρίσκονται πολύ σημαντικά κέντρα, όπως:
α) Κέντρο ρύθμισης της αναπνοής β) Κέντρο ρύθμισης του καρδιακού ρυθμού γ) Κέντρα που συμμετέχουν στον έλεγχο του ύπνου και της εγρήγορσης.

11 Τα νευρικά ερεθίσματα περνούν από τα περιφερικά νεύρα στην παρεγκεφαλίδα και στον κυρίως εγκέφαλο μέσω του στελέχους και αντίστροφα εξέρχονται από τον εγκέφαλο προς την περιφέρεια.

12 Στο στέλεχος, οι άξονες που φέρνουν τις πληροφορίες από την περιφέρεια προς τις ανώτερες περιοχές χιάζονται.

13 Δηλαδή οι αισθητήριοι νευρικοί άξονες που έρχονται από τη δεξιά πλευρά του σώματος περνούν μέσα από το στέλεχος στην αριστερή πλευρά και καταλήγουν στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου.

14 Κατά αντίστοιχο τρόπο, οι νευράξονες που ξεκινούν από το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου

15 μεταβιβάζουν τις εγκεφαλικές εντολές στα εκτελεστικά όργανα του δεξιού μέρους του σώματος, πάλι περνώντας μέσα από το στέλεχος.

16 Αυτή η λειτουργία του στελέχους εξηγεί γιατί αν κάποιος άνθρωπος πάθει βλάβες σε ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου του παρουσιάζει δυσλειτουργίες στην αντίθετη πλευρά του σώματος τους.

17 ΣΧΗΜΑΤΙΚΑ

18 ΠΡΟΜΗΚΗΣ ΜΥΕΛΟΣ Ο προμήκης μυελός αποτελεί συνέχεια του νωτιαίου μυελού προς τον εγκέφαλο (τα όρια του διαχωρισμού μεταξύ τους δεν είναι σαφή).

19 Ο προμήκης μυελός αποτελεί κεντρικό σταθμό της κινητικής και αισθητικής οδού και αποτελεί κέντρο ρύθμισης σημαντικού αριθμού ζωτικών λειτουργιών του οργανισμού.

20 Συγκεκριμένα περιέχει τα κέντρα :
α) του αναπνευστικού β) της ρύθμισης της καρδιακής λειτουργίας γ) του τόνου των αγγείων δ) προστατευτικών αντανακλαστικών ε) σχετικά με την πρόσληψη της τροφής

21 ΓΕΦΥΡΑ Η γέφυρα παρεμβάλλεται του προμήκη μυελού και του μεσεγκεφάλου. Περιέχει τους πυρήνες του απαγωγού νεύρου, του προσωπικού νεύρου και τον κινητικό πυρήνα του τριδύμου νεύρου.

22 Επιπρόσθετα περιέχει τον τελικό αισθητικό πυρήνα του τριδύμου νεύρου, τους κοχλιακούς πυρήνες του κοχλιακού νεύρου και τους αιθουσαίους πυρήνες του αιθουσαίου νεύρου.

23 ΜΕΣΕΓΚΕΦΑΛΟΣ Ο μεσεγκέφαλος ή αλλιώς μέσος εγκέφαλος αποτελεί το μικρότερο τμήμα του εγκεφάλου, που συνδέει τη γέφυρα και τη παρεγκεφαλίδα με τον υποθάλαμο και τα ημισφαίρια του εγκεφάλου.


Κατέβασμα ppt "ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google