Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γνωριμία με τη χώρα- Σύγκριση με την Ελλάδα
( Αναστασία -Ευσταθία-Κωνσταντίνα) Μνημεία –Αξιοθέατα (Αλέξανδρος-Σπύρος Τζ.) Καθημερινή ζωή –Διατροφή (Βασίλης- Νίκος) Πολιτισμός (Αλίκη-Δημήτρης) Εκπαίδευση (Σπύρος Χρ.-Κωνσταντίνος) Κοινωνικοί κανόνες (Σταυρούλα –Χρυσούλα) Αθλητισμός (Αναστάσης- Αντνάν)

3 Εκτείνεται σε μεγάλο μέρος του Ιαπωνικού Αρχιπελάγους, στον βορειοδυτικό Ειρηνικό ωκεανό και αποτελείται από τέσσερα μεγάλα νησιά: Χοκκάιντο, Σικόκου, Κιούσου και Χονσού.

4 Τι διαφορές έχει με την Ελλάδα?
ΙΑΠΩΝΙΑ Τι διαφορές έχει με την Ελλάδα?

5 Ιαπωνία και Ελλάδα Ελλάδα Ιαπωνία

6 Ιαπωνία! Έκταση Πληθυσμός Πρωτεύουσα Νόμισμα Κλίμα Σημαία
τ. χλμ. (9ος μεγαλύτερος πληθυσμός στον κόσμο το 2002) Τόκιο. Το Τόκιο είναι το πολιτικό και οικονομικό κέντρο της Ιαπωνίας, με δρόμους γεμάτους από ουρανοξύστες. Η παλαιότερη ονομασία της πόλης ήταν Έντο. Γιεν Το κλίμα στην Ιαπωνία είναι Εύκρατο. Περίοδος βροχών στις αρχές του καλοκαι- ριού και τυφώνων στις αρχές του φθινο-πώρου.

7

8 Ελλάδα! Έκταση Πληθυσμός Πρωτεύουσα Νόμισμα Κλίμα Σημαία
τ. χλμ. (Απογραφή 2011) Αθήνα. Η Αθήνα είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου. Ήταν μία πανίσχυρη πόλη-κράτος. Κέντρο των τεχνών, της γνώσης και της φιλοσοφίας. Επίσης αναφέρεται και ως γενέτειρα της δημοκρατίας. Ευρώ Η Ελλάδα έχει μεσογει-ακό τύπο εύκρα- του κλίματος. Ήπιοι υγροί χειμώνες και ζεστά ξηρά καλοκαί-ρια.

9

10 Θόλος Genbaku -Όρος Φούτζι
ΜΝΗΜΕΙΑ -ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Θόλος Genbaku -Όρος Φούτζι

11 Το υψηλότερο βουνό της Ιαπωνίας, το Όρος Φούτζι (3. 776 μέτρα/12
Το υψηλότερο βουνό της Ιαπωνίας, το Όρος Φούτζι (3.776 μέτρα/ πόδια) διαθέτει επίσης πολλές όμορφες λίμνες και δασότοπους. Πρόκειται για ένα κωνικό στρωσιγενές ηφαίστειο καλών αναλογιών με μια μεγάλη κεκλιμένη βάση, το οποίο δεν παρουσίασε κάποια δραστηριότητα εδώ και 300 περίπου χρόνια. Από την αρχαιότητα οι Ιάπωνες λάτρευαν το Φούτζι σαν ιερό βουνό.

12 Η πρώτη ατομική βόμβα στην ιστορία εξερράγη στη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου Ο Θόλος Genbaku, ένα κτίριο που βρισκόταν κοντά στο επίκεντρο της έκρηξης και παρέμεινε όρθιο μετά τον βομβαρδισμό, αποτελεί πλέον ενθύμιο των καταστρεπτικών συνεπειών των πυρηνικών όπλων.

13 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

14 Ο ιαπωνικός τρόπος ζωής έχει αλλάξει ριζικά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και είναι πλέον πιο δυτικοποιημένος. Σε πολλούς τομείς γίνεται μια ανάμιξη ιαπωνικών και δυτικών στοιχείων, όπως στη διατροφή, τον ρουχισμό και τη στέγαση. Για παράδειγμα στη διατροφή, τη μία μέρα μπορεί κάποιος να φάει τεμπούρα και την επόμενη χάμπουργκερ ή κινέζικα ζυμαρικά (noodles).

15 Σπίτια στην Ιαπωνία Οι περισσότερες κατοικίες στην Ιαπωνία προπολεμικά ήταν κατασκευασμένες από ξύλο και είχαν οροφές με κεραμίδια, ενώ σχεδόν όλα τα δωμάτια ήταν στρωμένα με χαλιά τατάμι. Οι σύγχρονες κατοικίες συνήθως έχουν δωμάτια δυτικού τύπου με ξύλινα δάπεδα. Στο Τόκιο σήμερα, υπάρχουν πολλοί ουρανοξύστες.

16 Διατροφή Κάθε λαός έχει τη δική του κουζίνα. Ας δούμε πως τρέφονται οι άνθρωποι στην Ιαπωνία Το ρύζι είναι το βασικό προϊόν διατροφής στην Ιαπωνία, ενώ παντού χρησιμοποιούνται τα ξυλάκια. Τα πιο διάσημα ιαπωνικά πιάτα είναι το σούσι, η τεμπούρα και τα ζυμαρικά σόμπα.

17 Τελετή τσαγιού, Kabuki και σύγχρονη κουλτούρα στην Ιαπωνία!!!
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Τελετή τσαγιού, Kabuki και σύγχρονη κουλτούρα στην Ιαπωνία!!!

18

19 Τελετή τσαγιού!!! Στην τελετή τσαγιού τονίζεται η σπουδαιότητα του πνεύματος, η επιθυμία της υλικής απλότητας και της πνευματικής ελευθερίας και πληρότητας. Τόσο ο οικοδεσπότης όσο και οι καλεσμένοι απολαμβάνουν τη στιγμή που προσφέρουν και λαμβάνουν ένα φλιτζάνι τσάι σα να ήταν η τελευταία φορά που συναντιούνται στη ζωή τους.

20 Kabuki Το Kabuki είναι μια από τις σημαντικότερες παραδοσιακές τέχνες της Ιαπωνίας. Όλοι οι ρόλοι του έργου παίζονται από άντρες που είναι έντονα μακιγιαρισμένοι και φορούν μεγαλοπρεπή κοστούμια

21 Σύγχρονη κουλτούρα Τα πιο δημοφιλή μουσικά είδη στην Ιαπωνικά είναι οι J-pop και η enka. Τα πιο διάσημα παιχνίδια είναι ο Astro-boy,τα Doraemon,το Pokémon και η ταινία «Ταξίδι στην χώρα των θαυμάτων».

22 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Η υποχρεωτική εκπαίδευση στην Ιαπωνία διαρκεί 9 χρόνια - 6 χρόνια το δημοτικό σχολείο και 3 χρόνια το γυμνάσιο. το 97% των Ιαπώνων συνεχίζουν τη φοίτησή τους στο λύκειο (3 χρόνια). Το 49% των αποφοίτων λυκείου συνεχίζουν σε πανεπιστήμια και κολέγια ανώτατης εκπαίδευσης. Το σχολικό έτος ξεκινάει τον Απρίλιο.

23 ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

24 ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΥΠΟΚΛΙΝΕΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ
Η υπόκλιση είναι τρόπος χαιρετισμού των Ιαπώνων. Όταν κάποιος υποκλίνεται μπροστά σας πρέπει να ανταποδώσετε την υπόκλιση. Εάν δεχθείτε από κάποιον μεγαλύτερο κύριο υπόκλιση πρέπει να ανταποδώσετε την τιμή με μεγαλύτερη διάρκεια υπόκλισης. Η υπόκλιση είναι ένας τρόπος έκφρασης.

25 ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΑΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣΤΕ ΕΝΑΝ ΦΙΛΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ
Ανάλογα με τις ώρες των επισκέψεών σας θα πείτε διάφορες ευγενικές εκφράσεις. Όμως κανόνας είναι πριν μπείτε σε ένα Ιαπωνικό σπίτι πάντα να βγάλετε τα παπούτσια σας. Κάποιες Χρήσιμες Ιαπωνικές Εκφράσεις Χαίρω πολύ - Hajimemashite Παρακαλώ - Onegai shimasu Με συγχωρείτε - Gomen nasai Ευχαριστώ - Arigato Αντίο - Sayonara

26 ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΞΥΛΑΚΙΑ
Ο γενικός κανόνας είναι να κρατάτε το μπολ με το ρύζι στο αριστερό σας χέρι και τα ξυλάκια στο δεξί για να φάτε το φαγητό.

27 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΣΑΙ Πολλά Ιαπωνικά σπίτια διαθέτουν πράσινο και μαύρο τσάι και καφέ για να προσφέρουν στους καλεσμένους τους. Το πράσινο τσάι συνήθως συνοδεύεται από Ιαπωνικά γλυκίσματα.

28 ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ ΠΟΤΩΝ Ο γενικός κανόνας είναι να βάζει ποτό ο ένας στο ποτήρι του άλλου εναλλάξ αντί να βάζει μόνο στο ποτήρι του. Όσοι συμμετέχουν στην παρέα οφείλουν να ελέγχουν τα ποτήρια των άλλων και να τα γεμίζουν όταν αυτά αδειάζουν. Οι Ιάπωνες δεν πίνουν μόνο σάκε. Τους αρέσει επίσης η μπύρα, το κρασί και το ουίσκι.

29 ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΙΑΠΩΝΕΖΩΝ
Τα αθλήματα των Γιαπωνέζων είναι πολλά και ασυνήθιστα. Τα πιο αγαπημένα τους είναι το σούμο, το μπέιζμπολ, το ποδόσφαιρο και το τζούντο.

30 Σούμο Η ιστορία του σούμο
Το σούμο είναι το εθνικό άθλημα της Ιαπωνίας και από τα πιο αγαπημένα αθλήματα των Γιαπωνέζων. Έχει ιστορία πάνω από χίλια χρόνια. Οι παλαιστές με κόμμωση τύπου σαμουράι δίνουν στους θεατές μια εικόνα της παλιάς εμφάνισης των Ιαπώνων. Τελευταία, συμμετέχουν όλο και περισσότεροι ξένοι παλαιστές.

31 JUDO Στο τζούντο, λέξη που σημαίνει «ο ευγενικός τρόπος», το μυστικό για να νικήσεις τον αντίπαλο είναι να εκμεταλλευθείς τη δύναμή του. Η πολεμική αυτή τέχνη έχει διαδοθεί σε όλον τον κόσμο και έχει καθιερωθεί πλέον ως επίσημο ολυμπιακό άθλημα. Όπως και το τζούντο, έτσι και το κέντο έχει αποκτήσει πολλούς πιστούς υποστηρικτές στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια.

32 Ποδόσφαιρο Το ποδόσφαιρο έχει κερδίσει έναν μεγάλο αριθμό θαυμαστών που αυξάνεται συνεχώς μετά το Τότε έγινε η Ίδρυση του Ιαπωνικού πρωταθλήματος. Κυρίως από το 2002 όταν η Ιαπωνία και η Κορέα φιλοξένησαν από κοινού το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου της FIFA.

33 Μπέιζμπολ Το μπέιζμπολ είναι ένα από πιο αγαπητά αθλήματα στην Ιαπωνία. Όλο και περισσότεροι Ιάπωνες παίκτες επιλέγουν να συνεχίσουν την καριέρα τους σε μεγάλες ομάδες μπέιζμπολ των Ηνωμένων Πολιτειών. Έτσι το μπέιζμπολ όλο και γίνεται πιο αγαπητό στην Ιαπωνία.

34 Arigato Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας.
Οι μαθητές του ΣΤ1 (14ο Δημ. Σχ. Ιλίου) Νοέμβριος 2014


Κατέβασμα ppt "ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google