Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η γραμματικη των συναισθηματων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η γραμματικη των συναισθηματων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η γραμματικη των συναισθηματων

2 “Fallen Apples” “Red Carpet” “New Horizons”
Χατζηαθανασίου Αθανάσιος Κωστίκη Χρυσή Τσιριπίδη Κ. Αναστασία Σινανάι Μικέλ Ουρουμίδης Παύλος Δόντσιου Άρτεμις Τσάμη Μαριάννα Ντανιελιάν Αρμάν Σαμίγια Βασιλική Εξηντάρη Μαρία Χατζηπαρασκευά Αθανασία Ραμάι Αρσένα Γκοζαλισβίλι Γκιόργκι Κοτανίδης Γεώργιος

3 1.Πώς θα μπορούσες να πεις πως νιώθεις κυρίως τον τελευταίο καιρό;

4

5

6 2.Ποιο συναίσθημα νιώθεις εντονότερα τους τελευταίους μήνες;

7

8

9 3. Η διάθεσή μας σχετίζεται με τον εσωτερικό μας κόσμο, πως αισθανόμαστε, πως βλέπουμε τα πράγματα γύρω μας. Πως βλέπετε εσείς το μέλλον;

10

11

12 4. Πως θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου;

13

14

15 5. Ποιος παράγοντας πιστεύεις επηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό την προσωπικότητά σου;

16

17

18 6. Ποιο θεωρείς το χειρότερο συναίσθημα;

19

20

21 7. Όταν εκνευρίζεσαι πολύ…

22

23

24 8. Πόσο συχνά νιώθεις να χάνεις την ψυχραιμία σου;

25

26

27 9. Ποιο θεωρείς το ωραιότερο συναίσθημα;

28

29

30 10. Συνηθίζεις να μιλάς στους άλλους για τις σκέψεις ή τα προβλήματά σου;

31

32

33 11. Αν απάντησες ναι, σε ποιους θα μιλούσες ευκολότερα για ένα πρόβλημά σου;

34

35

36 12. Αν απάντησες όχι, γιατί προτιμάς να μη μιλάς στους άλλους για τα προβλήματά σου;

37

38

39 13. Πόσο αποφασιστικός θεωρείς πως είσαι;

40

41

42 14. Είσαι σε μια παρέα και ένα παιδί βγάζει ένα πακέτο τσιγάρα και προσφέρει σε όλους. Αρνείσαι να πάρεις και οι υπόλοιποι σε κοροϊδεύουν. Τι κάνεις;

43

44

45 15. Μαθαίνεις πως ο καλύτερός σου φίλος σε κατηγορεί πίσω από την πλάτη σου. Πως αντιδράς;

46

47

48 16. Ο μάγκας της τάξης σου έχει απειλήσει αρκετές φορές την τελευταία εβδομάδα ένα μικρότερο συμμαθητή σου. Είσαι ο μόνος που ξέρεις για το γεγονός. Τι κάνεις;

49

50

51 17. Είσαι στην τάξη. Εσύ με τους φίλους σου κάνετε φασαρία, ο καθηγητής κατηγορεί μόνο εσένα. Νιώθεις αδικημένος. Πως αντιδράς;

52

53

54 18. Εσύ κι ένας φίλος σου κάνετε φασαρία την ώρα του διαλείμματος
18. Εσύ κι ένας φίλος σου κάνετε φασαρία την ώρα του διαλείμματος. Ο φίλος πετάει την τσάντα ενός συμμαθητή σας κι αυτή χτυπάει και σπάει το παράθυρο. Ένας καθηγητής, που περνάει τυχαία, μπαίνει στην αίθουσα και ρωτάει ποιος το έκανε. Δεν του απαντάει κανείς. Τότε εκείνος απειλεί ότι αν δεν φανερωθούν οι υπεύθυνοι, θα τιμωρηθεί όλη η τάξη!

55

56

57 Σκετς: «Η Κοπάνα» Είσαι στο δρόμο για το σχολείο μαζί με δύο φίλους σου. Αυτοί σκέφτονται να κάνουν κοπάνα. Οι γονείς του Γιάννη θα λείπουν όλη μέρα κι έτσι οι φίλοι σου αποφασίζον να περάσουν την ώρα στο σπίτι του. Σου προτείνουν να τους ακολουθήσεις. Εσύ γνωρίζεις πως οι γονείς σου δε στο επιτρέπουν και για να μην χαλάσεις τη σχέση σου μαζί τους δε θέλεις να πας, αλλά φοβάσαι να αρνηθείς. Τι θα κάνεις..?

58 Σε τι διαφέρει ο φόβος από την φοβία;
Σε γενικές γραμμές, ο φόβος είναι το συναίσθημα που πηγάζει από την προσδοκία του κινδύνου. Είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό συναίσθημα που μας βοηθά να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Φοβία αντίθετα, είναι το συναίσθημα του φόβου μπροστά σε κάτι που δεν είναι πραγματικά επικίνδυνο. Οι φοβίες αναφέρονται στην ύπαρξη φόβου που δεν έχει ρεαλιστική βάση. Ουσιαστικά δηλαδή, η διάκριση βρίσκεται στο πόσο κατάλληλη και συμβατή με την αντικειμενική πραγματικότητα είναι η συναισθηματική μας αντίδραση. Στο πλαίσιο αυτό, όλη η γκάμα των ανθρώπινων συναισθημάτων είναι χρήσιμη και φυσιολογική όταν ανταποκρίνεται σε ικανοποιητικό βαθμό στην αντικειμενική πραγματικότητα!

59 Ντροπή Η ντροπή είναι ένα πολύπλοκο και δυσάρεστο συναίσθημα που όλοι οι άνθρωποι βιώνουν, σπανιότερα ή εντονότερα κατά την διάρκεια της ζωής του. Πίσω από την ντροπή κρύβεται έντονος φόβος απόρριψης, έλλειψη εμπιστοσύνης ή ακόμα και μίσος για τον εαυτό μας. Αναμφισβήτητα η ντροπή σαμποτάρει την ψυχική ηρεμία και την χαρά, ενώ δηλητηριάζει τις προσωπικές σχέσεις αλλά και την καριέρα του ατόμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και μοναδικός και δεν θεωρείται ελάττωμα η 'χαμηλών τόνων' προσωπικότητα και μια πιο ήρεμη έκφραση δράσης και επικοινωνίας. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται αδυναμία η υγιής αυτοκριτική, ένας στιγμιαίος δισταγμός, ο φόβος και το φυσιολογικό άγχος που όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μπροστά στην αλλαγή και στην πρόκληση.

60 Χαρά Η χαρά είναι ένα συναίσθημα που νιώθει κανείς όταν του συμβαίνει κάτι ευχάριστο στην ζωή του. Η χαρά μας προκαλεί ένα συνεχόμενο χαμόγελο, ζωγραφισμένο στα χείλη και αισθανόμαστε μια ζωντάνια να ρέει στις φλέβες μας. Επίσης νιώθουμε ικανοί να κατακτήσουμε τα πάντα και να πετύχουμε τους στόχους μας. Τι είναι όμως αυτό που μπορεί να μας φέρει χαρά στη ζωή του ανθρώπου ; Ένα μωρό χαίρεται όταν πετυχαίνει τα πρώτα του βήματα ή λέει τις πρώτες του λέξεις. Ένας έφηβος χαίρεται όταν πρωτοερωτευτεί ή όταν καταφέρνει να περάσει στο πανεπιστήμιο μετά από μεγάλους αγώνες. Ο ενήλικας πάλι νιώθει χαρά όταν γίνεται γονιός και δημιουργεί μια μεγάλη και σωστή οικογένεια. Τέλος ο ηλικιωμένος χαίρεται όταν είναι υγιής και δυνατός. Η χαρά είναι ένα συναίσθημα που δεν σου χτυπάει απλά την πόρτα και δεν σου χαρίζεται. Για να νιώθει κανείς αυτό το υπέροχο συναίσθημα πρέπει να δουλέψει σκληρά καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του. Έτσι πάντα θα έχει ευκαιρίες να νιώθει ένα εντυπωσιακό και φανταστικό συναίσθημα όπως η χαρά κάθε φορά που η δουλεία του θα του έχει αποδώσει αυτό για το οποίο προσπαθούσε. Όσο και αν φαίνεται περίεργο η χαρά μπορεί ακόμα και να σε κάνει να κλάψεις. Παρ’ όλα αυτά θεωρώ ότι χωρίς αυτήν η ζωή μας θα ήταν ανούσια και χωρίς ενδιαφέρον.

61 Μελαγχολία Η μελαγχολία μπορεί να διαταράξει πολύ σοβαρά την ζωή ενός ατόμου καθώς και την ικανότητα του στο να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις. Συνήθως μετά από μια αποτυχία, από ένα χωρισμό ή μια απώλεια , όλοι μας βιώνουμε αρνητικά αισθήματα θλίψης, στενοχώριας και απογοήτευσης που είναι φυσιολογικά και δεν επηρεάζουν σημαντικά τη δυνατότητά μας να ανταποκρινόμαστε στις καθημερινές μας υποχρεώσεις. Θα μπορούσαμε, μάλιστα, να πούμε ότι είναι και χρήσιμα στο βαθμό που μας σκληραγωγούν και μας εκπαιδεύουν, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε δυναμικά τις αντιξοότητες που προκύπτουν στη ζωή μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι άνθρωποι αναφέρουν πως έχουν μελαγχολία.

62 Μίσος Το μίσος είναι η έντονη αντιπάθεια, η απέχθεια για κάποιον και η σφοδρή επιθυμία να του κάνεις κακό. Είναι πάθος της ανθρώπινης ψυχής, το οποίο διαρκεί πολύ και δεν ικανοποιείται ποτέ, αντίθετα τρέφει την κακία και την έχθρα για να βλάψει. Έχουν τάση προς το μίσος άτομα αλκοολικά, τύποι με ψυχοπαθολογική κατάσταση. Ο άνθρωπος που κατέχεται από μίσος χάνει την αυτοκυριαρχία του, γίνεται ηθικά ανελεύθερος, κάνει αδικίες, πράξεις βίαιες, που βλάπτουν τον ίδιο και το σύνολο.

63 Ύμνος στην Αγάπη Αν ξέρω να μιλώ όλες τις γλώσσες των ανθρώπων και των αγγέλων, αλλά δεν έχω αγάπη, τότε έγινα σαν ένας άψυχος χαλκός που βουίζει ή σαν κύμβαλο που ξεκουφαίνει με τους κρότους του. Και αν έχω το χάρισμα να προφητεύω και γνωρίζω όλα τα μυστήρια και όλη τη γνώση, και αν έχω όλη την πίστη, ώστε να μετακινώ με τη δύναμη της ακόμη και τα βουνά, αλλά δεν έχω αγάπη, τότε δεν είμαι τίποτε απολύτως. Και αν πουλήσω όλη την περιουσία μου για να χορτάσω με ψωμί όλους τους φτωχούς, και αv παραδώσω το σώμα μου για να καεί, αλλά αγάπη δεν έχω, τότε σε τίποτε δεν ωφελούμαι.

64 Η αγάπη είναι μακρόθυμη, είναι ευεργετική και ωφέλιμη, η αγάπη δε ζηλεύει, η αγάπη δεν ξιπάζεται (= δεν καυχιέται), δεν είναι περήφανη, δεν κάνει ασχήμιες, δε ζητεί το συμφέρον της, δεν ερεθίζεται, δε σκέφτεται το κακό για τους άλλους, δε χαίρει, όταν βλέπει την αδικία, αλλά συγχαίρει, όταν επικρατεί η αλήθεια. Όλα τα ανέχεται, όλα τα πιστεύει, όλα τα ελπίζει, όλα τα υπομένει. Η αγάπη ποτέ δεν ξεπέφτει Αν υπάρχουν ακόμα προφητείες, θα έλθει μέρα που και αυτές θα καταργηθούν αν υπάρχουν χαρίσματα γλωσσών και αυτά θα σταματήσουν αν υπάρχει γνώση και αυτή θα καταργηθεί. Γιατί τώρα έχουμε μερική και όχι τέλεια γνώση και προφητεία· όταν όμως έλθει το τέλειο, τότε το μερικό θα καταργηθεί. Όταν ήμουν νήπιο, μιλούσα ως νήπιο, σκεφτόμουν ως νήπιο, έκρινα ως νήπιο. Όταν έγινα άνδρας, κατάργησα τη συμπεριφορά του νηπίου. Τώρα βλέπουμε σαν σε καθρέπτη και μάλιστα θαμπά, τότε όμως θα βλέπουμε το ένα πρόσωπο το άλλο πρόσωπο. Τώρα γνωρίζω μόνο ένα μέρος από την αλήθεια, αλλά τότε θα έχω πλήρη γνώση, όπως ακριβώς γνωρίζει και εμένα ο Θεός. Ώστε τώρα μας απομένουν τρία πράγματα: η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη. Πιο μεγάλη όμως από αυτά είναι η αγάπη.

65 Αγάπη -Η αγάπη είναι ένα περίπλοκο συναίσθημα και δεν μπορούμε να της δώσουμε κάποιον ακριβή ορισμό. -Η αγάπη είναι ένα αίσθημα έντονης στοργής και προσωπικής αφοσίωσης. -Η αγάπη είναι αυτό που προκαλεί απέραντη και αληθινή ευτυχία σε κάθε στιγμή της ζωής σου. -Υπάρχει η αγάπη ανάμεσα στους γονείς και τα παιδία, η αδερφική αγάπη, η αγάπη με τους φίλους, με τους κολλητούς, η ερωτική αγάπη... -Γενικώς ο καθένας μπορεί να δώσει τη δικιά του μορφή και ερμηνεία στην αγάπη, αν και πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται πως η αγάπη είναι μια και μοναδική.

66 Ευχαριστούμε πολύ ^_^


Κατέβασμα ppt "Η γραμματικη των συναισθηματων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google