Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ισπανία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ισπανία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ισπανία

2 Ευρωπαϊκή Ένωση Οι Ιδρυτές της ΕΕ
Οι οραματιστές ηγέτες που ακολουθούν ενέπνευσαν τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία ζούμε σήμερα. Χωρίς την ενεργητικότητα και την κινητοποίησή τους, δεν θα κυριαρχούσε η ειρήνη και η σταθερότητα που θεωρούμε δεδομένη στον κόσμο που ζούμε. Από αντιστασιακοί μέχρι δικηγόροι, οι ιδρυτές της ΕΕ συνιστούσαν μια ποικιλόμορφη ομάδα ανθρώπων με κοινά ιδανικά: μια ειρηνική, ενωμένη και ευημερούσα Ευρώπη. Πλέον των ιδρυτών της ΕΕ που περιγράφονται παρακάτω, πολλοί άλλοι εργάστηκαν άοκνα και ενέπνευσαν το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Η ενότητα αυτή για τους ιδρυτές της ΕΕ είναι συνεπώς ένα έργο σε εξέλιξη.

3 Πληροφορίες για την Ισπανία
Πρωτεύουσα: Μαδρίτη Έκταση: ,7 km2 Πληθυσμός: (2012) Πληθυσμός ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ: 9,3% (2012) ΑΕΠ: 1,029 τρισ. ευρώ (2012) Επίσημη γλώσσα της ΕΕ: ισπανικά Πολίτευμα: κοινοβουλευτική συνταγματική μοναρχία Κράτος μέλος της ΕΕ από: 1 Ιανουαρίου 1986 Αριθμός εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: 54 Νόμισμα: Μέλος της Ευρωζώνης English από την 1η Ιανουαρίου 1999 Επιτρέπονται τα ταξίδια χωρίς διαβατήριο; Ναι, η Ισπανία είναι μέλος του Χώρου Σένγκεν από τις 25 Ιουνίου 1991 Προεδρία του Συμβουλίου: Η Ισπανία άσκησε την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ 4 φορές από το 1989 έως το 2010.

4 Ιστορία Το Βασίλειο της Ισπανίας (Ισπανικά: Reino de España) ή Εσπερία (Hesperia) των αρχαίων Ελλήνων, ή Hispania και Spania των Ρωμαίων, είναι ένα κράτος της νοτιοδυτικής Ευρώπης, που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Ιβηρικής χερσονήσου. Προς Βορρά ορίζεται από τον Βισκαϊκό κόλπο και με τη Γαλλία από την οποία την χωρίζει η μεγάλη οροσειρά των Πυρηναίων. Επίσης επί των Πυρηναίων και Βορειοανατολικά συνορεύει με την Ανδόρρα. Ανατολικά και νότια βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα και νοτιοδυτικά βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Δυτικά συνορεύει με την Πορτογαλία.

5 Ποταμοί Οι περισσότεροι και σημαντικότεροι ποταμοί της Ισπανίας πηγάζουν από το κεντρικό οροπέδιο στο οποίο και κυριαρχούν τα Ιβηρικά όρη και αυτοί είναι: Ο ποταμός Τάγος που εκβάλλει στον Ατλαντικό ωκεανό στο κόλπο Ντούρο ή Ντουέρο της Λισσαβόνας. Ο ποταμός Γουαδιάνα που εκβάλλει και αυτός στον Ατλαντικό ωκεανό στα Ισπανοπορτογαλικά σύνορα. Ο ποταμός Γουαδαλκιβίρ που εκβάλλει στο κόλπο του Κάδιθ (τα αρχαία Γάδειρα) προερχόμενος από την οροσειρά Σιέρρα Μορένα. Από τους ποταμούς που εκβάλουν στη Μεσόγειο σημαντικότερος είναι ο ποταμός Έμπρο (ή Έβρος κατά τους αρχαίους Έλληνες) που είναι και ο μεγαλύτερος της Ισπανίας. Πηγάζει από τα Κανταβρικά όρη και εκβάλλει σε ευρύτατο δέλτα βόρεια του κόλπου της Βαλένθια. Εκτός όμως αυτού στον ίδιο κόλπο εκβάλλει ο επίσης σημαντικός ποταμός Γκουαδαλαβιάρ. Εκτός των παραπάνω υφίστανται και πολλοί άλλοι μικρότεροι ή παραπόταμοι των προηγουμένων που διασχίζουν τη χώρα σχεδόν προς όλες τις κατευθύνσεις. Στην Ισπανία υπάρχουν ελάχιστες λίμνες χωρίς ιδιαίτερη σημασία.

6 Κλίμα Το κλίμα της Ισπανίας ποικίλει ανάλογα των περιοχών και του ύψους του εδάφους, παρουσιάζοντας έτσι μεγάλες διαφορές μεταξύ των περιφερειακών διαμερισμάτων. Γενικά είναι εύκρατο με πολλές ομοιότητες εκείνων της Ιταλίας και της Ελλάδος με λιγότερες όμως βροχοπτώσεις αυτών των Χωρών. Η δε ξηρότητα που παρατηρείται σε διάφορες περιοχές είναι τόσο μεγάλη ώστε να χαρακτηρίζει ένα μεγάλο τμήμα των εδαφών της να μοιάζει με την περιοχή του αφρικάνικού άτλαντος (όρους). Έτσι ενώ στη Μαδρίτη η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι +14 °C , η Σεβίλλη παρουσιάζει +20 °C και ενώ στις κορυφές των Κανταβρικών ορέων και Πυρηναίων η βροχή φθάνει τα 1-2 εκατοστά ενώ στο κεντρικό οροπέδιο κυμαίνεται μόλις στα 0,25-0,27 εκ.

7 Δημογραφία O συνολικός πληθυσμός του κράτους είναι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2013, κάτοικοι. Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού ήταν σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2013 τα 81,37 χρόνια (78,37 χρόνια οι άνδρες και 84,57 οι γυναίκες ).

8 Θρησκεία Οι Ισπανοί είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος τους χριστιανοί Ρωμαιοκαθολικοί, αν και η δύναμη της Εκκλησίας έχει μειωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. Η Εκκλησία της Ισπανίας περιλαμβάνει 11 Ιερές Μητροπόλεις και 52 Επισκοπικές θέσεις μετά βοηθών Επισκόπων που ιστορικά υπάγονται στην Αρχιεπισκοπή του Τολέδου, με περίπου ιερείς σε ισάριθμους Ναούς εκ των οποίων 66 είναι Καθεδρικοί, παρεκκλήσια, 970 περίπου μοναστήρια ανδρών με μοναχούς και 3730 γυναικεία μοναστήρια με περίπου μοναχές*. Οι δε Αρχιερείς της Μαδρίτης - Αλκαλά και της Βαρκελώνης υπάγονται (εξαρτώνται) απ΄ ευθείας από το Βατικανό. Σήμερα το Ισπανικό Σύνταγμα (άρθρο 16) παρέχει και προστατεύει πλήρως την ανεξιθρησκία, που είχε ξεκινήσει από το Έτσι από τις 29 Δεκεμβρίου 1978 δεν υφίσταται ο όρος «επίσημη θρησκεία» στην Ισπανία. Από ένα «ρεπόρτο» (αναφορά) της Επισκοπικής Συνόδου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας του 1982 αναφέρεται ότι το 82,76% των παιδιών που γεννήθηκαν το 1981 στην Ισπανία βαπτίσθηκαν κατά το αυτό δόγμα. Στην έρευνα εκείνη διαφάνηκε επίσης ότι υφίστανται άλλοι Χριστιανοί, κυρίως Προτεστάντες. Επίσης υπάρχουν Μάρτυρες του Ιεχωβά[4] και 51,192 Μορμόνοι[5]. Η πρώτη Συναγωγή από την έξωση των Ιουδαίων το 1492 άνοιξε στη Μαδρίτη στις 2 Οκτωβρίου Ο αριθμός των Ιουδαίων της Ισπανίας υπολογίζεται στις Οι αριθμοί ιερέων, μοναστηριών και μοναχών ανάγονται κατά το 1955.

9 Πολιτική To πολίτευμα της Ισπανίας είναι Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Αρχηγός Κράτους είναι ο εκάστοτε Ισπανός Μονάρχης και αρχηγός Κυβερνήσεως ο Πρωθυπουργός. Το σύστημα είναι πολυκομματικό, με την κυβέρνηση να ασκεί εκτελεστική εξουσία και τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου να ασκούν την κεντρική νομοθετική εξουσία. Η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη. Η χώρα έχει Σύνταγμα που τέθηκε σε ισχύ στις 29 Δεκεμβρίου του Στις 3 Οκτωβρίου του 2008 εγκρίθηκαν 4 διατάγματα από την κυβέρνηση και αναγνωρίστηκαν για πρώτη φορά επίσημα οι αδικίες που έγιναν σε βάρος των δημοκρατικών πολιτών από τον εμφύλιο πόλεμο και τη μετέπειτα δικτατορία του Φρανσίσκο Φράνκο

10 Αξιοθέατα Από τα αρχαία μνημεία που άφησαν οι Ρωμαίοι και οι Μαυριτανοί, τα μεσαιωνικά κάστρα, τα λευκά χωριά στην Ανδαλουσία και την αστική ζωντάνια της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης, η Ισπανία προσφέρει μια ποικιλία από τουριστικά αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε. Εκτός όμως από τα αξιοθέατα και τα τοπία χαρακτηρίζονται από διαφορετικότητα και ελκύουν το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών: Οι καταπράσινες εκβολές της Galicia δε θα μπορούσαν να είναι περισσότερο διαφορετικές από τις ερήμους της Almería ή τα τραχιά βουνά της Σιέρα Νεβάδα. Και έπειτα, υπάρχουν αμέτρητες «αστραφτερές» παραλίες που απλώνονται διάσπαρτα στις ισπανικές ακτές. Και ακόμη και αν το καλοκαίρι «βουλιάζουν» από τουρίστες, πάντα μπορείτε να βρείτε μερικές πιο απομονωμένες και ήρεμες. Ας δούμε λοιπόν τα 10 σημαντικότερα αξιοθέατα της Ισπανίας…

11 Palacio Real-Μαδρίτη Το Palacio Real (Βασιλικό Παλάτι) της Μαδρίτης, είναι η επίσημη κατοικία του βασιλιά της Ισπανίας, αν και χρησιμοποιείται μόνο για κρατικές τελετές ενώ των υπόλοιπο χρόνο είναι ανοιχτό στο κοινό. Το Βασιλικό Παλάτι χτίστηκε μεταξύ του 1738 και του 1755 και ο βασιλιάς Κάρλος Γ’ μετέφερε την κατοικία του εκεί το Οι επισκέπτες μπορούν να περιπλανηθούν μέσα στα δωμάτια και τις αίθουσες του παλατιού και να θαυμάσουν την εξαιρετική διακόσμησή του.

12 El Escorial, San Lorenzo de El Escorial
Το El Escorial βρίσκεται στους πρόποδες της Sierra de Guadarrama και ήταν το πολιτικό κέντρο της ισπανικής αυτοκρατορίας από τον βασιλιά Φίλιππο Β’. Ο βασιλιάς όρισε αρχιτέκτονα τον Juan Bautista de Toledo το 1559 και μαζί σχεδίασαν το El Escorial ως ένα μνημείο για τον ρόλο της Ισπανίας ως το επίκεντρο του χριστιανικού κόσμου και για να τιμήσει την ισπανική νίκη επί της Γαλλίας στη μάχη του Saint Quentin το 1557, που συνέπεσε με την ημέρα της γιορτής του Αγίου Λαυρεντίου. Αποτελείται από δύο αρχιτεκτονικά συγκροτήματα, μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας: το El Real Monasterio de El Escorial και τη La Granjilla de la Fresneda. Σήμερα, το κτήριο λειτουργεί ως μοναστήρι, βασιλικό παλάτι, μουσείο και σχολείο.

13 Το τζαμί της Κόρδοβα Το τζαμί της Κόρδοβα είναι ένα αρχαίο μουσουλμανικό τέμενος που ξεκίνησε γύρω στα 600 μ.Χ. (ως εκκλησία) και μέχρι τις μέρες μας αποτελεί δείγμα «ένωσης» του χριστιανικού με το ισλαμικό στοιχείο. Είναι το μεγαλύτερο ισλαμικό τέμενος της Ευρώπης και παγκοσμίως: έχει 19 νάρθηκες και διπλή καμάρα με 856 κολώνες, οι οποίες έχουν κατασκευαστεί βάσει διαφορετικών αρχιτεκτονικών ρυθμών. Μετά την κατάκτηση της πόλης από τους Χριστιανούς τον 13ο αιώνα, το τέμενος μεταβλήθηκε στον Καθεδρικό ναό της πόλεως και αργότερα ξανακτίσθηκε μερικώς.

14 Παλάτι Alhambra-Γρανάδα
Μισό οχυρό, μισό παλάτι και μισό κήπος, το Alhambra (Κόκκινο Φρούριο) βρίσκεται σε ένα οροπέδιο με θέα την πόλη της Γρανάδας, στη νότια Ισπανία. Το παλάτι χτίστηκε τον 14ο αιώνα από Μαυριτανούς μονάρχες και σήμερα η Alhambra είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ισπανίας με πολλούς να επισκέπτονται την πόλη, κυρίως για να δουν από κοντά αυτό το φρούριο. Το 1984 η Αλάμπρα, μαζί με τη Generalife και το Albaicín, αναγνωρίστηκαν ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO.

15 Ισπανοί καλαθοσφαιριστές
Τζόρντι Βιγιακάμπα Μαρκ Γκασόλ Πάου Γκασόλ Χουάν Αντόνιο Μοράλες Ινιάκι ντε Μιγκέλ Ρίκι Ρούμπιο Χουάν Αντόνιο Σαν Επιφάνιο Ρούντι Φερνάντεθ

16 ""Ισπανοί προπονητές ποδοσφαίρου"
Λουίς Αλόι Βιδάλ Λουίς Αραγονές Ερνέστο Βαλβέρδε Τίτο Βιλανόβα Μίτσελ Γκονθάλεθ Φαμπριθιάνο Γκονθάλεθ Ζοζέπ Γκουαρδιόλα Ουνάι Έμερι Χαβιέρ Κλεμέντε Ρομπέρτο Μαρτίνεθ Ραφαέλ Μπενίτεθ Χοσέ Σεγούρα Μανόλο Χιμένεθ

17 Ισπανοί ποδοσφαιριστές
Ιμανόλ Αγκιρέτσε Θέσαρ Αθπιλικουέτα Ραφαέλ Αλκόρτα Ραούλ Αλμπιόλ Λουίς Αλόι Βιδάλ Τσάμπι Αλόνσο Αντρέου Φοντάς Λουίς Αραγονές Μικέλ Αρτέτα Χαβιέρ Λόπεθ Βαγιέχο Ερνέστο Βαλβέρδε Βίκτορ Βαλντές Νταβίντ Βίγια Τίτο Βιλανόβα Βίκτορ Βιτόλο Φραν Γέστε Φερνάντο Γιορέντε Ντάνι Γκαρθία Μίτσελ Γκονθάλεθ Ραούλ Γκονθάλεθ Φαμπριθιάνο Γκονθάλεθ Ζοζέπ Γκουαρδιόλα Χοσέ Μαρία Γκουτιέρεθ Εστέμπαν Γρανέρο Ουνάι Έμερι Ρικάρντο Ζαμόρα Τέλμο Θάρρα Νταβίδ Θουρουτούθα Φερνάντο Ιέρο Αντρές Ινιέστα Τόνι Κάλβο Σέρχιο Κανάλες Ίκερ Κασίγιας Χοσέ Μαρία Καγιεχόν Χαβιέρ Κλεμέντε Σέρχιο Κόκε Μιγκέλ Άνχελ Κορδέρο Τόμας Κρίστιανσεν Ντιέγο Λεόν Χεράρντ Λόπεζ Σεγκού Ιβάν Μαρκάνο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ Κάρλος Μαρτσένα Ζόρντι Μασίπ Χουάν Μάτα Λουίς Μίγια Μαρτίν Μοντόγια Άλβαρο Μοράτα Ρουμπέν Μπαράχ

18 Αλμπέρτο Μπελσουέ Ραφαέλ Μπενίτεθ Σαντιάγο Μπερναμπέου Αλμπέρτο Μποτία Σέρχιο Μπουσκέτς Ραούλ Μπράβο Τσίμο Ναβάρρο Χοσέ Βερδού Νικολάς Χουάν Βελάσκο Ντάμας Ντανιέλ Αρανθούμπια Νταβίντ ντε Χέα Αλφρέδο Ντι Στέφανο Οϊέρ Ολαθάμπαλ Πάμπλο Ορμπάιθ Φερνάντο Ουσέρο Πέδρο Ροδρίγκεθ Λούκας Πέρεθ Φρανθίσκο Χαβιέρ Περάλ Περιάντε Ζεράρ Πικέ Ραφαέλ Πόνσο Κάρλες Πουγιόλ Αντόνιο Πουέρτα Ολεγκέρ Πρέσας Ρενόμ Σέρχιο Ράμος Πέπε Ρέινα Άλμπερτ Ριέρα Σίτο Ριέρα Βιθέντε Ροδρίγκεθ Χοσέ Εμανουέλ Ρόκα Κάσες Οριόλ Ρομέου Ρομπέρτο Χιμένεθ Γκάγκο Μιγκέλ Ρέινα Σάντος Βίκτορ Σάντσεθ Χοακίν Σάντσεθ Φελίπε Σαντσόν Γιόσου Σαριέγκι Νταβίδ Σίλβα Ρομπέρτο Σολδάδο Τζόναθαν Σοριάνο Λουίς Σουάρεθ

19 Τιάγκο Αλκάνταρα Μιγκέλ Τόρες Φερνάντο Τόρρες Τσάβι Ερνάντεθ Σεσκ Φάμπρεγας Έντζο Φερνάντες Λουίς Φερναντές Νταβίδ Φουστέρ Χακόμπο Σανθ Ντανιέλ Χάρκε Μανόλο Χιμένεθ Χοάν Βερδού Χοσελού

20 Ήθη και έθιμα Χριστουγεννιάτικα Έθιμα Πάσχα ήθη και έθιμα
Η Χριστουγεννιάτικη περίοδος ξεκινάει στην Ισπανία με τη μεγάλη κλήρωση της 22ης Δεκεμβρίου. Για τους Ισπανούς τα Χριστούγεννα είναι η πιο σημαντική εορτή του χρόνου και ακολουθείται από την Πρωτοχρονιά, η οποία ονομάζεται «Noche Vieja», και την 6η Ιανουαρίου την «Dia de Reyes». Η παραμονή των Χριστουγέννων ή αλλιώς «Noche Buena» είναι το βράδυ που μαζεύεται όλη η οικογένεια. Τα δωμάτια διακοσμούνται με κλαδιά από πεύκα, μπεζ και κόκκινα αλεξανδριανά και αναμμένα κεριά δίνοντας μια κατάνυξη και ένα χρώμα στην ατμόσφαιρα. Μετά το τραπέζι των Χριστουγέννων στο οποίο προσφέρονται τοπικές σπεσιαλιτέ, ακολουθεί η Λειτουργία των Χριστουγέννων. Ο διάσημος πετεινός Misa del Gallo υπενθυμίζει τον αλέκτορα που σύμφωνα με τη παράδοση, ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε το χαρμόσυνο μήνυμα της Γέννησης του Ιησού. Στις 5 Ιανουαρίου στη διάρκεια μιας μεγάλης παρέλασης που ονομάζεται «Cabalgata de Reyes», άνθρωποι ντυμένοι σαν τους Τρεις Μάγους και άλλες μορφές της Θρησκείας πετάνε γλυκά στα παιδιά. Η εορταστική περίοδος ολοκληρώνεται στις 6 Ιανουαρίου την μέρα των Θεοφανίων κατά τη διάρκεια της οποίας οι Τρεις Μάγοι φέρνουν τα δώρα στα παιδιά, πάντα σύμφωνα με την παράδοση. Στην Ισπανία η Μεγάλη Εβδομάδα αποτελεί την κορύφωση της σημαντικότερης θρησκευτικής γιορτής. Η πιο χαρακτηριστική εικόνα που βλέπουμε κάθε χρόνο στην τηλεόραση είναι από τις παραδοσιακές λιτανείες, στις οποίες πιστοί περιφέρουν στους δρόμους των πόλεων ομοιώματα του Εσταυρωμένου ή της Παναγίας. Άνοιξη και Πάσχα έρχονται μαζί στην Ισπανία. Αποτελούν μια αδιάσπαστη ενότητα. Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ολόκληρη η καθολική Ισπανία τιμά με παραδοσιακά ήθη και έθιμα τα Πάθη του Ιησού και την Ανάσταση. Ένα από πιο χαρακτηριστικά πασχαλινά έθιμα στην Ισπανία είναι οι λιτανείες που έχουν παράδοση αιώνων. Διοργανώνονται από τις αδελφότητες, στα ισπανικά cofradías, σε όλη την Ισπανία και συγκεντρώνουν χιλιάδες κόσμου που θέλουν να τις δουν από κοντά. Λέγεται δε ότι μαζί με την Ιταλία η Ισπανία είναι η μόνη καθολική χώρα στην Ευρώπη όπου οι παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα του Πάσχα τηρούνται τόσο πιστά.

21 Μαδρίτη Η Μαδρίτη (ισπανικά: Madrid, [maˈðɾið]) είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας. Ο πληθυσμός της πόλης είναι περίπου 3,3 εκατομμύρια και ο συνολικός πληθυσμός της Μητροπολιτικής Περιοχής της Μαδρίτης υπολογίζεται σε περίπου 6,5 εκατομμύρια. Είναι τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Λονδίνο και το Βερολίνο, ενώ η μητροπολιτική περιοχή είναι επίησης η τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά του Λονδίνου και του Παρισού.Η πόλη έχει έκταση 604,3 km². Η πόλη βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Μανθανάρες στο κέντρο και της χώρας αλλά και της Κοινότητας της Μαδρίτης η οποία αποτελείται από την πόλη της Μαδρίτης, το πολεοδομικό της συγκρότημα και τα προάστια και γύρω χωριά. Η κοινότητα συνορεύει με τις αυτόνομες κοινότητες της Καστίλλης και Λεόν και της Καστίλλης-Λα Μάντσα. Όντας πρωτεύουσα της Ισπανίας, είναι έδρα της κυβέρνησης και του Ισπανού μονάρχη, ενώ είναι και το πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Ισπανίας. Σημερινή δήμαρχος της πόλης είναι η Άνα Μποτέλλα του Λαϊκού Κόμματος

22 Βαρκελώνη Η Βαρκελώνη (στα καταλανικά και τα ισπανικά Barcelona, 'Μπαρσελόνα' και 'Μπαρθελόνα' αντίστοιχα) είναι πόλη της Ισπανίας, πρωτεύουσα της Αυτοδιοικούμενης Περιφέρειας της Καταλωνίας. Σήμερα αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη πόλη του Ισπανικού κράτους όσον αφορά τον πληθυσμό και την οικονομία μετά την Μαδρίτη. Η μητροπολιτική της περιοχή έχει έναν πληθυσμό της τάξης των 5 εκατομμυρίων κατοίκων, από τα οποία τα 4,5 εκατομμύρια ζούνε ειδικότερα στους 36 δήμους της αστικής της περιοχής, κάτι που την κάνει τη μεγαλύτερη μητρόπολη του ευρύτερου μεσογειακού χώρου. Η πόλη έχει μακρά ιστορία. Η σημερινή πόλη ιδρύθηκε κατά τον πρώτο αιώνα στην θέση του παλαιοϊβηρικού Μπάρκενο και ονομάστηκε από τους Ρωμαίους Colonia Iulia Augusta Paterna Faventia Barcino. Κατά τον 2ο αιώνα χτίστηκαν τείχη και η πόλη άρχισε να μεγαλώνει ως τμήμα της ρωμαϊκής επαρχίας που είχε όμως πρωτεύουσα την Tarraco, σημερινή Ταρραγόνα.

23 Βαλένθια Η Βαλένθια (Valencia, τοπική προφορά Βαλένσια) είναι η πρωτεύουσα και η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Αυτόνομης Κοινότητας της Βαλένθια και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην Ισπανία, με πληθυσμό κατοίκων το Πρόκειται για την 22η πιο πολυπληθή κοινότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την 35η πιο πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πληθυσμό κατοίκους που ζουν στη μητροπολιτική περιοχή της Βαλένθια. Η πόλη είναι κτισμένη στις όχθες του ποταμού Γκουαδαλαβιάρ γνωστού και ως Τούρια, ενώ διαθέτει μεγάλες λιμενικές εγκαταστάσεις, από τις σημαντικότερες στη δυτική Μεσόγειο. Στο ιστορικό της κέντρο συναντάται ένα πυκνό δίκτυο μνημείων ιδιαίτερης ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας, στα οποία περιλαμβάνεται και η Llotja de la Seda ( Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από το 1996) . Ορόσημο της είναι αναμφίβολα η Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών (Ciutat de les Arts i les Ciències), ένα πρωτοποριακό και φουτουριστικό συγκρότημα - μουσείο σχεδιασμένο από τον Σαντιάγο Καλατράβα .

24 Λεβεδοντία Η Λεβεδοντία ήταν μια αρχαία ελληνική αποικία στην Ταρρακωνησία. Κτίστηκε από Ίωνες αποίκους, προερχομένους πιθανότατα από την ιστορική Λέβεδο της παραλιακής Ιωνίας (η ελληνιστική Πτολεμαΐς). Οι Ίβηρες Εδετανοί στην περιοχή που κτίστηκε η πόλη εναρμονίστηκαν με το εκεί ελληνικό στοιχείο. Από την προρρωμαϊκή και ρωμαϊκή εποχή σώζονται αμφορείς και ακροκέραμα από ψημένο πηλό με γυναικεία μορφή. Σαν ελληνική αποικία ανέπτυξε πλούσιο το εμπόριο. Στην θέση της αρχαίας ελληνικής πόλης βρίσκεται η σημερινή ισπανική πόλη Λ' Αμπόλλα, κοντά στην Ταρραγόνα.

25 Παραδοσιακά φαγητά Ισπανίας
Παραδοσιακά πιάτα με καλοκαιρινό «χρώμα» υπάρχουν σε αφθονία σε μια χώρα που βρέχεται από τη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό ενώ, συγχρόνως, λατρεύει την ντομάτα, τις πιπεριές, το σκόρδο, τα ψάρια και τα θαλασσινά... Μπακαλιάρος, σαρδέλες, καλαμάρια, και άλλα πολλά, καταφθάνουν σε ποσότητες από τον τεράστιο αλιευτικό στόλο της Ισπανίας και μαγειρεύονται σε αμέτρητες παραλλαγές, ενώ συνδυάζονται ακόμα και με κρεατικά! Για γνήσια ισπανική γεύση θα αναζητήσουμε το πιμεντόν και το σαφράν. Οι πιπεριές, που έφερε ο Κολόμβος από τον Νέο Κόσμο, λατρεύτηκαν από τους Ισπανούς. Από αυτές βγαίνει η περίφημη πάπρικα πιμεντόν, γλυκιά, καυτερή, καπνιστή, που δίνει ιδιαίτερη γεύση στα πικάντικα πιάτα τους. Σάλτσες και τηγανητά ανήκουν επίσης στα αγαπημένα των Ισπανών. Από την τεράστια γαστρονομική παράδοση της Ισπανίας, που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή –ανάλογα με τις πρώτες ύλες και το ιστορικό παρελθόν–, διαλέξαμε γνήσιες συνταγές, με έντονες και χαρακτηριστικές γεύσεις, που μπορούν να σερβιριστούν και σαν tapas, τα γνωστά μικρά ισπανικά ορεκτικά...


Κατέβασμα ppt "Ισπανία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google