Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κωνσταντίνα Ριτσάτου Επίκουρη καθηγήτρια Θεατρολογίας-Ιστορίας Θεάτρου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κωνσταντίνα Ριτσάτου Επίκουρη καθηγήτρια Θεατρολογίας-Ιστορίας Θεάτρου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κωνσταντίνα Ριτσάτου Επίκουρη καθηγήτρια Θεατρολογίας-Ιστορίας Θεάτρου
Τμήμα Θεάτρου Σχολή Καλών Τεχνών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνα Ριτσάτου Επίκουρη καθηγήτρια Θεατρολογίας-Ιστορίας Θεάτρου

2 Το Τμήμα Θεάτρου ανήκει στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και προσφέρει συστηματικές σπουδές τόσο στη θεωρία όσο και στην πρακτική του θεάτρου.

3 Όλες οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το Power Point είναι από τις δραστηριότητες του τμήματος στα μαθήματα των καλλιτεχνικών κατευθύνσεων.

4

5 Εκτός από τη βασική κατάρτιση στη Θεατρολογία, που αποτελεί τον κορμό του Προγράμματος Σπουδών, το Τμήμα προσφέρει πλήρως ανεπτυγμένες ειδικεύσεις : στη Δραματολογία-Παραστασιολογία στη Σκηνογραφία-Ενδυματολογία στην Υποκριτική ειδικό κύκλο μαθημάτων για τη Σκηνοθεσία μια ενότητα μαθημάτων για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

6 Αυτή τη στιγμή, το Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ είναι το μοναδικό πανεπιστημιακό τμήμα στην Ελλάδα που προσφέρει εξειδικευμένα και ολοκληρωμένα προγράμματα σπουδών για τις τέχνες του θεάτρου.

7 Η εισαγωγή των αποφοίτων λυκείου στο Τμήμα Θεάτρου γίνεται μέσω των πανελληνίων εξετάσεων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Ένας μικρός αριθμός πτυχιούχων ΑΕΙ μπορεί να εισαχθεί στο Τμήμα με κατατακτήριες εξετάσεις. Επίσης και μικρός αριθμός πτυχιούχων ΤΕΙ και Δραματικών Σχολών.

8 Υποκριτική Θέμα: Παίζοντας <με> την τρέλα
Υποκριτική Θέμα: Παίζοντας <με> την τρέλα

9 Αποστολή και προσανατολισμός
Aποστολή του Τμήματος Θεάτρου είναι η επιστημονική μελέτη του θεατρικού φαινομένου και η καλλιτεχνική εκπαίδευση στον τομέα του θεάτρου. Ο χαρακτήρας, επομένως, των σπουδών είναι μικτός: επιστημονικός και καλλιτεχνικός, θεωρητικός και πρακτικός, δεδομένου ότι στόχος του Τμήματος είναι η δημιουργία ενός χώρου σπουδών και έρευνας όπου η θεωρία και η πρακτική, η επιστήμη και η τέχνη, θα συνεργάζονται και θα αλληλοσυμπληρώνονται.

10 Σκηνοθεσία Θέμα: Δράση και αφήγηση στα έργα του Σαίξπηρ

11 Η επίτευξη του στόχου αυτού, η διαμόρφωση δηλαδή επιστημόνων και καλλιτεχνών του θεάτρου με σφαιρική παιδεία, συνεπάγεται, στην πρώτη φάση των σπουδών, τη διδασκαλία ενός σημαντικού αριθμού υποχρεωτικών μαθημάτων που να εξασφαλίζουν τη στέρεη θεατρολογική κατάρτιση όλων των φοιτητών : Ιστορία θεάτρου Θεωρία θεάτρου Δραματολογία Ανάλυση της θεατρικής παράστασης, κ.ά.

12 Παράλληλα επιδιώκεται εξαρχής η στοιχειώδης επαφή με διάφορες πλευρές της καλλιτεχνικής πρακτικής:
Εισαγωγικά μαθήματα Υποκριτικής Σκηνογραφίας Σκηνοθεσίας, κ.ά.

13 Αποστολή και προσανατολισμός
Στη συνέχεια, τα επιλεγόμενα μαθήματα παρέχουν στους φοιτητές τη δυνατότητα να αποκτήσουν μιαν άτυπη (αφού το πτυχίο είναι ενιαίο), αλλά απολύτως ουσιαστική ειδίκευση, ακολουθώντας μία από τις προσφερόμενες κατευθύνσεις: Δραματολογία- Παραστασιολογία, Σκηνογραφία- Ενδυματολογία, Υποκριτική. Υπάρχει επίσης, για όσους δεν θα ακολουθήσουν μία από τις παραπάνω κατευθύνσεις, η δυνατότητα της Γενικής κατεύθυνσης.

14 Υποκριτική Θέμα: Ασκήσεις και αυτοσχεδιασμοί πάνω στα «Περιστατικά» του Δανιήλ Χαρμς

15 Eκτός από τις παραπάνω τέσσερις κύριες κατευθύνσεις προσφέρεται και μία επιμέρους ειδίκευση (μικρός κύκλος 4-6 μαθημάτων) στη Σκηνοθεσία, η οποία είναι προαιρετική και μπορεί να προστεθεί στην κύρια κατεύθυνση.

16 Oι σπουδές στο Tμήμα Θεάτρου
Διαρκούν δέκα εξάμηνα και περιλαμβάνουν: 63 μαθήματα, τα οποία διακρίνονται σε α) Υποχρεωτικά (Υ), β) Επιλεγόμενα (Ε) γ) Ελεύθερης Επιλογής (ΕΕ) και γ) Μαθήματα ξένης γλώσσας (ΞΓ) Και διπλωματική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει δύο φάσεις: α) τη διπλωματική εργασία β) τη δημόσια διάλεξη. Το δέκατο εξάμηνο είναι αφιερωμένο στη διπλωματική εξέταση.  

17 Κατεύθυνση δραματολογίας - παραστασιολογίας
Η κατεύθυνση απευθύνεται σε φοιτητές με θεωρητικά κυρίως ενδιαφέροντα, προσανατολισμένα στην ανάλυση του δραματικού κειμένου και της θεατρικής παράστασης. Εξοπλίζει τους φοιτητές προκειμένου να ασχοληθούν με τη θεατρολογική έρευνα και την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, ή να εργαστούν σε θεατρικούς οργανισμούς ως δραματολόγοι και επιμελητές εντύπων προγραμμάτων, ή να συνεργαστούν με εφημερίδες και περιοδικά ως θεατρικοί συντάκτες και κριτικοί, ενώ παράλληλα προσφέρει θεωρητική υποστήριξη σε όσους έχουν σκηνοθετικά ενδιαφέροντα.

18 Κατεύθυνση σκηνογραφίας - ενδυματολογίας
Η κατεύθυνση απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τον σκηνογραφικό σχεδιασμό και την ενδυματολογία, και γενικότερα για το εικαστικό μέρος της θεατρικής παράστασης, καθώς επίσης και σε όσους έχουν κλίση για τις σκηνογραφικές κατασκευές και για την τεχνολογία της σκηνής. Όσοι ακολουθούν αυτήν την κατεύθυνση, πρέπει να περάσουν το προαπαιτούμενο μάθημα της κατεύθυνσης (Eισαγωγή στη σκηνογραφία-ενδυματολογία, 2ο εξάμηνο) και, στη συνέχεια, να επιλέξουν 22 ακόμη μαθήματα ειδίκευσης (από τον κύκλο Σκηνογραφίας-Ενδυματολογίας) και 5 συμπληρωματικά θεατρολογικά μαθήματα (από τον κύκλο Δραματολογίας-Παραστασιολογίας).

19 Κατεύθυνση υποκριτικής
Η κατεύθυνση απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για την υποκριτική τέχνη και το επάγγελμα του ηθοποιού. Όσοι ακολουθούν αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να περάσουν το προαπαιτούμενο μάθημα της κατεύθυνσης (Εισαγωγή στην υποκριτική, 2ο εξάμηνο) και, στη συνέχεια, να επιλέξουν 22 ακόμη μαθήματα ειδίκευσης (από τον κύκλο Υποκριτικής) και 5 συμπληρωματικά θεατρολογικά μαθήματα (από τον κύκλο Δραματολογίας-Παραστασιολογίας).

20 Ειδίκευση σκηνοθεσίας
Η ειδίκευση απευθύνεται σε φοιτητές και των τεσσάρων κατευθύνσεων, εφόσον έχουν περάσει το υποχρεωτικό μάθημα Σκηνοθετικές προσεγγίσεις. Όσοι ακολουθούν αυτήν την ειδίκευση πρέπει να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του κύκλου Σκηνοθεσίας.

21 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Οι φοιτητές του Τμήματος Θεάτρου αποκτούν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ουσιαστικά εφόδια, που τους επιτρέπουν να αναζητήσουν εργασία σε διάφορους τομείς:

22 Στον τομέα της επιστημονικής έρευνας και της ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας.
Στα καλλιτεχνικά επαγγέλματα της σκηνής: ηθοποιοί, σκηνογράφοι, σκηνοθέτες, σχεδιαστές φωτισμών. Στα τεχνικά επαγγέλματα της σκηνής: παραγωγοί, τεχνικοί σκηνής, υπεύθυνοι ειδικών σκηνογραφικών κατασκευών, κλπ.

23 Ενδυματολογία Κινησιολογία

24 Ως στελέχη κρατικών, δημοτικών και ιδιωτικών θεατρικών οργανισμών: δραματολόγοι, επιμελητές εντύπων προγραμμάτων, οργανωτικά στελέχη, υπεύθυνοι εκπαιδευτικών προγραμμάτων, κλπ. Ως εμψυχωτές (animateurs) θεατρικών δραστηριοτήτων σε νομαρχιακά, δημοτικά κ.ά. πολιτιστικά κέντρα.

25 Στην εκπαίδευση, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, ως καθηγητές (προς το παρόν ωρομίσθιοι) θεατρικής αγωγής . Στα μέσα ενημέρωσης (καλλιτεχνικό ρεπορτάζ, θεατρική κριτική).

26 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Υπάρχει η προοπτική να στεγαστεί το Τμήμα Θεάτρου σε νέο, σχεδιασμένο για τις ανάγκες του κτίριο, που θα ανεγερθεί σε οικόπεδο του Α.Π.Θ. στη Θέρμη όπου ήδη στεγάζεται το Τμήμα Μουσικών Σπουδών και ένα μέρος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

27 Ως τότε, όμως, οι δραστηριότητές του περιορίζονται σε ενοικιαζόμενες αίθουσες και στο ιδιόκτητο κτίριο του άλλοτε κινηματογράφου Κλειώ (Εγνατία 122), που είναι η επίσημη στέγη του Tμήματος και όπου έχει διαμορφωθεί μια πρότυπη θεατρική αίθουσα για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών του. Στο κτίριο Κλειώ , στον α' όροφο, στεγάζεται η Γραμματεία του Τμήματος (τηλ ) και στον β΄ όροφο λειτουργεί η Βιβλιοθήκη του (τηλ ). Το Κλειώ σε ώρα πρόβας:

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37 Μεταπτυχιακές σπουδές
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) του Τμήματος Θεάτρου λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος Το ΠΜΣ απονέμει: 1. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) στις Θεατρικές Σπουδές, με τίτλο: «Η θεατρική παράσταση: ιστορία, θεωρία και πρακτική», με πέντε κατευθύνσεις: ▪ Παραστασιολογία – Δραματολογία ▪ Σκηνογραφία – Ενδυματολογία ▪ Υποκριτική ▪ Σκηνοθεσία ▪ Παιδαγωγική του θεάτρου Κάθε χρόνο προσφέρεται μια διαφορετική κατεύθυνση. 2. Διδακτορικό Δίπλωμα (ΔΔ) στις Θεατρικές Σπουδές.

38 Αντικείμενο του ΠΜΣ είναι η μελέτη της θεατρικής παράστασης στη σύγχρονη και τη διαχρονική της διάσταση (ιστορία, θεωρία και κριτική ανάλυση), αφενός, και η εφαρμοσμένη έρευνα πάνω στα εκφραστικά μέσα και τους ειδικούς κώδικες που συνδυάζονται κατά την πραγματοποίηση της θεατρικής παράστασης, αφετέρου Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι των αντίστοιχων Τμημάτων ΑΕΙ (Θεάτρου, Θεατρικών Σπουδών) της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, ή και άλλων Τμημάτων ΑΕΙ, εφόσον διαπιστωθεί ότι διαθέτουν τις αναγκαίες για την παρακολούθηση του ΠΜΣ γνώσεις. Η χρονική διάρκεια για μεν το ΜΔΕ ορίζεται σε 2 διδακτικά εξάμηνα και 4 μήνες για την εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, δηλαδή συνολικά ένα πλήρες ημερολογιακό έτος, για δε το ΔΔ σε 3 επιπλέον έτη τουλάχιστον.

39 Ξεχωριστή θέση στη ζωή του τμήματος κατέχει η εκπαιδευτική εκδρομή στα αρχαία θέατρα, που οργανώνεται κάθε δύο χρόνια, κοντά στις διακοπές του Πάσχα, στο πλαίσιο των μαθημάτων κορμού για το Θέατρο της αρχαιότητας. Στην εκδρομή συμμετέχουν  φοιτητές του πρώτου και δεύτερου έτους. Στις επτά μέρες που διαρκεί, η εκδρομή ταξιδεύει το ασκέρι διδασκόντων και διδασκομένων στους Δελφούς, τον Ορχομενό, την Ερέτρια, τον Ωρωπό, το Λαύριο, την Αθήνα, την Κόρινθο, το Άργος, τις Μυκήνες, την Επίδαυρο, το Ναύπλιο, τη Σικυώνα, την Πάτρα, τους Οινιάδες, την Πλευρώνα, την Στράτο, τα Γιάννενα και τη Δωδώνη.

40

41

42

43 Λίγες ακόμα φωτογραφίες από τη ζωή στο Τμήμα Θεάτρου….
Λίγες ακόμα φωτογραφίες από τη ζωή στο Τμήμα Θεάτρου….

44

45

46

47

48


Κατέβασμα ppt "Κωνσταντίνα Ριτσάτου Επίκουρη καθηγήτρια Θεατρολογίας-Ιστορίας Θεάτρου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google