Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή ανθρωπιστικών επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εργασία: «Συνέντευξη από έναν λαικό αφηγητή» Διδάσκων: Κατσαδώρος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή ανθρωπιστικών επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εργασία: «Συνέντευξη από έναν λαικό αφηγητή» Διδάσκων: Κατσαδώρος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή ανθρωπιστικών επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εργασία: «Συνέντευξη από έναν λαικό αφηγητή» Διδάσκων: Κατσαδώρος Γ. Κουτούζου Αθηνά (411/2007007) Έτος: 4 ο Εξάμηνο: 8 ο Ρόδος 2011

2 Τεχνικός εξοπλισμός Βιντεοκάμερα Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή Ηλεκτρονικός υπολογιστής Σημειωματάριο για επιπλέον ερωτήσεις.

3 Λίγα λόγια για τον αφηγητή… Όνομα- Επώνυμο: Κουτούζος Δημήτρης Τόπος γέννησης: Λέρος Ημερομηνία γέννησης: 03/09/1929 Παρούσα απασχόληση: Συνταξιούχος Άλλα επαγγέλματα: ηλεκτροτεχνίτης στη Δ.Ε.Η

4 Γιατί επέλεξα τον συγκεκριμένο αφηγητή… Ο παππούς μου συνήθιζε να μου λέει από μικρή ιστορίες. Ενδιαφέρουσες ιστορίες. Πολύ καλή μνήμη. Είναι παραστατικός. Είναι αντικειμενικός και ειλικρινής.

5 Θέμα συνέντευξης… Θέμα: «Οι μύθοι της Λέρου σχετικά με τα στοιχειά» 1.Ο παππούς μου μεγάλωσε στη Λέρο, άρα είναι ο πλέον κατάλληλος για να μου μεταφέρει τις παραδόσεις και τους μύθους του τόπου του. 2.Σαν μικρό παιδί έδινε πολύ προσοχή σε αυτές τις ιστορίες- θρύλους (μυστήριο). 3.Στη ροή της συνέντευξης μιλάει κυρίως αυτοβιογραφικά, δηλαδή πως βίωνε ο ίδιος τις ιστορίες σχετικά με τα στοιχειά. 4.Στο τέλος εξηγεί ποιο περιστατικό τον οδήγησε στο να βγάλει το συμπέρασμα πως δεν υπάρχουν στοιχειά. 5.Η Λέρος είναι ένα μέρος που πηγαίνω πολύ συχνά από τα παιδικά μου χρόνια, οπότε ενδιαφερόμουν να μάθω περισσότερα για τις απόψεις που κυριαρχούν στο νησί αυτό.

6 Αποτίμηση συνέντευξης και λάθη.. I.Στην περισσότερη ώρα η συζήτηση κύλησε ομαλά. II.Μερικές φορές ο αφηγητής ξέφευγε από το θέμα, παρεμβάλλοντας και άλλες ιστορίες που είτε συνειρμικά τις θυμόταν, είτε απλώς ήθελε να τις πει on camera. III.Μας παρακολουθούσε και η γιαγιά μου, η οποία διέκοψε τη ροή της συνέντευξης δύο με τρείς φορές για να κάνει τις παρατηρήσεις της ή να διατυπώσει κάποιες απορίες. IV.Επειδή σε κάποιο σημείο ήθελε να φύγει πέρασε 2-3 φορές μπροστά από την κάμερα. V.Προς το τέλος της συνέντευξης τελείωσε η μπαταρία της βιντεοκάμερας, οπότε και αναγκάστηκα να σταματήσω τη συνέντευξη με τον παππού μου και να συνεχίσω τη βιντεοσκόπηση με την ψηφιακή κάμερα.

7 Ποιος ήταν ο στόχος μου και τι αποκόμισα… Ο στόχος μου ήταν να πάρω, μέσα από τη συνέντευξη, μια σφαιρική εικόνα σχετικά με την αντίληψη των ντόπιων για τα στοιχειά, από έναν ντόπιο.

8 1.Πιστεύω πως πέτυχα τον αρχικό μου στόχο. 2.Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο παππούς μου ήταν λίγο αγχωμένος εξαιτίας της κάμερας, παρόλο που τον διαβεβαίωσα πως δεν θα το δείξω στην τάξη. 3.Ο παππούς μου ενθουσιάστηκε με αυτή τη συνέντευξη γιατί όπως μου είπε αργότερα, του άρεσε πολύ αυτή η διαδικασία. 4.Μας έφερε ακόμα πιο κοντά. 5.Ήταν μια ωραία ευκαιρία να μάθω ιστορίες και γεγονότα για τη ζωή του, που δεν ήξερα. 6.Αυτή η βιντεοσκόπηση αποτελεί πλέον και ένα αρχείο της οικογένειας μας με θέμα: «οι ιστορίες του παππού για τα στοιχειά».

9 Κύρια σημεία συνέντευξης.. Στοιχειά- από πού προήλθαν? Αναφέρει αρχικά από πού άρχισαν στη Λέρο οι μύθοι για τα στοιχειά. -«κακοθάνατος» Μια σχετική ιστορία για ένα αγόρι, τον Αλέξη που έπεσε από μια χουρμαδιά και ο παπάς δεν δέχτηκε να τον θάψει επειδή δεν πέθανε με φυσιολογικό θάνατο. (=κακοθάνατος). Οι μεγαλύτεροι του νησιού διέδιδαν ότι έβλεπαν τον Αλέξη σε ερημιές και ξεροποτάμια να τριγυρνάει σαν στοιχειό. Ιστορίες με στοιχειά.. Μια βίλα Αιγυπτιωτών που ήταν κλειστή για 5 χρόνια φημολογούνταν πως είχε στοιχειό. Κατάρριψη μύθου: μετά από ένα χρόνο ξήλωσαν τις τράβες της βίλας και το στοιχείο εξαφανίστηκε. Καθημερινές ιστορίες για μύθους με στοιχειά…05:24 Προσωπική εμπειρία.. Προσωπική ιστορία του παππού μου με στοιχειό..06:10 Λαική παράδοση: Όταν η γυναίκα είναι ασαράντιστη δεν πρέπει να ανοίγει την πόρτα το βράδυ, γιατί μπορεί το στοιχειό να τη λαβώσει, να λαβώσει το παιδί της και να μείνει ανάπηρο σε όλη του τη ζωή ή ακόμα και να πεθάνει.

10 Κύρια σημεία συνέντευξης.. Τα στοιχεία εμφανίζονται στα σταυροδρόμια.. Στη Λέρο έλεγαν πως τα στοιχειά εμφανίζονταν στα σταυροδρόμια. Αναφέρει μια πλάκα που έκαναν σε μια γειτόνισσα τα παιδιά της γειτονιάς παριστάνοντας τα στοιχειά…10:49 Προσωπικές απόψεις.. Εξηγεί για ποιους 2 λόγους όταν μεγάλωσε σταμάτησε να πιστεύει στους μύθους σχετικά με τα στοιχεία. Α) η περίπτωση της βίλας που χάθηκε το στοιχείο. Β) η προσωπική του εμπειρία με τον άγκαθα. Παραδέχεται πως θα έμενε με την εντύπωση μέχρι σήμερα, αν δεν έβλεπε πως ήταν αγκάθι, πως υπάρχουν στοιχειά. Πειστικότητα των αφηγήσεων Τονίζει την πειστικότητα των μεγαλύτερων όταν έλεγαν τέτοιες αφηγήσεις με στοιχειά…14:58 Παραδέχεται ότι ο καλύτερος αφηγητής σε τέτοιου είδους ιστορίες ήταν ο μπάρμπας του, ο Θωμάς Κουμουνδούρος.


Κατέβασμα ppt "Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή ανθρωπιστικών επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εργασία: «Συνέντευξη από έναν λαικό αφηγητή» Διδάσκων: Κατσαδώρος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google