Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

9. Η ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "9. Η ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 9. Η ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ
Σελίδες

2 Ο άνθρωπος επιδιώκει τη διάκριση και την απόκτηση δύναμης.
Ο Φ. Νίτσε δημιούργησε τη θεωρία του υπερανθρώπου (οι βιολογικά ισχυρότεροι πρέπει να επικρατήσουν επί των αδυνάτων). Ο χριστιανός καλείται να συμβιώσει αγαπητικά με τους συνανθρώπους του.

3 α. Βούληση Βούληση η ικανότητα του ανθρώπου να
η σταθερή επιθυμία, φυσική δύναμη του η επιθυμία για επιδίωξη ανθρώπου στην οποία δίνει κάποιου σκοπού κατεύθυνση + περιεχόμενο η ικανότητα του ανθρώπου να διακρίνει τις πράξεις του με βάση τα αποτελέσματά τους

4 Ο άνθρωπος : - δεν επιβιώνει παθητικά, ενστικτωδώς, μόνο με τα ένστικτα, όπως τα άλογα ζώα. δεν δέχεται τον γύρω κόσμο όπως ακριβώς είναι, αλλά ενοχλείται με τα δυσάρεστα και ικανοποιείται με τα ευχάριστα, οραματίζεται, επιθυμεί. Δεν υπάρχει απλώς μέσα στην ιστορία, αλλά κάνει ιστορία, σχεδιάζει, επιθυμεί, επιδιώκει δημιουργεί.

5 Το ζήτημα είναι ποια κατεύθυνση θα πάρει η βούλησή του αυτή:
Επιθυμεί να διακρίνεται και να διαθέτει δύναμη Το ζήτημα είναι ποια κατεύθυνση θα πάρει η βούλησή του αυτή: προς κοινωνία με προς καθυπόταξη τους άλλους των άλλων Άνθρωπος Υπεράνθρωπος

6 β. Άνθρωπος ή Υπεράνθρωπος;
Τι είναι αγαθό; Αυτό που ανυψώνει στον άνθρωπο τη δίψα της δύναμης και τον κάνει ισχυρό στη θέληση για να αποκτήσει τη δική του δύναμη. Τι είναι κακό; Αυτό που προέρχεται από την αδυναμία. Γι’ αυτό οι αδύνατοι και οι δυστυχισμένοι πρέπει να εξαφανίζονται. Αυτό πρέπει να είναι το πρώτο αξίωμα για την αγάπη του ανθρώπου προς τους ομοίους του. Μονάχα έτσι ανυψώνεται ο άνθρωπος σε υπεράνθρωπο, που έχει προορισμό να εξαφανίσει όλους τους αδύνατους και μάλιστα χωρίς οίκτο και έλεος (Νίτσε – 1900)

7 Η ηθική, λέει ο Νίτσε, είναι εφεύρημα των αδυνάτων για να περιορίζουν το μεγαλείο των δυνατών.
Οι αρετές του φαίνονται άξιες περιφρόνησης γιατί από μόνο του το γεγονός ότι οι ονομασίες τους είναι θηλυκού γένους, φανερώνει ότι είναι χαρακτηριστικά αδυναμίας.

8 Χαρακτηριστικά του Υπερανθρώπου:
ο ατομικισμός

9 η μοναξιά

10 η θυσία των πάντων στο βωμό του ατομικού κέρδους

11 η εκμετάλλευση της εργασίας των ανηλίκων
250 εκατομμύρια ανήλικοι σκλάβοι

12 ο πλουτισμός ορισμένων από τη διάδοση ναρκωτικών

13 Η αστυνομία, στην Μεγάλη Βρετανία, ανακοίνωσε πως έμποροι ναρκωτικών χρησιμοποιούν ηλεκτρικά αναπηρικά καρότσια για να μεταφέρουν τις ναρκωτικές ουσίες! Οι έμποροι παρουσιάζονται ως άτομα με ειδικές ανάγκες και κρύβουν τα ναρκωτικά στα καρότσια τα οποία τρέχουν με ταχύτητα 4 μίλια την ώρα!

14 η οικολογική καταστροφή

15 οι γενοκτονίες ασθενέστερων λαών από ισχυρότερους
Η γενοκτονία των Ποντίων ( 1916 – 1923 ) με νεκρούς αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη γενοκτονία του αιώνα μας.

16 Εκδήλωση του εωσφορικού εγωισμού (υπερανθρώπου) είναι και τα σύγχρονα φαινόμενα του ρατσισμού και του νεοναζισμού, οι οποίοι αναγορεύουν μια φυλή ως την κατ’ εξοχήν ανθρώπινη φυλή, και χαρακτηρίζουν τους άλλους ως υπανθρώπους που πρέπει να αφανιστούν.

17

18 γ. Η μωρία του σταυρού Έτσι φαίνεται στα μάτια του εγωκεντρικού το κήρυγμα για τη σταυρική θυσία του Χριστού: ως μωρία, ως ανοησία και παράλογο.

19 Για το Χριστιανισμό ο άνθρωπος λειτουργεί αυθεντικά όταν κοινωνεί με τους άλλους.

20 Η αγάπη δεν είναι κακομοιριά και έλλειψη ψυχικού σθένους
Η αγάπη δεν είναι κακομοιριά και έλλειψη ψυχικού σθένους. Είναι ενεργητική, συνειδητή, ηθελημένη στάση ζωής, η δύναμη που μπορεί να μεταμορφώσει τον κόσμο. Επιχείρηση «Κιβωτός» για μία ζεστή αγκαλιά σε 200 παιδιά

21 Το «σπίτι της Μαρίας»

22 Διακονία αποφυλακίσεως απόρων κρατουμένων (Οσία Ξένη)
εν φυλακή ήμην, και ήλθετε προς με" (Ματθ. 25,36). Και τον συνεχόμενο λόγο του "εφ' όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε" (Ματθ.25,40).

23 Ο ΚΑΛΟΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗΣ

24 6 μήνες φυλακή θα πάει η μεγάλη αυτή αθλήτρια λόγω αναβολικών

25


Κατέβασμα ppt "9. Η ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google