Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κεφάλαιο 2.  Με το διαδίκτυο μπορεί κάποιος:  να κάνει έρευνα,  να ψωνίσει για διάφορες υπηρεσίες και προϊόντα,  να δει καιρικούς χάρτες,  να πάρει.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κεφάλαιο 2.  Με το διαδίκτυο μπορεί κάποιος:  να κάνει έρευνα,  να ψωνίσει για διάφορες υπηρεσίες και προϊόντα,  να δει καιρικούς χάρτες,  να πάρει."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κεφάλαιο 2

2  Με το διαδίκτυο μπορεί κάποιος:  να κάνει έρευνα,  να ψωνίσει για διάφορες υπηρεσίες και προϊόντα,  να δει καιρικούς χάρτες,  να πάρει φωτογραφίες, ταινίες, και διάφορες άλλες πληροφορίες που βρίσκονται αποθηκευμένες σε όλο τον κόσμο ή  να συζητήσει με ανθρώπους από όλο τον κόσμο.  Το διαδίκτυο είναι ένα δίκτυο που αποτελείτε από πολλά μικρότερα δίκτυα υπολογιστών.

3  Παγκόσμιος Ιστός ( WWW): Είναι ένα τυποποιημένο περιβάλλον επικοινωνίας μεταξύ του χρήστη και του Διαδικτύου. Ένας τρόπος παρουσίασης των πληροφοριών με γραφικό τρόπο, με την μορφή σελίδων, διαφόρων μεγεθών στην οθόνη του Η/Υ.  Πρωτόκολλο Μεταφοράς Υπερκειμένου (HTTP - HyperText Transfer Protocol): Είναι η «γλώσσα» που χρησιμοποιεί ο φυλλομετρητής για συνδεθεί με το υπολογιστή που αποθηκευμένη μια ιστοσελίδα και να ανακτήσει τα περιεχόμενα της.  Φυλλομετρητής (Web Browser): Είναι η κατηγορία προγραμμάτων που μας βοηθά να πλοηγηθούμε στο Διαδίκτυο (Internet Explorer).  Διαδικτυακός τόπος (Web Site): ‘Ενα Web Site αποτελείτε από ένα σύνολο ιστοσελίδων οι οποίες παρουσιάζουν πληροφορίες για κάποιο συγκεκριμένο θέμα, εταιρία ή οργανισμό.  Ιστοσελιδά (Webpage): Είναι ένα αρχείο το οποίο χρησιμοποιείτε για να παρουσιάσουμε/ αποθηκεύσουμε hypermedia ή/και hypertext link(s). Κάθε σελίδα έχει τη δική της διεύθυνση.  Οικοσελίδα (Home Page) : Είναι η ιστοσελίδα που θεωρείται η αρχική σελίδα ενός Διαδικτυακού τόπου (Web site). Από την οικοσελίδα (συνήθως) μπορούμε να μεταφερθούμε σε άλλες σελίδες του συγκεκριμένου δικτυακού μέσω τηων συνδέσμων που μας προσφέρει. (University of Cyprus – www.ucy.ac.cy)  Αρχική σελίδα (Start Page): Είναι η ιστοσελίδα που βλέπει κάποιος μόλις ξεκινήσει κάποιο πρόγραμμα πλοήγησης Διαδικτύου (Web Browser).  Εξυπηρετητής Δικτύου (Web Server): Είναι ή κατηγορία προγραμμάτων που κάνει τις ιστοσελίδες (Web pages) διαθέσιμες προς τους φυλλομετρητές. (Apache - http://www.quackit.com/web_servers/tutorial/web_servers_examples.cfm) http://www.quackit.com/web_servers/tutorial/web_servers_examples.cfm

4  Υπερσύνδεσμος (Hypertext Link, Hyperlink): Ένας δείκτης που δείχνει στην τοποθεσία του υπολογιστή (URL) που είναι αποθηκευμένα τα hypermedia (κείμενο ή εικόνα).  ISP (Internet Service Provider): Μια εταιρεία ή οργανισμός που μας παρέχει σύνδεση με το Διαδίκτυο (Cytanet, OTEnet, Spidernet..).  URL (Uniform Resource Locator): Είναι η διεύθυνση μιας ιστοσελίδας και ταυτότητα της συγκεκριμένης σελίδας. Αποτελείτε από 3 μέρη (εκτός ύλης): 1.Το πρωτόκολλο που είναι ένα σύνολο κανόνων που ακολουθούν οι υπολογιστές (http:/). 2.Το δεύτερο μέρος είναι το domain name που είναι η διεύθυνση του υπολογιστή στο Διαδίκτυο όπου βρίσκεται η ιστοσελίδα (ucy.ac.cy). 3.Στο τρίτο μέρος διευκρινίζεται η τοποθεσία της σελίδας εντός του υπολογιστή που την φιλοξενεί (ac.cy).

5  Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (E-mail)  FTP: Το πρωτόκολλο FTP (File Transfer Protocol) μας επιτρέπει να μεταφέρουμε αρχεία μέσω του Διαδικτύου προς/από κάποιον άλλο υπολογιστή (Filezilla).  Αναζήτηση και ανάληψη πληροφοριών (Browsing): Το Διαδίκτυο μπορεί να χαρακτηριστεί σαν η μεγαλύτερη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη στον κόσμο.  Mηχανές αναζήτησης και κατάλογοι αναζήτησης: Eξειδικευμένες υπηρεσίες/ιστοσελίδες που μας δίνουν την δυνατότητα αναζήτησης για συγκεκριμένες ιστοσελίδες.  Ηλεκτρονικές συζητήσεις (Usenet Newsgroups): Ο κάθε χρήστης μπορεί να γίνει μέλος σε ομάδες συζητήσεων που καλύπτουν διάφορα θέματα απλά με το να ζητήσει να γίνει μέλος στην κατάλληλη ομάδα ηλεκτρονικών συζητήσεων. Παρόμοια παραδείγματα είναι: blogs, wikis, forums. http://www.pcbuyerbeware.co.uk/NG.htmhttp://www.pcbuyerbeware.co.uk/NG.htm  Σύνδεση με άλλους Η/Υ (Telnet) : Η εφαρμογή Telnet επιτρέπει την άμεση σύνδεση των χρηστών του Διαδικτύου σε απομακρυσμένους υπολογιστές. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να τρέξουμε προγράμματα στον απομακρυσμένο υπολογιστή αλλά να βλέπουμε τα αποτελέσματα του προγράμματος στην οθόνη του δικού μας υπολογιστή (putty).

6

7

8

9  Πλοήγηση πολλαπλών σελίδων με τη χρήση των καρτελών (Tabs).  Μπορούμε να δούμε μικρογραφίες των σελίδων που έχουμε ανοιχτές με τη χρήση του κουμπιού Quick Tabs.  Δημιουργία νέας καρτέλας.  Σελιδοδείκτες (Bookmarks): έχουν την ίδια χρήση που έχουν και στα βιβλία: να μας θυμίζουν σε ποια σελίδα ήμασταν πριν κλείσουμε το βιβλίο! Ένας σελιδοδείκτης (bookmark) αποτελείτε από ένα όνομα και μια διεύθυνση ιστοσελίδας (URL). ◦ Στο IE εμφανίζονται ως Favorites. ◦ Mπορούμε να οργανώσουμε τους σελιδοδείκτες μας σε καταλόγους (directories) όπως θα κάναμε με τα αρχεία μας.

10  Η διαφορά των μηχανών αναζήτησης με τους καταλόγους αναζήτησης είναι στο πως ακριβώς γίνετε η αναζήτηση.  Οι μηχανές αναζήτησης παίρνουν σαν είσοδο κάποιες λέξεις κλειδιά και ακολούθως μας παρουσιάζουν τα αποτελέσματα τους.  Οι κατάλογοι αναζήτησης μας παρουσιάζουν αρχικά ένα κατάλογο με κάποιες γενικές κατηγορίες. Εφόσον διαλέξουμε μια κατηγορία από τον αρχικό κατάλογο εμφανίζετε ένας δεύτερος κατάλογος που περιέχει κάποιες υποκατηγορίες της κατηγορίας που διαλέξαμε.  Παραδέγματα Μηχανών Αναζητήσεων: ◦ http://www.live.com/ http://www.live.com/ ◦ http://www.google.com/ http://www.google.com/ ◦ http://www.yahoo.com/ http://www.yahoo.com/  Παραδείγματα Καταλόγων Αναζητήσεων: ◦ Yahoo! Directory (http://dir.yahoo.com/)http://dir.yahoo.com/

11  Τα πολυμέσα είναι ο συνδυασμός κειμένου, ήχου, εικόνας, animation κ.τ.λ. Με το Internet Explorer μπορείς να χειριστείς τέτοιου είδους δεδομένων, που είναι διαθέσιμα στο Web. Ήχος :  WAV sound (audio/x-wav): Αυτό είναι ένα standard Microsoft Windows sound.  MPEG sound (audio/x-mpeg): Είναι ψηλής ποιότητας ήχος που χρησιμοποιεί απωλεστική συμπίεση για μείωση του μεγέθους του αρχείου..  MIDI sound (audio/midi): Και αυτά τα αρχεία ήχου είναι συμπιεσμένα (compact) αλλά η συμπίεση βασίζετε στην κωδικοποίηση ήχων και οργάνων για την σύνθεση του ήχου.

12 Ταινίες:  MPEG (video/mpeg) : Αρχικά ήταν χαμηλής ποιότητας video. Αργότερα όμως με της νέες εκδόσεις (MPEG 2 και MPEG 4) η ποιότητα βελτιώθηκε αισθητά (π.χ. οι ταινίες DVD ακολουθούν την φόρμα MPEG 2). Τα βίντεο MPEG, αποθηκεύονται (συνήθως) σε αρχεία *.mpg, τα οποία έχουν τεράστιο μέγεθος.  QuickTime (video/quicktime): Αρχικά ήταν καλύτερο σε ποιότητα από το MPEG. Αποθηκεύεται σε *.mov και σε *.qt files. Για την αναπαραγωγή τους με τον Internet Explorer χρειάζεται Quick Time plug-in.  Windows (*.avi) : Είναι η προεπιλεγμένη (default) φόρμα βίντεο των Windows.

13  Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι μια υπηρεσία του Διαδικτύου και για να πρέπει να έχουμε μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.  Ο πάροχος της ηλεκτρονικής διεύθυνσης, μας προσφέρει και μια ιστοσελίδα μέσω της οποία μπορούμε να διαβάσουμε τα μηνύματα (e- mail) που έχουμε πάρει καθώς και να αποστείλουμε νέα (Webmail).  Οι εφαρμογές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου διαφέρουν σημαντικά η μια από την άλλη. Όμως όσον αφορά τα πεδία ενός e-mail και τι μπορούμε να κάνουμε με ένα e-mail παραμένουν σταθερά.  Το ucy.ac.cy είναι το όνομα περιοχής (domain name) στην οποία βρίσκετε η ηλεκτρονική θυρίδα αλληλογραφίας του χρήστη.  Πεδία: From, To, CC, BCC, Subject, Κυρίως Τμήμα.  Reply, Reply All, Forward  Attach file, Delete Emails.  Για την είσοδο στο Webmail απαιτείτε να έχουμε το λογαριασμό που μας δίνει το πανεπιστήμιο (username και password).

14

15

16  http://www.amazon.com  www.ebay.com  Σημαντικό είναι να προσέχουμε κατά πόσο η σύνδεση με την ιστοσελίδα του καταστήματος (της πληρωμής) είναι ασφαλής (κρυπτογραφημένη).


Κατέβασμα ppt "Κεφάλαιο 2.  Με το διαδίκτυο μπορεί κάποιος:  να κάνει έρευνα,  να ψωνίσει για διάφορες υπηρεσίες και προϊόντα,  να δει καιρικούς χάρτες,  να πάρει."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google