Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ηράκλειο: Η πόλη των «σκουπιδιών»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ηράκλειο: Η πόλη των «σκουπιδιών»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ηράκλειο: Η πόλη των «σκουπιδιών»
5ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Τμήμα Β4 Εργασία Οικιακής Οικονομίας Ηράκλειο: Η πόλη των «σκουπιδιών» Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κοντομανώλη Μαριλένα Μαθήτρια: Μιχαέλα Κουρούπη Έτος

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Περιβαλλοντικά προβλήματα Ατμοσφαιρική ρύπανση
Ρύπανση των νερών Καταστροφή δασών Απόβλητα Φαινόμενο του θερμοκηπίου Τρύπα του όζοντος Μείωση της βιοποικιλότητας Η πόλη μου, το Ηράκλειο Αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων Τι μπορούμε να κάνουμε για την πόλη μας ΕΠΙΛΟΓΟΣ

3 Περιβαλλοντικά προβλήματα
Οικολογικά προβλήματα ή περιβαλλοντικά προβλήματα ονομάζονται οι διαταραχές στη γήινη βιόσφαιρα και στο φυσικό περιβάλλον οι οποίες συνηθίζεται να αποδίδονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Στον βαθμό που τα οικολογικά προβλήματα απειλούν την επιβίωση ενός πληθυσμού, οδηγούν σε μία οικολογική κρίση. Ωστόσο οι οικολογικές κρίσεις μπορεί να έχουν και φυσικά αίτια. Στα περιβαλλοντικά προβλήματα συγκαταλέγονται η περιβαλλοντική ρύπανση, η κλιματική αλλαγή, η τρύπα του όζοντος, η αποδάσωση (αποψίλωση των δασών), η ερημοποίηση, η εξαφάνιση βιολογικών ειδών, η όξινη βροχή κλπ. Τα οικολογικά προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται κυρίως μετά τη βιομηχανική επανάσταση, ενώ υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις σχετικά με τα αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Επιστημονικά διερευνώνται από την οικολογία και την περιβαλλοντολογία, αλλά κατά τη δεκαετία του 1960 αναδύθηκε το πολύπλευρο οικολογικό κοινωνικό κίνημα με στόχο την προσπάθεια για την επίλυση των οικολογικών προβλημάτων. Οι μηχανικοί περιβάλλοντος προσπαθούν να αναπτύξουν τεχνολογικές λύσεις για τα περιβαλλοντικά προβλήματα (π.χ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καταλύτες αυτοκινήτου, συσκευές καθαρισμού αερίων κλπ). Τέλος η ρύπανση έχει βλαβερή επίδραση στους οργανισμούς, είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία, αλλοιώνει την ποιότητα του νερού και υποβαθμίζει τις δυνατότητες χρήσης του.

4 1.Ατμοσφαιρική ρύπανση Δισεκατομμύρια τόνοι ρύπων εκπέμπονται κάθε χρόνο στην ατμόσφαιρα. Όλοι αυτοί οι ρύποι δεν χάνονται στον ουρανό, αλλά αφού προκαλέσουν ασφυξία στις πόλεις και επιδεινώσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ξαναπέφτουν στη Γη με τη μορφή της όξινης βροχής. Στους εξωτερικούς χώρους, ο αέρας μολύνεται κυρίως από τα οχήματα, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τις εκπομπές βιομηχανικών και γεωργικών ρύπων και το μαγείρεμα. Η έρευνα δείχνει ότι τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν αυξηθεί σημαντικά σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη, ιδιαίτερα σε χώρες με μεγάλο πληθυσμό, όπως η Κίνα και η Ινδία. Η ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν η αιτία για το θάνατο περίπου 7 εκατομμυρίων ανθρώπων το 2012, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Οι θάνατοι εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης συνδέονται συνήθως με νόσους της καρδιάς, εγκεφαλικά επεισόδια ή χρόνιες πνευμονοπάθειες, καθώς και με τον καρκίνο των πνευμόνων, αλλά και οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις.

5 2.Ρύπανση των νερών Ρύπανση του νερού είναι κάθε ουσία που εμποδίζει την κανονική χρήση του νερού. Η ρύπανση μπορεί να είναι χημική με την εισαγωγή επικίνδυνων τοξικών ουσιών, ενεργειακή, βιολογική κτλ. Η ρύπανση χωρίζεται σε δυο κατηγορίες: την άμεση ρύπανση δηλαδή αυτή που μπορούμε να τη δούμε όπως τα τοξικά απόβλητα που σκοτώνουν αμέσως τα ψάρια και την έμμεση ρύπανση, δηλαδή που δεν είναι ορατή και σιγά σιγά προκαλούνται αλλαγές στα είδη που βρίσκονται στο νερό. Πηγές ρύπανσης νερού:  Οι σπουδαιότερες πηγές ρύπανσης, οι οποίες επιβαρύνουν κατ΄ αρχήν τα επιφανειακά νερά και στη συνέχεια τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες, μπορεί να ταξινομηθούν στις εξής κατηγορίες:     Αστικά λύματα, τα οποία είναι τα ακάθαρτα νερά πόλεων και οικισμών που προέρχονται από τις κατοικίες και διάφορες άλλες δραστηριότητες και μεταφέρονται μέσω των υπονόμων και του δικτύου διοχέτευσης σε χώρους που είναι επιφανειακοί ή υπόγειοι.  Βιομηχανικά υγρά απόβλητα, που μπορεί να είναι παρόμοια με τα αστικά λύματα ή να περιέχουν και επικίνδυνα ή και τοξικά στοιχεία.  

6 Ρύπανση από πετρελαιοειδή.
Αέριοι ρύποι , οι οποίοι προσκολλώνται σε αιωρούμενα σωματίδια και μεταφέρονται σε  μεγάλες αποστάσεις και καταλήγουν στην ατμόσφαιρα, στο έδαφος και στο νερό.  Ρύπανση από πετρελαιοειδή.  Γεωργικά υγρά απόβλητα, δηλαδή, τα νερά απορροής εντατικά καλλιεργούμενων εκτάσεων που μπορεί να περιέχουν λιπάσματα ή και φυτοφάρμακα.  Κτηνοτροφικά υγρά απόβλητα, τα υγρά απόβλητα που προέρχονται από μεγάλες ή μικρότερες μονάδες εκτροφής ζώων. Διείσδυση θαλασσινού νερού λόγω υπεράντλησης των υπόγειων νερών ή λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της αλλαγής του παγκόσμιου κλίματος  Όξινη βροχή εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ή κατακρήμνισης των αέριων ρύπων με τη βροχή, το χιόνι, τον άνεμο ή λόγω βαρύτητας

7 3.Καταστροφή δασών Ένα μεγάλο μέρος της επιφάνειας της γης
είναι καλυμμένο με δάση, πολύτιμο πόρο για τον άνθρωπο, τη βιοποικιλότητα, τις εδαφικές και υδατικές συνθήκες και την κατάσταση της ατμόσφαιρας. Ο άνθρωπος αρχικά χρησιμοποίησε το δάσος μόνο ως καταφύγιο, για την ξυλεία και για την εξασφάλιση της τροφής του. Εκείνη την εποχή τα δάση χρησιμοποιούνταν με βιώσιμο τρόπο, δίχως να απειλούνται διάφορα είδη με εξαφάνιση εξαιτίας της υπερεκμετάλλευσης. Από αυτές τις πρωτόγονες περιόδους χρήσης των δασών μέχρι σήμερα, υπήρξε τεράστια αύξηση στην ποσότητα της ξυλείας που καθημερινά υλοτομούνταν, και η καταστροφή των δασών προέκυψε για τους ακόλουθους σκοπούς: Μετατροπή της γης κυρίως σε βοσκοτόπια για την παραγωγή κρέατος Παραγωγή δασικής ξυλείας. Τα μεγαλύτερα δάση στον κόσμο βρίσκονται κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η καταστροφή της δασικής γης με σκοπό την εξαγωγή της ξυλείας στις ανεπτυγμένες χώρες, γίνεται βασικά δίχως να λαμβάνεται υπόψη η βιωσιμότητα.

8 Επέκταση της γεωργικής γης
Επέκταση της γεωργικής γης. Η αύξηση του πληθυσμού απαιτεί περισσότερη γη για ανάπτυξη: σε πολλές χώρες η ευκολότερη επιλογή είναι συχνά η εκμετάλλευση της δασικής γης. Δημιουργία βιομηχανικών ζωνών. Οι μεταλλευτικές βιομηχανίες συχνά επιδιώκουν να χρησιμοποιούν δασική γη, προκαλώντας αποψίλωση. Καύσιμος ύλη. Η οικοδομική και η καύσιμη ξυλεία από τα δάση είναι δημοφιλής στις αναπτυσσόμενες χώρες επειδή είναι φθηνή.

9 4.Απόβλητα Ως απορρίμματα ή απόβλητα ορίζονται υπολείμματα τροφών και
αντικείμενα τα οποία έχουν παύσει να εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο έχουν κατασκευαστεί. Τα απορρίμματα διακρίνονται σε στερεά απόβλητα και υγρά απόβλητα (ή λύματα). Ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους βιολογικούς οργανισμούς είναι τα τοξικά απόβλητα και τα πυρηνικά απόβλητα. Για τη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και για την οικονομική αξιοποίηση των απορριμμάτων, εφαρμόζεται η ανακύκλωση. Για τα υγρά απόβλητα εφαρμόζεται η βιολογική επεξεργασία λυμάτων, και για τα στερεά απόβλητα η συγκομιδή, διαλογή και αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών. Λέγεται πως ο όγκος των παραγόμενων στις ανθρώπινες κοινωνίες αποβλήτων θα μπορούσε να γεμίσει σήμερα 28 εκατομμύρια βαγόνια· ο αριθμός αυτός ολοένα και αυξάνεται. Τριακόσιες περιοχές στην Ευρώπη και την Αμερική, όπου απορρίπτονται τοξικά και πυρηνικά απόβλητα εμφανίζουν δείκτες υψηλής επικινδυνότητας. Στις περισσότερες χωματερές δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις προδιαγραφές υγειονομικής ταφής. Τα απόβλητα επομένως συνιστούν έναν πολύ σημαντικό παράγοντα της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

10 5.Φαινόμενο του θερμοκηπίου
Η φυσική διαδικασία κατά την οποία οι ακτίνες του ηλίου παγιδεύονται και αντανακλώνται στη Γη με τη βοήθεια κάποιων συγκεκριμένων αερίων, ονομάζεται φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι: Πυρκαγιές και μείωση των δασών Αλόγιστη χρήση πετρελαίου και άνθρακα Αύξηση των καυσαερίων των οχημάτων και των βιομηχανιών Αυξημένη χρήση λιπασμάτων Οι συνέπειες του φαινόμενου του θερμοκηπίου είναι: Μείωση απορρόφησης άνθρακα από ωκεανούς Μείωση απορρόφησης άνθρακα από δάση Σταδιακό λιώσιμο πάγων Αύξηση της στάθμης των θαλασσών από εκατοστά.

11 Αύξηση της θερμότητας των θαλασσών Αύξηση του πλήθους των εντόμων
Εξαφάνιση πολλών θαλάσσιων ειδών Αύξηση βροχών και χιονοπτώσεων, σε κάποιες περιοχές και επικίνδυνη μείωση σε άλλες. Λειψυδρία Πλημμύρες πολλών δέλτα ποταμών Συρρίκνωση ποταμών Φονικοί τυφώνες Οι ενδείξεις ότι ο κίνδυνος αυξάνει Πυρκαγιές και μείωση των δασών Αλόγιστη χρήση πετρελαίου και άνθρακα Αύξηση των καυσαερίων των οχημάτων και των βιομηχανιών Αυξημένη χρήση λιπασμάτων

12 6.Τρύπα του όζοντος Η τρύπα του όζοντος αποτελεί στην εποχή μας ένα  επίκαιρο περιβαλλοντικό θέμα αφού επηρεάζει κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη μας. Εκτός από τους ανθρώπους και τα ζώα υπάρχουν στοιχεία ότι επηρεάζει τις γεωργικές καλλιέργειες αλλά και τη δασική βλάστηση. Τρύπα του όζοντος ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο το στρώμα του όζοντος που βρίσκεται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης μειώνεται σε πάχος πάνω από την Ανταρκτική. Επειδή το λεπτότερο σημείο του είναι πάνω από το Νότιο Πόλο, η μείωση του πάχους του στρώματος έχει ως αποτέλεσμα την ονομαζόμενη "τρύπα" στο στρώμα του όζοντος. Λόγω του ότι το όζον (Ο3) προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία, απορροφώντας σημαντικό τμήμα της υπεριώδους, η δημιουργία της τρύπας του όζοντος έχει αρνητικά αποτελέσματα στην ανθρώπινη υγεία.( Αποτελεί τη βασικότερη αιτία για το μελάνωμα, μια μορφή θανατηφόρου καρκίνου του δέρματος.Επίσης, η ακτινοβολία UV-C αποτελεί αιτία του καταρράκτη, καθώς είναι αρκετά ισχυρή ώστε να περάσει μέσα από τον αμφιβληστροειδή του ματιού. Τελευταία, και ενδεχομένως η κυριότερη επίδραση της UV-C στους ζωντανούς οργανισμούς είναι η μετάλλαξη του DNA τους. Πιο συγκεκριμένα, η UV-C αλλοιώνει το DNA σε τέτοιο βαθμό ώστε αυτό σταδιακά να χάνει την ιδιότητά του να διαιρείται και να πολλαπλασιάζεται.) Επίσης αυξάνει τη θερμοκρασία στον πλανήτη και συμβάλλει αρνητικά στο λιώσιμο των πάγων.

13 7.Μείωση της βιοποικιλότητας
Ως βιοποικιλότητα ορίζεται η ποικιλία των βιολογικών ειδών στα γήινα οικοσυστήματα. Εξαιτίας των ανθρώπινων αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, της αποδάσωσης, της ερημοποίησης της μόλυνσης των υδάτων κλπ, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των ειδών απειλείται με εξαφάνιση. Η «πτώχευση της βιοποικιλότητας» αποτελεί ένα μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα με παγκόσμια εμβέλεια. Οι απώλειες αυτές είναι μη αναστρέψιμες. Η αποψίλωση των τροπικών δασών είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αφού οι κυριότερες αιτίες της καταστροφής των τροπικών δασών είναι η μετατροπή τους σε καλλιεργήσιμη αγροτική γη και η ζήτηση για καύσιμη ύλη. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η βιοποικιλότητα απειλείται εξ' αιτίας της επέκτασης των πόλεων, της κατασκευής μεγάλων συγκοινωνιακών έργων και της εντατικοποίησης της γεωργίας Σήμερα, στο διάστημα μιας ανθρώπινης ζωής, κινδυνεύουν να εξαφανιστούν περισσότερα είδη από όσα χάθηκαν στη μεγάλη ομαδική εξαφάνιση στα τέλη της Κρητιδικής Περιόδου πριν 65 εκατομμύρια χρόνια, την εποχή δηλαδή που εξαφανίστηκαν και οι δεινόσαυροι.

14 Η πόλη μου, το Ηράκλειο Ζω στο Ηράκλειο της Κρήτης. Είναι η τέταρτη μεγάλη πόλη της Ελλάδος. Αυτό που συναντώ και με ενοχλεί πολύ είναι τα σκουπίδια . Παντού σκουπίδια , στους δρόμους, στα πάρκα, έξω από τους κάδους, σακούλες σκουπιδιών να κρέμονται από τα μπαλκόνια ….. Με αφορμή αυτήν την εργασία, μια μέρα αποφάσισα να κάνω μια βόλτα με τα πόδια από την περιοχή που μένω, τις Μεσαμπελιές, ως το κέντρο του Ηρακλείου, και να καταγράψω την μορφή της ρύπανσης που έχει η πόλη μου. ‘Έβγαλα <<σοκαριστικά>> συμπεράσματα. Προχωρώντας στους δρόμους του Ηρακλείου , το θέαμα που αντίκριζα , δεν μου άρεσε. Τα πεζοδρόμια ήταν καλυμμένα από σκουπίδια όλων των ειδών από χαρτιά , μεταλλικά κουτιά μέχρι ηλεκτρικές συσκευές, καναπέδες …. Υπήρχαν «αραιά και που» κάδοι ανακύκλωσης με σκουπίδια μη ανακύκλωσης Παρατηρούσα τους οδηγούς των αυτοκινήτων να πετάνε, χωρίς σκέψη, σκουπιδάκια στον δρόμο, άλλοι σακούλες με σκουπίδια από το παράθυρο του αμαξιού τους «βάζοντας» σημάδι τους κάδους, και αδιαφορώντας, αν έβρισκαν τον στόχο. (ήταν πολύ κουραστικό για αυτούς να κατέβουν από το αμάξι τους)

15 Αυτό που μου έκανε, όμως, περισσότερη εντύπωση ήταν ότι
αυτοί που πέταγαν αναμμένα τσιγάρα. Με ποια λογική μπορεί κάποιος να πετάει ένα τσιγάρο αγνοώντας τον πεζό ή ένα παιδί που περπατάει με τη μαμά του ή ένα μηχανάκι που μπορεί να είναι δίπλα του προκαλώντας του κάποιο τραυματισμό. Επίσης, μπορεί να υπάρχουν κλαδιά ή κάτι άλλο που μπορεί να πάρει φωτιά. Τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα ήταν πάνω στα πεζοδρόμια, οι ταμπέλες δεν φαίνονταν από τα κλαδιά, τα κτίρια, προς το κέντρο, είχαν αποκτήσει ένα ήταν γκρι χρώμα από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων και άκουγα τα «μελωδικά» κορναρίσματα των αυτοκινήτων στα αυτιά μου και «ανέπνεα» τον καθαρό αέρα από τις εξατμίσεις των μηχανών. (ότι καλύτερο για το άσθμα μου) Προχώρησα να πάω βόλτα στο πάρκο που βρίσκεται, μέσα από τον κηποθέατρο «Καζαντζάκη» Μεγάλη απογοήτευση. Τα σκουπίδια με «ακολουθούσαν» παντού Ένα πάρκο γεμάτο σκουπίδια, κόπρανα σκύλων και παιδιά που έπαιζαν….. δίπλα σε αυτά και σε σπασμένες κούνιες. Ένιωσα μεγάλη ντροπή για την εικόνα που δείχνουμε όχι μόνο στους επισκέπτες αλλά και στεναχώρια για την πόλη που ζω.

16 Αποφάσισα να κατέβω στο λιμάνι και να παρατηρήσω τη θάλασσα.
Άλλες φορές δε θα έδινα σημασία. Τώρα κατάλαβα τι σημαίνει «ρύπανση των θαλασσών » Το νερό είχε αλλάξει χρώμα από τα σκουπίδια. Ήταν πράσινο – μαύρο σαν της μούχλας. . Έρχονταν μια άσχημη μυρωδιά από το νερό και μπορούσα να δω πλαστικά, ξύλα, μαύρους λεκέδες, όχι όμως το καθαρό νερό. Δίπλα κάθονταν κάποιοι άνθρωπο και ψάρευαν . Είναι δυνατόν να ζούσαν τα ψάρια; Είχα διάβασει σε ένα άρθρο στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ: « Συνολικά 5 τόνους σκουπιδιών ανέσυραν από το βυθό της θάλασσας στο Ηράκλειο όσοι συμμετείχαν στην εκστρατεία καθαριότητας “Let’do it” που πραγματοποιήθηκε σε όλη την Κρήτη (και τη χώρα). Από το βυθό ανασύρθηκαν λάστιχα, μπαταρίες ακόμα και …τουαλέτα γεγονός που αποδεικνύει ότι η θάλασσα συχνά μετατρέπεται σε σκουπιδότοπο» Στο σχολείο, μας διδάσκουν να αγαπάμε και να φροντίζουμε το περιβάλλον , μιλάμε για την ανακύκλωση και πόσο σημαντική είναι, μαθαίνουμε για τα απειλούμενα είδη ζώων και φυτών και γενικά ότι αν δεν προστατεύσουμε τη γη μας σε κάποια χρόνια δεν θα είναι δυνατή η ζωή πάνω σε αυτήν. Τι να πω; Με μια μόνο βόλτα παρατήρησα όλα αυτά που εμείς τόσο καιρό τα έχουμε μπροστά μας και κάνουμε τους αδιάφορους! Απορώ τι κάνει ο Δήμος ποια είναι η δουλειά του; Η ευαισθησία των πολιτών του Ηράκλειου ποια είναι; .

17 Μεγάλη περιβαλλοντική μόλυνση έχει δημιουργηθεί
από τη λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα , επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της μελέτης που εκπόνησε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η περιοχή έχει επιβαρυνθεί, λόγω της λειτουργίας του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού, από δύο βαρέα μέταλλα, το νικέλιο και το βανάδιο. Σημειώνεται ότι τα μέταλλα αυτά έχουν οδυνηρές βιολογικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, αφού ενοχοποιούνται για λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος,νεφροτοξικότητα και καρκινογόνο δράση, ανάλογα με τον βαθμό έκθεσης. Ευθύνονται για μειωμένη ανάπτυξη και αύξηση χοληστερίνης και λιπιδίων Όταν κάνουμε κάποια πράξη αντίθετη με τους κανόνες του σχολείου, υπάρχει τιμωρία. Αυτοί που συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο στην πόλη τους δεν θα έπρεπε να υπάρχει τιμωρία και να εφαρμόζεται ;

18 Αντιμετώπιση σήμερα είναι παγκόσμιο και όλα τα παραπάνω οδηγούν
Το πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος σήμερα είναι παγκόσμιο και όλα τα παραπάνω οδηγούν στην καταστροφή της φύσης, της χλωρίδας και της πανίδας του πλανήτη. Οι επιπτώσεις του προβλήματος στον άνθρωπο και σε άλλες μορφές ζωής στον πλανήτη είναι πλέον ορατές και αναμένεται να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου. Τώρα πια που η κατάσταση έχει φτάσει σε ένα οριακό σημείο, ο άνθρωπος αρχίζει να ευαισθητοποιείται για το τι πρέπει να γίνει. Έτσι λοιπόν λαμβάνουν χώρα διάφορα μέτρα αντιμετώπισης και περιορισμού του προβλήματος, είτε με αυστηρό έλεγχο στον τρόπο λειτουργίας των εργοστασίων και την απομάκρυνση τους από τις κατοικημένες περιοχές, είτε με αυστηρές προδιαγραφές στον έλεγχο των τροφίμων και βαριές ποινές σε όσους παραβαίνουν την νομοθεσία. Επιπρόσθετα το ISO αποτελεί ένα νέο πρότυπο για την προστασία του περιβάλλοντος. Μέσω αυτού αναπτύσσονται στρατηγικές πρόβλεψης που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος, με απώτερο σκοπό την τήρηση των κανονισμών που έχει θέσει η εταιρεία για το περιβάλλον μέσω ενός Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης.

19 Εκτός όμως από αυτά το σημαντικότερο είναι να παρθούν μέτρα πρόληψης
Εκτός όμως από αυτά το σημαντικότερο είναι να παρθούν μέτρα πρόληψης. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ένταξη ενός περιβαλλοντικού προγράμματος στο σχολείο και τη σωστή εκπαίδευση των παιδιών από μικρή ηλικία, έτσι ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν τι σημαίνει περιβάλλον και να συνειδητοποιήσουν την αξία του, με απώτερο σκοπό την προστασία του. Η φύση λοιπόν έχει αρχίσει ήδη να εκδικείται τον άνθρωπο για τις αλόγιστες καταστροφές που της έχει προκαλέσει. Μόνο αν με ευθύνη, συνείδηση και ευαισθησία σκύψει προσεχτικά πάνω στο πρόβλημα θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει, προκειμένου να αποφευχθούν περισσότερες τραγικές συνέπειες. Σώζοντας το περιβάλλον θα μπορέσει να σώσει και να προστατεύσει τον ίδιο του τον εαυτό.

20 Τι μπορούμε να κάνουμε για την πόλη μας
ΝΑ «ΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ» ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ Να μην ξοδεύουμε αλόγιστα τα προϊόντα της φύσης μας, γιατί δεν είναι απεριόριστα. Να μην χρησιμοποιούμε προϊόντα μιας χρήσης. Να μην αγοράζουμε προϊόντα σε μικρές συσκευασίες. Να μην αγοράζουμε συσκευασμένα προϊόντα, όταν αυτό δεν είναι απαραίτητο. Να μην χρησιμοποιούμε σακούλες νάιλον για τα ψώνια μας, αλλά να έχουμε πάνινες για πολλές χρήσεις. Να μην πετάμε τα καινούρια αντικείμενα, αν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε πάλι. Να ανακυκλώνουμε το χαρτί, το γυαλί και το αλουμίνιο, γιατί έτσι κάνουμε οικονομία στα υλικά της φύσης.

21 ΝΑ «ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΩΣΤΑ» ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ
Να πετάμε τα σκουπίδια μας μέσα στους κάδους και όχι δίπλα από αυτούς. Να πετάμε τα σκουπίδια μας σε σακούλες και όχι σκόρπια μέσα στους κάδους. Να διατηρούμε καθαρούς τους δημόσιους χώρους. Να μαζεύουμε τα σκουπίδια μας όταν πηγαίνουμε εκδρομή στο δάσος. Να διατηρούμε καθαρή την παραλία μας, γιατί εμείς την απολαμβάνουμε. Να μην πετάμε τα σκουπίδια από το μπαλκόνι μας ή το παράθυρό μας. Να μην πετάμε τα σκουπίδια από το παράθυρο του αυτοκινήτου, όταν ταξιδεύουμε.

22 ΕΠΙΛΟΓΟΣ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΑΛΛΑ ΑΝΑΓΚΗ!
O «άρχοντας» στο πλανήτη δεν είναι ο άνθρωπος αλλά η ίδια η φύση και είμαστε υποχρεωμένοι να τη σεβόμαστε και να την φροντίζουμε ώστε να μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΑΛΛΑ ΑΝΑΓΚΗ! Αυτό εξαρτάται από το πόσο καλά έχουμε δουλέψει και από το αν θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας. Εμείς πάντως θέλουμε να συνεχίσουμε!!! Εσείς;


Κατέβασμα ppt "Ηράκλειο: Η πόλη των «σκουπιδιών»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google