Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

‘’ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ‘

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "‘’ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ‘"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ‘’ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ‘
Εργασία στα πλαίσια του μαθήματος της ιστορίας

2 Λαογραφία των Ελλήνων του Πόντου
Ασχολούνταν με τη γεωργία και κυρίως με την καλλιέργεια του καπνού. Επιπλέον καλλιεργούσαν κριθάρι και σιτάρι. Ο παππούς μου τονίζει ότι στο χωριό του ΝΤΕΜΙΡ ΚΑΠΟ’Υ διέθεταν, ιδίως στις πλαγιές των βουνών,     πολύ μεγάλες γεωργικές και κτηνοτροφικές εκτάσεις και γι΄αυτό μπορούσαν να εκθρέψουν τα βοοειδή και τα αιγοπρόβατα που είχαν. Μιλούσαν την τούρκικη γλώσσα ( υπό την πίεση των Τούρκων φυσικά), ζώντας όμως ως χριστιανοί ορθόδοξοι. Κάτοικοι των άλλων πόλεων και χωριών του Πόντου τους αποκαλούσαν «τουρκόφωνους» και η ονομασία τους αυτή διατηρείται μέχρι και σήμερα.

3

4 Παραδοσιακή κουζίνα Τα ευρέως γνωστά πιάτα της ποντιακής κουζίνας είναι : Σουρβάς Τραχανάς Προγούλε Ιβριστό Οτία Ιμάμ Μπαϊλντί

5 Η θρησκεία Οι Έλληνες του Πόντου ήταν θρησκευόμενοι άνθρωποι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πίστης αυτής αποτελεί η Παναγία Σουμελά , της οποίας η εικόνα μεταφέρθηκε από το όρος Μελά στο όρος Βέρμιο μετά το διωγμό των κατοίκων του Πόντου .Αυτό δείχνει το μέγεθος των τιμών που απέδιδαν στο πρόσωπό της και την αφοσίωση στο Χριστιανισμό.

6 Η αρχή των διωγμών : Οι Τούρκοι στον Πόντο άρχισαν με την επιστράτευση όλων από ετών και την αποστολή τους σε Τάγματα Εργασίας. Παράλληλα αμφισβήτησαν το δικαίωμα των Ελλήνων να ασκούν ελεύθερα τα επαγγέλματά τους και επί πλέον απαγόρευσαν τους μουσουλμάνους να εργάζονται επαγγελματικά με τους Έλληνες με την ποινή της τιμωρίας από τις στρατιωτικές Αρχές. Κατ΄ αρχάς οι άτακτες ορδές των Τούρκων επιτίθονταν στα απομονωμένα ελληνικά χωριά κλέβοντας, φονεύοντας, αρπάζοντας νέα κορίτσια, κακοποιώντας και καίγοντάς τα. Οι Τούρκοι πολύ σύντομα, χωρίς προσχήματα πια περνούν στην επίθεση. Από κάθε γωνιά του Πόντου και της Μικράς Ασίας έρχονται καταγγελίες. Οι σποραδικές δολοφονίες αρχίζουν να αυξάνονται. Χωρικοί, που πήγαιναν να δουλέψουν στα χωράφια τους, βρίσκονταν καθημερινά δολοφονημένοι. Οι διωγμοί εκδηλώθηκαν αρχικά με τη μορφή σποραδικών κρουσμάτων βίας, καταστροφών,απελάσεων και εκτοπισμών. Φαίνονταν σαν να προέρχονταν από ανεύθυνα κυρίως στοιχεία. Πολύ γρήγορα όμως έγιναν συστηματικοί, πιο οργανωμένοι και εκτεταμένοι και στρέφονταν τόσο κατά των Ελλήνων όσο και κατά των Αρμενίων. Εμπνευστής και εγκέφαλος αυτής της επιχείρησης της γενοκτονίας ήταν ο Μεχμέτ Ταλαάτ, υπουργός των Εσωτερικών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Με δικές του εντολές, που καλούσαν τις αρχές να μη δείχνουν κανένα έλεος και για τoυς χριστιανούς, εξαπολύθηκαν οι διωγμοί κατά των «ανεπιθύμητων» εθνοτήτων σε μια τεράστια έκταση.

7 Μέσα σε λίγα χρόνια ο Κεμάλ εξόντωσε τον ελληνισμό του Πόντου και της Ιωνίας. Τα θύματα της γενοκτονίας θα ήταν πολύ περισσότερα, αν δεν υπήρχε το ποντιακό αντάρτικο.Yπολογίζεται συνολικά ότι έχασαν τη ζωή τους 350.οοο Πόντιοι.

8 Τα βασανιστήρια των Ποντίων από τους κεμαλικούς.
Τα βασανιστήρια των Ποντίων από τους κεμαλικούς. «Οι Τούρκοι εκτόπιζαν και εξώριζαν τους Έλληνες μέσα στην βαρύτερη κακοκαιρία, χωρίς να τους επιτρέψουν να παραλάβουν ούτε τρόφιμα, ούτε στρώματα. Τα κυβερνητικά όργανα που συνόδευαν τους εκτοπιζόμενους δεν επέτρεπαν στα θύματά τους να σταθμεύουν σε κατοικημένα μέρη, αλλά μόνο σε μέρη έρημα και εκτεθειμένα στις χειμερινές συνθήκες. Ο σκοπός ήταν διπλός: πρώτα να μην μπορούν να στεγασθούν και έπειτα να μην μπορούν να αγοράσουν τρόφιμα. Δεν επέτρεπαν για κανένα λόγο να δώσουν βοήθεια στους γέρους γονείς ή στα ανήλικα παιδιά και στους αρρώστους, οι οποίοι εγκαταλείπονταν στα φαράγγια και στα δάση και πέθαιναν από την πείνα ή αποτελειώνονταν από την λόγχη των Τούρκων. Σε διάφορα μέρη της χώρας ιδρύθηκαν λουτρώνες δήθεν για στρατιωτικούς λόγους. Τα κυβερνητικά και αστυνομικά όργανα που οδηγούσαν τους μετατοπιζόμενους εξανάγκαζαν τους δυστυχείς για λόγους δήθεν υγιεινής να λουσθούν. Έβαζαν κατά εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά στα λουτρά, γυμνούς με θερμοκρασία 40 βαθμών. Τα ενδύματα των δυστυχών ελεηλατώντο. Όταν έβγαιναν από το λουτρό, τους εξανάγκαζαν να παρατάσσονται στο χιόνι και με θερμοκρασία κάτω του μηδενός και να περιμένουν επίσκεψη του αστυνόμου για καταμέτρηση, ο οποίος ποτέ δεν ερχόταν πριν από μία ώρα. Έπειτα άλλη μία ώρα περίμεναν το γιατρό για ιατρική επιθεώρηση. Κατά την επιθεώρηση χαρακτηρίζονταν άρρωστοι οι νεώτεροι και υγιέστεροι, οι οποίοι θανατώνονταν κατά την αποστολή στο νοσοκομείο.»

9

10 Μόνη λύση , η φυγή στην Ελλάδα
Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το ποσοστό των Ποντίων στο πρόσφυγες που δέχθηκε η Ελλάδα στη δεκαετία του Τα ποντιακά σωματεία υπολογίζουν ότι περίπου Πόντιοι εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, κυρίως στους νομούς Δράμας, Κιλκίς, Καβάλας, Ξάνθης, Κοζάνης, Πρέβεζας και στα αστικά κέντρα Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, εντασσόμενοι στην ελληνική κοινωνία. Σε αντίστοιχη ερώτηση που έθεσα στον παππού μου για το πώς μεταφέρθηκε αυτός ο τεράστιος αριθμός ανθρώπων στην Ελλάδα μου είπε ‘’ Μεταφέρθηκαν ως τα παράλια της Μ.Ασίας με καραβάνια όπου τους περίμεναν καράβια για να τους περάσουν στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου’’

11 Η αντίληψη των γηγενών για τους πρόσφυγες
Η ελλαδική κοινωνία είχε ήδη διαμορφώσει τις εικόνες της για τους ομοεθνείς της απ’ την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Και οι εικόνες αυτές ήταν ήδη αρνητικές απ΄ την εποχή του ’16, που απ’ τη μια το Εργατικό Κέντρο Αθηνών ζητούσε να απαγορευτεί η πρόσληψη προσφύγων εργατών και απ’ την άλλη οι πρωτοφασιστικές ομάδες των «Επίστρατων» του Δ. Γούναρη και του Ι. Μεταξά οργάνωναν το  πογκρόμ κατά των προσφύγων ως βενιζελικών.

12 Ακραίες αντιδράσεις ντόπιων και κυβέρνησης
Τον Αύγουστο του ΄22, η ελληνική κυβέρνηση με τηλεγράφημά της προς τον αρμοστή στη Σμύρνης Αριστείδη Στεργιάδη του ζητά να μην επιτρέψει τους Έλληνες της Ιωνίας να φύγουν για την Ελλάδα και δημιουργηθεί έτσι «προσφυγικό πρόβλημα». Χαρακτηριστικό είναι το στιγμιότυπο που διασώζει ο Γρηγόρης Δαφνής: Λίγο πριν την αναχώρηση από τη Σμύρνη των ελληνικών υπηρεσιών και ενώ το μέτωπο είχε σπάσει, ο νεαρός πολιτικός Γεώργιος Παπανδρέου ενημερώνεται από τον Στεργιάδη για την επερχόμενη καταστροφή. Στην ερώτηση του Παπανδρέου «Γιατί δεν ειδοποιείται τον κόσμο να φύγει;», ο Στεργιάδης απαντά: «Καλύτερα να μείνουν εδώ να τους σφάξει ο Κεμάλ γιατί αν πάνε στην Αθήνα θα ανατρέψουν τα πάντα» Η μοναρχική παράταξη θεωρούσε τους πρόσφυγες «ξένο σώμα» στην Ελλάδα. Συνήθως οι πρόσφυγες δέχονται οργανωμένες επιθέσεις από ομάδες γηγενών, που προσπαθούσαν να τους εκδιώξουν από τα μέρη τους.Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή του κλίματος στο χωριό Ροδολείβος της Δράμας όπου φανατισμένοι ντόπιοι απειλούσαν ότι: «θα σφάξωσι, θα εκδιώξουσι τους πρόσφυγας διά’ όπλων, μαχαίρων, και ροπάλων».

13

14 Η ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης για την γενοκτονία των Ποντίων.
Η γενοκτονία των Ποντίων ( ) αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη γενοκτονία του αιώνα μας. Το Φεβρουάριο του 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο μικρασιατικό Πόντο την περίοδο  Η αναγνώριση αυτή, παρόλη την εβδομηκονταετή καθυστέρηση, δικαίωσε ηθικά τον ποντιακό ελληνισμό και συνέδεσε το σύγχρονο ελληνισμό με την ιστορική του μνήμη. Γιατί η ήττα του 1922, η "νέα τάξη πραγμάτων" που επικράτησε τότε, με την απόλυτη συνενοχή ολόκληρου του ελλαδικού πολιτικού κατεστημένου, περιόρισαν ουσιαστικά όχι μόνο τα γεωγραφικά όρια του ελληνισμού αλλά και τα διανοητικά. Ο περιορισμός των πνευματικών νεοελληνικών οριζόντων είχε άμεση αντανάκλαση στη ελλειματική ιστορική μνήμη των σύγχρονων Ελλήνων.Οι Τούρκοι αρνούνται σήμερα τη σφαγή του τη σφαγή των Ελλήνων. Κι όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με αδιάσειστα ντοκουμέντα, τα αποδίδουν στις αναπόφευκτες ακρότητες του πολέμου. Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Η γενοκτονία των Χριστιανών ήταν ένα καλά μελετημένο σχέδιο εξόντωσης όλων των μεινοτήτων της άλλοτε κραταιάς Αυτοκρατορίας. Ένα σχέδιο που άρχισε να εφαρμόζεται από το 1914, με τον πρώτο διωγμό. Και ολοκληρώθηκε μετά την καταστροφή του 1922.

15 Ο ΠΟΝΤΟΣ ΖΕΙ !

16 Την εργασία επιμελήθηκε η μαθήτρια : Πηνελόπη Αθανασιάδου


Κατέβασμα ppt "‘’ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ‘"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google